Διαφήμιση
Δευτέρα, 08 Ιανουάριος 2018 13:00

MITUS: Η σειρά ‘πολυεργαλείο’ της FBT

Στην εν λόγω παρουσίαση δεν θα μας απασχολήσουν τα line array ηχεία της σειράς (όπως για παράδειγμα το κορυφαίο MITUS 206LA και το compact subwoofer MITUS 212FSA που το συνοδεύει – για αυτά θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστή παρουσίαση), αλλά τα point source μοντέλα από τις σειρές Touring & installation και Portable Sound καθώς και τα wedge monitor της σειράς για stage χρήση. Επίσης στον πρόλοβο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα ηχεία της σειράς (και της FBT εν γένει) κατασκευάζονται εξολοκλήρου στο εργοστάσιο της FBT στην Ιταλία που περιλαμβάνει  κάθετη μονάδα παραγωγής.

Τα touring & Installation ηχεία της σειράς
Η σειρά MITUS περιλαμβάνει όπως είπαμε μια αρκετά ικανή γκάμα touring & Installation ηχείων (που μεγαλώνει αν προσθέσουμε και τα line array ηχεία της). Στη σειρά ανήκουν τα εξής μοντέλα: MITUS 215A, MITUS 152A, MITUS 115A, MITUS 114A, MITUS 112A, MITUS 152, MITUS 215, MITUS 115, MITUS 114, MITUS 112, MITUS 210MA και MITUS 210M, ενώ περιλαμβάνει και δυο stage monitors, τα MITUS 210MA και MITUS 210M (σε ενεργή και παθητική έκδοση αντίστοιχα).
Πατώντας τα link κάθε μοντέλου μπορείτε μέσω του επίσημου site της FBT να δείτε τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά κάθε μοντέλου…

Τα βασικά πλεονεκτήματα της σειράς MITUS
Τα ηχεία της σειράς ΜΙΤUS ‘φοράνε’ μεγάφωνα νέας γενιάς της B&C με μαγνητικό σύστημα νεοδυμίου στα woofers, τα οποία είναι custom κατασκευασμένα ειδικά για την FBT και τις καμπίνες της.
Επίσης, ενσωματώνουν ενισχυτικά Class D (power amp modules) με switching στάδια τροφοδοσίας για υψηλότερη αξιοπιστία και χαμηλότερο βάρος. Τα εν λόγω power amp modules διαθέτουν σασί αλουμινίου για καλύτερη προστασία των ηλεκτρονικών από τη σκόνη, και για την εξάλειψη διαφυγής αέρα από τις εισόδους του πάνελ ελέγχου, ενώ ταυτόχρονα μεγιστοποιείται η απαγωγή της θερμότητας.
Τα εν λόγω ενισχυτικά εξασφαλίζουν μια εξαιρετική αναλογία βάρους – απόδοσης, καθώς πρόκειται για ενισχυτικά των 3.2 κιλών με αποθέματα ισχύος της τάξεως των 1200Wrms. 
Στο ενσωματωμένο DSP τμήμα τους περιλαμβάνονται μετατροπείς  A/D-D/A χαμηλού θορύβου, με 8 προεπιλογές ρύθμισης της λειτουργίας του ηχείου, προκειμένου να επιλεχθεί από το χρήστη το κατάλληλο πρόγραμμα για την εκάστοτε εφαρμογή. 
Επιπλέον, τα ηχεία της σειράς περιλαμβάνουν Neutrik Powercon IN και LINK OUT power connectors και μια μεγάλη γκάμα από αξεσουάρ, όπως μεταλλική γρίλια υψηλής ακαμψίας και ανθεκτικότητας με σταθερούς αποστάτες για τη αποφυγή μετάδοσης συντονισμών στην καμπίνα, και το ειδικό συνθετικό ύφασμα της FBT, για την προστασία των drivers από σκόνη και υγρασία.
Τέλος, όσον αφορά τις γενικές περιγραφές να επισημάνουμε ότι οι επιδόσεις των ηχείων της σειράς MITUS στον τομέα του SPL είναι από τις υψηλότερες συγκριτικά πάντα με τον ανταγωνισμό.

Τα FOH Speakers της σειράς
Η σειρά MITUS όσον αφορά τα FOH Speakers (όπως η ίδια τα χαρακτηρίζει) περιλαμβάνει τα MITUS 115A, 112A, το νέο 152A και το επίσης νέο 215A που αποτελούν δίδρομα – ενεργά FOH speaker συστήματα για ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών, ειδικά όταν συνοδεύονται και ‘ματσάρουν’ με τα MITUS subs.
Ξεκινώντας από το ολοκαίνουργιο 152A, αυτό αποτελεί δίδρομο ενεργό ηχείο με ενσωματωμένα ενισχυτικά και DSP επεξεργαστή με 6 presets. Η σχεδίαση του είναι bass reflex και ‘φοράει’ το νέο 15ιντσο γούφερ της B&C με μαγνητικό σύστημα νεοδυμίου και 3ιντσο (75mm) πηνίο φωνής. Το 2ιντσο HF driver με πηνίο φωνής 2,5 ιντσών (64mm) ανήκει επίσης στην B&C, ενώ οι ενσωματωμένοι ενισχυτές (τάξης D για το γούφερ και τάξης G για το HF driver) διαθέτουν αποθέματα της τάξεως των 1100Watt Rms για το γούφερ και 250Watt rms για το HF driver. H χοάνη φόρτισης του HF driver είναι περιστρεφόμενη και η διασπορά της είναι 60 x 40 μοίρες στον οριζόντιο και κάθετο άξονα αντίστοιχα (με το διάγραμμα κάλυψης να αντιστρέφεται μέσω της περιστροφής της χοάνης). H απόκριση συχνότητας του ηχείου εκτείνεται μεταξύ 45Hz-20kHz, το μέγιστο SPL του ανέρχεται στα 129 / 136dB (cont / peak), ενώ διαθέτει δώδεκα M10 fly points και είναι εξαιρετικά ελαφρύ (36 κιλά).

Το 115Α είναι η κλασική αξία της σειράς, αποτελώντας 2δρομο ενεργό ηχείο (15ιντσο γούφερ και 1ιντση κόρνα αμφότερα τα μεγάφωνα της B&C), τύπου bass reflex όσον αφορά τη φόρτιση του χαμηλού με δυο ενισχυτές τάξης D (με αποθέμτα 600 και 300 Watt για γούφερ και HF driver αντίστοιχα). Το DSP του διαθέτει 8 presets ενώ και αυτό φοράει περιστρεφόμενη χοάνη με διάγραμμα κάλυψης 80x50μοίρες σε οριζόντιο και κάθετο άξονα. H απόκριση συχνότητας του ηχείου εκτείνεται μεταξύ 46Hz-20kHz, το μέγιστο SPL του ανέρχεται στα 127 / 133dB (cont / peak), ενώ διαθέτει οκτώ M10 fly points και είναι εξίσου ελαφρύ ζυγίζοντας μόλις 28 κιλά.

Το εξίσου νέο 215A είναι ένα δίδρομο, bi-amp ηχείο τύπου bass reflex όσον αφορά τη φόρτιση του χαμηλού. Το ηχείο ‘φοράει’ δυο 15ιντσα γούφερ νεοδυμίου της B&C με 3ιντσο πηνίο φωνής καθώς και ένα 2ιντσο HF driver επίσης της B&C με πηνίο φωνής 3 ιντσών. Η απόκριση συχνότητάς του εκτείνεται μεταξύ 42Hzκαι 20kHz, ενώ περιλαμβάνει και Class D ενισχυτές συνολικής ισχύος 1100Wrms για τα γούφερ και ενισχυτή Class G για το HF driver. Οσον αφορά το μέγιστο SPL του, αυτό ανέρχεται στα 134 / 138dB (cont / peak). Το DSP του διαθέτει 6 ΕQ presets ενώ και αυτό φοράει περιστρεφόμενη χοάνη με διάγραμμα κάλυψης 60x40μοίρες σε οριζόντιο και κάθετο άξονα. Υποστηρίζει 12 M10 fly points και είναι ιδανικό για εφαρμογές ζωντανού ήχου αλλά και για μόνιμες εγκαταστάσεις.

Τα μόνιτορ της σειράς
Όπως είπαμε, η σειρά MITUS περιλαμβάνει και δυο 2δρομα ομοαξονικά μόνιτορ χαμηλού προφίλ . Ουσιαστικά πρόκειται για την ίδια υλοποίηση σε ενεργή και παθητική έκδοση. Το MITUS 210MA είναι το ενεργό μοντέλο, το οποίο χάρη στο εξαιρετικά χαμηλό του προφίλ και τις κόμπακτ διαστάσεις του αποτελεί ένα ανταγωνιστικό stage monitor και μια ιδιαίτερα ελκυστική λύση για την κατηγορία του και την τάξη κόστους του, ενώ εκτός από Live περιβάλλον απευθύνεται σε TV studio broadcasts.
Όπως είπαμε αποτελεί 2δρομη ομοαξονική υλοποίηση, 3 μεγαφώνων, με καμπίνα τύπου ανάκλασης χαμηλών. Τα δυο 10ιντσα γούφερ που χρησιμοποιεί είναι custom σχεδίασης από τη B&C, διαθέτουν μαγνητικό σύστημα νεοδυμίου και πηνίο φωνής 2,5 ιντσών. Στο ένα εξ’ αυτών είναι ομοαξονικά τοποθετημένο το HF driver 1,4 της ίντσας με διάφραγμα τιτανίου και πηνίο φωνής 64mm.

Οι ενισχυτές που ενσωματώνει είναι τάξης D με ισχύ 600Watt για τα γούφερ και 300Wrms για την HF μονάδα. Το επίσης ενσωματωμένο DSPδιαθέτει 8 EQ presets ενώ στο πάνελ ελέγχου του φιλοξενείται η είσοδος μέσω XLR υποδοχής (και link) το ρυθμιστικό στάθμης, τα presets, to HP-filter και ο διακόπτης ground-lift. H ‘κωνική’ διασπορά του ηχείου είναι 70 μοίρες, το μέγιστο SPL του φτάνει στα 134dB, ενώ η απόκριση συχνότητάς του εκτείνεται μεταξύ 60Hz - 20kHz και το βάρος του είναι μόλις 19 κιλά. 
Σχεδόν αντίστοιχες είναι και οι επιδόσεις του παθητικού μοντέλου (με διαφορές που εντοπίζονται στην απόκριση συχνότητας που εκκινεί από τα 65Hz, και το μέγιστο SPL κορυφής που ανέρχεται στα 132dB), ενώ είναι και κατά 2 κιλά ελαφρύτερο (17 κιλά).

Τα sub της σειράς MITUS
Όλα τα παραπάνω ηχεία της σειράς MITUS, συνοδεύονται και από τα εξής Subwoofer: MITUS 118SA (18ιντσο γούφερ), τα νέα MITUS 218SA (διπλό 18άρι) και MITUS 121SA (γούφερ 21 ιντσών) τα οποία είναι ιδανικά για live ή μόνιμες εγκαταστάσεις. Πλήρη εικόνα των χαρακτηριστικών τους θα βρείτε πατώντας το link κάθε μοντέλου.

Περισσότερες πληροφορίες για τα πολλά και διαφορετικά ηχεία της δημοφιλούς σειράς MITUS της FBT, θα σας δώσουν στην εταιρία DiGiKal  που ως γνωστόν αποτελεί το νέο αντιπρόσωπο της εταιρίας στην Ελληνική αγορά.

Επαφή
DiGiKal

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση