Διαφήμιση
Τρίτη, 25 Ιούλιος 2023 21:12

Εντός της περίφημης ‘Σφαίρας’

Η Sphere Entertainment αποτελεί το νέο σημείο αναφοράς στον κλάδο του entertainment, καθώς πρόκειται για ένα νέο πρωτοποριακό venue που αποτελεί μια ολοκληρωμένη επιφάνεια προβολής και υποστηρίζει ένα πλήρες immersive σύστημα ήχου.
Βρίσκεται στο Venetian Resort στο Λας Βέγκας, έχει χωρητικότητα 18.600 ατόμων και θα ανοίξει τις πόρτες της αυτό το φθινόπωρο, φιλοξενώντας 25 συναυλίες των U2, αλλά κι ένα ειδικά σχεδιασμένο project του Ντάρεν Αρονόφσκι.

Immersive εμπειρία με HOLOPLOT
Το πρωτοποριακό αυτό venue είναι εξοπλισμένο με ένα ολοκληρωμένο immersive σύστημα ήχου αποτελούμενο από 1.600 μονάδες ηχείων HOLOPLOT X1 Matrix Array που λειτουργούν με 3D Audio-Beamforming και Wave Field Synthesis.

Το εν λόγω ηχοσύστημα είναι σχεδιασμένο για να παρέχει εξατομικευμένο ήχο σε κάθε κάθισμα στο Sphere. Η ιδέα και ο σχεδιασμός ξεκίνησαν από τα Sphere Studios, τα οποία αναπτύσσουν τεχνολογίες και περιεχόμενο, και τα οποία συνεργάστηκαν με τη HOLOPLOT για τη δημιουργία του Sphere Immersive Sound – ενός μεγάλης κλίμακας, ολοκληρωμένου immersive συστήματος ήχου για συναυλίες.

Οι U2 στη Sphere Entertainment
Ο The Edge των U2 (η μπάντα θα δώσει περισσότερες από 25 συναυλίες εκεί, από τον προσεχή Σεπτέμβριο έως και το Δεκέμβριο, με τις περισσότερες να είναι ήδη sold out) ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η ομορφιά του Sphere δεν είναι μόνο η πρωτοποριακή τεχνολογία που θα το κάνει τόσο μοναδικό, με το πιο προηγμένο ηχοσύστημα στον κόσμο ενσωματωμένο σε μια δομή που έχει σχεδιαστεί με προτεραιότητα την ποιότητα ήχου. Είναι επίσης οι δυνατότητες γύρω από καθηλωτικές εμπειρίες σε πραγματικά και φανταστικά τοπία. Εν ολίγοις, είναι ένας καμβάς απαράμιλλης κλίμακας και ανάλυσης εικόνας και μια ευκαιρία που δίνεται μια φορά σε μια γενιά. Όλοι το σκεφτήκαμε και αποφασίσαμε ότι θα ήμασταν τρελοί να μην αποδεχθούμε την πρόσκληση».

«Το Sphere Immersive Sound είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ειδικά σχεδιασμένης τεχνολογίας που θα κάνει το Sphere να μην μοιάζει με κανέναν χώρο, οπουδήποτε στον κόσμο, παρέχοντας ήχο με απαράμιλλη ευκρίνεια και ακρίβεια σε κάθε επισκέπτη, ανεξάρτητα από το πού κάθεται», δηλώνει ο David Dibble, Διευθύνων Σύμβουλος της MSG Ventures, που αποτελεί τμήμα της Sphere Entertainment.

Ο Roman Sick, Διευθύνων Σύμβουλος της HOLOPLOT, για τον ήχο της Σφαίρας
«Η δημιουργία αυτής της εμπειρίας, απαιτούσε να προχωρήσουμε πολύ πέρα από την υπάρχουσα τεχνολογία ήχου και στο HOLOPLOT βρήκαμε έναν συνεργάτη που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας για να μας βοηθήσει να επιτύχουμε το όραμά μας και να μεταμορφώσουμε πραγματικά ό,τι έχει να κάνει με τον τομέα του ήχου».
«Από την αρχή, όλοι μας εδώ στη HOLOPLOT έχουμε επικεντρωθεί στη ριζική μεταμόρφωση της ηχητικής τεχνολογίας, επανεξετάζοντας τη βασική φυσική της αναπαραγωγής ήχου όπως την ξέρουμε», προσθέτει ο Roman Sick, Διευθύνων Σύμβουλος της HOLOPLOT.
«Η συνεργασία με τα Sphere Studios στο Sphere Immersive Sound ήταν μια πραγματικά συναρπαστική ευκαιρία για την ομάδα μας – προκαλώντας μας να επεκτείνουμε τα όρια της τεχνολογίας μας σε ακόμα πιο διευρυμένη κλίμακα και να δημιουργήσουμε μια επαναστατική εμπειρία ακρόασης».

1.600 ηχεία HOLOPLOT X1 Matrix Array και 167.000 ανεξάρτητα drivers
Το Sphere Immersive Sound αναπτύχθηκε ειδικά για το μοναδικό καμπύλο εσωτερικό του Sphere, που αποτελείται από περίπου 1.600 μόνιμα εγκατεστημένες μονάδες ηχείων HOLOPLOT X1 Matrix Array και περιλαμβάνει συνολικά 167.000 ανεξάρτητα, ως προς την οδήγηση και την επεξεργασία, loudspeaker drivers.

3D Audio-Beamforming και Wave Field Synthesis
Το σύστημα χρησιμοποιεί την τεχνολογία 3D Audio-Beamforming και Wave Field Synthesis της HOLOPLOT για να προσφέρει καθαρό και ελεγχόμενο ήχο, υψηλής πιστότητας. Ολόκληρο το ηχοσύστημα είναι εντελώς κρυμμένο πίσω από την οθόνη LED των 160.000 τετραγωνικών ποδιών του Sphere. Οι απώλειες μετάδοσης ήχου αντισταθμίζονται από τους αλγόριθμους του HOLOPLOT μέσω μιας ειδικά ανεπτυγμένης μηχανής βελτιστοποίησης, με αποτέλεσμα μια εντελώς ανεμπόδιστη οπτική επιφάνεια LED που τυλίγεται πάνω και γύρω από το κοινό και συνδυάζεται με το Sphere Immersive Sound για να δημιουργήσει το επιθυμητό immersive περιβάλλον ακροάσεων.

Η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία 3D Audio-Beamforming χρησιμοποιεί έξυπνους αλγόριθμους λογισμικού για τη δημιουργία ελεγχόμενων και πιο αποτελεσματικών ηχητικών κυμάτων για να διασφαλίσει ότι τα επίπεδα και η ποιότητα παραμένουν σταθερά από το σημείο προέλευσης μέχρι τον προορισμό. Επιπλέον, η εν λόγω τεχνολογία μπορεί επίσης να στείλει ταυτόχρονα μοναδικό ηχητικό περιεχόμενο σε συγκεκριμένες τοποθεσίες του χώρου, δημιουργώντας τη δυνατότητα σε διαφορετικά τμήματα να ακούν εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο – όπως γλώσσες, μουσική και ηχητικά εφέ.

Το Sphere Immersive Sound θα χρησιμοποιήσει επιπλέον τις μοναδικές δυνατότητες σύνθεσης πεδίου κυμάτων του HOLOPLOT, μια τεχνική απόδοσης χωρικού ήχου που αξιοποιεί εικονικά ακουστικά περιβάλλοντα. Χρησιμοποιώντας το Wave Field Synthesis, οι σχεδιαστές ήχου μπορούν να δημιουργήσουν ένα εικονικό σημείο προέλευσης, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να τοποθετηθεί σε μια ακριβή χωρική τοποθεσία. Αυτό επιτρέπει στον ήχο να κατευθύνεται στον ακροατή, έτσι ώστε να ακούγεται με αίσθηση εγγύτητας, παρόλο που η πηγή είναι μακριά .
Για παράδειγμα, ένα μέλος του κοινού θα μπορούσε να ακούσει έναν ψίθυρο που ακούγεται σαν κάποιος να μιλάει απευθείας στο αυτί του.

Το Sphere ενσωματώνει επίσης πατενταρισμένες τεχνολογίες 4D, όπως απτικά καθίσματα υπερήχων, καθώς και διάφορα ατμοσφαιρικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα, όπως ζεστό αεράκι, υποβλητικά αρώματα και μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες, για να δημιουργήσει εμπειρίες πολλαπλών αισθήσεων.

Το Grand openning με U2 και Ντάρεν Αρονόφσκι...
Ο χώρος θα ανοίξει στις 29 Σεπτεμβρίου με την πρώτη από τις 25 παραστάσεις των U2 του «U2:UV Achtung Baby Live At Sphere», ενώ το «Sphere Experience, Postcard from Earth» σε σκηνοθεσία Ντάρεν Αρονόφσκι θα κάνει το ντεμπούτο του στις 6 Οκτωβρίου.

πηγή: ProSoundWeb

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση