Διαφήμιση
Τρίτη, 13 Δεκέμβριος 2022 00:11

ETC Road Show event

του Βασίλη Λαδονικόλα

Η Audio & Vision και η ETC διοργάνωσαν ένα 2ήμερο Road Show event για τους επαγγελματίες του Broadcast (την πρώτη ημέρα) και τους Entertainment κλάδου (τη δεύτερη ημέρα), όπου εξειδικευμένοι συνεργάτες της ETC παρουσίασαν τα πλέον πρόσφατα προϊόντα και τις τεχνολογίες της ETC και στους δυο αυτούς κρίσιμους τομείς. Το aLive παραβρέθηκε δια ζώσης τη δεύτερη ημέρα του event (Entertainment κλάδος) στον νέο φιλόξενο χώρο της Audio & Vision, όπου μαζί με τους υπόλοιπους επαγγελματίες του Entertainment κλάδου, παρακολουθήσαμε μια σειρά από ενδιαφέρουσες ενότηες και ακόμα πιο ενδιαφέροντα προϊόντα. Ας τα δούμε όλα αναλυτικά…

LED Profiles series 3 colour source V
Η παρουσίαση ξεκίνησε με τον Declan Randall, Training Program Coordinator, να μας παρουσιάζει την ολοκαίνουργια σειρά φωτιστικών πολλαπλών χρήσεων ColorSource V της ETC, που λανασαρίστηκε πρίν από περίπου 4 εβδομάδες…
Ο λατινικός αριθμός "V" είναι ενδεικτικός του νέου πενταχρωματικού LED Color Αrray  με εκπομπούς Red, Green, Blue, Indigo & Lime.
Αυτό που μας έδειξε στην πράξη ο Declan ήταν ότι με τα νέα ColorSource V είναι δυνατή η παραγωγή όχι μόνο των πιο απαλών παστέλ χρωματικών τονικοτήτων, αλλά και δυνατών κορεσμένων χρωμάτων από το ίδιο φωτιστικό, το οποίο επιτυγχάνει και υψηλότερη παραγόμενη φωτεινή ροή.

the ETC Blues…
Οπως μας ανέφερε, λαναρίστηκε πρώτα με το μπλέ από το οποίο και ξεκίνησε την παρουσίαση δείχνοντάς μας την ποιότητα του χρώματος και κάνοντας συγκρίσεις και εν συνεχεία περάσαμε στο κόκκινο, το πράσινο και το lime.
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Declan “κανείς δεν κατασκευάζει LED για το θέατρο, αφού στην πραγματικότητα είναι μια μικρή παγκόσμια αγορά και όλοι περιμένουμε από άλλους να κάνουν πράγματα για εμάς». Ο ίδιος επέμεινε στην παρουσίαση του lime, επισημαίνοντας ότι είναι ένα δύσκολο χρώμα να δουλέψεις με αυτό και είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζεις δυο βασικές αρχές: πόσο θα το χρησιμοποιήσεις και πότε θα το κάνεις αυτό.

O Declan μας τόνισε επίσης, ότι έδωσαν ξεχωριστή προσοχή στο color calibration και πραγματοποίησαν πολλές δοκιμές ώστε να πετύχουν το σωστό επίπεδο. Κοινώς, επένδυσαν πολύ στο καλιμπράρισμα, ώστε τα φώτα που αγοράζει κάποιος κάθε χρόνο και συμπληρώνει το φωτιστικό του στόλο, να είναι ακριβώς τα ίδια. Τέλος, αναφέρθηκε στο NFC Configuration και την εφαρμογή Set Light, που αποτελεί μια νέα εφαρμογή που έχουν αναπτύξει, ώστε να επιτυγχάνεται η δυνατότητα ασύρματου προγραμματισμού μέσω κινητού ή tablet.

Source Four LED Series 2
Το παρουσίασαν το 2014 και εδώ ο Declan έσπευσε να μας επισημάνει ότι «τα περισσότερα χρώματα δεν σημαίνουν απαραίτητα και καλύτερη φωτεινότητα ή απόδοση, αλλά καλύτερη ισορροπία. Τα 7 χρώματα διασφαλίζουν περισσότερες επιλογές και καλύτερο έλεγχο»... Εν συνεχεία, μας παρουσίασε συγκρίσεις σε διαφορετικές θερμοκρασίες χρώματος μεταξύ των δυο σειρών.

Source Four LED Series 3 - deep RED
Έως τώρα όλα τα κόκκινα ήταν αποδεκτά διότι δεν υπήρχε ουσιαστικά μέτρο σύγκρισης. Σε μια σύγκριση με το στάνταρ red είδαν ότι εμπεριείχε αποχρώσεις κόκκινου.
Σχεδίασαν νέο οπτικό σύστημα όταν σχεδίασαν τα series 3 και αυτό έχει αντίκτυπο και στη φωτεινότητα. Τα εν λόγω φωτιστικά είναι ιδανικά για long throw εφαρμογές.
Εδώ, η ARG (Advance Research Group) ομάδα της ETC είχε ως αποστολή να βρεί τον καλύτερο συνδυασμό LED για χρήση με κάμερα και ομολογουμένως τα κατάφεραν θαυμάσια.

Στο τελείωμα του πρώτου μέρους της παρουσίασης, ο Declan αναφέρθηκε στις Τοποθετήσεις φωτιστικών στο χώρο του θεάτρου. Μας παρουσίασε τις προτάσεις της εταιρίας για τα πλαϊνά του θεάτρου, για overstage side stage, για μπροστά από τη σκηνή, καθώς και για FoH φώτα. Σημειωτέον οτι η ευρύτερη φιλοσοφία τους για το καλύτερο φωτισμό με βάση το μπάτζετ έρχεται τελικά από τα FOH φώτα που βλέπουν και οι θεατές ως μεγάλη εικόνα.

Ασκηση εξοικονόμησης χρημάτων...
Αλήθεια, τι ακριβώς εξοικονομεί ένα venue σε χρήμα και ενέργεια όταν αντικαταστήσει τους λαμπτήρες πυρακτώσεως με νήμα βολφραμίου (Tungsten) με φωτεινές πηγές τεχνολογίας LED?
Εδώ τη σκυτάλη πήρε ο Darren Beckley (sales manager) και εν συνεχεία η Opasna Randev (marketing communication specialist) της ETC, που μας παρουασίασαν αναλυτικά την παραπάνω άσκηση σε πραγματικό venue χωρητικότητος 650 ατόμων, προκειμένου να κατανοήσουμε εμπράκτως διάφορες παραμέτρους, όπως: Πόσο κοστίζουν σε κατανάλωση τα υπάρχοντα φωτιστικά σώματα? Τι θερμότητα παράγουν? Τι κόστος έχει η ψύξη για τον περιορισμό της παραγόμενης θερμότητας κλπ
Το τελικό ερώτημα βεβαίως το οποίο απαντήθηκε ήταν το: Πόσα χρήματα γλιτώνει το venue σε μια αντικατάσταση με φωτιστικά τεχνολογίας LED ανά χρόνο και σε πόσα χρόνια θα γίνει απόσβεση της επένδυσης της νέας εγκατάστασης (για να μην αναρωτιέστε, στο εν λόγω παράδειγμα η απόσβεση γίνεται σε 2,5 μόλις χρόνια, έχοντας συνυπολογίσει όλες τις παραμέτρους)

Ενα άλλο ερώτημα που μας απασχόλησε είχε να κάνει με τη διάρκεια ζωής ενός LED φωτιστικού συστήματος.
Οι chip on glass λαμπτήρες είναι συνήθως 3ων κατασκευαστών, χαμηλής πιστότητας με ‘θέματα’ στο dimming και διαφορετικές αποδόσεις στο auditorium.
Οι EU κανονισμοί και οι σχετικές δοκιμές που έλαβαν χώρα σε περισσότερες από 250 λάμπες έδειξε ότι το 29% παρέδωσαν το πνεύμα τους σχετικά σύντομα πρίν τις 10.000 ώρες, ενώ σε ένα 10% αυτό είχε ήδη συμβεί στις πρώτες 6000 ώρες.

Εν συνεχεία η η Opasna μας περιέργραψε “τι σημαίνει εξαιρετικός φωτισμός σε ένα auditorium”, καθώς και τα σχετικά χαρακτηριστικά που πρέπει να πληροί. Οι λυχνίες τύπου Tungsten επιτυγχάνουν ευκολότερα αυτά τα χαρακτηριστικά, ενώ μας εξήγησε και το γιατί.
Αμέσως μετά βεβαίως, μας παρουασίασε τα πλεονεκτήματα της ARC Lamp τους, που πληροί όλες τις προϋποθέσεις στο μέγιστο σχεδόν βαθμό και με διάρκεια ζωής που υπερβαίνει τις 10000 ώρες.

H Νέα οικογένεια κινούμενων κεφαλών Halcyon
Μετά το διάλλειμα, ο ‘δικός μας’ Κων/νος Βονοφακίδης ανέλαβε να μας ξεναγήσει εμπράκτως στα Halcyon, στη νέα οικογένεια κινούμενων κεφαλών της HighEnd Systems με μαχαίρια. Η σειρά περιλαμβάνει συνολικά 3 προϊόντα με τη μεγαλύτερη φωτεινότητα στην αγορά στην κατηγορία τους.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με το μεγαλύτερο Platinum, καθώς τα άλλα δυο (Gold και Titanium) είχαν χαθεί κάπου στα ευρωπαικά αεροδρόμια, από ένα μπέρδεμα στις μεταφορικές, όμως για καλή τύχη όλων μας αφίχθησαν ακριβώς κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, οπότε μπορέσαμε να δούμε συγκριτικά όλες τις κεφαλές της σειράς μεταξύ τους. Ολα τα μέλη της οικογένειας Halcyon ‘φοράνε’ τους ίδιους δίσκους, τα ίδια gobos και το μόνο που αλλάζει είναι η φωτεινότητα και το μέγεθος.
Το Platinum έχει φωτεινότητα 54.000 lumens που εκτινάσσεται στα 71.000 με λειτουργία boost στους ανεμιστήρες. Είναι από τα ελαφρύτερα της κατηγορίας με μόλις 45 κιλά βάρος το μεγαλύτερο. Όλα έχουν τεράστιο εύρος zoom 6 - 64  το μεγαλύτερο.

Επίσης, όλα τους είναι profile με μαχαίρια, καθώς διαθέτουν 4 μαχαίρια full frame φουλ και επιτυγχάνουν με ακρίβεια ακόμα και ιδιαίτερα σχήματα όπως τραπέζια, τρίγωνα κλπ ενώ υποστηρίζουν δυνατότητα περιστροφής έως 180 μοίρες.   

Και οι 3 κεφαλές της σειράς έχουν τρία διαφορετικά δυναμικά frost, ενώ το πρωτοποριακό είναι ότι περιλαμβάνονται μόνο σε μια παράμετρο, με αποτέλεσμα η μετάβαση από το ένα στο άλλο γίνεται ομαλά και άμεσα. Οι 3 αυτές παράμετροι λειτουργούν και ανεξάρτητα σε περίπτωση που κάποιος θέλει να δουλέψει manual.

Τα Halcyon φιλοξενού δυο δίσκους Gobos που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από την exactly 13 που κάνει αυτό ακριβώς: σχεδιάζειgobos. Σημειωτέον ότι στο μικρότερο μοντέλο ο ένας δίσκος περιστρέφεται και ο άλλος είναι σταθερός, ενώ στα δυο μεγαλύτερα μοντέλα και οι δυο δίσκοι είναι περιστερεφόμενοι. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Κων/νος, μετά από μεγάλη προσπάθεια έχουν καταφέρει να έχουν γυάλινο γκόμπο με μεγάλο κοντράστ που δεν αλλοιώνει την θερμοκρασία του χρώματος.

Με τη συνδρομή ενός διπλού αισθητήρα, η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, λειτουργία Whisper Home, επιτρέπει στα Halcyon να φτάνουν στη θέση ‘home’ με τη λιγότερη δυνατή κίνηση πολύ γρήγορα και κυρίως αθόρυβα. Τέλος η εγγύηση ανέρχεται στα 2 χρόνια για ολόκληρη την κεφαλή και σε 5 χρόνια για το LED Array.

Στις δοκιμές που έλαβαν χώρα, είδαμε τη γραμμικότητα που μπαίνει το χρώμα σε μπλέ κόκονο ματζέντα κλπ. Σημειωτέον ότι οι δοκιμές έγιναν με τη μισή φωτεινότητα λόγω του χώρου. Δεν παρατηρήσαμε καθόλου σκιές και artifacts. Εν συνεχεία είδαμε τα gobos ένα - ένα και διαπιστώσαμε την ομαλή κίνηση και το υψηλό κοντράστ μεταξύ άσπρου και μαύρου. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι χρησιμοποιούν και gobo με τεράστια επιφάνεια μαύρη και λίγο λευκό, καθώς η υψηλή φωτεινότητα επιτρέπει την άρτια εφαρμογή. Είδαμε επίσης το αποτέλεσμα μέσω του γυάλινου 3D gobo με τις εσωτερικές φυσαλίδες, καθώς και το δεύτερο δίσκο χρωμάτων.
Ακολούθησε demo που περιλάμβανε συνδυασμό gobo με το πρίσμα των 5 όψεων, ενώ είδαμε animation οριζόντια και κατακόρυφα πίσω από το gobo.

Η παρουσίαση των Halcyon ολοκληρώθηκε με τα μαχαίρια (η εταιρία φημίζεται άλλωστε γι’ αυτά), όπου πολλοί χρήστες τα χρησιμοποιούν και ως εφέ. Υπάρχει δυνατότητα focus και στα μαχαίρια και στα gobo για οριοθέτησή τους πάνω σε μια επιλεγμένη επιφάνεια. Παρατηρήσαμε επίσης, ότι στα δυο μαχαίρια, το ένα πάνω στο άλλο, η δέσμη δεν παρουσιάζει το φαινόμενο ΄μπανάνας’ αντιθέτως είναι ευθεία γραμμή χωρίς ‘χαμόγελο’. Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμα και στις 6 μοίρες στενή δέσμη έχουν καταφέρει να έχουν νεταρισμένο gobo.

Το dimming αποδείχθηκε επίσης ένας τομέας στον οποίο έχουν δουλέψει πολύ, ενώ όσον αφορά τους ανεμιστήρες, αυτοί είναι μεγάλης διαμέτρου και περιστρέφονται αργά ώστε να μην υπάρχει θόρυβος, αλλά δυνατότητα επίτευξης μεγάλης ψύξης. Επίσης όσοι καθόμασταν κοντά στις κεφαλές, διαπιστώσαμε ότι είναι εξαιρετικά αθόρυβες στους εσωτερικούς μηχανισμούς.

Augment 3D - Τι είναι? Τι το θέλω?
Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με το Augment3D, ένα 3D πρόγραμμα που είναι κυρίως programming Environment και κατά δεύτερο λόγο ένα visualizer (υποστηρίζει Visualization off line και on line). Μας παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες του προγράμματος σε όλους τους τομείς, ενώ δόθηκε έμφαση στην ταχύτητα και την ευελιξία τους. Ξεκινήσαμε από ένα πάτωμα και γρήγορα δημιουργήθηκε ένα ‘μαύρο κουτί’ που αποτέλεσε το θέατρο που επιθυμούμε με συγκεκριμένες διαστάσεις και όγκο. Το πρόγραμμα υποστηρίζει copy/paste elements από τις βιβλιοθήκες κλπ. Στη συνέχεια ο χρήστης μπορεί να προσθέσει φωτιστικά με εύκολο τρόπο, ενώ δεν χρειάζονται να μπουν όλα, αλλά μόνο τα απαραίτητα για ένα cue, για ένα εφέ, οπότε η δουλειά γίνεται γρηγορότερα και με χαρακτηριστική ακρίβεια. Εξαιρετικά χρήσιμες και οι λειτουργίες click to focus και Find me όπου ο χρήστης ζητάει από τα φώτα να τον ‘βρουν’ επάνω στη σκηνή.

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση από την ETC που χάρη στην Audio & Vision η χώρα μας αποτέλεσε έναν από τους σταθμούς του ευρωπαϊκού Road Show της ETC.

Το aLive ευχαριστεί τις εταιρίες Audio & Vision και ETC για την πρόσκληση, τη φιλοξενία και τις γνώσεις που τα στελέχη και των δυο εταιριών μοιράστηκαν απλόχερα μαζί μας, σε αυτό το πραγματικά καλο-οργανωμένο και προσεγμένο από κάθε άποψη event. Εις το επανιδείν…

Επαφή
Audio & Vision

Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση