Διαφήμιση
Δευτέρα, 07 Νοέμβριος 2016 13:22

“Miking the Source” – Επιστροφή στις πηγές: ένα άκρως ενδιαφέρον σεμινάριο έκανε το ξεκίνημά του με επιτυχία από τη Θεσσαλονίκη…

του Βασίλη Λαδονικόλα

Η Θεσσαλονίκη είναι τόσο μοναδική & όμορφη που αποτελεί ένα τεράστιο κίνητρο από μόνη της για να την επισκεφθείς. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται να παρακολουθήσεις ένα εξίσου μοναδικό και ενδιαφέρον σεμινάριο που αναφέρεται στα βασικά & αυτονόητα, τα οποία τολμώ να πω ότι σχεδόν όλοι μας τα έχουμε ξεχάσει για το λόγο ακριβώς ότι τα θεωρούμε δεδομένα, πράγμα που ισχύει και για πολλούς άλλους τομείς της ζωής και όχι μόνο της δουλειάς ή του επαγγέλματός μας.

Κι εξηγούμαι: τα τελευταία χρόνια η διαδικασία του Live ήχου (κυρίως) έχει επικεντρωθεί σχεδόν αποκλειστικά στο μίξερ, και ως ένα σημείο αυτό είναι δικαιολογημένο, διότι το μίξερ είναι πλέον ψηφιακό, άρα και πολύχρωμο, με οθόνες αφής και κουμπιά, ευέλικτο και φορτωμένο σαν αστακός με όλα τα ψηφιακά καλούδια και τα κομφόρ που σχεδόν σε μαγνητίζει και σε εγκλωβίζει δημιουργικά, κάνοντάς σε να ‘παραμελείς’ την υπόλοιπη ροή του σήματος. Ένα φαινόμενο λοιπόν που αφορά κυρίως τη νέα γενιά αλλά δυστυχώς και τους παλαιότερους είναι ότι δεν δίνει τη δέουσα σημασία στο ‘μαστοριλίκι’ της ηχοληψίας που ορίζεται από τη λήψη του ήχου. Αντιθέτως δίνει περισσότερο σημασία στην επεξεργασία του ήχου, σχεδόν αδιαφορώντας κάποιες φορές για την ποιότητα του σήματος που παίρνει στα χέρια του, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι θα «τα φτιάξουμε όλα στη μίξη και την επεξεργασία».

Το σεμινάριο Miking the Source λοιπόν έκανε αυτό ακριβώς: μας οδήγησε πίσω στη λήψη του ήχου, ακριβώς στις πηγές, υπενθυμίζοντας με έμπρακτο τρόπο (προηγογραφημένα δείγματα αποκλειστικά για το σεμινάριο, αλλά και ζωντανά σε Live περιβάλλον) σε όλους όσους παραβρέθηκαν σε αυτό, ότι όσα λιγότερα έχουμε να διορθώσουμε και να επεξεργαστούμε στη μίξη, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα. Το aLive παρακολούθησε το σεμινάριο στη Θεσσαλονίκη και σας μεταφέρει τα βασικότερα κεφάλαια αυτού αλλά και τις εντυπώσεις του…

Miking the Source
Η εταιρία Kariotis Audio & Lighting σε συνεργασία με την εταιρία Ζάχος Music Store υποστήριξαν το σεμινάριο Miking the source που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31/10/2016 στο Principal club theater στον Μύλο-Θεσσαλονίκης. Βασικός εισηγητής του σεμιναρίου ήταν ο κ. Παύλος Σαπουντζής, ενώ ενεργή συμμετοχή είχε και ο κ. Angelo Tordini, ιδρυτής και σχεδιαστής των καλωδίων της Ιταλικής εταιρίας REFERENCE Laboratory. Μετά τους απαραίτητους προλόγους από τους κ.κ. Παντελή Καριώτη και Παναγιώτη Ζάχο, το λόγο πήρε ο Παύλος Σαπουντζής υπενθυμίζοντάς μας ακόμα ένα αυτονόητο: ότι η γνώση και πληροφορία πρέπει να μοιράζονται. Στο θεματικό σκέλος του σεμιναρίου, ο Παύλος ξεκίνησε από την πηγή, το μικρόφωνο και το καλώδιο και εστίασε στο βασικό key point αυτού του σεμιναρίου που ήταν η σημασία της τοποθέτησης του μικροφώνου (και της σωστής επιλογής του βεβαίως) στην ηχητική πηγή, επισημαίνοντας τις ακουστικές διαφορές ανάλογα με την εκάστοτε τοποθέτηση, προκειμένου ο ηχολήπτης να έχει το επιθυμητό κάθε φορά αποτέλεσμα. 

Προηχογραφημένα & Live παραδείγματα
Το σημαντικό στοιχείο της παρουσίασης έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Παύλος ‘μπήκε’ στο studio κατά την προετοιμασία της παρουσίασης και ηχογράφησε μουσικά όργανα με τα μικρόφωνα που χρησιμοποίησε και στο σεμινάριο, ενώ έγραψε αρκετά ηχητικά δείγματα που αφορούσαν τις διαφορετικές θέσεις τοποθέτησης του ίδιου μικροφώνου στο ίδιο όργανο και τις ακουστές διαφορές στο ηχητικό αποτέλεσμα κάθε φορά. 
Εξίσου σημαντικό ήταν και το γεγονός ότι η ίδια ακριβώς διαδικασία επαναλήφθηκε σε Live περιβάλλον αυτή τη φορά, με την τοποθέτηση του μικροφώνου σε κάθε όργανο να διαφοροποιείται και οι συμμετέχοντες να κατανοούν καλύτερα το ηχητικό αποτέλεσμα. Ειδικά για τους σπουδαστές των σχολών που συμμετείχαν στο σεμινάριο, αυτό το session ήταν εμπειρία ζωής.

Miking the Drums set: η σωστή βάση μιας μίξης
Οσον αφορά την πράξη, αυτή ξεκίνησε από τα τύμπανα καθώς ως γνωστόν ένα ντράμς σετ αποτελείται από πολλά κρουστά και άρα στην ηχοληψία του χρησιμοποιούνται πολλά και διαφορετικά μικρόφωνα, ενώ παράλληλα όπως τόνισε ο Παύλος, τα τύμπανα αποτελούν και τη βάση του ήχου μιας τυπικής μπάντας και κατ’ επέκταση τη βάση και το σωστό θεμέλιο της μίξης. Ξεκινώντας από την κάσα του ντράμς σετ τοποθέτησε αρχικά το μικρόφωνο μέσα στην κάσα και σε απόσταση 15-18 εκατοστά από το δέρμα και εν συνεχεία είχαμε τη δυνατότητα να ακούσουμε και τη διαφοροποίηση στον ήχο όταν το έστρεφε προς τον κόπανο όπου εισπράτταμε καλύτερα την αττάκα. Για Jazz πάλκο και μπότα με όλο το δέρμα (δίχως τρύπα για εκτόνωση και mic) ο Παύλος πρότεινε να τοποθετηθεί το mic κοντά στη στεφάνη σε σημείο με λιγότερες αρμονικές.

Όπως είπαμε, αυτά τα ακούγαμε συνάμα, διότι υπήρχαν διαθέσιμοι μουσικοί για τις ανάγκες του σεμιναρίου.
Οσον αφορά το ταμπούρο, ακούσαμε κι εδώ προηχογραφημένα ηχητικά δείγματα αλλά και Live τις διαφορές από τις διαφορετικές τοποθετήσεις (όταν το μικρόφωνο σκόπευε προς το κέντρο του δέρματος είχαμε λιγότερες αρμονικές και καλύτερη ατάκα και περισσότερες όταν σκόπευε προς το στεφάνι. Για το κάτω μέρος του ταμπούρου η σύσταση είναι η χρήση πυκνωτικού μικροφώνου με αναστροφή φάσης για να πάρουμε καλύτερα το ‘χαστούκι’ από το snare).
Αντίστοιχη ήταν και η διαδικασία των ακροάσεων για τα rack toms και το floor tom (ατάκα προς το κέντρο, περισσότερες αρμονικές προς το στεφάνι). Το σημαντικό εδώ ήταν στις ακροάσεις, καθώς οι διαφορετικές θέσεις τοποθέτησης του μικροφώνου στο βαθύ, ήταν οι πιο κατανοητά ακουστές κατά τη διαδικασία των ακροάσεων (η διαφορά ήταν τέτοια που νόμιζες ότι άλλαζε το όργανο). Αυτή (το βαθύ) ήταν μια καλή ευκαιρία για τον Παύλο να μας υπενθυμίσει εμπράκτως ότι προβλήματα με αρμονικές, sustain και ανεπιθύμητο χαμηλό τα λύνεις απευθείας από την πηγή, απλά διαφοροποιώντας τη θέση του μικροφώνου και όχι από την κονσόλα κάνοντας άνω – κάτω το eq και γεμίζοντας το κανάλι με επεξεργαστές δυναμικής περιοχής (gates, compressors κλπ). 

Στα πιατίνια του ντράμς σετ ισχύει ο κανόνας 1:3 (αν η απόσταση του μικροφώνου από την πηγή είναι 30 εκατοστά, τότε η απόσταση μεταξύ των δυο πυκνωτικών συνήθως, μικροφώνων ου O-H θα πρέπει να είναι 3πλάσια), ενώ η στόχευση θα πρέπει να είναι προς τις καμπάνες διότι στα άκρα έχουμε συνήθως το φαινόμενο του phasing.

Σημειωτέον ότι όλα τα ηχητικά δείγματα (προηχογραφημένα και Live) ήταν πλήρως ανεπεξέργαστα καθώς δεν περιείχαν κανένα φίλτρο ούτε επεξεργαστή δυναμικής περιοχής. Για παράδειγμα το ντράμς σετ που ακούσαμε Live, δεν είχε καμία απολύτως επέμβαση σε κανέναν τομέα, εκτός από ένα low cut φίλτρο (‘μαλακό’ πάντα) στα δυο O-H μικρόφωνα από τα αντίστοιχα κανάλια της DiGiCo S21 που ήταν η κονσόλα που χρησιμοποιήθηκε στο σεμινάριο, ενώ οι ακροάσεις έγιναν μέσω του συστήματος των TTL6 της RCF (2 ανά πλευρά, μαζί με τα αντίστοιχα sub).

Τοποθετώντας σωστά το μικρόφωνο σε κιθάρες,  βιολί, πιάνο, μπάσο, πνευστά και Φωνή
Μετά τη βάση των τυμπάνων, ήρθε η σειρά και των υπολοίπων βασικών οργάνων μιας ορχήστρας. Ο Παύλος μας έδειξε τις 5 θέσεις τοποθέτησης μικροφώνου στην ακουστική κιθάρα τονίζοντας ότι πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο 12ο τάστο που βγάζει σχεδόν όλες τις αρμονικές του οργάνου. Αν θέλουμε περισσότερο σώμα, τότε το μικρόφωνο θα πρέπει να είναι στραμμένο προς το σκάφος, αν μας ενοχλεί το σώμα θα πρέπει να ‘κοιτάζει’ με κλίση 45 μοιρών προς το 12ο τάστο.
Στο βιολί το μικρόφωνο μπορεί να τοποθετηθεί είτε ψηλά είτε κοντά, ανάλογα τον ήχο που θέλουμε και την υπόλοιπη ορχήστρα, ενώ για τον ενισχυτή μπάσου το miking έχει 3 θέσεις (κοντά στο κέντρο του κώνου για περισσότερες υψηλές, στο μέσο του κώνου και στην άκρη προς την ανάρτηση για περισσότερο mid και low αντίστοιχα).
Στα πνευστά (κλαρίνο, φλάουτο, σαξόφωνο) είχαμε ένα ωραίο παράδειγμα με ένα και δυο μικρόφωνα αντίστοιχα και με ‘ζωντανά’ παραδείγματα όσον αφορά την τοποθέτηση του στην ‘μπούκα’ του οργάνου ή έκκεντρα ως προς αυτή και στα κλειδιά.
Ανάλογο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση μικροφώνου σε όρθιο μπάσο με και χωρίς δοξάρι στα δάχτυλα και στο S του σκάφους του οργάνου.
Εν συνεχεία ακούσαμε τη μπάντα που χρησιμοποιήθηκε για το session η οποία έπαιξε στους παρευρισκόμενους 3 κομμάτια με όλα τα όργανα (και τη φωνή της τραγουδίστριας) να είναι flat από την κονσόλα όσον αφορά τους παραμετρικούς ισοσταθμιστές των αντίστοιχων καναλιών, ενώ δεν είχαν δεχθεί και καμία επεξεργασία όσον αφορά τη δυναμική περιοχή του σήματος, ούτε βεβαίως είχαν προστεθεί εφέ. Αυτό το γεγονός από μόνο του έκανε το αποτέλεσμα εντυπωσιακό και μάλλον ήταν από τις ελάχιστες περιπτώσεις που όλοι μας είχαμε την ζωντανή εμπειρία ενός πλήρως ανεπεξέργαστου Live ακούσματος όπου είχε δοθεί όμως η δέουσα προσοχή στις πηγές και το miking κάθε πηγής.

Κλείνοντας, ο Παύλος Σαπουντζής αναφερόμενος κυρίως στους σπουδαστές σχολών ηχοληψίας και ωδείων που παραβρέθηκαν, τους παρότρυνε να προσπαθήσουν να έρθουν σε επαφή με το άκουσμα μεγάλων ορχηστρών και οργάνων δίχως ενίσχυση, προκειμένου να έχουν στο μυαλό τους το φυσικό ήχο μιας ορχήστρας, γεγονός που θα τους βοηθήσει σημαντικά στην καριέρα τους και θα τους διαμορφώσει την κατάλληλη ηχητική και μουσική παιδεία.
Λίγο πριν το διάλλειμα το λόγο πήρε για λίγο ο Βασίλης Σκούρας που εκτέλεσε χρέη ηχολήπτη στο session, τονίζοντας κι αυτός με τη σειρά του, ότι ακούσαμε τοποθέτηση μικροφώνων και τα ίδια τα μικρόφωνα και δίχως καμία παρέμβαση από τον ίδιο και καμία επεξεργασία σε κανένα τομέα, επισημαίνοντας με τη σειρά του πόσο σημαντική είναι η επιλογή και η τοποθέτηση των μικροφώνων σε μια ορχήστρα όταν έχεις στο μυαλό σου το αποτέλεσμα που θέλεις να πάρεις από αυτή.

Ασφάλεια / Μικρόφωνα & Γειώσεις
Το εν λόγω session ξεκίνησε με μερικά σοκαριστικά video από ανθρώπους (μουσικούς και τραγουδιστές) που έχουν υποστεί ηλεκτροπληξία ή εκκένωση επί σκηνής, απλά τραγουδώντας ή παίζοντας κιθάρα. Ο Π. Σαπουντζής, δίνει μεγάλη σημασία στον τομέα της ασφάλειας και το έχει αποδείξει και αυτό και στο βιβλίο του με εκτενή αναφορά και μάλιστα από την εισαγωγή.  Απ’ όσα ανέφερε στο σεμινάριο πρέπει να κρατήσουμε ότι η ασφάλεια είναι το Α και το Ω και ότι το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί ως πυκνωτής με χωρητικότητα 100pF. Σε περίπτωση προβλήματος λοιπόν (πχ παλιός vintage ενισχυτής με δυο αγωγούς στο καλώδιο ρεύματος, που χρησιμοποιούσαν πυκνωτή για να κόβουν τη γείωση), ο μουσικός φορτίζεται με αρνητικά ηλεκτρόνια και αν έρθει σε επαφή με μεταλλική επιφάνεια αυτά βρίσκουν διέξοδο διαφυγής προς τη γή και κάπως έτσι έρχεται η ηλεκτροπληξία. Σε περίπτωση ηλεκτρικής εκκένωσης τώρα, το πρόβλημα είναι λίγο πιο ήπιο καθώς το σώμα μετατρέπεται σε αγωγό εκτόνωσης με ελαφριά ή βαριά εκτόνωση. Οι λύσεις στα παραπάνω προβλήματα είναι οι εξής και βασίζονται στην πρόληψη: πάντα ελέγχουμε με βολτόμετρο πιθανές διαρροές ενώ αν ο τραγουδιστής παίζει για παράδειγμα και κιθάρα ελέγχουμε και την επαφή της κιθάρας με το μικρόφωνο. Μια καλή λύση βεβαίως αποτελούν και τα ασύρματα μικρόφωνα για τη φωνή ή η ασύρματη μετάδοση του ήχου των οργάνων που χρησιμοποιούν ενισχυτή (πχ. Ηλεκτρική κιθάρα, μπάσο).

Τα Καλώδια και η συμβολή τους στο ηχητικό αποτέλεσμα
Τα καλώδια στο χώρο του Pro Audio, τουλάχιστον στα μέρη μας, δεν έχουν την αναγνώριση και την αξία που τους πρέπει, καθώς επιτελούν το ιδιαίτερα κρίσιμο έργο της συνένωσης των κρίκων της ηχητικής αλυσίδας. Ελάχιστοι προσέχουν τις καλωδιώσεις τους, την ποιότητα και το χαρακτήρα του καλωδίου και γενικά δίνεται πολύ μεγαλύτερη προσοχή στον τερματισμό και τα βύσματα, λόγω των καλών επαφών που όλοι θέλουν να έχουν αυτά με τα μηχανήματα, παρά στο ίδιο το καλώδιο. Ειδικά τα τελευταία χρόνια που έχει διεισδύσει και το φθηνό κινέζικο καλώδιο τα πράγματα έχουν γίνει ακόμα χειρότερα.
Ενας γενικός κανόνας είναι ότι οι εταιρίες δίνουν budget για μηχανήματα και όχι για καλώδια. Το ίδιο περίπου συμβαίνει και με τους μουσικούς που διαθέτουν budget για ένα καλό όργανο και έναν καλό ενισχυτή και σπάνια για το καλώδιο που θα ενώσει αυτά τα δυο. Τελευταία έχει γίνει και μόδα από πολλά eshop να σου κάνουν δώρο το καλώδιο με την αγορά μικροφώνου…
(οπότε αντιλαμβάνεστε την ποιότητα του ‘δώρου’).
Αντίθετα, στο χώρο του hi-fi και του high-end, οι ‘πιουρίστες’ του ήχου αντιμετωπίζουν το καλώδιο με τον ίδιο σεβασμό που αντιμετωπίζουν και τις συσκευές τους, φτάνοντας συχνά στο άλλο άκρο (τα στρώνουν, προσέχουν ευλαβικά τη διεύθυνση του σήματος, συχνά τους βάζουν αντικραδασμικά, ή χρησιμοποιούν απομαγνητιστές κλπ).
Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση και αυτό μας το απέδειξε στη διάρκεια του σεμιναρίου ο κ. Angelo Tordini, ιδρυτής και σχεδιαστής των καλωδίων της Ιταλικής εταιρίας REFERENCE Laboratory.

Ο Angelo Tordini μας είπε ότι για τον πολύ κόσμο το καλώδιο είναι ‘σύρμα’ και όχι προϊόν, ενώ χαρακτηριστικά τόνισε ότι «το καλώδιο δεν προσθέτει, αφαιρεί. Γι’ αυτό επιλέγουμε αυτό που δίνει περισσότερες πληροφορίες και λιγότερο θόρυβο». Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης αναφέρθηκε εκτενώς στο σημαντικότερο χαρακτηριστικό ενός καλωδίου που δεν είναι άλλο από τη χωρητικότητα και βεβαίως από κοντά ακολουθούν η αυτεπαγωγή και η αντίσταση του καλωδίου ως βασικά χαρακτηριστικά αυτού.
Η παρουσίαση του Angelo Tordini είχε αμεσότητα και ξεκίνησε προσεγγίζοντας το όλο θέμα κυριολεκτικά από την αρχή, καθώς στα παραδείγματα που παρουσίασε οι ακροάσεις των οργάνων και της φωνής ξεκινούσαν με φυσικό τρόπο (δίχως δηλαδή καμία ενίσχυση). Εν συνεχεία όσον αφορά τα όργανα (unbalanced καλώδια) τοποθετούσε μικρόφωνο με ‘μαύρο’ κοινό καλώδιο και εν συνεχεία τοποθετούσε το ‘μπλέ’ το ‘μπέζ’ και το ‘κόκκινο’ καλώδιο, ρωτώντας κάθε φορά τους συμμετέχοντες αν άκουγαν διαφορές και που τις εντόπιζαν.
Όπως ανέφερε ο Angelo Tordini ο τεχνικός δύσκολα μπορεί να παρέμβει στις χαμηλές συχνότητες και το έργο αυτό γίνεται πιο εύκολα με τη χρήση ενός καλωδίου.
Ο χρωματικό κώδικας των καλωδίων του Angelo (της Reference)  όσον αφορά τα unbalanced καλώδια για τους μουσικούς περιλαμβάνει καλώδια χρώματος μπέζ για ακουστικά όργανα, μπλέ για χρήση σε τζαζ σχήματα και κόκκινα για χρήση σε ροκ / μέταλ, τα οποία σύμφωνα με τον Angelo αποδίδουν καλύτερα τo επιθυμητό από τους μουσικούς της μέταλ σκηνής distortion στην περιοχή των 4kHz.

Οσον αφορά την balanced σειρά είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε καλώδια από τις σειρές RMC καθώς και από τη σειρά αναφοράς L’Ultimo Cavo που περιλαμβάνει balanced και unbalanced καλώδια για υψηλές απαιτήσεις.
Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση του βιβλίου του Παύλου Σαπουντζή ο οποίος παρουσίασε εν τάχει όλες τις ενότητες του βιβλίου του με τίτλο «Live Sound – Μιξάροντας θεωρία με πράξη».

Αντί επιλόγου
Στο κλείσιμο θα ήθελα να αναφέρω τα εξής που μου έκαναν εντύπωση. Πρώτον και όσον αφορά τη συμμετοχή ήταν εκπληκτικό το γεγονός ότι είχαν έρθει άνθρωποι από όλα σχεδόν τα σημεία της βορείου Ελλάδας (Ιωάννινα, Γρεβενά, Σέρρες, Λάρισα, Εύβοια, ακόμα και από τη Μυτιλήνη), όμως ήταν εμφανής η μειωμένη συμμετοχή τεχνικών, ηχοληπτών αλλά και σπουδαστών από τη Θεσσαλονίκη, την οποία οι διοργανωτές και οι εισηγητές την τίμησαν ως την πρώτη πόλη διεξαγωγής του σεμιναρίου, το οποίο θα συνεχιστεί σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σύντομα και σε άλλες πόλεις και περιφέρειες της χώρας. Εξίσου σημαντικό πάντως ήταν το γεγονός ότι παραβρέθηκαν αρκετοί σπουδαστές σχολών ηχοληψίας και μουσικής τεχνολογίας, αλλά και μαθητές ωδείων, μαζί βεβαίως με επαγγελματίες τεχνικούς ήχου, ηχολήπτες και ιδιοκτήτες rental εταιριών.

Το άλλο που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν αναφέρθηκαν σχεδόν καθόλου από τους εισηγητές τα μικρόφωνα της παρουσίασης (Audix), αλλά ούτε και τα καλώδια των ακροάσεων (Reference), και αυτό αποτέλεσε έναν ακόμα λόγο που το σεμινάριο κινήθηκε σε υψηλό επίπεδο και δεν αποτέλεσε μια ακόμα προσπάθεια φθηνού μάρκετινγκ.

Mουσικοί που υποστήριξαν το σεμινάριο

Ανθή Κύρκου - φωνητικά
Μηνάς Βακαλούδης - ηλεκτρικό μπάσο
Δημήτρης Οικονόμου - τύμπανα
Πάρης Παπαδόπουλος - κιθάρα ηλεκτρική και ακουστική
Μιχάλης Πιπέρκο - φλάουτο, σαξόφωνο και κλαρίνο
Λεωνίδας Κυρίδης - ακουστικό μπάσο
Μιχαήλ Γκιουλεντζής - βιολί
Γιάννης Καρασάββας - μπουζούκι.


Τα μικρόφωνα του σεμιναρίου
Bass Drum  Audix D6
Snare Drum Audix i5
Rack Toms Audix D2
Floor Tom Audix D4
Hi Hat & Over Head Audix ADX 51
Bass Guitar Amp. Audix D4 επάνω δεξί μεγάφωνο σε 3
ιαφορετικές θέσεις
Electric Guitar Amp. Audix i5 με CabGrabber σε 3
διαφορετικές θέσεις
Sax/ Clarinet / Flute Audix OM3 & Audix SCX1 
Double Acoustic Bass Audix SCX1 καβαλάρης και σκάφος κάτω δεξιά
Violin Audix SCX1 γενικής εικόνας από ψηλά και κοντινότερης λήψης αλλαγή ύψους μόνο
Acoustic Guitar Audix SCX1 5 διαφορετικές θέσεις σύμφωνα με τις εικόνες 12 τάστο κτλ
Bouzouki  connect 
Voice Audix OM 2, OM 6, OM 7 
Ασύρματο χειρός Audix OM5
Χειλόφωνα wireless Audix HP-7

Ευχαριστώ θερμά τις εταιρίες Kariotis Audio & Lighting και Ζάχος Music Store για την πρόσκληση και τη φιλοξενία, καθώς και τους εισηγητές του σεμιναρίου κ.κ. Παύλο Σαπουντζή και Angelo Tordini για τις πληροφορίες και τις γνώσεις που μοιράστηκαν μαζί μας. Επίσης να ευχαριστήσω και τους φίλους του aLive και γενικά όλους τους παλιούς και νέους συναδέλφους και αναγνώστες για τη θερμή υποδοχή…

Στο επανιδείν…

Rate this item
(7 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση