Διαφήμιση
Τετάρτη, 19 Νοέμβριος 2014 14:50

Νέα Yamaha RIVAGE PM10 με το ‘άγγιγμα΄του Neve

Η νέα RIVAGE PM10 είναι η νέα ναυαρχίδα των ψηφιακών μίξερ της Yamaha. Προφανώς είναι αυτή που περιμένει η αγορά από το 2008 όταν και σταμάτησε η παραγωγή της PM1D και η Yamaha προχώρησε μερικά χρόνια μετά στην παρουσίαση των μικρόερων ψηφιακών σειρών CL και QL. Σήμερα, 19 Νοεμβρίου 2014 παρουσιάστηκε η νέα ψηφιακή Yamaha με κάθε επισημότητα από την Ιαπωνική εταιρία.

Το DNA της σειράς PM και το ‘άγγιγμα’ της Rupert Neve Designs
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Chihaya “Chick” Hirai, Yamaha PA department manager, η νέα ψηφιακή ναυαρχίδα της εταιρία κουβαλάει μέσα της όλο το DNA της σειράς PM της Yamaha που μετράει 40 χρόνια ύπαρξης (με αναλογικά και εν συνεχεία με τα γνωστά ψηφιακά μίξερ PM1 και PM5).
To RIVAGE PM10 system αποτελείται από την επιφάνεια εργασίας CS-R10, την DSP ‘μηχανή’ DSP-R10 DSP, το RPio622 I/O rack, 3 τύπους RY cards, και δυο τύπους HY καρτών. Είναι πλήρως ευέλικτη και διαμορφώσιμη ανάλογα με τις ανάγκες οποιασδήποτε εφαρμογής.

Υβριδικοί προενισχυτές και SILK processing μοντελοποίηση
Η κοσνόλα διαθέτει υβριδικούς προενισχυτές μικροφώνου που έχουν κατασκευαστεί από την αρχή βασιζόμενη στην ηχητική φιλοσοφία της Yamaha. Το αναλογικό στάδιο της κονσόλας είναι ολοκαίνουργιο και σχεδιασμένο εξαρχής. Το ψηφιακό στάδιο περιλαμβάνει διάφορα μοντέλα της Rupert Neve Designs (RND) στον τομέα των κυκλωματικών υλοποιήσεων και του SILK processing, που έχουν δημιουργηθεί και εφαρμοστεί με τη βοήθεια της εξελιγμένης τεχνολογίας VCM ‘μοντελοποίησης’ της Yamaha VCM (Virtual Circuitry Modeling) technology.
(Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι το Silk Red / Texture στάδιο του Neve δουλεύει ως εξής: μειώνει δραστικά την αρνητική ανάδραση στον μετασχηματιστή του σταδίου εξόδου και ρυθμίζει τη συχνοτική απόκριση φέρνοντάς την πιο κοντά στις vintage υλοποιήσεις του κου Rupert Neve)

Το SILK processing περιλαμβάνει επιλεγόμενα “RED” και “BLUE” χαρακτηριστικά και χάρη στο συνεχώς μεταβαλόμενο “TEXTURE” knob προάγει το ενδεδειγμένο sonic shaping στο στάδιο εισόδου της κονσόλας προσθέτοντας την απαραίτητη μουσικότητα και διαφάνεια στο άκουσμα. 
Ο Josh Thomas, general manager της Rupert Neve Designs, ανέφερε χαρακτηριστικά όσον αφορά αυτή τη συνεργασία με τη Yamaha: “Πραγματοποιήσαμε αναρίθμητες ακροάσεις και τυφλά τεστ προκειμένου να συγκρίνουμε το δικό μας hardware με το μετασχηματιστή, με τα Silk Texture emulations του Dr. K και της ερευνητικής ομάδας της Yamaha. Μετά απ’ όλη αυτή τη διαδικασία, ο Rupert κι εγώ είμαστε εντυπωσιασμένοι από το πόσο κοντά έφτασαν οι προσομοιώσεις σε σχέση με τα αυθεντικά αναλογικά κυκλώματα του κ. Neve. Ευχόμαστε όλοι να απολαύσετε τον πλούσιο ήχο του Rupert Neve στη νέα κονσόλα της Yamaha».

Παραμετρικό ΕQ 8 περιοχών και νέοι αλγόριθμοι
Το EQ και τα δυναμικά του κάθε καναλιού έχουν επίσης αναβαθμιστεί εξ’ ολοκλήρου, ενώ σε κάθε κανάλι εισόδου η κονσόλα διαθέτει παραμετρικό ισοσταθμιστή 4 περιοχών, ενώ τα κανάλια εξόδου είναι εφοδιασμένα με παραμετρικό ισοσταθμιστή 8 περιοχών, με 3 νέους αλγόριθμους να προστίθενται στους κλασικούς αλγόριθμους της Yamaha. Οι νέοι αλγόριθμοι ‘ακριβείας’ περιλαμβάνουν Q παραμέτρους στα low και high shelving φίλτρα, που επιτρέπουν ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στο eq. Πιο συγκεκριμένα, ο “Aggressive” αλγόριθμος έχει σχεδιαστεί για τη μέγιστη δυνατή μουσική απόκριση, ενώ ο “Smooth” αλγόριθμος προσφέρει πιο απαλό και φυσικό έλεγχο ως προς τον ιδιαίτερο ηχητικό χαρακτήρα της πηγής. 

Νέοι επεξεργαστές δυναμικής περιοχής και 45 plug-ins με επώνυμες συνεργασίες (Rupert Neve Designs, TC Electronic και Eventide)
Οσον αφορά τους επεξεργαστές δυναμικής περιοχής, διατίθεται δυο στάδια ‘δυναμικών’ επεξεργαστών, με το καθένα εκ των οποίων να λειτουργεί ως gate, compressor, ducker, ή de-esser. Επίσης περιλαμβάνονται και 2 τύποι κομπρέσορα, ο “Legacy Comp” με τα στάνταρ χαρακτηριστικά των ψηφιακών μίξερ της Yamaha και ο “Comp260,” ένα ιδιαίτερα δημοφιλές VCM μοντέλο αναλογικού compression / imiter από τα mid 70s.
Η κονσόλα ενσωμτώνει συνολικά 45 plug-ins ενώ η σημαντική είδηση εδώ είναι ότι περιλαμβάνει και μερικά ολοκαίνουργια plug-ins που δημιουργήθηκαν με τη συνεργασία μεταξύ της Yamah και των εταιριών Rupert Neve Designs, TC Electronic και Eventide.
Πιο συγκεκριμένα, η συνεργασία με τη Rupert Neve Designs είχε ως αποτέλεσμα τα  “Rupert EQ 773”, “Rupert Comp 754”, “Rupert EQ 810” και “Rupert Comp 830” όλα τους VCM μοντέλα των αντίστοιχων μοντέλων του Neve που τα είχε σχεδιάσει ο ίδιος τις δεκαετίες του 70 και του 80.
Η συνεργασία με την TC Electronic απέφερε δυο νέα reverb plug-ins: το “VSS4HD” room simulation reverb και το “NON LIN2” plug-in που μπορεί να λειτουργήσει ως envelope-filtered gate reverb δίχως να απαιτείται trigger.
Οσο για τη συνεργασία με την Eventide, αυτή είχε ως αποτέλεσμα την υλοποίηση του “H3000-LIVE” harmonizer, μια ακριβέστατη εφαρμογή του H3000 Ultra Harmonizer algorithm με ειδικά διαμορφωμένο interface για live sound χρήση.

Χρηστικότητα & Ευελιξία
Οσον αφορά τη χρηστικότητα και την ευελιξία στο χειρισμό της κονσόλας, η Yamaha έχει εφαρμόσει το οικείο στους χρήστες των μίξερ της ‘Selected Channel section’ ένα χρήσιμο εργαλείο που επιτρέπει τον απευθείας έλεγχο όλων των παραμέτρων του κάθε καναλιού. Η κονσόλα διαθέτει δυο ευμεγέθης LCD οθόνες αφής που προσφέρουν την ίδια χρηστικότητα με το Centralogic interface σε γκρουπ των 12-καναλιών έκαστο.
Νέες λειτουργίες υπάρχουν και όσον αφορά τον τομέα των σκηνών μνήμης.
Η λειτουργία “Isolate” είναι νέα όπως και το Overlay filter που χρησιμοποιείται σε αιφνίδιες αλλαγές ρύθμισης πάνω στο Live, ενώ επαναφέρει άμεσα τα original settings.
Η επιφάνεια εργασίας CS-R10 και η DSP-R10 DSP engine συνδεόνται μεταξύ τους μέσω CAT5e ring “Console Network”. Η DSP engine της Yamaha συνδέεται με τα  RPio622 I/O racks μέσω του νέου TWINLANe ring network που χρησιμοποιεί multi-mode optical fiber. Το γεγονός ότι αμφότερα τα δίκτυα χρησιμοποιούν simple ring connections εξασφαλίζει πλήρες redundancy και τη μέγιστη δυνατή αξιοπιστία στο σύστημα.

Το TWINLANe είναι ένα νέο πρωτόκολλο της Yamaha που διαχειρίζεται έως 400 audio κανάλια στα 96kHz και σε αποστάσεις έως 300 μέτρα με low latency και πλήρες redundancy για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στη μεταφορά δεδομένων μέσω του δικτύου. Εως δυο DSP-R10 DSP engines και 8 RPio622 I/O racks μπορούν να συνδεθούν σε ένα απλό ring. Η διασύνδεση της κονσόλας με υπολογιστη για multitrack recording γίνεται όπως ακριβώς και στις CL και QL μέσω Dante network, το οποίο σύμφωνα με τη Yamaha ‘δουλεύει’ ιδανικά με το TWINLANe.

Περισσότερες πληροφορίες για τη νέα RIVAGE PM10 θα σας δώσουν στην εταιρία Φ. Νάκας. Η κονσόλα θα είναι διαθέσιμη από την επόμενη χρονιά (2015), οπότε λογικά θα την δούμε σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση στην έκθεση της Φρανκφούρτης (Απρίλιος 2015)…

Επαφή
Φ. Νάκας

Rate this item
(3 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση