Διαφήμιση
Πέμπτη, 29 Μάρτιος 2012 17:10

Nexo STM Series: Μια καινοτόμος ιδέα…

Δικαίως το νέο σύστημα STM series της Nexo τράβηξε πάνω του όλα τα βλέμματα και αναγνωρίστηκε στη φετινή έκθεση της Φρανκφούρτης ως μια από τις κορυφαίες ιδέες στον τομέα των ηχείων, που έχουν παρουσιαστεί και υλοποιηθεί στην πράξη.
Ας δούμε όμως ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Η νέα σειρά STM Series της NEXO (το αρχικά της νέας σειράς σημαίνουν Scale Through Modularity), αποτελεί τη νέα πρόταση της Γαλλικής εταιρίας που απευθύνεται στην αγορά των touring συστημάτων και των rental εταιριών, καθώς αποτελεί το πρώτο αρθρωτό (scalable) modular line array στην αγορά.
Σύμφωνα με τη Nexo, το εν λόγω concept συνδυάζει τη λειτουργικότητα του καταξιωμένου συστήματος NEXO Alpha, με τις δεδομένες καινοτομίες και τους κυματοδηγούς των line array ηχείων της σειράς GEO. Το αποτέλεσμα ονομάζεται STM και είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό και συνάμα ευέλικτο σύστημα, εύκολο στη χρήση και την εγκατάσταση, ενώ σύμφωνα με την εταιρία οι κατασκευαστές έχουν φροντίσει να εξασφαλίσουν τη γρήγορη και σίγουρη απόσβεση των μελλοντικών ιδιοκτητών από ένα τέτοιο σύστημα.

Πως θα γίνει αυτό; Πολύ απλά, το γεγονός ότι το νέο σύστημα είναι αρθρωτό του δίνει το πλεονέκτημα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να καλύψει venue χωρητικότητας από 1.000 έως 100.000 θεατές σύμφωνα με τη Νexo, οπότε δεν υφίσταται η ανάγκη επένδυσης σε διαφορετικής κλίμακας και όγκου συστήματα από μια εταιρία. Ιδιες καμπίνες, λιγότερες ή περισσότερες και διαφορετικά σεταρισμένες καλύπτουν ιδανικά τις ανάγκες κάθε venue σύμφωνα με τη Nexo.

Τα 4 μέλη της νέας αρθρωτής σειράς STM
Η νέα σειρά STM Series περιλαμβάνει συνολικά 4 νέες καμπίνες σε ‘road-ready’ format, μαζί με τον νέο dual-voltage NXAMP4x4 ενισχυτή – επεξεργαστή (των Nexo – Yamaha), το ψηφιακό patchbay και τις monitoring λύσεις του πακέτου.

Η main καμπίνα M46
Η M46 αποτελεί τη Main καμπίνα του συστήματος. Υυποστηρίζει διασπορά 90° στον οριζόντιο άξονα, ενώ τα HF drivers επιτυγχάνουν γραμμικότητα αναπαραγωγής χάρη και στο Ketone Polymer διάφραγμα΄τους.
Κάθε καμπίνα M46 περιλαμβάνει 4 x 6.5 inch LF/MF Drivers και 4 x HF Compression Drivers, επιτυγχάνει SPL 145dB peak και η απόκριση συχνότητάς του κυμαίνεται μεταξύ 85Hz-20kHz, ενώ η κάθε καμπίνα ζυγίζει 55 κιλά.

B112 Bass Cabinet
Η εν λόγω καμπίνα περιλαμβάνει ένα 12ιντσο γούφερ με μαγνήτη νεοδυμίου και ευμεγέθες πηνίο φωνής 4 ιντσών. Η πρόσληψη ισχύος του ανέρχεται στα 3000W ενώ οι διαστάσεις τις καμπίνας του είναι ακριβώς ίδιες με τις διαστάσεις της κυρίως καμπίνας (M46). Χάρη την υβριδική τεχνολογία του κυματοδηγού που το φορτίζει η ευαισθησία του είναι αυξημένη κατά 6dB σε σχέση με τις στάνταρ front-loaded driver καμπίνες της κατηγορίας του.
Η απόκριση συχνότητάς του είναι από 63Hz-200Hz και το βάρος του ανέρχεται στα 55 κιλά.

S118 Subbass Καμπίνα
Η Subbass καμπίνα του συστήματος περιλαμβάνει ένα 18ιντσο γούφερ νεοδυμίου, αρχιτεκτονικής bandpass ως προς τη φόρτισή του, που σύμφωνα με τη Nexo ‘πιάνει’ σε απόδοση αντίστοιχα sub με διπλό 18ιντσο γούφερ. Οσον αφορά τις διαστάσεις τις καμπίνας, το πλάτος είναι όσο και της κυρίως καμπίνας, ενώ το ύψος είναι ακριβώς διπλάσιο με αποτέλεσμα να μπορεί είτε να αναρτηθεί στο array είτε να εγκατασταθεί ως ground-stacked. Φυσικά, μπορεί να λειτουργήσει σε omnidirectional ή cardioid sub mode. Το μέγιστο SPL κορυφής του ανέρχεται στα 143dB και η απόκριση συχνότητας από 25Hz-85Hz.

M28 Omni Cabinet
Η συγκεκριμένη καμπίνα παίζει το ρόλο της downfill καμπίνας του συστήματος, με διασπορά 120° στον οριζόντιο άξονα με δυνατότητα ρύθμισης της γωνίας από 0° έως 15° μεταξύ των επιμέρους modules. Διαθέτει ίδιο πλάτος με την κυρίως καμπίνα του συστήματος (M46) ενώ το ύψος είναι ίσο με τα 2/3 του ύψους της κυρίως καμπίνας. Το M28 μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξάρτητα από το M46 και B112. Από μονάδες, περιλαμβάνει 2 x 8 inch LF Drivers, 4 x 4 inch MF Drivers και 1 x HF Compression Driver. Το peak SPL φτάνει στα 140dB, η απόκριση συχνότητας είναι από 60Hz-20kHz, ενώ το βάρος της καμπίνας ανέρχεται στα 38 κιλά.

Εξαιρετικά αναβαθμισμένη, απλή και σίγουρη είναι και η rigging τεχνολογία του συστήματος που δίχως ίχνος υπερβολής, διαθέτει ένα πραγματικά state of the art κρεμαστικό σύστημα. Το σύστημα χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες PistonRig και REDLock και σύμφωνα με την εταιρία, χρειάζεται ένας και μόνος τεχνικός για να αναρτήσει ένα πλήρες arena σύστημα.
Άλλη μια καινοτομία είναι η road-ready ετοιμότητα του συστήματος, καθώς οι STM καμπίνες συνοδεύονται από τα Universal Amp Rack της Nexo, γνωστά και ως NUAR, που διαθέτουν plug-and-play digital patches, real-time system monitoring και λειτουργίες control network, χάρη στους δυο NXAMP4x4, έκαστος των οποίων μπορεί να οδηγήσει έως 12 ηχεία σε ομάδες των 3, ενώ υποστηρίζει και αρκετές επιλογές καρτών δικτύου, ανάμεσα στις οποίες η NXES104της NEXO και η νέα NXDT104 της Dante (audio plug-in κάρτα για τους NXAMP).
Επίσης, λίαν συντόμως οι χρήστες του Nexo networking δικτύου θα μπορούν να κατεβάζουν από τα iTunes το NeMo, μια εφαρμογή για Pad και iPhone, που θα προσφέρει ασύρματο έλεγχο μέσω NXAMP network από κάθε σημείο του venue.
Ωστόσο, για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην ΙΜΑ Audio & Lighting που αντιπροσωπεύει τα προϊόντα της Nexo στη χώρα μας.

Επαφή
ΙΜΑ Audio & Lighting

 

Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση