Διαφήμιση
Τετάρτη, 13 Φεβρουάριος 2013 14:47

“Sound and Vision” - Μια μοναδική ηχητική εμπειρία σε 360 μοίρες από τον Beck. Ακούστε το οπωσδήποτε…

του Βασίλη Λαδονικόλα

Αυτή την εβδομάδα συμπληρώνονται 36 χρόνια από την κυκλοφορία του γνωστού single “Sound and Vision” του David Bowie από το άλμπουμ Low (κυκλοφόρησε στις 11 Φεβρουαρίου του 1977). Πρόκειτια για μια αρκετά πρωτοποριακή σύνθεση και παραγωγή για την εποχή, που είχε ως χαρακτηριστικά της τα ‘κοφτερά’ συνθεσάιζερ, τη χαρακτηριστική heavy power pop ρυθμική βάση και φυσικά την ξεχωριστή αισθητική του Bowie, στοιχεία που καθιέρωσαν το κομμάτι ως ένα από τα πλέον αγαπημένα των μουσικοκριτικών και του κοινού. Στα χαρακτηριστικά του εν λόγω τρακ, το ‘αόριστο’ ανοικτό τζαμάρισμα για το πρώτο ενάμισι λεπτό πρίν μπούνε τα μινιμαλιστικά φωνητικά του Bowie, τα swaying κιθαριστικά μέρη και οι χαρακτηριστικές ρυθμικές περισσότερο γραμμές του σαξοφώνου που ‘χτίζουν’ το κομμάτι πάνω σε μια funky ρυθμική βάση. Σημειωτέον ότι την παραγωγή του τραγουδιού συνυπογράφει ο Bowie με τον επί σειρά ετών συνεργάτη του / παραγωγό Tony Visconti.

36 χρόνια μετά λοιπόν, και ανήμερα της κυκλοφορίας του single, ο γνωστός για τη μουσική του ευφυία και ευρηματικότητα (μια ψυχή είχε γράψει απόλυτα εύστοχα ότι διαθέτει το μοναδικό χάρισμα να συνενώνει αρμονικά και τις 4 πλευρές ενός δισκάδικου) Beck, παρουσίασε ένα μουσικό υπερθέαμα που αποτελεί διασκευή του τραγουδιού του Bowie και το έχει χειριστεί με τρόπο που ανταποκρίνεται πλήρως στον τίτλο του τραγουδιού (“Sound and Vision” – όνομα και πράγμα).
Η ιδεά του Beck και των συνεργατών του, εξελισσόταν και δουλευόταν εδώ και πολύ καιρό σε όλα τα επίπεδα και το αποτέλεσμα είναι αυτό που μπορείτε να δείτε και (κυρίως) να ακούσετε (προτιμήστε ακουστικά) στο vide-άκι που ακολουθεί. Ωστόσο πρίν απολαύσετε τη μουσική πανδαισία ιδού μερικές πληροφορίες για το εν λόγω project.

Ο Beck, οι θεατές και ορχήστρα που περιστρέφεται…
Όπως μπορείτε να δείτε χρησιμοποιείται μια πλήρη ορχήστρα που απαρτίζεται από 170 μουσικούς και χορωδούς, τοποθετημένη σε διάταξη 360 μοιρών γύρω από τη μικρή κυκλική σκηνή που φιλοξενεί το Beck μαζί με τα ειδικά κατασκευασμένα για την περίσταση binaural μικρόφωνα. Οι 3 κάμερες που χρησιμοποιούνται είναι 360 μοιρών και αυτό διότι η ιδέα δε σταματάει στην απλή καταγραφή μιας μοναδικής Live παράστασης όπως αυτή που θα δείτε, αλλά επεκτείνεται περαιτέρω, καθώς ο σκηνοθέτης Chris Milk επιθυμούσε να δημιουργήσει ένα διαδραστικό event στο οποίο θα μπορούσε ο κάθε on line επισκέπτης να μπορεί να δεί και (κυρίως) να ακούσει το Live από διαφορετικές θέσεις του venue, ακούγοντας διαφορετικές μίξεις. Κοινώς ο on line ακροατής θα μπορεί (σε δεύτερο χρόνο) να επιλέξει αν θα βρίσκεται εντός των μουσικών της ορχήστρας, ή εντός των θεατών, ή αν θα βρίσκεται στη σκηνή δίπλα στο Beck…

360 μοίρες εικόνα και (binaural) ήχος
Όπως θα προσέξετε γύρω από την κυκλική σκηνή βρίσκεται μια πρώτη κυκλική αντίστοιχα ζώνη θεατών και ακολουθούν περιμετρικά οι μουσικοί και οι χωροδοί, που εδράζονται σε μια κυκλικά περιστρεφόμενη εξέδρα. Η εξέδρα περιστρέφεται με πολύ μικρή ταχύτητα και ακρίβεια γύρω από τους θεατές, προκειμένου να τους μεταφέρει με φυσικό τρόπο ‘μέσα’ σε κάθε τμήμα της πολυμελούς ορχήστρας. Ουσιαστικά τα διαθέσιμα ακούσματα – μίξεις, που σύμφωνα με την παραγωγή θα μπορεί σύντομα κάποιος να ακούσει θα είναι τρία:
το πρώτο άκουσμα θα λαμβάνει χώρα μέσω ενός εξωτερικού μικροφώνου που συλλέγει τον ήχο των 160+ μουσικών, η μίξη Νο2 προκύπτει από μια επίσης binaural διάταξη για τη λήψη του ηχητικού αποτελέσματος που ακούνε οι θεατές, ενώ μέσω ενός κεντρικά τοποθετημένου binaural μικροφώνου (φαίνεται καθαρά σε πολλά πλάνα στο video) μπορείτε να ακούσετε ότι ακριβώς ακούει και ο Beck επί σκηνής.
Στους συντελεστές της παράστασης ανήκει ο σκηνοθέτης Chris Milk και ο concert production designer Willo Perron, ενώ ο χώρος που βλέπετε είναι το μεταμορφωμένο για τις ανάγκες της παραγωγής, Stage 14 στα Fox Studios του Los Angeles, όπου όπως είπαμε πρόκειται για ένα περιστρεφόμενο music hall όπου η ορχήστρα περιστοιχείζει τους θεατές.

Για την ιστορία, η παραγωγή ονομάζεται Hello again και πραγματοποιήθηκε χάρη στην υποστήριξη του Lincoln Now 360 Experience, που αποτελεί έναν διαφορετικό και άκρως δημιουργικό τρόπο της Lincoln (η γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία που είναι η αντίστοιχη Rolls Royce της Αμερικής) για να επικοινωνήσει και να προωθήσει τα αυτοκίνητά της.

Επειδή όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχια, αφιερώστε 9 λεπτά από το χρόνο σας και απολαύστε τα όλα αυτά στο videaki που ακολουθεί και βγήκε στον αέρα του You Tube μόλις προχθές. Για καλύτερη ακρόαση της κάθε λεπτομέρειας, της στερεοφωνικής εικόνας και των εξαιρετικών και ακραίων panning, ακούστε το μέσω ακουστικών. Σε δεύτερη φάση σύμφωνα με την παραγωή, θα είναι έτοιμες και οι 3 επιπλέον μίξεις που περιγράψαμε παραπάνω. Προφανώς για κάτι τέτοιες μαγικές και εμπνευσμένες δουλειές ασχοληθήκαμε όλοι με τον ήχο…

Rate this item
(6 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση