Διαφήμιση
Τετάρτη, 05 Φεβρουάριος 2020 16:35

Microphone Professionals

του Βασίλη Λαδονικόλα

Η εταιρία DiGiKal διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία (τόσο από πλευράς διοργάνωσης, όσο και από πλευράς συμμετοχής), δυο μονοήμερα εκπαιδευτικά σεμινάρια της MiPRO τα οποία έλαβαν χώρα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με εισηγητή τον Martin Lutz της MiPRO…

Το aLive παρακολούθησε το σεμινάριο της Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε στην, κατάμεστη από τεχνικούς ήχου και ιδιοκτήτες rental εταιριών, αίθουσα του ξενοδοχείου Emmantina της Γλυφάδας και σας παρουσιάζει τα σημαντικότερα σημεία του…

MiPRO: με τεχνογνωσία από την Ταϊβάν
Το καλωσόρισμα στην εκδήλωση έκαναν οι κ.κ. Νίκος Καλοβιδούρης και Χρήστος Καλούτσας της Digikal και εν συνεχεία το λόγο πήρε ο Martin Lutz, υπεύθυνος τεχνικής κατάρτισης της MiPRO. Ο Martin δουλεύει 8 χρόνια για την εταιρία και εδρεύει στη MiPRO Γερμανίας. Η εταιρία αντιπροσωπεύεται σε 80 χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ έχει γραφεία η ίδια, στις σημαντικότερες εξ’ αυτών.
Όπως μας ενημέρωσε εξαρχής, στη MiPRO δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο R&D στο Quality & Performance control και στους αυτοματισμούς στην παραγωγή. Φυσικά, διαθέτουν state of the art εργοστάσιο παραγωγής με ISO ανηχοϊκό θάλαμο, ενώ κάθε ένα προϊόν τους είναι καλιμπραρισμένο και ελεγμένο πριν συσκευαστεί. Επίσης, ο Martin επισήμανε ότι φτιάχνουν in house τις κάψες τους, κάτι που δεν κάνουν πολλές εταιρίες…

Οι προϊοντικές κατηγορίες που παράγει η MiPRO είναι οι εξής: Μικρόφωνα, Portable/PA συστήματα, Tourguide και Interpretation συστήματα, συστήματα κεραίας, In Ear Monitors, MI μικρόφωνα για όργανα και συνεδριακά συστήματα.

Τα βασικά θέματα του σεμιναρίου όπως παρουσιάστηκαν από το Martin αφορούν... 
α) το προϊοντικό portfolio της εταιρίας,
β) τα βασικά στοιχεία της ασύρματης μετάδοσης και των τύπων παρεμβολών
γ) την ενίσχυση του σήματος και τη μείωση του θορύβου μέσω της διαχείρισης των κεραιών, των splitter, booster κλπ
δ) Γενικές γνώσεις για το set-up των ασύρματων μικροφώνων
ε) χρήση του MiPRO DVU software / MES-100 web mote bridge.

Μικρόφωνα
Ξεκινώντας την προϊοντική παρουσίαση από τα μικρόφωνα, είδαμε τα ενσύρματα πυκνωτικά και δυναμικά με τις εναλλάξιμες κάψες και φυσικά τα ασύρματα, με τον Martin να επισημαίνει ότι η MiPRO παρουσίασε το πρώτο μικρόφωνο στα 5,8 GHz με τη σειρά ACT-5800 series.
Είναι σημαντικό ότι υποστηρίζουν μεταβλητή RF ισχύ της τάξης των 10mW, 30mW και 50mW και αντίστοιχα μεταβλητό gain από -6dB έως +6dB στους transmitter ακόμα και στα εισαγωγικά τους συστήματα (στις φθηνότερες σειρές)
Μας παρουσίασε επίσης της σειρές ACT-3 (αναλογική), ACT-7 (αναλογική / 24MHz UHF και 72 MHz UHF)και τις αμιγώς ψηφιακές ACT-8 series, ACT-2400 (2,4 GHz) και την ACT-5800 (5,8 GHz). Φυσικά υποστηρίζουν πλήρως network access μέσω πρωτοκόλλων DANTE και AudioVideo Bridge.

Antenna Systems…
Κι εδώ η εταιρία έχει πλήρες οπλοστάσιο από συστήματα κεραιών (με τις κατάλληλες κεραίες για κάθε περίσταση όπως stick, groundplane, Log, polarized κλπ), splitter, boosters (με auto gain), combiners, amps και βεβαίως όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ όπως καλώδια, στάντ κλπ.

Portable PA συστήματα…
Ως γνωστόν, τα ολοκληρωμένα φορητά συστήματα ήχου αποτελούν (μαζί με τα μικρόφωνα) το σήμα κατατεθέν της MiPRO, που διαθέτει μικρά, μεσαία και μεγαλύτερα φορητά συστήματα, ενώ όλα τους ενσωματώνουν εναλλακτική τροφοδοσία μέσω μπαταρίας (με διάρκεια λειτουργίας από 6-10 ώρες), ενσύρματα ή ασύρματα, με δυο έως 4 ασύρματα μικρόφωνα, προενίσχυση, DSP επεξεργαστές, ΕQ και εφέ, CD / USB players και recorders, voice over priority switches κλπ
Εδώ το σετάρισμα και η λειτουργία των ασύρματων μικροφώνων είναι εξαιρετικά απλή μέσω των μπουτόν scan και act (automatic channel targeting).

Tourguide και Interpretation συστήματα
Και εδώ η MiPRO διαθέτει αποτελεσματικές λύσεις και προτάσεις όσον αφορά Tourguide και Interpretation συστήματα. Όπως το πιο προσιτό σύστημα MTG-100 που διαθέτει 4-6 παράλληλα κανάλια, λειτουργίες encryption & lock, rack mount μονάδες για μεγάλες εγκαταστάσεις με 100+ συστήματα, καθώς και induction loop για περιπτώσεις και χρήστες με προβλήματα στην ακρόαση. Αντίστοιχα το μεγαλύτερο σύστημα MTG-2400 διαθέτει license free 2.4GHz band και υποστηρίζει 12 παράλληλα κανάλια.

IEM συστήματα και Music Instrument mics
Αντίστοιχα μεγάλη γκάμα μοντέλων υπάρχει και στα συστήματα In Ear Monitoring με μοντέλα όπως τα MI-909 (το πρώτο πλήρες ψηφιακό ΙΕΜ), MI-2400 (το entry level) και το ψηφιακό MI-5800 με Dante πρωτόκολλο και ACT-BUS networking interface και λειτουργία στα 5.8 GHz.
Για όσους δεν το ξέρετε, η MiPRO φημίζεται και για τα εξειδικευμένα μικρόφωνα μινιατούρες για όργανα που διαθέτει, καθώς η γκάμα της περιλαμβάνει ασύρματο μικρόφωνο για σαξόφωνο, για βιολί, wireless E-Guitar (και για ακουστική βεβαίως) application κλπ
Αντίστοιχα η εταιρία διαθέτει και ψηφιακούς ENG receivers για τον τομέα του broadcasting, αλλά και συνεδριακά συστήματα με gooseneck μικρόφωνα…

Νέα προϊόντα για το 2020
Ο Martin δεν είχε πρόβλημα να μας αποκαλύψει τα νέα προϊόντα της εταιρίας για το 2020 όπως αυτά θα παρουσιαστούν στις διεθνείς εκθέσεις (ISE, Prolight+sound κλπ). Η εταιρία θα παρουσιάσει σημαντικές αναβαθμίσεις στα ασύρματα μικροφωνικά της συστήματα με το ACT-800 Digital Pro series και τα αναλογικά των σειρών ACT-500 και ACT-300 αναβαθμισμένα μεταξύ άλλων από Antenna diversity σε True Diversity...
Ετοιμο είναι και ένα νέο handheld mic το ACT-800/700 που θα διαθέτει επανασχεδιασμένη κάψα (όπως Shure) και μονή θήκη μπαταριών
Επίσης νέο είναι και το ACT-5800 στα 5.8 GHz με 1,2 και 4 ch receivers, 24 interference free κανάλια και έως εμβέλεια 80 μέτρων. Νέο προιόν είναι το MI-5800 Digital IEM σύστημα (24 parallel ch licenses free 5.8 GHz band και πρωτόκολλο DANTE).
Nέα προϊόντα υπάρχουν και στα portable συστήματα ήχου όπου για πρώτη φορά λαμβάνει χώρα σχεδίαση D’Appolito με δυο γούφερ να περιβάλλουν το τουίτερ που βρίσκεται στο κέντρο της καμπίνας… Τέλος νέο είναι και το μετρητικό μικρόφωνο MM-100 και τα MM300 / 500 probe mics

Τα βασικά της ασύρματης μετάδοσης – Σήμα και παρεμβολές
Από εδώ αρχίζει ουσιαστικά το σεμινάριο στην ασύρματη τεχνολογία εκπομπής – λήψης αναφορικά με τα μικρόφωνα. Ο Martin μας έδειξε γραφήματα με τη σχέση μεταξύ σήματος, noise floor και παρεμβολών και μας ανέλυσε τους 3 βασικούς τύπους παρεμβολών (που είναι παρεμβολές του εξωτερικού περιβάλλοντος, παρεμβολές από ηλεκτρομαγνητικά πεδία άλλων συσκευών και παρεμβολή από ενδοδιαμόρφωση. Αντίστοιχα μας έδειξε το χάρτη εκπομπών – λήψεων της Ελλάδας που είναι χωρισμένη σε 34 περιοχές με 156 συνολικά σταθμούς να εκπέμπουν στον Ελλαδικό χώρο.

5 τρόποι εμπλουτισμού του σήματος και μείωσης του θορύβου
Η βασική συνταγή εδώ είναι η επιλογή ενός σοβαρού επαγγελματικού μικροφωνικού συστήματος.
Ο πομπός πρέπει να βρίσκεται  όσο το δυνατόν πιο κοντά με το δέκτη (ενδεικνυόμενη απόσταση έως 25 μέτρα, στα 100 μέτρα έχουμε 4πλάσια μείωση του σήματος που ανέρχεται στην τιμή των 43.7uV / -74.2dBm). Ο κανόνας Νο3 επιτάσσει την επιλογή ενός συστήματος κεραίας υψηλού κέρδους, ενώ αν χρειαστεί χρησιμοποιούμε ένα multi-antenna σύστημα. Και εξίσου σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσουμε με τον ενδεικνυόμενο τρόπο τον ενισχυτή της κεραίας.

Η αποτελεσματικότητα της κεραίας ενδείκνυται στην dBi τιμή και για κάθε 3 dBi η ευαισθησία της κεραίας αυξάνεται κατά μια φορά. Από εδώ αξίζει να κρατήσετε ότι οι κεραίες με υψηλή dBi κάλυψη υποστηρίζουν μικρότερη γωνία κάλυψης, αλλά μεγαλύτερη απόσταση. 
Σε περίπτωση πολλαπλών συστημάτων και κεραιών, η χρήση ενός antenna splitter είναι επιβεβλημένη καθώς έτσι αποτρέπεται η εμφάνιση του proximity εφέ, ενώ απλοποιείται και η εγκατάσταση του όλου συστήματος με δυο μόνο κεραίες. 
Εν συνεχεία με οπτικά παραδείγματα ενημερωθήκαμε για τις αποστάσεις μεταξύ των διαφορετικών τύπων κεραίας, καθώς για την ενδεικνυόμενη χρήστη των splitters (περισσότερα splitter στη σειρά δημιουργούν μεγαλύτερη απώλεια όσον αφορά την ευαισθησία των δεκτών).
Αναφορικά με τα booster των κεραιών, ο Martin μας υπενθύμισε ότι η βασική τους δουλειά είναι η αντιστάθμιση της απώλειας του σήματος που υφίσταται εντός του καλωδίου της κεραίας (μια αποδεκτή τιμή εδώ είναι μεταξύ -6dB έως -2dB).
Μεταξύ των διαφορετικών τύπων antenna cables μας ανέφερε ότι η MiPRO χρησιμοποιεί τερματικά TNC, ενώ συνιστούν RG-58A/U για κοντινές αποστάσεις ως 30μ (από 10MHz-1000MHz) και Aircell 7 για μέγιστο μήκος 100 μέτρων (5MHz – 6000MHz).

Κάτι που αξίζει να έχουμε πάντα κατά νου, είναι ότι πρέπει να είμαστε εξίσου προσεκτικοί με τα booster, διότι εκτός του σήματος ενισχύουν και το noise floor.
Μας είπε επίσης ότι η εταιρία συνιστά MiPRO calibrated Automatic gain Controller ή Divider και μας έδωσε συγκριτικά παραδείγματα μεταξύ regular boosting και auto gain control boosting.

Γενικό setup ασύρματων συστημάτων
Το σετάρισμα ενός ασύρματου μικροφωνικού συστήματος ήταν αυτό που μας απασχόλησε στη συνέχεια, με το Martin να επισημαίνει τις βασικές αρχές, που είναι οι εξής: η επιλογή ενός True-Diversity συστήματος, η επιλογή μεταξύ narrow ή wide band ανάλογα με το συχνοτικό φάσμα (στην πρώτη περίπτωση έχουμε 16 και στη δεύτερη 48 non-interference κανάλια), χρήση κατάλληλης κεραίας και έλεγχος του προκαθορισμένου set-up των non-interference συχνοτήτων (το σημαντικό εδώ είναι να παραμένουμε στο ίδιο group συχνοτήτων). Εξίσου σημαντικό είναι ότι κατά τη διαδικασία η απόσταση μεταξύ πομπού και δέκτη πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστο 3 μέτρα, ενώ η μίνιμουν απόσταση μεταξύ των transmitter πρέπει να είναι 30 εκατοστά. Με τους πομπούς σε θέση off, ανοίγουμε όλους τους pre-programmed δέκτες και ελέγχουμε για παρεμβολές (όχι μόνο οπτικά, αλλά και με τη χρήση ακουστικών για κάθε κανάλι). Αν έχουμε πρόβλημα παρεμβολών αλλάζουμε συχνότητα εντός του ίδιου γκρούπ, ενώ αν δεν υπάρχει άλλη διαθέσιμη συχνότητα αλλάζουμε γκρούπ. Ωστόσο αν παραμένει το πρόβλημα αλλάζουμε συχνοτική μπάντα.
Η ρύθμιση του SQ (squelch) επίσης ενδείκνυται, αλλά πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι το σύστημα με μηδενικό squelch είναι ένα υψηλής ευαισθησίας σύστημα.
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ενεργοποιούμε τους transmitters τον έναν μετά τον άλλο (όχι όλους μαζί), ενώ με τον ίδιο τρόπο , τους κλείνουμε και τους ανοίγουμε ξανά έναν - έναν, ξεκινώντας από τα κανάλια 1,2,3 κλπ για να ελέγξουμε την ύπαρξη παρεμβολών από ενδοδιαμόρφωση.

MiPRO DVU software
Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του DVU software της MiPRO (ενσύρματη σύνδεση) για scan και monitor, με το Martin να μας παρουσιάζει τις λειτουργίες του λογισμικού, τη σύνδεση ασύρματου συστήματος, το πώς γίνεται το σκανάρισμα των συχνοτήτων και τον έλεγχο του transmitter.
Οσον αφορά την ενσύρματη σύνδεση (μέσω καλωδίου RJ-11) είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το σύστημα υποστηρίζει μόνο straight wiring καλώδιο και όχι cross wiring…

Επίσης, μέσω του MIPRO ACT-BUS interface υποστηρίζεται το ασύρματο monitoring των δεκτών της ACT series και πλέον μπορεί να συνδεθεί με το νέο MIPRO MES-100 bridge server, παρέχοντας remote monitoring και έλεγχο μέσω οποιουδήποτε internet browser, καθώς το MIPRO MES-100 υποστηρίζει web-based monitoring και remote control για smartphones, tablets, PCs και laptops και για όλα τα λειτουργικά συστήματα αυτών, όπως Windows, iOS, Android ή Linux κλπ. 
Φυσικά η πρακτική εφαρμογή και παρουσίαση όλων αυτών, έγινε με τα μικροφωνικά συστήματα που υπήρχαν στο χώρο ως χρήση και ως demo και έτσι έκλεισε η παρουσίαση, με τον Martin να λύνει τις απορίες όλων των συμμετεχόντων…

MiPRO - μια ήδη καταξιωμένη εταιρία 
Ηταν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και καλο-οργανωμένο σεμινάριο και μάλιστα από τα ελάχιστα που έχουν γίνει στα μέρη μας όσον αφορά την τεχνολογία των ασύρματων μικροφώνων, που τράβηξε το ενδιαφέρον πάρα πολλών τεχνικών και ιδιοκτητών rental εταιριών, οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά το χώρο του ξενοδοχείου.  

Ευχαριστούμε την εταιρία Digikal για την πρόσκληση και τη φιλοξενία και σας παραπέμπουμε σε αυτή για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα της MiPRO, μιας ιδιαίτερα τίμιας και τεχνολογικά εξελιγμένης και καταξιωμένης εταιρίας, που όπως περιγράψαμε στην αρχή, δεν διαθέτει μόνο μικρόφωνα, αλλά και μια μεγάλη προϊοντική γκάμα για διαφορετικές audio εφαρμογές. Είναι βέβαιο ότι χάρη στα ίδια της τα προϊντα, την τεχνολογία της, αλλά και την ενεργή υποστήριξη της ελληνικής αντιπροωπείας με ενέργειες ουσίας όπως τα εν λόγω σεμινάρια, η MiPRO θα κινηθεί ακόμα πιο δυναμικά και ανοδικά στην Ελληνική αγορά.  

Επαφή
DiGiKal

 

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση