Διαφήμιση
Πέμπτη, 15 Νοέμβριος 2012 16:04

Adam Audio A77X

Σε αρκετές monitoring εφαρμογές πολλοί είναι αυτοί που χρειάζονται ένα ηχείο οριζόντιας σχεδίασης και όχι ένα κλασικό ‘κάθετο’ μόνιτορ. Εως τώρα η Adam είχε τέτοια μοντέλα μόνο στην κορυφαία της σειρά μόνιτορ SX. Πλέον όμως και η προσιτή της σειρά AX περιλαμβάνει ένα τέτοιο μοντέλο κατάλληλο για οριζόντια τοποθέτηση, που δεν είναι άλλο από το A77X που αποτελεί και τη ναυαρχίδα της σειράς AX. To A77X χάρι στη σχεδίασή του, τον όγκο του, την ισχύ του και τα χαρακτηριστικά εκπομπής του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ίδιο εύκολα τόσο για near όσο και για midfield εφαρμογές.

Μεγαφωνικές μονάδες
Όπως όλα τα μοντέλα της σειράς AX, έτσι και το A77X ενσωματώνει την τεχνολογία X-ART που εφαρμόζει η Adam Audio στα tweeter της. Ουσιαστικά πρόκειται για την εφαρμογή της διευρυμένης συχνοτικής απόκρισης (‘eXtended frequency response’ – εξού και το X) που έχει εφαρμοστεί στην τεχνολογία ART (Accelerating Ribbon Technology) η οποία ως γνωστόν αποτελεί και το σήμα κατατεθέν στο σχεδιασμό των μονάδων αναπαραγωγής υψηλών συχνοτήτων της Adam, που επί της αρχής βασίζονται στις αρχές της τεχνολογίας Ribbon, με πολλές περαιτέρω βελτιώσεις. Ετσι, τα X-ART tweeter διαθέτουν υψηλότερη ευαισθησία και ακόμα υψηλότερες επιδόσεις όσον αφορά το μέγιστο SPL που μπορούν να παράξουν.

Τα δυο 7ιντσα woofers που χρησιμοποιούνται είναι πανομοιότυπα με αυτό που χρησιμοποιεί το δίδρομο A7X, ενώ χάρη στο ευμεγέθες πηνίο φωνής τους (διαμέτρου 1.5ίντσας) και των ισχυρών τελικών σταδίων ενίσχυσης που ενσωματώνει το μόνιτορ, είναι ικανά να αναπαράξουν δυνατό και βαθύ χαμηλό. Σημειωτέον ότι τα γούφερ δεν αναπαράγουν την ίδια συχνοτική περιοχή, αλλά το ένα εξ’ αυτών ‘σταματάει’ στα 400Hz τη στιγμή που το άλλο καλύπτει και τη μεσαία περιοχή του φάσματος. Κοινώς πρόκειται για μια κλασική υλοποίησης εφαρμογής δυόμιση δρόμων, καθώς το ένα 7ιντσο εκπέμπει από τα 38Hz έως τα 400Ηz, ενώ το άλλο συνεχίζει ως τα 3kHz. Ετσι, μεταξύ άλλων αποφεύγονται οι όποιες παρεμβολές μεταξύ των δυο μεγαφωνικών μονάδων, συν το γεγονός βεβαίως ότι βρίσκονται εκατέρωθεν του τουίτερ.

Ενισχυτικά - Ρυθμιστικά
Κάθε μεγάφωνο στο A77X διαθέτει το δικό του ενισχυτή. Πιο συγκεκριμένα, ένας ενισχυτής τάξεως AB με αποθέματα ισχύος 50W αναλαμβάνει την οδήγηση του X-ART tweeter, ενώ τα δυο γούφερ (bass-/midwoofers για να ακριβολογούμε) οδηγούνται από έναν ενισχυτή 100W PWM έκαστο.
Στο εμπρόσθιο πάνελ του μόνιτορ συναντάμε το διακόπτη έναυσης / απενεργοποίησης καθώς και το ρυθμιστικό της στάθμης. Στο πίσω πάνελ φιλοξενούνται τα ρυθμιστικά κέρδους για τις υψηλές συχνότητες (± 4dB) καθώς και δυο shelf filters για τις υψηλές και τις χαμηλές, ενώ όσον αφορά τις υποδοχές διατίθενται XLR (balanced) και RCA (unbalanced) είσοδοι.

Speaker ‘A’ και Speaker ‘Β’ ή αλλιώς η λύση στο πάγιο πρόβλημα της οριζόντιας τοποθέτησης
Η Adam δεν έχει αφήσει τα πράγματα στην τύχη όσον αφορά την τοποθέτηση του ηχείου, καθώς έχει λάβει υπόψιν της όλα τα δεδομένα που ισχύουν έως τώρα σχετικά με την οριζόντια τοποθέτηση ηχείων. Το διαχρονικό ερώτημα ως γνωστόν μεταξύ των ηχοληπτών έχει να κάνει με το ποια είναι η ενδεικνυόμενη θέση τοποθέτησης των ηχείων: με τα τουίτερ εσωτερικά ή εξωτερικά και αντίστοιχα με τα γούφερ ‘μέσα’ ή ‘έξω’ ως προς τη θέση ακρόασης και το περίφημο sweet spot;

Και για να μπούμε λίγο στο θέμα, η ‘παλιά σχολή’ ανέφερε ρητά ότι τα tweeters των ηχείων πρέπει να βρίσκονται εξωτερικά της θέσης ακρόασης προκειμένου η παντουκατευθυντική εκπομπή που αποτελεί την αρχή λειτουργίας των μονάδων αναπαραγωγής χαμηλών (γούφερ) να δημιουργούν την αίσθηση ότι το χαμηλό εκπέμπεται από το κέντρο. Παράλληλα, οι μονάδες υψηλομεσαίων, όντας τοποθετημένες εξωτερικά δημιουργούν μια διευρυμένη στερεοφωνική εικόνα. Αυτά πρεσβεύει η παλιά σχολή…

Η νεότερη σχολή τοποθέτησης αναφέρει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή τα Woofers εξωτερικά και τα Tweeters εσωτερικά. Και το στηρίζουν ως εξής: αν τα γούφερ βρίσκονται εξωτερικά της στερεοφωνικής εικόνας τότε αφήνουν περισσότερο χώρο για το mid και το τουίτερ, καθώς ούτως ή άλλως η παντουκατευθυντική εκπομπή των χαμηλών είναι δεδομένη. Αντίθετα, η εσωτερική τοποθέτηση του τουίτερ είναι αυτή που δημιουργεί μια εξαιρετικά συμπαγή στερεοφωνική εικόνα με ‘καθαρότερη’ αίσθηση και μεγαλύτερη σαφήνεια της μίξης και των ‘παναρισμάτων’. 

Στην Adam λοιπόν, αναφέρουν ότι έχουν τεστάρει εμπράκτως και τις δυο ‘σχολές’ και αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια δική τους, μαρκάροντας τα ηχεία του ζεύγους ως Speaker ‘A’ και  Speaker ‘Β’. Ετσι, το ‘A’ προορίζεται για αριστερά, με το γούφερ εξωτερικά της στερεοφωνικής εικόνας και το ‘B’ δεξιά με το γούφερ να βρίσκεται επίσης εξωτερικά. Και πριν βιαστείτε να κατατάξετε την Adam σε κάποια σχολή, λάβετε υπόψιν σας ότι το έτερο 7 ιντσο γούφερ δεν είναι σκέτο mid, αλλά ουσιαστικά εκπέμπει ως full range από τα 38Hz έως τα 3kHz, όπου βρίσκεται και το cross point με το X-ART τουίτερ της Adam…

Περισσότερες πληροφορίες για το ‘οριζόντιο’ A77X της Adam Audio θα σας δώσουν στην Audigys…

Επαφή
Audigys

Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση