Διαφήμιση
Τετάρτη, 10 Οκτώβριος 2018 22:45

Το πρώτο σύστημα Outline GTO στην Ελλάδα...

του Βασίλη Λαδονικόλα

Το πρώτο σύστημα Outline GTO C12 στην Ελλάδα είναι γεγονός και ανήκει στη rental εταιρία του Στέλιου Κυριλλίδη που εδρεύει στην Ελασσόνα.
Πρόκειται για το ‘μικρότερο’ σύστημα της οικογένειας GTO που αποτελεί μια compact line-source υλοποίηση, που έχει σχεδιαστεί από τον Ιταλό κατασκευαστή με γνώμονα την ευελιξία, την υψηλή απόδοση και την υψηλή πιστότητα, προκειμένου να ανταποκριθεί σε κάθε είδους Live και touring εφαρμογές.
Οσον αφορά το σύστημα που απέκτησε η εταιρία του Στέλιου Κυριλλίδη, αυτό αποτελείται συνολικά από 24 GTO - C12 και από 16 sub DBS 18-2.

Outline GTO C12 – Ευελιξία, ισχύς και ‘V-Power Concept
Το C12 είναι ο ‘μικρός αδελφός’ του μεγάλου GTO της Outline που από το 2011 που παρουσιάστηκε έχει ήδη κερδίσει τους ανθρώπους της παγκόσμιας touring βιομηχανίας (production managers, ηχολήπτες και μπάντες) χάρη στο συνδυασμό ηχητικής πιστότητας, ακρίβειας όσον αφορά την κάλυψη και ισχύος που επιτυγχάνει.
Το GTO C-12 σε μια μικρότερων διαστάσεων αλλά ίδιας φιλοσοφίας σχεδίασης καμπίνα σε σχέση με το μεγάλο αδελφό του, φιλοξενεί συνολικά 8 drive units και συγκεκριμένα δυο 12” low frequency drivers, τέσσερα  6.5” midrange και δυο 3”-throat compression drivers, που εδράζονται στον ίδιο DPRWG waveguide που χρησιμοποιείται και στο μεγάλο αδελφό του.

Η εμπρόσθια μπάφλα του GTO C-12 έχει σχήμα V, ακολουθώντας την πατενταρισμένη σχεδίαση της εταιρίας που εφαρμόζει ήδη από το 2002 και είναι γνωστή ως ‘V-Power Concept’. Αυτή η πρωτοποριακή ιδέα ολοκληρώνει την ακουστική σύζευξη μεταξύ των αναπαραγωγέων υψηλών συχνοτήτων που έχει ως αποτέλεσμα την ομαλή απόκριση των υψηλών, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργεί το ιδανικό σχήμα ενιαίας μπάφλας όσον αφορά την array συστοιχία ελαχιστοποιώντας έτσι τη διάθλαση και αυξάνοντας τη γραμμική συμπεριφορά του συστήματος ειδικά ως προς την κρίσιμη far field συμπεριφορά του.

Η καμπίνα του C-12 είναι κατά 21.6% μικρότερη στο κατακόρυφο επίπεδο σε σχέση με αυτή του GTO, και 30% ελαφρύτερη, ενώ το footprint της καμπίνας είναι ακριβώς το ίδιο με τις υπόλοιπες της οικογένειας GTO, εξασφαλίζοντας μηχανική συμβατότητα με τα GTO, GTO-SUB, GTO-LOW και GTO-DF ως προς το rigging, το flying, το hardware και τα wheelboards.
Επιπλέον, το GTO C-12 είναι πλήρως συμβατό με τα Outline DBS και LAB21 subwoofers, και διατίθενται βεβαίως και τα αντίστοιχα DSP controller presets για οποιονδήποτε πιθανό συνδυασμό GTO C-12 και Outline subwoofers.

Με το καλημέρα στα ‘βαθιά’
Το σύστημα μπήκε στα βαθιά κυριολεκτικά με το καλημέρα, αφού η πρώτη του συναυλία με το που αφίχθη στη χώρα μας ήταν το Live του Bryan Ferry στη Θεσσαλονίκη, ενώ ακριβώς μετά εγκαταστάθηκε στο θέατρο Βράχων στο Βύρωνα για τις συναυλίες των Γιάννη Αγγελάκα, 1000mods, Active Member και Πυξ Λαξ.
Το aLive προκειμένου να καλύψει όσο πιο εμπεριστατωμένα γίνεται το ντεμπούτο του συστήματος GTO C12 στην Ελλάδα, απευθύνθηκε στους ανθρώπους της Mega Event (αντιπρόσωπος της Outline στη χώρα μας) και κατόπιν σχετικών συννενοήσεων ήρθε σε επαφή με τους foh ηχολήπτες των Γιάννη Αγγελάκα (Γιώργος Ταχτσίδης) και Πυξ Λαξ (Νίκος Παππάς) για να μας μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους και την εμπειρία τους από το σύστημα, ενώ ο Βασίλης Μιχαηλίδης της Mega Event που είναι υπεύθυνος για το set-up του συστήματος απαντάει σε μερικές βασικές ερωτήσεις μας σχετικά με αυτό.

ο Βασίλης Μιχαηλίδης μας είπε…
aLive: Με βάση τα δεδομένα της Ελληνικής rental αγοράς, θεωρείς ότι υπάρχει χώρος για μεγαλύτερα συστήματα όπως το GTO C12?
Νομίζω οτι συναυλιακά ο χάρτης έχει αλλάξει αρκετά και οι απαιτήσεις. Νομίζω πως ο χώρος για μεγάλα συστήματα δεν είναι πολύ μεγάλος αν σκεφτούμε ότι στο σύνολο των συναυλιών και των διαφόρων event η προσέλευση καλύπτεται ικανοποιητικά από μικρά συστήματα. Από την άλλη μεριά για κάποιες εταιρείες έχει γίνει απαραίτητο ένα μεγαλύτερο σύστημα που μπορεί να καλύπτει με άνεση φεστιβάλ και συναυλίες που φτάνουν τις Δέκα αλλά και Είκοσι χιλιάδες κόσμου. Νομίζω πως αυτό ισχύει και για την εταιρεία του Κου Κυριλλίδη.

aLive: Ποια τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του C12 κατά τη γνώμη σου. Γιατί θα το επέλεγες αν είχες rental εταιρία?
Το να επιλέξει ένα ηχητικό σύστημα μία εταιρεία νομίζω πάντα έχει να κάνει με τις ανάγκες της αλλά και το πορτοφόλι της. Θέλει πολύ καλή σκέψη και πλάνο για να προχωρήσεις με μία αγορά ενός τέτοιου συστήματος ώστε να είναι βιώσιμη και υγιής. Με αυτό λοιπόν το κριτήριο αν είχα Rental εταιρεία στην Ελλάδα πιστεύω το C12 θα ήταν στις πρώτες επιλογές μου σαν Large format σύστημα. Στα πλεονεκτήματα του συστήματος βρίσκω την εκπληκτική καλυπτότητα και ομοιογένεια στον κάθετο άξονα αλλά και την ανάλυση και φυσική απόδοση του συστήματος, κάτι στο οποίο σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχει και το ενισχυτικό κομμάτι της Powersoft. Γι αυτό όμως νομίζω πλέον δεν είμαι αντικειμενικός έχοντας εμπλακεί αρκετά τον τελευταίο χρόνο στην ομάδα της Mega-Event και της Outline.

aLive: Πως ανταποκρίθηκε το σύστημα στην πρώτη του δουλειά στη χώρα μας που έτυχε να είναι μια πολύ σοβαρή & απαιτητική παραγωγή όπως αυτή του Bryan Ferry στη Θεσσαλονίκη?
Το σύστημα είναι προσωπική επιλογή του Davide ηχολήπτη του Bryan Ferry. Μιλώντας μαζί του με διαβεβαίωσε ότι είναι η προτίμηση του σε σχέση με άλλα συστήματα που έχει παίξει όλα αυτά τα χρόνια. Σαν πρώτο set up έχοντας σαν υπέυθυνο συστήματος τον Giulio Gandini της Outline και σχεδιάζοντας μαζί την συγκεκριμένη δουλειά, μπορώ να πώ ότι ήταν το καλύτερο σεμινάριο που μπορούσα να αποκομίσω και πραγματικά να κατανοήσω για τι είναι ικανό να κάνει το σύστημα. Στην συγκεκριμένη δουλειά είχαμε τον χρόνο και την ευκαιρία να ακούσουμε και να μετρήσουμε το σύστημα μια μέρα πριν την συναυλία, οπότε τα συμπεράσματα ήταν αρκετά. Για το τελικό αποτέλεσμα της συναυλίας οι αλλαγές ήταν αρκετές. Ο Davide προτίμησε να κάνει Extend το σύστημα στα 40Hz για να δώσει περισσότερη έμφαση στην Low περιοχή σχετικά με την κερκίδα του Θεάτρου Δάσους. Νομίζω πως το σύστημα ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο στις προσδοκίες, το προσωπικό γούστο του Davide αλλά και της παραγωγής του Bryan Ferry.

aLive: Πόσο ευέλικτο και φιλικό στη χρήση είναι το 3D λογισμικό προσομοίωσης Open Array της Outline και πόσο εύκολο είναι κατ’ επέκταση το στήσιμο και το σετάρισμα του συστήματος στην πράξη?
Εχοντας δουλέψει σχεδόν όλα τα προγράμματα προσομοίωσης των μεγαλύτερων εταιρειών τα τελευταία χρόνια, μπορώ να πώ οτι η Outline πλέον με το Open Array δίνει ένα ολοκληρωμένο εργαλείο σχεδίασης με πολύ εύκολη λογική αλλά και ταχύτητα σε όλα τα επίπεδα. Πραγματικά δεν υπάρχει κάτι που να λείπει στο software. Αντιθέτως βρήκα πράγματα και λύσεις που αναζητώ χρόνια σε αντίστοιχα software. Σχετικά με το στήσιμο, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες της κατασκευάστριας εταιρείας νομίζω ότι η διαδικασία γίνεται εύκολα και γρήγορα.Η οικογένεια G.T.O ανήκει στα νέα Large Format συστήματα με αρκετή σκέψη για το πως η δουλειά και το (κρέμασμα) μπορεί να γίνεται με ευκολία και ασφάλεια. Το tuning του συστήματος γίνεται απλά διασκεδαστικό και ενδιαφέρον. Συνδυάζοντας το Armonia της Powersoft αλλά και το Newton της Outline η δουλειά γίνεται εύκολη σε όλα τα επίπεδα. Με συνδυασμό πρωτοκόλλων και την λύση του Dante, η δουλειά νομίζω μοιάζει περισσότερο με παιχνίδι σε σχέση με το τι κάναμε την προηγούμενη δεκαετία. Οι λύσεις και η επέμβαση σε επίπεδο φίλτρων είναι γρήγορη αποκτώντας χειρουργική λεπτομέρεια.

aLive: Μετά τη Θεσσαλονίκη και το Bryan Ferry, το σύστημα εγκαταστάθηκε στο θέατρο Βράχων για 4 εξίσου σημαντικές, δημοφιλής και ‘δυνατές’ από κάθε άποψη συναυλίες (Αγγελάκας, 1000Mods, Active Member, Πυξ Λάξ). Πως ανταποκρίθηκε στο χώρο αλλά και στις απαιτήσεις της εκάστοτε μπάντας και των ηχοληπτών τους?
Θεωρώ πως το δεύτερο στήσιμο στο θέατρο Βράχων ήταν πραγματικά μια ευκαιρία για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εμπειρία για το σύστημα. Αν και το Θέατρο είναι αρκετά μικρό για ένα τέτοιο σύστημα, και τις 4 μέρες οι απαιτήσεις σε  SPL ήταν αρκετές. Οι ηχολήπτες νομίζω ότι φύγανε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Συζητώντας πριν αλλά και μετά τα Live όλοι ήταν ενθουσιασμένοι από το αποτέλεσμα σε επίπεδο ανάλυσης – ομοιογένειας αλλά και headroom.

aLive: Πως υποστηρίζει η Mega Event τα συστήματα της Outline στη χώρα μας και ειδικά το νεότερο GTO C12 που προφανώς και για μια σειρά από ευνόητους λόγους, είστε οι πρώτοι που θέλετε να ‘παίζει’ παντού και πάντα άψογα?
H σχετική κουβέντα έχει ξεκινήσει καιρό τώρα με τον κ.  Kολλιό (ιδιοκτήτη και πρόεδρο της MEGA-EVENT). Νομίζω ότι η επένδυση και το στοίχημα όλων στην εταιρεία είναι η υποστήριξη στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.
Όλοι στην εταιρεία πιστεύουμε ότι για να συνεχίσει αυτό που όλοι κάποτε ξεκινήσαμε με αγάπη και μεράκι, η επένδυση είναι στις ανθρώπινες σχέσεις.
Έτσι λοιπόν το βάρος πέφτει ακριβώς εκεί προχωρώντας και υποστηρίζοντας παλιούς και νέους πελάτες.
Ο κ. Κυριλλίδης θα έχει την πλήρη υποστήριξή μας σε όλα τα επίπεδα σχετικά με το νέο σύστημα. Στόχος είναι το σύστημα να στήνεται και να ακούγεται πάντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι εντυπώσεις του Νίκου Παππά (foh ηχολήπτης Πυξ Λαξ)
«Πρόκειται για ένα ισορροπημένο, αναλυτικό και γρήγορο σύστημα, που χωρίς ιδιαίτερες παρεμβάσεις, προσφέρει ένα εύκολο και με την αίσθηση του "μεγάλου" ήχου, αποτέλεσμα. Η ισχύς του συστήματος ήταν πλεονάζουσα για τα δεδομένα του θεάτρου, οπότε και δεν έχω συμπεράσματα για τη συμπεριφορά του στα "όρια", αφού και στα πιο δυνατά σημεία του show δεν τα προσέγγισα. 
Συμπερασματικά η εντύπωση που αποκόμισα από την πρώτη μου επαφή με το GTO, ήταν πολύ θετική».

Οι εντυπώσεις του Γιώργου Ταχτσίδη (foh ηχολήπτης του Γιάννη Αγγελάκα)
«Άκουσα το σύστημα πρώτη φορά στην πρόβα της μπάντας του Bryan Ferry στο Θέατρο Δάσους. Η αλήθεια είναι οτι δεν ήταν η μπάντα που θα θελα να ακούσω μέσα από ένα ηχοσύστημα μεγάλου format για πρώτη φορά. Παρόλα αυτά υπήρξαν 2-3 πράγματα που παρατήρησα απ’ το πρώτο άκουσμα με playback μουσική πριν την πρόβα.
Πρώτον οτι σε χαμηλή ένταση είναι υπερβολικά soft για το μέγεθος του σε σύγκριση με άλλα large format arrays με τη διαφορά οτι δεν έχανε σε throw κ σε ανάλυση. Απ’ ότι φαίνεται οι Ιταλοί έκαναν πολύ καλή δουλειά στον τομέα του mid/hi waveguide που ούτως ή άλλως πρωτοπορούσαν. Αλλωστε ένας καλός waveguide φαίνεται στην απόσταση και στο κατά πόσο το αποτέλεσμα δεν αλλοιώνεται στα 35+ μέτρα φτάνοντας στους πίσω οι μισές πληροφορίες.

Μία δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με τη διασπορά. Κάποιοι θα πουν οι 90 μοίρες είναι λιγάκι περιοριστικές. Είναι όμως πολύ σημαντικότερο το γεγονός ότι οι 90μοίρες που δηλώνει ο κατασκευαστής είναι όντως τόσο και μάλιστα όταν το σύστημα καταφέρνει και διατηρεί την παραπάνω διασπορά σε αρκετά χαμηλότερο συχνοτικό φάσμα απ’ ότι έχουμε συνηθίσει σε παλιότερα arrays στα οποία πολλές φορές δεν τολμάς να φύγεις off-axis γιατί θα σε πάρει από κάτω. Το ότι υπάρχει ήχος μετά τις 90μοίρες δεν σημαίνει ότι είναι και ευχάριστος. Προτιμώ λοιπόν 90 μοίρες full-range από 120 μοίρες στους 1.2khz και πάνω.
Κατι τελευταίο που μου έκανε εντύπωση απλά ακούγοντάς το GTO σε πρόβα με χαμηλό SPL το πολύ χαμηλό επίπεδο phasing καθώς μετακινείσαι στον οριζόντιο άξονα. Δεν ξέρω αν οφείλεται στη δουλειά που έχει γίνει στο Newton και γενικά στο dsp της Outline, αλλά η ομοιομορφία και το stereo image ήταν απλά εντυπωσιακό.

Δουλεύοντας με το GTO στο Θέατρο Βράχων ήταν μια αρκετά ξεκούραστη εμπειρία όταν μάλιστα έχεις δίπλα σου τεχνικό συστήματος που ξέρει να συνδυάζει θεωρία και πράξη δίνοντας βάρος στη δεύτερη. Άλλωστε δεν θα ακούμε pink noise το βράδυ ούτε θα βλέπουμε rta. Ένα ευχαριστώ λοιπόν στον Β. Μιχαηλίδη που ασχολήθηκε με το system tuning παρ' όλη την έλλειψη χρόνου και ιδιαίτερα για το sub configuration που δούλεψε σε πολύ μεγάλο βαθμό όπως πρέπει. Ήταν από τις λίγες περιπτώσεις που σε ότι αφορά τις χαμηλές συχνότητες δεν είναι χαρούμενος μόνο ο εκάστοτε ηχολήπτης κ όσοι έτυχε να στέκονται στο κέντρο λόγω power alley, αλλά υπήρχε ισόποση κατανομή της sub ενέργειας σε όλο το θέατρο με διακυμάνσεις 3-4dΒ στις άκρες. Σημαντικό επίσης το γεγονός οτι τα sub (DBS 18-2) είχαν στοχευμένο μπάσο, δεν ‘ξερνούσαν’ χαμηλά παντού, υπήρχε αρχή και τέλος στα transients, δεν υπέφερε ο κόσμος πάνω στο stage κ τέλος οτι άκουγες 16  2x18'' subs χωρίς power compression. Αλλη μια απόδειξη οτι τα εργοστασιακά presets δεν αρκούν για να «σετάρεις» ένα PA σε οποιοδήποτε χώρο, ότι τα presets που έφτιαξε κάποτε/κάποιος δεν δουλεύουν παντού, ότι τέτοια συστήματα χρειάζονται πάντα τεχνικό και τέλος ότι ο controller δεν είναι κλειδωμένος..

Δε θα αναφερθώ στα τεχνικά του GTO , άλλωστε υπάρχουν στο site της εταιρείας. Το σύστημα έχει τρομερές ανοχές σε πίεση χωρίς ίχνος limiting/distortion τουλάχιστον ακουστό. Σίγουρα σου δίνει την αίσθηση ενός πιο ανοιχτού PA που δεν πρόκειται να καλύψει ατέλειες στη μίξη ή στο performance μιας μπάντας όπως κατά κάποιο τρόπο κάνουν συστήματα της L' Acoustics. Αυτό βέβαια σου δίνει την ευκαιρία να μιξάρεις με διάφορους τρόπους επεξεργασίας πάνω στο mix bus κ να έχεις διαφορετικό αποτέλεσμα κάθε φορά εξίσου ενδιαφέρον. Φτάνει να μπορείς να ελέγξεις το spl που μπορεί να φτάσει το σύστημα ανάλογα πάντα με το χώρο.

Κάτι που πρέπει να αναφερθεί είναι η εντύπωση οτι το βραδυ δεν καταλαβαίνεις που βρίσκονται κρεμασμένα τα δύο cluster κ από που έρχεται ο ήχος. Μια αίσθηση που σπάνια τυχαίνει σε event την Ελλαδα, αφού στην πλειοψηφία τους τα διάφορα venues καλύπτονται με ηχοσυστήματα που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του χώρου. Αυτη βέβαια είναι μια άλλη τεράστια κουβέντα..

Το συγκεκριμένο setup νομίζω καλύπτει κατά προσέγγιση 8-10 χιλιάδες κόσμο σε ''rock levels'' και αρκετά παραπάνω σε shows με λιγότερες απαιτήσεις σε spl.
Συνοψίζοντας πιστεύω οτι το GTO C12 θα ακουστεί αρκετά απ’ την καινούργια χρονιά , εννοείται ότι στην Ελλαδα παίζει μπάλα με το K2/d&b j και μια σύγκριση δίπλα-δίπλα θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα».

Περισσότερες πληροφορίες για το GTO C12 θα σας δώσουν στην Mega Event…

Επαφή
Mega Event

Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση