Διαφήμιση
Τετάρτη, 02 Δεκέμβριος 2015 11:50

Η οικογένεια X32 της Behringer

του Βασίλη Λαδονικόλα

Το να ξανασυστήσουμε την X32 είναι μάλλον περιττό, αφού πρόκειται για μια κονσόλα που κατά κοινή ομολογία (και αναφερόμαστε στη διεθνή αγορά και όχι μόνο στην Ελληνική), έχει καταφέρει να αλλάξει τα δεδομένα και τα στάνταρ των ψηφιακών μίξερ, προσφέροντας κορυφαίο λόγο απόδοσης / τιμής, ενώ στη διάρκεια του χρόνου κατάφερε να αποδείξει εμπράκτως σε όσους την περίμεναν στη γωνία, ότι το μεγαλύτερό της πλεονέκτημα είναι τελικά η αξιοπιστία της. Και αυτό, στην απαιτητική αγορά του Live audio είναι κάτι που δεν χαρίζεται, αλλά κερδίζεται καθημερινά και με αποδείξεις. Μετά από αυτό βεβαίως η ιστορία είναι γνωστή και απλά την υπενθυμίζουμε για να πάμε παρακάτω, διότι εκεί ακριβώς εντοπίζουμε το ‘ζουμί’. Η πρόσφατη ιστορία λοιπόν έχει γράψει ότι η Behringer X32 έχει μοσχοπουλήσει παντού, στην Ελλάδα έχει γίνει προπολλού Best seller, ενώ έχει αριστεύσει στον τομέα της αξιοπιστίας (και μάλιστα με το παραπάνω, αφού αφενός μεν το δείγμα – βλέπε πουλημένες κονσόλες - είναι πολύ μεγάλο, αφετέρου δε οι περισσότερες εξ’ αυτών λόγω του προσιτού τους rental τιμήματος, ‘βγάζουν’ σχεδόν σε καθημερινή βάση το ‘ψωμί’ τους) με αποτέλεσμα να αναγνωρίζουν πλέον την αξία της ακόμα και όσοι δήλωναν αντι- Behringer-ικοί (για τους δικούς τους αντικειμενικούς και υποκειμενικούς λόγους). 

Παρόλα αυτά, αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι η X32 δεν είναι μόνη της (και δεν αναφέρομαι μόνο στις 3 εκδόσεις φορμά στις οποίες παράγεται), αλλά αποτελεί μέλος μια ολόκληρης οικογένειας, τα μέλη της οποίας όταν συνυπάρξουν προσφέρουν λύσεις που μπορεί και να μην τις είχατε καν φανταστεί, ειδικά όσοι είστε κάτοχοι μιας X32 ή ενός άλλου προϊόντος της σειράς 32. Και όταν κάνουμε λόγο για τη σειρά 32 δεν αναφερόμαστε μόνο στην Behringer, αλλά και στην αντίστοιχη σειρά προϊόντων της μεγάλης της αδελφής, Midas.

Και κάπου εδώ φτάνουμε και στο ‘ζουμί’ που περιγράψαμε πιο πάνω στον πρόλογο, καθώς θα ακολουθήσει μια σύντομη περιγραφή των προϊόντων που απαρτίζουν την X32 family και εν συνεχεία θα σας δώσουμε μερικά βασικά χρηστικά tips για τις σημαντικότερες λύσεις που μπορούν να προσφέρουν τα προϊόντα αυτά συνδυαστικά μεταξύ τους. Το σημαντικότερο είναι ότι μέσω αυτών των λύσεων – προτάσεων, πολλοί κάτοχοι μιας X32 θα μπορέσουν να υλοποιήσουν νέες λειτουργίες και νέα configuration επενδύοντας στα κατάλληλα προϊόντα και ενδεχομένως με πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που οι ίδιοι νόμιζαν.

Η πολυμελής οικογένεια X32…
Behringer X32
Ψηφιακή κονσόλα 32 IN/16 OUT για Live & Studio εφαρμογές. Εφοδιάζεται με 25 full motorized fader πολλαπλών χρήσεων και διαθέτει οθόνη TFT 7”daylight υψηλής ανάλυσης. Κάθε κανάλι παρέχει ρυθμίσεις gain, low cut, gate, compressor και παραμετρικό εq 4 περιοχών, ενώ διαθέτει επιπλέον 6 aux In/Out σε jack. Όλες οι έξοδοι μπορούν, μέσω insert, να επεξεργαστούν με παραμετρικό eq 6 περιοχών, και δυναμικούς επεξεργαστές. Το virtual fx rack που διαθέτει έχει 8 θέσεις που περιλαμβάνουν τα πιο διάσημα effects της αγοράς όπως τα Lexicon 480L, PCM70, EMT250, Quantec QRS και άλλα. Η κονσόλα υποστηρίζει 8 DCA & 6 mute groups, ενώ διαθέτει εισόδους / εξόδους ακουστικών, Control room, θύρες USB2. Ethernet, MIDI, AES/EBU και AES50 (x2). Υποστηρίζει σύνδεση με το Personal monitor P16Μ μέσω Ultranet, καθώς και σύνδεση μέσω 2 υποδοχών AES50, του ψηφιακού snake S16 (16 IN/8OUT).

Behringer X32 Producer
Ψηφιακή κονσόλα 16 IN/8 OUT για Live & Studio εφαρμογές. Εφοδιάζεται με 17 full motorized fader πολλαπλών χρήσεων και διαθέτει οθόνη TFT 5”daylight υψηλής ανάλυσης. Κάθε κανάλι παρέχει ρυθμίσεις gain, low cut, gate, compressor και παραμετρικό εq 4 περιοχών, ενώ παρέχει επιπλέον 6 aux IN/OUT σε jack. Όλες οι έξοδοι μπορούν, μέσω insert, να επεξεργαστούν με παραμετρικό eq 6 περιοχών, και δυναμικούς επεξεργαστές. Και εδώ το virtual fx rack που διαθέτει έχει 8 θέσεις που περιλαμβάνουν τα ίδια εφέ με αυτά της μεγάλης της αδελφής X32 (Lexicon 480L, PCM70, EMT250, Quantec QRS κλπ). Υποστηρίζει 8 DCA & 6 mute groups, καθώς και όλες τις εισοδο-εξόδους της X32 (είσοδοι/έξοδοι, ακουστικών, Control room, USB2, ETHERNET, MIDI, AES/EBU και AES50), ενώ υποστηρίζει σύνδεση με το Personal monitor P16Μ μέσω Ultranet, καθώς και σύνδεση μέσω 2 υποδοχών AES50, του ψηφιακού snake S16 (16 IN/8OUT).

Behringer X32 Compact
Μια X32 με πιο μαζεμένες διαστάσεις και λιγότερες mic εισόδους & εξόδους, καθώς φιλοξενεί 8 λιγότερα fader σε σχέση με την X32 στην επιφάνεια εργασίας της, προκειμένου να χωράει σε πιο δύσκολους και στενούς χώρους. Πρόκειται λοιπόν για μια ψηφιακή κονσόλα 16 IN/8 OUT για Live & Studio εφαρμογές. Εφοδιάζεται με 17 full motorized fader πολλαπλών χρήσεων. Έχει οθόνη TFT 7”daylight υψηλής ανάλυσης και ουσιαστικά αποτελεί μια X32 σε πιο compact μορφή και εκτός των περιορισμών σε κανάλια εισόδου και εξόδους, κατά τα άλλα υποστηρίζει ΟΛΕΣ τις δυνατότητες της X32 που διαβάσατε πιο πάνω σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς.

Behringer X32 RACK
Ουσιαστικά πρόκειται για μια X32 σε Rack. Λείπει δηλαδή η κλασική επιφάνεια εργασίας και φιλοξενούνται όλες οι δυνατότητες της X32 σε ένα ράκ με ενσωματωμένη TFT οθόνη 5 ιντσών. Ετσι επιτυγχάνεται μέγιστη οικονομία χώρου δίχως να θυσιαστεί καμία δυνατότητα της X32 (υποστηρίζει 16 IN/8 OUT και προορίζεται για Live, Studio και βεβαίως Installation πολυμορφικές εφαρμογές, ενώ όπως είπαμε όλες οι υπόλοιπες δυνατότητες είναι ακριβώς ίδιες με τη βασική κονσόλα της σειράς X32).

Behringer X32 CORE
Ακόμα μια προσιτή και ακόμα πιο μίνιμαλ σε διαστάσεις, προσέγγιση της X32. Οουσιαστικά, το Core φιλοξενεί την ‘καρδιά’ της X32, δηλαδή το κεντρικό DSP του συστήματος χωρίς in/out, αλλά μόνο με AES θύρες προκειμένου να προσθέσει ο χρήστης ‘κουτιά’. Εχουμε λοιπόν μια ψηφιακή κονσόλα για Live, Studio και Installation εφαρμογές σε μορφή rack. Όλες οι λειτουργίες στην CORE ελέγχονται μέσω υπολογιστή ή ipad, ενώ υποστηρίζει εισόδους / εξόδους μέσω S16 Digital snake. USB2, Ethernet, MIDI, FW400 και AES50 (x2).

Behringer P16-M
Το σύστημα προσωπικής μίξης της Behringer που μπορεί να καλύψει και να προσφέρει monitoring σε όλους τους μουσικούς στη σκηνή. Αποτελεί κονσόλα προσωπικής μίξης 16 καναλιών που υποστηρίζει την επιλογή ακρόασης και μίξης έως 16 καναλιών εισόδου. Διαθέτει ρυθμιστικό έντασης, pan και ισοσταθμιστή σε κάθε κανάλι, καθώς και κεντρικό ρυθμιστικό έντασης limiter στο master. Φιλοξενεί εξόδους line out & ακουστικών μέσω jack 1/4", ενώ περιλαμβάνει και είσοδο / έξοδο δικτύου για σύνδεση έως 6 κονσολών ανά κεντρική μονάδα (P16-M) ή έως 8 κονσολών ανα splitter (P16-D).

MIDAS M32/IP
Η M32 επίσης δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, αφού ουσιαστικά πήρε την σκυτάλη από την ψηφιακή της ‘αδελφή’ X32 και την ανέβασε επίπεδο σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς (προενισχυτές, fader κλπ). Η M32 αποτελεί ψηφιακή κονσόλα 32 In/16 Out για Live & Studio εφαρμογές. Στην επιφάνεια εργασία της φιλοξενεί 25 full motorized fader πολλαπλών χρήσεων, ενώ διαθέτει οθόνη TFT 7 ιντσών υψηλής ανάλυσης. Κάθε κανάλι παρέχει ρυθμίσεις gain, low cut, gate, compressor και παραμετρικό εq 4 περιοχών, ενώ παρέχει επιπλέον 6 aux IN/OUT σε jack. Όλες οι έξοδοι μπορούν, μέσω insert, να επεξεργαστούν με παραμετρικό eq 6 περιοχών, και δυναμικούς επεξεργαστές. Το virtual fx rack που διαθέτει έχει 8 θέσεις που περιλαμβάνουν αρκετά επώνυμα effects της αγοράς όπως μεταξύ άλλων τα Lexicon 480L, PCM70, EMT250, Quantec QRS και άλλα. Η κονσόλα υποστηρίζει 8 DCA & 6 mute groups και διαθέτει επιπλέον εισόδους / εξόδους ακουστικών, Control room, USB2, Ethernet, MIDI, AES/EBU και AES50 (x2). Φυσικά συνεργάζεται με το Personal monitor P16Μ μέσω Ultranet και υποστηρίζει σύνδεση μέσω 2 υποδοχών AES50 του ψηφιακού snake S16 (16 IN/8OUT).

MIDAS M32R/IP
Η μικρότερη αδελφή της M32, με πιο περιορισμένες εξωτερικές διαστάσεις (καθώς τα 25 25 full motorized fader πολλαπλών χρήσεων της X32, έχουν μειωθεί σε 17) και με μικρότερη οθόνη TFT 5 ιντσών (σε σχέση με την 7ιντση της M32). Kατά τα άλλα οι δυνατότητες που προσφέρει και οι λειτουργίες μίξης και διασύνδεσης που υποστηρίζει είναι ακριβώς ίδιες με αυτές της M32 που μόλις διαβάσατε πιο πάνω…

MIDAS M32C
Το Rack της σειράς M32 της Midas, απευθύνεται σε Live & Studio χρήση. Όλες οι λειτουργίες ελέγχονται μέσω υπολογιστή ή ipad, ενώ οι είσοδοι / έξοδοι που υποστηρίζει είναι οι εξής: S16 Digital snake. USB2, Ethernet, MIDI, FW400 και AES50 (x2).

MIDAS DL32
Ψηφιακό box 32 in/16 out με προενισχυτές MIDAS. Επικοινωνεί με την κονσόλα ή με δεύτερο S16 μέσω 2 θυρών AES50 με καλώδιο cat5e μέγιστου μήκους 100 μέτρων. Υποστηρίζει Phantom power σε όλα τα κανάλια εισόδου, ρύθμιση gain σε κάθε κανάλι, Led VU meter για έλεγχο της στάθμης εισόδου, καθώς και έξοδο ακουστικών με δυνατότητα ρύθμιση στάθμης. Διαθέτει έξοδο Ultranet για σύνδεση με το in ear σύστημα των P16, ενώ φιλοξενεί και θύρες. ADAT out, USB & Midi in/out.

Behringer S32
Ψηφιακό box 32 in/16out. Επικοινωνεί με την κονσόλα ή με δεύτερο S32 μέσω 2 θυρών AES50 με καλώδιο cat5e μέγιστου μήκους 100 μέτρων. Διαθέτει phantom power σε όλα τα κανάλια εισόδου, καθώς και έξοδο Ultranet για σύνδεση με το in ear P16, ενώ υποστηρίζει και θύρες. ADAT out, USB & Μidi in/out, καθώς και 2 εξόδους AES/EBU

MIDAS DL16
Ψηφιακό box 16 in/8out. Εφοδιάζεται με προενισχυτές MIDAS και επικοινωνεί με την κονσόλα ή με δεύτερο S16 μέσω 2 θυρών AES50 με καλώδιο cat5e μέγιστου μήκους 100 μέτρων. Διαθέτει phantom power σε όλα τα κανάλια εισόδου και ρύθμιση gain σε κάθε κανάλι, ενώ διαθέτει και Led VU meter για έλεγχο της στάθμης εισόδου. Έξοδος ακουστικών με ρύθμιση στάθμης. Έξοδος ULTRANET για σύνδεση με το in ear P16. ADAT out, usb & midi in/out.

Behringer S16
Ψηφιακό box 16 in/8out. Επικοινωνεί με την κονσόλα ή με δεύτερο S16 μέσω 2 θυρών AES50 με καλώδιο cat5e μέγιστου μήκους 100 μέτρων. Διαθέτει phantom power σε όλα τα κανάλια εισόδου, καθώς και έξοδο Ultranet για σύνδεση με το in ear P16, ενώ υποστηρίζει και θύρες. ADAT out, USB & Μidi in/out.

Μερικά Χρηστικά Tips προκειμένου να επωφεληθείτε από τα πολλαπλά συνδυαστικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα μέλη της ‘οικογένειας’ 32 όταν συνυπάρξουν
* Αν κάποιος διαθέτει 2 κονσόλες, μια X32 και μια μικρότερη X32 Producer ο συνήθης τρόπος χρήσης από πολλούς είναι ο προφανής: η X32 στο FoH και η Producer στα monitor. Ο πιο ευέλικτος τρόπος χρήσης όμως, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, είναι ο αντίθετος, δηλαδή η ‘μικρή’ να εκτελεί χρέη FoH και η μεγαλύτερη να ρυθμίζει τα Monitors, καθώς με αυτό τον τρόπο μπορεί ο χρήστης να διαχειριστεί όλα τα κανάλια της Monitor κονσόλας από το FoH, παρότι έχει τη μικρότερη έξω.
Η κονσόλα μπορεί να λοκάρει τα αναλογικά Gain, ώστε ο χρήστης να κλειδώσει τα Gain και να χρησιμοποιήσει μέσα – έξω (FoH & monitors δηλαδή) τα Trim. Eτσι δεν επηρεάζει η μια κονσόλα την άλλη κατά τη διαφοροποίηση των Gain σταδίων από τους δυο ηχολήπτες (είναι ουσιαστικά ανεξάρτητη η μεταβολή του κέρδους του σήματος για τα δυο μίξερ). Επίσης με τον τρόπο αυτό δεν είναι απαραίτητη η χρήση multi, διότι μπορεί να μεταφέρεις το L-R στη monitor κονσόλα αν αυτό είναι απαραίτητο.

* Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για την μικρότερη Midas Μ32R η οποία βασίζεται στην Producer ως προς τις φυσικές διαστάσεις, ενώ μια σημαντική διαφορά που έχει (πέραν των σταδίων προενίσχυσης και των faders) είναι ότι διαθέτει μικρές οθόνες για άμεση πληροφόρηση στα fader

* Η Ελληνική αντιπροσωπεία (Omikron Electronics) σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί στο ίδιο Live μια Midas M32 και μια Behringer X32, προτείνει τη χρήση της M32 στo stage προκειμένου οι μουσικοί να επωφελούνται των καλύτερων προενισχυτών της Midas, και έτσι η Χ32 που θα εκτελεί χρέη FoH κονσόλας, να παίρνει καλύτερο δείγμα.

* Σημειωτέον ότι και οι κονσόλες της οικογένειας ‘32’ της Midas υποστηρίζουν τη λειτουργία των personal monitor συστημάτων P16.

* Ενα ακόμα σημείο που χρήζει ιδιαίτερής αναφοράς έχει να κάνει με την ενσωμάτωση του TC Group στο Music Group, γεγονός που αναμένεται να έχει στο άμεσο μέλλον ευεργετικές επιπτώσεις στα ψηφιακά μίξερ των Behringer και Midas, αφού τα τα δημοφιλή εφέ της TC και οι διάσημοι επεξεργαστές της Lake αναμένεται σύντομα να ενσωματωθούν παραμετροποιημένα στα μενού των ψηφιακών μίξερ και των δυο εταιριών.

* Αντίστοιχη ευελιξία υπάρχει ήδη με τις νέες σειρές ηχείων της Turbosound (σειρά iQ και σειρά NuQ που θα παρουσιάσουμε εδώ στο aLive σε επόμενο άρθρο και τα οποία υποστηρίζουν δίκτυο, ενώ εκτός των άλλων παρέχουν και προσομοιώσεις γνωστών ηχείων της αγοράς) των οποίων η διασύνδεση με τα μίξερ γίνεται εύκολα μέσω δικτύου και η διαχείριση γίνεται εύκολα είτε μέσω του μενού της κονσόλας, είτε απευθείας πάνω από το ηχείο. Μια ενδιαφέρουσα λειτουργία σε αυτή την περίπτωση είναι ότι μπορείς να μετατρέψεις τη γραμμή από P16M σε ηχείο ή και το αντίστροφο. Και βεβαίως η διαχείριση να εξακολουθεί να γίνεται από την κονσόλα… 

* Οσον αφορά το Behringer Core (το κεντρικό DSP του συστήματος 32, χωρίς in/out αλλά μόνο με θύρες AES για να ενωθούν ‘κουτιά’) η διαχειριστική του ικανότητα είναι 32 in και 16 Out με full box.

* Ολες οι Behringer έχουν βοηθητικά ‘καρφιά’ για Aux in / out όπου μπορεί ο χρήστης να μεταφέρει εισόδους και εξόδους μέσω του routing. Για παράδειγμα μπορεί να επεκτείνει τα διαθέσιμα line in ή να προσθέσει bus και να τα αυξήσει σε έως 12 buss και L-R. Αυτό ισχύει για τα μοντέλα Compact, Producer και Rack.

* Oλα τα μοντέλα που περιγράφουμε πιο πάνω (Behringer & Midas) είναι πλήρως συμβατά με το personal monitoring συστήματα P16 της Behringer, όπως και η Core.

* Οι κονσόλες X32 και M32 διαθέτουν θύρα AES EBU (έξοδο), ως εκ τούτου οι κονσόλες μπορούν να συνδεθούν με επεξεργαστή μέσω της αντίστοιχης θύρας και έτσι παρακάμπτονται δυο ψηφιοαναλογικοι μετατροπείς (ένας D/A στην κονσόλα και ένας A/D στην είσοδο του επεξεργαστή) στάδια μετατροπής του ψηφιακού σήματος σε αναλογικό (επί της κονσόλας)

* Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι χρήστες και οι ιδιοκτήτες των μίξερ ότι όλες οι κονσόλες που περιγράψαμε, μπορούν να επικοινωνήσουν με τα κουτιά της Pro σειράς της Midas, όπως για παράδειγμα το DL251, καθώς τα τελευταία μπορούν να λειτουργήσουν και στα 48kHz, οπότε οι κονσόλες ‘βλέπουν’ το κουτί καθώς λειτουργούν στην ίδια συχνότητα δειγματοληψίας. Σημειωτέον όμως ότι με αυτό τον τρόπο ο χρήστης δεν εισπράττει όλες τις δυνατότητες του κουτιού της Μ32 ή της Χ32 (για παράδειγμα δεν ‘περνάει’ το P16 δίκτυο)

* Μια σημαντική χρηστική διαφορά της Producer σε σχέση με την Compact είναι ότι διαθέτει μικρότερη οθόνη, ενώ δεν περιλαμβάνει οθόνες στα fader (που χρησιμεύουν όταν επιλέγει τη λειτουργία select ο χρήστης).

* Yπάρχουν κάποιες κάρτες ADAT Dante κλπ καθώς και USB για εγγραφή έως 32 καναλιών. Εναλλακτικά μπορεί ο χρήστης να χρησιμοποιήσει άλλες κάρτες σε ADAT (4in/4out) σε Dante, Μadi, ή USB Firewire μαζί κλπ.

* Οσον αφορά τη σχέση των λιλιπούτειων ψηφιακών rack μίξερ της σειράς X Air της Behringer, αυτά συνεργάζονται με τη σειρά Χ32 ως προς τις σκηνές. Επίσης, μπορούν να φορτώσουν τα 16 πρώτα κανάλια, καθώς έχουν συγγένεια τόσο ως προς το φορμά όσο και ως προς τα προγράμματά τους. Σημειωτέον ότι στην τελευταία αναβάθμιση έχει συμπεριληφθεί και η λειτουργία Auto Mix για αυτόματη χρήση των μικροφώνων σε συνεδριακές και άλλες συναφείς εφαρμογές (όταν ‘δεί’ ότι δεν χρησιμοποιείται το mic απενεργοποιείται μόνο του αυτόματα…)

Για περισσότερες χρηστικές πληροφορίες, ερωτήσεις και βοήθεια σχετικά με τη συνδυαστική χρήση των προϊόντων της σειράς X32 της Behringer και M32 της Midas (αλλά και με την Pro σειράς της εταιρίας σε πιο περιορισμένη κλίμακα βεβαίως) απευθυνθείτε στην Omikron Electronics, διότι είναι πολύ πιθανό το σύστημά σας να καλύπτει ήδη ανάγκες που εσείς δεν τις ξέρετε ή να υπάρχει η δυνατότητα να γίνει αυτό με μικρές συμπληρωματικές προσθήκες και όχι με τον όγκο του εξοπλισμού που εσείς νομίζετε…

Επαφή
Omikron Electronics

Rate this item
(3 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση