Διαφήμιση
Κυριακή, 03 Νοέμβριος 2013 15:54

AudioOverEthernet/IP από τη SAE Athens

Ένα πραγματικά ενδιαφέρον σεμινάριο με γενικότερο τίτλο AudioOverEthernet/IP πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από τη SAE Athens. Για όσους δεν το παρακολούθησαν ιδού μια γενικότερη περιγραφή και αναφορά των όσων ειπώθηκαν και παρουσιάστηκαν από τον ίδιο τον εισηγητή του σεμιναρίου κ. Στέλιο Βλαχάκη. Ευχαριστούμε τη SAE Athens που ανταποκρίθηκε στο αίτημα του aLive για τη σύνταξη ενός κειμένου που να περιγράφει πιο αναλυτικά τη θεματολογία και τις παραμέτρους του σεμιναρίου…

AudioOverEthernet/IP - SAE Athens - εισηγητής Στέλιος Βλαχάκης
Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες συσκευές ή υπηρεσίες επωφελούνται από μια σύνδεση σε κάποιο data network ή στο internet. Το internet of things πριν από μια δεκαετία ίσως να αποτελούσε για κάποιους σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά πλέον είναι γεγονός. Τα smartphones, τα smart cities, οι οικιακές συσκευές μας μέχρι και τα μηχανοκίνητα μέσα μεταφοράς είναι πλέον “μέλη” (ή hosts) σε ένα δίκτυο και κατ’ επέκταση στο διαδίκτυο. Φυσικό και επόμενο είναι λοιπόν η τάση αυτή να ακολουθήσει και τον ήχο, μιας και πολλά από τα θετικά των IT δικτύων βρίσκουν άμεση ανταπόκριση σε εφαρμογές, κυρίως, p.a. και broadcast. Οι τεχνολογίες AudioOverEthernet/IP δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά τα τελευταία χρόνια αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και εφαρμογές. Η IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) ήδη στα στάνταρ του 802.1 (Spanning tree, VLAN tagging, CoS κλπ) εντάσσει το AVB (Audio Video Bridging) με την συνδρομή πολλών κατασκευαστών όπως Avid, Audinate, Cisco, Dolby, Harmann, Intel, TC Electronic, MeyerSound, Sennheiser, Shure, Yamaha κ.α.

Ο εκπαιδευτικός φορέας SAE Athens ακολουθώντας τις εξελίξεις της τεχνολογίας και της βιομηχανίας στoν ήχο και στα creative media γενικότερα, διοργάνωσε ένα πρωτοποριακό σεμινάριο σχετικά με τις προαναφερόμενες τεχνολογίες. Μια μικρή γεύση από το μέλλον στην συνδεσμολογία και την δρομολόγηση σήματος παρουσιάστηκε σε παρευρισκόμενους μαθητές και επαγγελματίες. To σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του μουσικού οίκου Φίλιππος Νάκας και την σημαντική συνδρομή του Παναγιώτη Κωστάλα (ο εξοπλισμός του σεμιναρίου ήταν exclusive από την Yamaha). Πιο συγκεκριμένα είχαμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε (και να απολαύσουμε) την “φρέσκια” Yamaha CL3 μαζί με το RIO3224 rack, συνδεδεμένα σε ένα LAN μέσω του Dante. Στον τέταρτο όροφο της SAE, όπου στεγάζονται τα studios της σχολής, τοποθετήθηκε το rack όπου συνδέθηκαν πάνω τα μικρόφωνα που ήταν στημένα σε ένα drum set, καθώς και ένας προενισχυτής ακουστικών για τις “επιστροφές” του drummer. Στον τρίτο όροφο της σχολής και πιο συγκεκριμένα σε μία αίθουσα διδασκαλίας, βρίσκονταν η CL3 (drums mixing-monitoring), ένας υπολογιστής με το Nuendo Live (playback/recording) καθώς και μια Yamaha 01V (recording monitoring) με την κατάλληλη Dante κάρτα (σ.σ. MY 16AUD). Όλα αυτά, μέσω της σύνδεση τους σε δύο layer 2 switches της Cisco, είχαν τη δυνατότητα μεταφοράς 144 inputs και 136 outputs, χρησιμοποιώντας μονάχα 4 cat6 utp καλώδια. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι όλα τα inputs/outputs ενός device είναι διαθέσιμα προς οποιοδήποτε άλλο με ένα κλικ στο Dante Controller. Επίσης με δύο επιπρόσθετα καλώδια στην CL3 και το RIO έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο στην περίπτωση που το καλώδιο του primary link πάθει το οτιδήποτε, μιας και το Dante υποστηρίζει glitch free redundancy. Έγινε μια επίδειξη τραβώντας σε real-time το ένα καλώδιο και κανείς από τους παρευρισκόμενους δεν άκουσε το παραμικρό drop και προφανώς το σήμα συνέχισε κανονικά να δρομολογείται. Στη συνέχεια διακόπηκε όταν πειραματιστήκαμε τραβώντας το 2ο link, αφού είχαμε επανασυνδέσει το πρώτο φυσικά, όπου σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται λίγο χρόνο το σύστημα για να επαναφέρει τα IP routings. Τέτοια γκαντεμιά βέβαια σε μια συναυλία είναι λίγο σπάνια, αλλά ακόμη κι αν συμβεί δεν υπάρχει μεγάλος χρόνος downtime του συστήματος μέχρι την επαναφορά. Το σεμινάριο είχε διάρκεια τεσσάρων ωρών όπου οι τρεις πρώτες ήταν μια επιγραμματική ανάλυση βασικής θεωρίας IP-Ethernet δικτύων και στην τελευταία ώρα διαδραματίστηκαν όσα περιγράψαμε παραπάνω. Στο θεωρητικό κομμάτι αναλύθηκαν βασικές έννοιες LAN δικτύων, ρόλοι βασικών μηχανημάτων (routers, switches κλπ) και τα χαρακτηριστικά τους, πρωτόκολλα όπως UDP, IP, Ethernet, το μοντέλο του OSI γενικότερα, καθώς και οι διάφοροι τύποι καλωδίων δικτύου. Επίσης σχετικά με λύσεις Audio Over Ethernet/IP αναλύθηκε εκτενέστερα το AVB και φυσικά το Dante της Audinate, με τα παρελκόμενα software.

links
http://www.yamahaproaudio.com/global/en/
http://www.audinate.com/index.php
http://www.avnu.org
http://athens.sae.edu/el/news/15940/Σεμινάριο:_Audio_Over_EthernetIP:_The_evolution_of_audio_routing_and_cabling

Κείμενο: Στέλιος Βλαχάκης

 

Rate this item
(0 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση