Διαφήμιση
Σάββατο, 23 Μάρτιος 2019 04:26

Immersive seminars: Τα σεμινάρια της Kariotis Audio & Lighting έχουν γίνει πλέον θεσμός. Τα φετινά ήταν ακόμα πιο ολοκληρωμένα…

του Βασίλη Λαδονικόλα

Η εταιρία Kariotis Audio & Lighting διοργάνωσε και φέτος μια εκπαιδευτική 2ημερίδα στις 19 & 20 Μαρτίου στο πάντα φιλόξενο Elefsina Hotel, με τη θεματολογία να είναι διευρυμένη και ενδιαφέρουσα, περιλαμβάνοντας όλες τις νέες προϊοντικές και τεχνολογικές εξελίξεις της DiGiCo (με εισηγητή το Jaap Pronk), των 3-D In ear monitors συστημάτων της Γερμανικής Klang Technologies (με προσκεκλημένο τον Phil Kamp), των καλωδίων της Ιταλικής Reference Laboratory με εισηγητή τον CEO της εταιρίας Angelo Tordini και τα μικρόφωνα της Αμερικάνικης Audix για τα οποία μας μίλησε ο Παύλος Σαπουντζής.
To aLive ήταν παρών προκειμένου να παρακολουθήσει τα σεμινάρια και να ενημερώσει για το περιεχόμενό τους όλους τους αναγνώστες του, επαγγελματίες του ήχου, που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στην ούτως ή άλλως κατάμεστη αίθουσα του Elefsina Hotel. Ας το πιάσουμε λοιπόν από την αρχή…

Όλες οι τεχνολογικές εξελίξεις στη DiGiCo με φόντο τη ναυαρχίδα της, SD7 Quantum Engine…
Η παρουσίαση ξεκίνησε με τον χαρισματικό κ. Jaap Pronk που είναι ήδη δημοφιλείς (και) στα μέρη μας, ο οποίος αφού συστήθηκε σε όσους δεν τον γνώριζαν, ξεκίνησε την παρουσίαση με τις τεχνολογίες και τη φιλοσοφία των μίξερ της DiGiCo, καθώς και τους σημαντικότερους καλλιτέχνες, τα γκρουπ, τις παραγωγές, τα μιούζικαλ και τα venues που εμπιστεύονται και χρησιμοποιούν τα μίξερ της DiGiCo παγκοσμίως.

Τεχνολογία Stealth και FPGA Processing
Στη συνέχεια ο Jaap μας έδειξε το FPGA τσιπ και το όραμα του John Stadius για τη νέα τεχνολογία και πως ξεπέρασε DSP  τεχνολογία και X86/ Intel Technology και επέλεξε τα FPGA τσιπ (Field Programmable Gate Array) για τη σύνθετη διαδικασία της επεξεργασίας. Τα FPGAs νέας γενιάς έχουν εξελιχθεί δραστικά στις μέρες μας και μπορούν πλέον να εκτελέσουν και να διαχειριστούν υπερ-πολλαπλάσιους υπολογισμούς απ’ ότι οι προκάτοχοί τους και κυρίως απ’ ότι τα πλέον εξελιγμένα DSP κυκλώματα. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι τα μίξερ της σειράς SD μπορούν να κάνουν τα πάντα σε μια μίξη, δίχως να χρειάζεται να ‘σβήσεις’ EQ για να βάλεις κι άλλο reverb ή να ‘τσιγουνευτείς’ μια επεξεργασία εις βάρος κάποιας άλλης. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο NVRA, το ‘emergency’ τσιπ που έχουν εγκαταστήσει για την γρήγορη επαναφορά της κονσόλας, ενώ μας έδειξε αναλυτικά πως το PC και η Audio Engine στην καρδιά των SD λειτουργούν ανεξάρτητα και έχουν μόνο δυο συνδέσεις μεταξύ τους (τάση και έλεγχος). Σε αντίθεση με άλλους κατασκευαστές που έχουν ταυτοποιήσει το software engine με το audio engine, η DiGiCo επιμένει να διαχωρίζει πλήρως τις δυο αυτές μηχανές με αποτέλεσμα να εκκινούν και να ελέγχονται ανεξάρτητα.

CORE2=Return of Investment
Στη συνέχεια ο Jaap υπενθύμισε στους παρόντες το γιατί το CORE2 software της σειράς SD αποτελεί επιστροφή της επένδυσης σε όσους έχουν αποκτήσει DiGiCo μίξερ, καθώς μέσω του CORE2 οι κονσόλες είναι συμβατές με την αιχμή της τεχνολογίας και την εξέλιξη. Εδώ ακριβώς μας αποκάλυψε ότι θα υπάρξουν σημαντικές αναβαθμίσεις για κονσόλες όπως η SD 10, ενώ έκανε και ειδική αναφορά για την SD12…

Το νέο best seller λέγεται SD12 ή αλλιώς ‘compact 2 engineer console’
Για την SD12 μας είπε ότι είναι το πιο δημοφιλές και καλοπουλημένο μίξερ της DiGiCo αυτή την περίοδο, ενώ μετά την έκθεση της Φρανκφούρτης όπου θα παρουσιαστούν οι αναβαθμίσεις της, θα είναι ουσιαστικά άλλο μίξερ με περισσότερα κανάλια και busses. Επίσης τόνισε ότι η SD12  αποτελεί κονσόλα που ειδικεύεται σε φεστιβάλ καθώς μπορεί να φιλοξενήσει ταυτόχρονα 2 ηχολήπτες και γι’ αυτό άλλωστε την κατασκεύασαν. Η κονσόλα είναι έτοιμη για το μέλλον με προίκα το connectivity καθώς μέσω των νέων DMI cards 64 καναλιών (και της νέας AVB Milan που έρχεται) η κονσόλα μπορεί να υποστηρίξει οποιοδήποτε ψηφιακό φορμά του παρόντος και του μέλλοντος.

delay compensation και Zero Group
Εν συνεχεία ο Jaap μας μίλησε για δυο αρκετά σημαντικά και αλληλένδετα θέματα. Εξήγησε ότι το delay compensation όσον αφορά την ‘καθυστέρηση’ της διαδρομής του σήματος ανάμεσα στα κανάλια εισόδου, στα γκρούπ και στα aux που έχουν συγκεκριμένο timedelay 14 samples (290us@48kHz &
145us@96kHz ανεξάρτητα της επεξεργασίας που έχει δεχθεί το σήμα σε κάθε στάδιο) είναι εξ’ ορισμού αντισταθμισμένο κάτι που σημαίνει ότι έχουμε 100% χρονική ευθυγράμμιση. Στην περίπτωση όμως που η διαδρομή του σήματος γίνεται εξαιρετικά περίπλοκη (μας έφερε το παράδειγμα του ‘fat American snare’) και οδηγήσουμε το σήμα ενός ταμπούρου από το κανάλι εισόδου απευθείας στο master, ενώ ταυτόχρονα το οδηγούμε για συγκεκριμένη επεξεργασία σε ένα γκρουπ και εν συνεχεία στο master, τότε χάνεται το time alignment, καθώς σε αυτή την περίπτωση έχουμε σήμα από δυο ταμπούρα, με το delay που εισάγεται στη διαδρομή να ισούται με το μήκος ενός strip. Η λύση στο εν λόγω πρόβλημα είναι η δημιουργία ενός Zero Group δίχως καθόλου επεξεργασία προκειμένου να αντισταθμίσουμε την καθυστέρηση και να ευθυγραμμίσουμε χρονικά την άφιξη του σήματος των ‘2 ταμπούρων’ στο master section του μίξερ (με τη διαδρομή των 2 σημάτων από το fader στο master να ισούται με 28samples).

Αθροίζοντας…
Στη συνέχεια ο Jaap στάθηκε στην επεξεργασία 40bit floating point και στο γεγονός ότι υπερβαίνει κατά 13 φορές το επίπεδο της ανθρώπινης ακοής (120dB), γεγονός που εξασφαλίζει ταχύτατη επεξεργασία, χαμηλό latency και αμελητέα παραμόρφωση. Εδώ μας παρουσίασε και τον Ultimate Stadius 32 bit Pre Amp που περιλαμβάνει δυο 32μπιτους ADC μετατροπείς ανά κανάλι και πλήρως ανεξάρτητη διαδρομή του audio σήματος από την είσοδο στον μετατροπέα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για 15 φορές ταχύτερο μηχάνημα από οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί εκεί έξω (όσον αφορά το latency),και με καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με αντίστοιχα προϊόντα του ανταγωνισμό στων τομέα της δυναμικής περιοχής D-A κλπ.

SD7 Quantum Engine με σάρκα και οστά
Και έφτασε η ώρα για την SD7 Quantum Engine και μάλιστα είχαμε όλοι το προνόμιο να έχουμε μια SD7 Quantum Engine απέναντί μας. Πρόκειται για την ναυαρχίδα της DiGiCo και για μια από τις κορυφαίες (αν όχι την κορυφαία) κονσόλα που κυκλοφορεί εκεί έξω. Πλέον, στην έκδοση Quantum υποστηρίζει 253 κανάλια εισόδου με full processing, master bus με full processing, 48 x 48 matrix bus με full processing,  48FX, 16 heavy FPGA & 32 Sharc FX

Nodal Processing
Ο Jaap μας έδειξε στην πράξη τις νέες λειτουργίες Nodal Processing (ένα πατενταρισμένο σύστημα που δουλεύει σε Quantum περιβάλλον), True Solo (ενεργοποιείται μια οθόνη που επιτρέπει την άμεση και ομαδική επιλογή των solos για κάθε είσοδο, έξοδο, ομάδα ή γκρουπ γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τη monitor χρήση της κονσόλας) και Insert Position.
Η λειτουργία Nodal Processing αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς γιατί στην πράξη και στο χειρισμό θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη στους ηχολήπτες. Με αυτή, ο χρήστης ‘ανοίγει’ ένα κανάλι προκειμένου να χρησιμοποιήσει την έξτρα επεξεργασία στα κανάλια ή στα buss που θέλει και να έχει πλήρη απεικόνιση του μενού της έξτρα επεξεργασίας. Επίσης ξεναγηθήκαμε στο νέο Clock systems της κονσόλας με τις περισσότερες εισόδους και i/o για να λειτουργήσει με ανεξάρτητα clocking συστήματα. Είδαμε και στην πράξη το νέο Solo in place (το ονομάζουν true solo) και λειτουργεί ως μη καταστροφικό Solo in place στην περίπτωση της κονσόλας. Επίσης μάθαμε ότι θα μας περιμένουν εξτρά νέα για την SD7 Quantum στην προσεχή έκθεση της Φρανκφούρτης.

4REA4 – H νέα installation πλατφόρμα
Το 4REA4 αποτελεί τη νέα installation πλατφόρμα της DiGiCo στην οποία η εταιρία έχει επενδύσει πολύ για τις μόνιμες εγκαταστάσεις κάθε είδους όπως large entertainment venues, houses of worship, theatres καθώς και σε φεστιβάλ και μουσικά venues.
Στην καρδιά του συστήματος βρίσκεται η μηχανή επεξεργασίας 4REA4 μαζί με όλο το σύγχρονο connectivity ‘οπλοστάσιο’ της εταιρίας και ένα ισχυρό λογισμικό ελέγχου, προκειμένου να επιτευχθεί το απαραίτητο routing, processing και ο έλεγχος της μίξης που απαιτεί ακόμα και το πιο απαιτητικό venue και η πιο σύνθετη εγκατάσταση.

Το 4REA4 processing engine rack διαθέτει 4 περιοχές μίξης ή ζώνες, έκαστη με το δικό της στερεοφωνικό master output, CGs και τα δικά της εφέ. Για τι εν λόγω ζώνες, ο χρήστης έχει διαθέσιμα 128 input channel 4AREA4 και 48 buss output processing strips, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ανεξάρτητα στη ζώνη που επιθυμεί και με τον τρόπο που επιθυμεί. 
Για τον έλεγχο, τη μίξη και το routing των ανεξάρτητων ζωνών και περιοχών, η εταιρία ανέπτυξε μια νέα σειρά από control panels και external I/O units, τα οποία τα είδαμε από κοντά στο σεμινάριο εδώ στο Elefsina Hotel και είναι απολύτως συμβατά με τον επεξεργαστή 4REA4 processing engine και το αντίστοιχο software ελέγχου.

Νέες εφαρμογές Ethernet περιλαμβάνονται στο επίσης νέο wall mounting single rotary ACONTROL1 με το ενσωματωμένο TFT display που προορίζεται για τον έλεγχο μικρότερων ζωνών, ενώ το μεγαλύτερο ACONTROL8 με τα 8 100m faders έχει σχεδιαστεί για πιο απαιτητικό περιβάλλον ελέγχου (ο ACONTROL6 συμπληρώνει τη σειρά των controllers). Οσο για τα τοπικά I/O boxes αυτά θα ελέγχονται αποκλειστικά μέσω Ethernet ή Dante. Τα νέα box είναι μεταξύ άλλων το A168 STAGE floor rack και το A164 WALL LCD box, τα οποία παρέχουν εισόδους mic και στάθμης γραμμής (line level) με ανάλυση 96kHz audio.

O Jaap εν συνεχεία μας έδειξε αρκετά πρακτικά παραδείγματα επιλογών πηγών και οδήγησης του συστήματος σε διαφορετικές ζώνες και ανάγκες, παρουσιάζοντάς τις σημαντικότερες δυνατότητες ενός πληρέστατου κέντρου  επικοινωνίας και διαχείρισης ήχου, ενώ μας πληροφόρησε ότι αργότερα μέσα στη χρονιά θα υπάρξει αμφίδρομη επικοινωνία του συστήματος με τα πρωτόκολλα των Crestron & AMX, ενώ στη Φρανκφούρτη θα κάνουν το ντεμπούτο τους MADI64 SRC και DANTE64 SRC. Μας έδωσε επίσης παραδείγματα Digital Festival Matrix από Live venue (outdoorή θέατρα κλπ) που ελέγχονται από μια SD7 στο foh και μέσω MADI οδηγεί το σήμα στο 4ARE4 ενώ μέσω του john stadius pre amp μπορεί να έχει και αναλογικές διασυνδέσεις υψηλής ανάλυσης. Επίσης συνδέονται διαφορετικά μίξερ άλλων κατασκευαστών μέσω DANTE, Optocore κλπ, αναλογικά μίξερ κλπ. Τέλος μας παρουσίασε το workflow του software στη νέα έκδοση V 1.1.
Ο χρόνος που αφιέρωσε ο Jaap στην παρουσίασή του, μας έδωσε να κατανοήσουμε ότι η DiGiCo βλέπει τη σημαντική ανάπτυξη του installation τομέα στον οποίον θέλει να θέσει τις βάσεις με το 4REA4 προκειμένου να πρωταγωνιστήσει…

Νέο software για S21 / S31 και νέες κάρτες
Ο Jaap μας ενημέρωσε ότι την ημέρα του σεμιναρίου η DiGiCo παρουσίασε τη νέα V2.3 έκδοση έκδοση software που διαθέτει μια σειρά από χρήσιμες αναβαθμίσεις και δυνατότητες μεταξύ άλλων όπως οι εξής: υποστηρίζει τις νέες κάρτες (όπως η DMI 8 mic pre amp expansion), διαθέτει διευρυμένη βιβλιοθήκη FX, υποστηρίζει Free fader mode (μέσω Preferences) και protection mode για το fader που ενεργοποιείται επιλεκτικά μέσω του μενού κλπ.
Στη συνέχεια μας έδειξε παραδείγματα με snapshots με πολυκάναλη αναπαραγωγή και τον έλεγχο της κονσόλας μέσω αυτοματοποιημένου προγράμματος, ενώ μας πληροφόρησε ότι αργότερα μέσα στη χρονιά θα υπάρξουν κι άλλες αναβαθμίσεις στη σειρά S που θα αφορούν τα εφέ και την ακόμα πιο διευρυμένη διαχείριση του Klang.
Η συνολική παρουσίαση του Jaap και τις 2 ημέρες του σεμιναρίου, έκλεισε με πληροφορίες και παραδείγματα που αφορούν το Recording (μας μίλησε για τους τρόπους εγγραφής και για multitrack & Virtual soundcheck, για τις  Waves κάρτες που δεν είναι μόνο για plugins αλλά μέσω του site της Waves μπορούν να υποστηρίξουν recording και αναπαραγωγή), το Optional software (Multi channels surround, Speaker monitor selector & matrix, Mix minus 1 busses on mono channels, Multiple PFL κλπ), ενώ μας παρουσίασε και το Theater software των μίξερ της SD σειράς. Η παρουσίασή του ολοκληρώθηκε με τα Software Tools (File converter software που είναι ελεύθερο στο site της DiGiCo και offline software), με το Automation, τα Macro Menus και το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση πανικού (αν κάτι δεν ανταποκρίνεται σε Live περιβάλλον – η Ελληνική αντιπροσωπεία αλλά και η ίδια η DiGiCo διαθέτουν 21/7 εξυπηρέτηση). 

Το stereo είναι ιστορία - το immersive είναι το μέλλον
Με αυτή τη βαρύγδουπη δήλωση ο Jaap έδωσε την καλύτερη πάσα στον Phil Kamp της Klang Technologies προκειμένου να μας παρουσιάσει τα συστήματα της Klang η οποία ως γνωστόν εξαγοράστηκε πρόσφατα από τη DiGiCo. O Jaap μας μίλησε για το LISA control via OSC και για το γεγονός ότι πρέπει να έχουν εφαρμογές για όλους τους κατασκευαστές διότι δεν είναι μόνο η L-Acoustics και η d&b που έχουν εμπλακεί ενεργά με το Immersive Audio, υπάρχουν κι άλλες εταιρίες από το χώρο του Live αλλά και από το στουντιακό χώρο υπάρχουν εταιρίες όπως οι Ableton Live κλπ. 

Ο Phil Kamp της Klang Technologies και το Immersive 3D Audio
Με το Phil Kamp είχαμε γνωριστεί στην περυσινή έκθεση Prolight+sound ττηςΦρανκφούρτης, όπου μας είχε παρουσιάσει το σύστημα και τις τεχνολογίες της Klang Technologies. Παίρνοντας το λόγο ο Phil ξεκίνησε από την πάσα για το Immersive Audio που του έβγαλε ο Jaap και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με τα Immersive συστήματα στο FoH έχουμε ευτυχισμένους θεατές και FoH ηχολήπτη, τι γίνεται όμως με τους μουσικούς και το μόνιτορ ηχολήπτη? Το stage μοιάζει εγκλωβισμένο και κλεισμένο σε κλουβί. Εδώ ακριβώς ήρθε να δώσει τη λύση η Klang Technologies προτείνοντας κάτι εντελώς διαφορετικό.

Ο Phil μας ανέλυσε το πώς ο εγκέφαλός μας αναγνωρίζει τους ήχους και πως τους επεξεργάζεται. Υπάρχουν 3 βασικοί πυλώνες επεξεργασίας, η στάθμη, ο χρόνος και ο τρίτος παράγοντας έχει να κάνει με το ακουστικό πτερύγιο του αυτιού μας και την απορρόφηση και ανάκλαση του ήχου με διαφορετικούς τρόπους.

Μας έκανε το παράδειγμα με τη φορά και με τη δεδομένη αντίληψη του εγκεφάλου μας να αναγνωρίζει την κατεύθυνση των ήχων, και τις φασικές / χρονικές διαφορές.
Μας έδωσε διάφορα παραδείγματα, προκειμένου να καταλήξει ότι στα IEM δεν θέλουν να δώσουν απλά τα σήματα σε μια μίξη, αλλά να βάλουν και το μυαλό μας στην επεξεργασία.
Ανέφερε την ακουστική κόπωση στο παράδειγμα που ένας μουσικός ακούει διαφορετικά μετά από1 – 1,5 ώρα. Γι αυτό και αρκετά συχνά οι μουσικοί έχουν την εντύπωση ότι κάτι  αλλάζει ο ηχολήπτης τους στη μίξη. Διαπίστωσαν λοιπόν μέσω έρευνας, ότι ακούγοντας 3D, ο εγκέφαλός μας δεν επεξεργάζεται την πληροφορία συνέχεια, εξ’ ου και παραμένει ξεκούραστος.

Επισήμανε επίσης, ότι η δουλειά του μόνιτορ ηχοληπτη είναι να πάρει από το χέρι το μουσικό και να τον κάνει να αισθανθεί καλά στη σκηνή. Όμως δεν υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία γι’ αυτό. Με την Klang το μυστικό και η ουσία δεν είναι στη στάθμη, αλλά στην τοποθέτηση. 
Ετσι λοιπόν κατέφυγαν σε τεχνικές Binaural sound και προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν και να λύσουν το πρόβλημα του stereo ως κάτι αφύσικο. Το κοινό τους με τη DiGiCo, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, είναι ότι σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο παρά τη διαφορά μεγέθους των δυο εταιριών. Αυτό ήταν και το βασικότερο στοιχείο που τους έφερε κοντά: ο κοινός τρόπος σκέψης. 
Αναλύοντας τη σημερινή κατάσταση, περιέγραψε ότι σήμερα δίνουμε τη δυνατό τητα στους μουσικούς να μιξάρουν μόνοι τους στα ΙΕΜ τους με τα personal mixer, όμως καλό είναι να θυμόμαστε ότι οι μουσικοί δεν είναι ηχολήπτες. Αρα συνεχώς ανεβάζουν τη στάθμη στα δικά τους αυτιά. Με το Klang ο ηχολήπτης μπορεί να ακούει και ο ίδιος τη μίξη που έχει φτιάξει ο κάθε μουσικός στο δικό του μόνιτορ προκειμένου να μπορεί να έχει άμεση αντίληψη και να τους ελέγχει.
Στη συνέχεια μέσω iPad μας έδειξε το GUI της εφαρμογής χειρισμού, ενώ μας τόνισε ότι μπορούν μεταξύ τους οι μουσικοί να λύνουν τα προβλήματά τους χωρίς να ταλαιπωρείται ο ηχολήπτης. Το πιο σημαντικό στάδιο της εν λόγω παρουσίασης ήταν όταν έφτασε η ώρα να φορέσουν οι συμμετέχοντες τα ακουστικά τους και να απολαύσουν ανά ομάδες την εμπειρία 3D ακροάσεων της KLANG Technologies...

Στη Φρανκφούρτη η Klang θα δείξει τα εξής:
Η εταιρία θέλει να κάνει τις συσκευές να ‘μιλάνε’ μεταξύ τους, που σημαίνει πως όταν επιλέγει κανείς ένα Aux στη DiGiCo, το Klang ακολουθεί. Το ίδιο και όταν ανακαλεί ένα snapshot, το Klang ακολουθεί όλες τις παραμέτρους της DiGiCo.
Στη συνέχεια ο Phil έδωσε μεγάλη έμφαση στο Latency, επισημαίνοντας ότι από το μόνιτορ μίξερ έως τα in ear υπάρχει μια καθυστέρηση 5msec περίπου. Με τα wedge monitor, είμασταν τουλάχιστον πάνω από τα 12msec, κάτι που σημαίνει ότι υπήρχε πρακτικό πρόβλημα. Η Klang δε λέει ότι εξαλείφουν το latency, θα ήταν ψέμα κάτι τέτοιο, όμως έχουν καλύτερο headroom.  

Τα Klang, μέσω Dante και Madi μπορούν να συνδεθούν όχι μόνο με τη σειρά SD αλλά και με τη σειρά S. Μπορούν να το χειριστούν οι μουσικοί αλλά μπορεί και ο ηχολήπτης να ακούσει τι κάνει ο κάθε μουσικός και να ελέγξει τη μίξη τους. Περισσότερα για την Klang διαβάστε εδώ στο περυσινό αφιέρωμα του aLive

Angelo Tordini - Ο ιεραπόστολος του καλωδίου
Δεν τον λέμε εμείς έτσι, αλλά όπως μας αποκάλυψε ο ίδιος, έτσι τον αποκαλούν στη χώρα του. Ο Angelo Tordini της Ιταλικής Reference Laboratory ξεκίνησε την παρουσίασή του, ρωτώντας τις απόψεις και τις ανάγκες των παρευρισκόμενων επαγγελματιών του ήχου για τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουν  καλώδια.  
Στη συνέχεια μας εξήγησε τη βασική δομή ενός καλωδίου μεταφοράς σήματος και τα υλικά που απαρτίζουν την κατασκευή και τη δομή του, ενώ εστίασε και στα προβλήματα που έχει να λύσει ένας κατασκευαστής καλωδίων.  
Όπως χαρακτηριστικά μας είπε, το ιδανικό καλώδιο δεν έχει αντίσταση, καμία απώλεια και καμία παραμόρφωση από ενδοδιαμόρφωση. Το καλώδιο είναι ένα τυπικό παθητικό φίλτρο που σχηματίζεται ως ένα ηλεκτρικό κύκλωμα.
Στη συνέχεια ανέφερε τα 3 βασικά χαρακτηριστικά του καλωδίου που είναι η Αντίσταση, η Αυτεπαγωγή και η Χωρητικότητα, ενώ στη συνέχεια προχώρησε με συγκριτική δοκιμή καλωδίων, ρωτώντας μας αν ακούμε διαφορές στις εναλλαγές καθώς και τη γνώμη μας για το πιο προτιμάμε.

Ως πρακτικά tip μας συνέστησε να χρησιμοποιούμε μικρότερου μήκους καλώδια και να μειώνουμε όσο μπορούμε το interference σε σχέση με το περιβάλλον.
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε άλλωστε ο Angelo Tordini, το τέλειο καλώδιο δεν υπάρχει. Ισως όμως υπάρχει το τέλειο καλώδιο για εσάς. Βρείτε το…
Η Reference Laboratory έχει πολλές και διαφορετικές σειρές καλωδίων τις οποίες μπορείτε να βρείτε στο site της ετιαρίας…

Παρουσίαση Audix με τον Παύλο Σαπουντζή
Ο δάσκαλος Παύλος Σαπουντζής ξεκίνησε την παρουσίασή του με μια γρήγορη σύσταση και γνωριμία με την Audix. Η Αμερικάνικη εταιρία ξεκίνησε το 1984 και έκτοτε κατασκευάζει μια πραγματικά μεγάλη γκάμα μικροφώνων που περιλαμβάνει δυναμικά (καριδοειδή και υπερκαρδιοειδή) και πυκνωτικά μικρόφωνα φωνής. 

Αντίστοιχα η Audix διαθέτει δυναμικά και πυκνωτικά μικρόφωνα που προορίζονται για τη λήψη του ήχου των οργάνων. Φυσικά η εταιρία διαθέτει συγκεκριμένη σειρά πυκνωτικών μικροφώνων – μινιατούρες, καθώς και installed sound μικρόφωνα, ασύρματα συστήματα μικροφώνου και πληθώρα παρελκομένων και αξεσουάρ.  
Όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο Παύλος, η Audix δεν βγΑπό δυναμικά μικρόφωνα βγάζει μόνο ribbon και όχι ταινίας, ενώ η γκάμα της εταιρίας περιλαμβάνει καρδιοειδή και υπερκαρδιοειδή. Αυτά που προορίζονται για λήψη ανθρώπινης φωνής είναι τα περισσότερα καρδιοειδή, ενώ από οργάνων κινητού πηνίου η γκάμα είναι σχεδόν μοιρασμένη με τα  D6, I5, Fireball, Fireball V και υπερκαρδιοειδή όπως τα D2, D4, F2, F5 και f6.

Ουσιαστικά ο Παύλςο μας παρουσίασε τα VX5, OM2 δυναμικό φωνής, ΟΜ5 φωνής και για Live, OM7, D4, i5, το SCX1 (το αγαπημένο πυκνωτικό του Παύλου με επιλογή αλλαγής κάψας). Χρησιμοποιείται συχνά για τη λήψη χώρου σε συναυλίες, ενώ δουλεύει εξαιρετικά και στην κιθάρα (θυμηθείτε εδώ όπως μας ανέφερε ο Παύλος ότι η τοποθέτηση πρέπει να γίνεται στο 12ο τάστο).

Το Fireball μας το παρουσίασε και το πρότεινε για  φυσαρμόνικα, ενώ το SCX25A απευθύνεται σε studio κυρίως, ενώ έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζει στο πιάνο.
Η παρουσίαση του Παύλου έκλεισε με μερικά ακόμα tips για την τοποθέτηση των μικροφώνων, ενώ μας τόνισε ότι η επιλογή του κατάλληλου καλωδίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμη διαδικασία. Περισσότερες πληροφορίες για τα μικρόφωνα της Audix, θα βρείτε εδώ… 

Αντί επιλόγου…
Βρεθήκαμε σε ακόμα ένα επιτυχημένο και εποικοδομητικό σεμινάριο από την Kariotis Audio & Lighting. Ένα σεμινάριο με πολλές και χρήσιμες πληροφορίες, πολύτιμα tips, γνώση και ενημέρωση για τις νέες τεχνολογίες που έρχονται (Immersive Sound) αλλά και για τα νέα προΙόντα (Klang). Ευχαριστούμε την εταιρία Kariotis Audio & Lighting για την πρόσκληση και τη φιλοξενία σε αυτά τα τόσο χρήσιμα σεμινάρια που πλέον έχουν γίνει θεσμός. Εις το επανιδείν λοιπόν…

Επαφή
Kariotis Audio & Lighting

Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση