Διαφήμιση
Τετάρτη, 03 Μάιος 2017 22:39

Hands on SSL Live L300 στο 3ήμερο hands on session της Audigys…

Η Audigys και η Solid State Logic διοργάνωσαν μια 3ήμερη εκδήλωση (με 3 session ανά ημέρα) στο Belleville Concept Café & Bar, στην οποία ο απόλυτος πρωταγωνιστής ήταν η ψηφιακή κονσόλα Live L300 της SSL.
Παρών στην επιτυχημένη εκδήλωση της Audigys (μεγάλη συμμετοχή των επαγγελματιών του κλάδου σε επίπεδο ηχοληπτών και απλών users, αλλά και εταιριών rental) ήταν και ο Paul Lindsay, Vice President της SSL, ο οποίος με την πολύτιμη βοήθεια του Μάνου Γοβατζιδάκη της Audigys, παρουσίασε στους παρευρισκόμενους την SSL Live L300. 

Ο πρόλογος του κ. Lindsay βεβαίως περιελάμβανε την ιστορική διαδρομή της SSL και των μίξερ της από την πρώτη Super Analogue SL9000S, την full Super Analogue technology 9000Κ των early 00’s έως την AWS 900 και την Duality SE (με τις 350 πουλημένες κονσόλες παγκοσμίως έως τώρα) για να φτάσουμε στην γενιά των  SSL Live με την οποία η SSL μπήκε στο Live περιβάλλον και οι οποίες απευθύνονται σε Live εφαρμογές υψηλού βεληνεκούς.

SSL Live 500 & 300
Πρίν από 4 περίπου χρόνια παρουσιάστηκε πρώτη η ‘μεγάλη’ SSL L500 για να ακολουθήσει το φθινόπωρο του 2014 η μικρότερη αδελφή της, L300. 
Από την άφιξη κιόλας της L300, η SSL ξεκαθάρισε ότι η μικρότερη είναι απλά μια πιο compact κονσόλα σε διαστάσεις και βάρος (ελαφρύτερη κατά 9 κιλά) δίχως κανένα συμβιβασμό στους τομείς της ποιότητας κατασκευής και της ηχητικής πιστότητας. Απλά η L300 έχει κάποιες δυνατότητες λιγότερες και κάποιες λιγότερες φυσικές εισοδο-εξόδους (λογικό, λόγω μικρότερου σασί).  

Η SSL L300 από κοντά και η πλατφόρμα Tempest 4ης γενιάς
Η L300 που είδαμε και ακούσαμε από κοντά υποστηρίζει έως 600 input/outputs και 192 mix paths στα 96kHz. Τα εν λόγω pats δύνανται να δρομολογηθούν ως κανάλια εισόδου, Stem Groups, Auxes και Masters να διαμορφωθούν ως stereo, mono ή LCR, 4.0 ή 5.1 ανάλογα με τις ανάγκες κάθε παραγωγής, μίξης ή εγκατάστασης.
Σημειωτέον ότι τα 144 από τα mix paths υποστηρίζουν full processing ενώ τα υπόλοιπα 48 είναι dry. Επίσης η κονσόλα υποστηρίζει 32x36 Output Matrix με το δικό του τμήμα processing και μπορεί να διαχωριστεί ε 4 ανεξάρτητα μικρότερα matrices αν παραστεί ανάγκη για κάτι τέτοιο. Όλα τα output paths του matrix (και τα 36) διαθέτουν τα δικά τους High & Low pass φίλτρα, 4 μπάντες EQ, delay κλπ

Όπως είπαμε, και η SSL L300 βασίζεται στη νέα επεξεργαστική πλατφόρμα Tempest 4ης γενιάς (όπως και L500), γεγονός που της χαρίζει ανεξάντλητη επεξεργαστική ισχύ (τα 600 inputs & outputs pats που λέγαμε και τα 144 full processing audio ‘paths’ στα 96kHz), καθώς η διαχείριση της ισχύος κατανέμεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε show στα κανάλια, τα Auxes, τα Stem Groups και τα Masters.  Ως γνωστόν, την εν λόγω πλατφόρμα Tempest η εταιρία την εξελίσσει εδώ και 26 χρόνια που κατασκευάζει ψηφιακές κονσόλες. 

Tablet style οθόνη αφής και quick controls...
Η επιφάνεια εργασίας της μικρής SSL Live έχει στηθεί με τον ίδιο τρόπο όπως και στη μεγαλύτερη αδελφή της. Η κυρίως οθόνη σε συνδυασμό με την ύπαρξη των ‘quick controls’ υποστηρίζει τον ταυτόχρονο έλεγχο της ίδιας παραμέτρου σε 12 κανάλια, ενώ τα εν λόγω controls μποροόυν να λειτουργήσουν ως ‘detail’ controls για το EQ, τις παραμέτρους των Effects κλπ. Φυσικά τα control rotary functions μπορούν να ‘γυρίσουν’ και στα faders. Η κονσόλα χρησιμοποιεί τους ‘στουντιακούς’ SuperAnalogue mic preamps της SSL, διαθέτει A/D & D/A μετατροπείς στα 24bit/96kHz, 64bit εσωτερική επεξεργασία. 

Στην πράξη...
Η πράξη ανήκε κυρίως στο Μάνο Γοβατζιδάκη που μας εξήγησε το προφανές: ότι η L300 (και οι υπόλοιπες κονσόλες της σειράς L500 και η νεότερη L200 που έκανε ντεμπούτο στη φετινή έκθεση της Φρανκφούρτης)
είναι έτοιμες να κοπούν και να ραφτούν στα μέτρα του χειριστή. Ο ηχολήπτης είναι αυτό που θα διαμορφώσει πλήρως την κονσόλα στα μέτρα και τις ανάγκες του, και όχι τις ανάγκες του πάνω στην κονσόλα. Ο τρόπος με τον οποίο εκτελούνται όλες οι εργασίες είναι φιλικός και εύχρηστος και μάλιστα με τις λιγότερες δυνατές κινήσεις.

Και λίγα λόγια για τη νέα και πιο προσιτή L 200
Για την κυριολεκτικά ολοκαίνουργια L200 μας μίλησε ο Paul Lindsay της SSL, αναφερόμενος σε μια νέα πιο προσιτή και ακόμα πιο φιλική κονσόλα με περισσότερα fader στην επιφάνεια εργασίας της. Είναι προφανές λοιπόν ότι οι χρήστες ζητούν περισσότερα fader μπροστά τους, παρότι με ένα μπουτόν μπορούν να αλλάξουν εύκολα και γρήγορα layers και ομάδες. 
Η L200 περιλαμβάνει τρείς 12άδες Fader, ενώ στην επιφάνεια εργασίας της φιλοξενούνται συνολικά 38 faders συμπεριλαμβανομένου και των Master και Focus Faders στο Master Tile. 
Στο κέντρο εδράζεται η διαγωνίου 17” οθόνη αφής που δίνει πρόσβαση στο χρήση σε όλες τις λειτουργίες του μίξερ και συνεργάζεται με τα Quick Controls στην κεντρική 12άδα των Fader για άμεση πρόσβαση στο hardware control. Στο Master Tile, που εδράζεται δίπλα στην οθόνη αφής ,φιλοξενούνται τα Mute Group, Solo/Talkback, Assignable keys και Automation controls.

Η L200 περιλαμβάνει: 144 processing paths όλα τους με full processing. Τα εν λόγω paths μπορούν να διαμορφωθούν ως 96 input channels, 48 aux sends, 24 stem groups και 6 masters. 
Επίσης, 4 x 32 input, 24 output Matrix έρχονται να πρστεθούν στις παραπάνω παροχές εισοδο-εξόδων. Οσον αφορά τα onboard FX processing είναι τα ίδια που συναντάμε στις μεγαλύτερες αδελφές της L300 και L500. Ως εκ τούτου, 48 FX processors είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή στην L200, η οποία υποστηρίζει πλήρη συμβατότητα με τις μεγαλύτερες αδελφές της όσον αφορά τα showfiles. Tέλος, η εφαρμογή SOLSA PC app της SSL μπορεί να χρησιμοποιηθεί για online control και offline editing. Σημειωτέον ότι η L200 είναι κι αυτή ήδη διαθέσιμη από την SSL…

Ωστόσο, περισσότερες πληροφορίες για τις κονσόλες της σειράς Live της SSL θα σας δώσουν στην Audigys, την οποία και ευχαριστούμε για την πρόσκληση στο event που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία (σημειωτέον ότι υπήρχε και ειδική μέρα για τις σχολές κατά την οποία παραβρέθηκαν σπουδαστές από τις σχολές: M.I.A mixing is art/sound engineering, ΙΕΚ ΑΚΜΗ και SAE Technology Group Athens.
Αλλωστε, το όνομα της SSL είναι ιδιαίτερα ‘βαρύ’ και ευυπόληπτο και στα μέρη μας, κάτι που αποδείχθηκε και από τη μεγάλη συμμετοχή.
Όπως είπαμε, περισσότερα για την SSL L300 αλλά και τη νέα L200 θα σας πούνε στην Audigys…

Επαφή
Audigys

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση