Διαφήμιση
Τετάρτη, 15 Μάρτιος 2023 12:41

Οι Metallica αγόρασαν εργοστάσιο βινυλίου για την κοπή των LP τους, επενδύοντας παράλληλα στο φορμά που επανακάμπτει δυναμικά...

Ως γνωστόν, οι πωλήσεις βινυλίου αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία 16 χρόνια και πλέον για πρώτη φορά από το 1987, το βινύλιο ξεπέρασε σε πωλήσεις το CD, στις ΗΠΑ.

Οι Metallica λοιπόν, όπως αναφέρει το Billboard, είναι οι νέοι ιδιοκτήτες του Furnace Record Pressing, ενός εργοστασίου - πρέσας στη Βιρτζίνια που φτιάχνει δίσκους βινυλίου για τους Metallica εδώ και 15 χρόνια. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Eric Astor, δήλωσε: «Το να γνωρίζουμε το μακροπρόθεσμο μέλλον μας είναι κάτι το εξαιρετικό. Το να μπορούμε όμως να εκμεταλλευόμαστε καλύτερα τις ευκαιρίες ανάπτυξης είναι πραγματικά συναρπαστικό».

Οι Metallica πουλάνε περισσότερο βινύλιο από τους περισσότερους καλλιτέχνες και μπάντες, καθώς δίχως καν να κυκλοφορήσουν νέο άλμπουμ, το 2022 πούλησαν 387.000 αντίτυπα από τον κατάλογό τους σε μορφή βινυλίου, γεγονός που τους τοποθετεί στην έκτη θέση με τις υψηλότερες πωλήσεις σε βινύλιο στις ΗΠΑ για την περυσινή χρονιά.

Το επόμενο άλμπουμ τους (το 11ο στούντιο άλμπουμ τους) με τίτλο 72 Seasons, θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα, και η Furnace Record Pressing έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή δίσκων βινυλίου από τον Ιανουάριο. Η απόφαση του συγκροτήματος για την επένδυση σε βινύλιο ήρθε από το γεγονός ότι το βινύλιο είναι το μοναδικό φυσικό μουσικό φορμά που αναβιώνει και ‘επιστρέφει’ με υψηλότατους ρυθμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μια νέα έκθεση στο τέλος του 2022 από την RIAA, διαπίστωσε ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις βινυλίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που αποτελεί μια σημαντική ετήσια αύξηση της τάξεως του 17%.
Πέρυσι, για πρώτη φορά από το 1987, πωλήθηκαν περισσότεροι δίσκοι βινυλίου από CD: 41 εκατομμύρια έναντι 33 εκατομμυρίων. Τα έσοδα από CD μειώθηκαν κατά 18%, στα 483 εκατομμύρια δολάρια.

Είναι η 16η συνεχόμενη χρονιά αύξησης των εσόδων για το βινύλιο στις ΗΠΑ, αλλά στο 17%, ο ρυθμός αυτής της αύξησης πλέον επιβραδύνεται. Η RIAA ανέφερε ότι η αγορά αυξήθηκε σχεδόν κατά 29% το 2020, παρά το γεγονός ότι η πανδημία Covid-19 επηρέασε το λιανικό εμπόριο εκείνο το έτος, τα έσοδα από το βινύλιο ξεπέρασαν τα CD για πρώτη φορά από το 1986. Το 2021, η αγορά βινυλίου αυξήθηκε κατά 61%.

Ωστόσο, ένα εξίσου αξιοπερίεργο γεγονός αποτελεί η διαπίστωση του οργανισμού Luminate, που ανέφερε ότι το 2022 μόνο το 50% των αγοραστών βινυλίου διαθέτουν πικάπ.

Τα συνολικά έσοδα στις ΗΠΑ για το 2022 από τα φυσικά μουσικά φορμά ανήλθαν σε 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αριθμός που μειώνεται από τα έσοδα που παράγονται από το streaming, το digital radio, τα social media και άλλες ψηφιακές πηγές που ανέρχονται σε 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια και που αντιπροσωπεύουν το 84% του συνόλου των εσόδων από τη μουσική, με τα 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά να προέρχονται από συνδρομές επί πληρωμή σε υπηρεσίες όπως το Spotify, το Apple Music κλπ.

Ωστόσο, η αγορά των paid downloads συνεχίζει στην κυριολεξία να εξατμίζεται, αφού κάποτε (συγκεκριμένα το 2012) αντιπροσώπευε το 43% των εσόδων ηχογραφημένης μουσικής, ενώ σήμερα αντιπροσωπεύει μόλις το 3%.

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση