Διαφήμιση
Πέμπτη, 22 Ιούνιος 2023 10:28

Το aLive στις εγκαταστάσεις της Adam Hall στη Γερμανία και η 7.1 Surround εμπειρία με το MAILA της LD Systems...

του Βασίλη Λαδονικόλα

Λογικό μετά από έναν τέτοιο πρόλογο είναι να ρωτήσει κανείς τον υπογράφων “και δηλαδή ποιά ήταν η έως τώρα άποψή σου για την Adam Hall;”
Λοιπόν… Η άποψή μου για την Adam Hall ήταν ότι πρόκειται για μια εταιρία με καθαρά πρακτική Γερμανική λογική, που ως γκρουπ εταιριών εστιάζει πρωτίστως στον υψηλό λόγο τιμής πρός απόδοση των προϊόντων της, στον φιλικό χαρακτήρα και την πρακτικότητά τους.

Μετά την επίσκεψή μας στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στο Neu-Anspach της Γερμανίας (βόρεια της Φρανκφούρτης) διαπίστωσα ότι όλα αυτά ισχύουν βεβαίως και με το παραπάνω, όμως αρκούσαν έστω και μερικές ώρες για να εντρυφήσουμε στο DNA της εταιρίας που έχει τις ρίζες του στην αγάπη για τη μουσική και την τέχνη (μπαίνοντας στο χώρο υποδοχής που ήταν διανθισμένος με τις κιθάρες των μεγαλύτερων ροκ αστεριών της διεθνούς σκηνής, τα εκατοντάδες ιστορικά Memorabilia προϊόντα που σε κάνουν να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι σε μουσείο σύγχρονης pop/rock μουσικής), αλλά και στην σύγχρονη τεχνολογία που την υπηρετεί. Επίσης, οι άνθρωποι είναι εξαιρετικοί επαγγελματίες και έχουν όραμα, το οποίο το υπηρετούν μεθοδικά και δίχως εκπτώσεις.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...
Το aLive επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Adam Hall στο Neu-Anspach της Γερμανίας μετά από σχετική πρόσκληση της εταιρίας Omikron Electronics που αντιπροσωπεύει τα προϊόντα της εταιρίας στη χώρα μας. Η επίσκεψη αυτή έγινε στα πλαίσια της πρόσφατης έκθεσης Prolight+sound της Φρανκφούρτης, και αφορμή γι’ αυτήν ήταν η βιωματική εμπειρία “Surround Experience” με το 7.1 σύστημα MAILA της LD Systems που λαμβάνει χώρα στο Experience Centre των εγκαταστάσεων της εταιρίας στο Neu-Anspach.
Πρίν περιγράψουμε όμως το set-up και τις μουσικές ακροάσεις με το MAILA που έλαβαν χώρο στο  Experience Centre, ας θυμηθούμε λίγο τα βασικά (modules και sets) όσον αφορά το σύστημα MAILA της LD Systems, ένα φρέσκο, όμορφο και ευέλικτο σύστημα (βραβεύθηκε και με reddot award για το 2023) που αν θέλεις το χτίζεις τμηματικά και το οποίο μόλις έκλεισε ένα χρόνο ζωής.

MAILA: ένα scalable sound reinforcement σύστημα
Το MAILA έκανε το ντεμπούτο του στην περυσινή έκθεση Prolight+sound της Φρανκφούρτης (2022) και όπως γράψαμε τότε εδώ στο aLive, δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο προϊόν, αλλά για ένα scalable sound reinforcement σύστημα, που μπορεί να αναλάβει πολλές δουλειές σε διαφορετικές εγκαταστάσεις και venues.
Το σύστημα ενσωματώνει διάφορες τεχνολογίες που καθιστούν δεδομένη την ευελιξία του και την φιλικότητά του ως πρός τη διαμόρφωση και εγκατάσταση. Μια τέτοια τεχνολογία είναι και ο μηχανισμός EasySplay καθώς και αρκετές ακόμα.

MAILA Modules
Το σύστημα MAILA περιλαμβάνει συνολικά 4 modules, τα MAILA SAT (passive array satellite system), MAILA SPA (τελικός ενισχυτής που οδηγεί έως και 8 δορυφόρους), MAILA COL (ενεργό pwr column σύστημα με 4 6,5άρια γούφερ για low mid headroom) και MAILA Sub (αρχιτεκτονική φόρτισης bandpass με δυο 15ιντσα γούφερ με ενσωματωμένο DSP και δικάναλο ενισχυτή).

MAILA SETS
Η εταιρία παραθέτει συνολικά 5 set-up συστημάτων που είναι τα MAILA S, MAILA M, MAILA L, MAILA XL και MAILA XXL, τα οποία χτίζονται με τη χρήση περισσότερων modules, ώστε να διαμορφώστε το σύστημα που θα καλύψει τις εκάστοτε ανάγκες σας.

“Surround Experience” με το 7.1 σύστημα MAILA της LD Systems
Στο χώρο του Experience Centre μας συνόδευσαν οι Σπύρος Μπεράτης, Λευτέρης Νεοκοσμίδης και Αποστόλης Κυπραίος της Omikron Εlectronics, ενώ μας υποδέχθηκε και εν συνεχεία μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις της εταιρίας, ο Miha Plohi Area manager East / Southeast Europe, του Adam Hall Group. Μαζί μας ήταν και Ελληνες ιδιοκτήτες rental εταιρών όπως ο Βαγγέλης και Ικαρος Μπράβος και ο Σαράντος Χαλούλος.

Ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια είχε δοθεί και στο μουσικό πρόγραμμα των ακροάσεων, το οποίο είχε φτιαχτεί (σύνθεση, ενορχήστρωση, εκτέλεση, ηχογράφηση, μίξη, παραγωγή κλπ) αποκλειστικά για τις ανάγκες των surround ακροάσεων σε 7.1 φορμά, εδώ στο Experience Centre του γκρουπ Adam Hall.

Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Peter Walsh (με θητεία ηχολήπτη – παραγωγού στους Simple minds, Peter Gabriel, Saga, Heaven 17 και πολλών άλλων επώνυμων καλλιτεχνών) και της German Babelsberg Film Orchestra, ενώ το demo που είδαμε – ακούσαμε, αφορά ένα μουσικό – φωτιστικό υπερθέαμα στο οποίο το σύστημα των MAILA της LD Systems συνεπικουρείται από τα φωτιστικά και τις κεφαλές της ομόσταυλης Cameo.
Οπως είπαμε, το σύστημα MAILA είχε εγκατασταθεί σε διάταξη 7.1. Οι βασικές L-R συστοιχίες εκατέρωθεν της σκηνής ήταν και οι μεγαλύτερες, αποτελούμενες η κάθε συστοιχία, από 8 καμπίνες MAILA SAT και ένα MAILA COL στο ανώτερο τμήμα της συστοιχίας (ενεργό pwr column σύστημα με 4 6,5άρια γούφερ για low mid headroom και ενισχυτικά για την οδήγηση έως και 8 καμπινών Maila sat). Στο κέντρο βρίσκονταν αναρτημένες 3 καμπίνες MAILA SAT και μια MAILA SPA για την οδήγησή τους, ενώ δυο αντίστοιχα σετ υπήρχαν στο πλάι (δεξιά και αριστερά του ακροατηρίου) και άλλα δυο τέτοια σετ μαζί με sub βρίσκονταν στο πίσω τμήμα του πεδίου ακροάσεων.
Στο πάτωμα κάτω ακριβώς από τη σκηνή και καθ’ όλο το μήκος αυτής, είχαν τοποθετηθεί τα υπογούφερ MAILA Sub

Οι Ακροάσεις και οι… απαιτητικοί Ελληνες…
Οι ακροάσεις του συστήματος σε surround 7.1 περιβάλλον ήταν πραγματικά καθηλωτικές. Το άκουσμα ήταν ευχάριστο αλλά με ακρίβεια και ικανή καταληπτότητα παντού. Το σύστημα ήταν ιδιαίτερα γρήγορο όσον αφορά την εξέλιξη των δυναμικών και αρκετά πλήρες & περιγραφικό. Συχνά σου έδινε την εντύπωση ότι απέναντί σου έχεις ένα πολύ μεγαλύτερο σύστημα. Εξαιρετική ήταν και η πολυκάναλη και surround μίξη που ακούσαμε, δίχως υπερβολές αλλά με ακρίβεια.
Φυσικά οι ακροάσεις συνδυάστηκαν και με θέαμα, καθώς όπως είπαμε, παράλληλα ‘έτρεχε’ και το φωτιστικό show με τις κινούμενες κεφαλές και τα άλλα φωτιστικά σώματα της Cameo.

Ωστόσο, μετά το πέρας του demo, με τον Λευτέρη Νεοκοσμίδη αιτηθήκαμε να ακούσουμε το σύστημα τμηματικά και κλιμακούμενο, από ένα δορυφόρο και sub, εν συνεχεία το σετ 3 δορυφόρων και sub και μετά τις μεγάλες συστοιχίες ως αυτόνομο L-R σύστημα με και χωρίς το κεντρικό cluster. Αυτό είχε ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον ως πρός την κλιμάκωση του συστήματος, καθώς σε ένα modular σύστημα όπως το MAILA έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να το ακούσεις να χτίζεται.

Συνολική άποψη για το MAILA? Ενα πραγματικά έξυπνα σχεδιασμένο σύστημα που ορίζει το ρόλο του ως «scalable sound reinforcement σύστημα” και είναι ικανό να ανταποκριθεί σε πολλαπλές απαιτήσεις, με τον ισορροπημένο και ευχάριστο ηχητικό χαρακτήρα του να αποτελεί ακόμα ένα ατού στη δεδομένη ευελιξία του και τον όμορφο σχεδιασμό του, που είναι βέβαιο πως θα του ανοίξει εξτρά πόρτες για παραγωγές στις οποίες ιδιαίτερη σημασία έχει και το ‘φαίνεσθαι’…

Ξενάγηση στα ενδότερα του Adam Hall Group
Εν συνεχεία, χρέη ξεναγού της Ελληνικής ομάδας ανέλαβε ο Miha Plohi που μας έδειξε όλους τους επιμέρους χώρους των εγκαταστάσεων της Adam Hall. Ξεκινήσαμε από τους χώρους δοκιμών, περάσαμε από τον αρκετά ευμεγέθη ανηχοϊκό θάλαμο της εταιρίας που είναι πλήρως ανεξάρτητος από το υπόλοιπο κτίριο, τα Electronics και Light Laboratory (όπου γίνεται το testing, color calibration, programming, pre-programming, updating κλπ).
Εν συνεχεία επισκεφθήκαμε τον εκθεσιακό χώρο με τα προϊόντα και στη συνέχεια πήγαμε στο απέναντι κτίριο με τις αποθήκες, τα ρομποτικά συστήματα αποθήκευσης και επιλογής των προϊόντων, και το τμήμα συσκευασίας, ελέγχου και προετοιμασίας των προϊόντων για τους τελικούς αποδέκτες τους (αντιπροσώπους ανά τον κόσμο κλπ).

Adam Hall Group: If you can dream it you can do it
Tη δυναμική του Adam Hall Group τη βλέπαμε τόσα χρόνια μέσα από τον πλουραλισμό του και την έντονη παρουσία του στις διεθνείς κλαδικές εκθέσεις και βεβαίως μέσα από τα ίδια τα προϊόντα του, το σχεδιασμό και τη χρηστικότητά τους. Τώρα, μετά την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του, έχουμε μια ακόμα πιο πληρέστερη και ολοκληρωμένη άποψη και για την εταιρική κουλτούρα του αλλά και το μουσικό DNA του, καθώς πίσω του βρίσκονται άνθρωποι που σέβονται τους πελάτες / συνεργάτες τους, αγαπούν αυτό που κάνουν, αγαπούν τη μουσική και την τέχνη, πιστεύουν στην τεχνολογία κι αυτό φαίνεται στα προϊόντα τους.
Επίσης, κυρίαρχο στο χώρο υποδοχής είναι και το βασικό τσιτάτο της εταιρίας:  If you can dream it you can do it... Και απ' ότι φαίνεται, στο Adam Hall Group και το ονειρεύτηκαν και το υλοποίησαν...

Ευχαριστούμε την Omikron Electronics και τα στελέχη της γι’ αυτή την επίσκεψη, τον Miha Plohi για την ξενάγηση και την Adam Hall και την LD Systems για τη φιλοξενία.
Εις το επανιδείν...

Επαφή
Omikron Electronics

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση