Διαφήμιση
Τετάρτη, 17 Ιούλιος 2019 01:58

Ντεμπούτο Clair Brothers στο Summer Nostos Festival

συνέντευξη στο Βασίλη Λαδονικόλα

Η εταιρία UTG (United Technical Group) επένδυσε πρόσφατα σε line array συστήματα νέας γενιάς της Αμερικάνικης Clair Brothers μέσω της εταιρίας Mega Sound που αποτελεί τον επίσημο αντιπρόσωπο της Clair στην Ελλάδα. Τα συστήματα που απέκτησε η UTG είναι το μεγαλύτερο C12 (με τα 12ιντσα γούφερ) και το μικρότερο C8 (με τα γούφερ 8 ιντσών) που ανήκουν στη νέα line array σειρά C της Clair Brothers.

Το σύστημα όπως προαναφέραμε, πραγματοποίησε το επίσημο ντεμπούτο στη χώρα μας στα πλαίσια του Summer Nostos Festival ενός 8ήμερου ιδιαίτερα ποιοτικού και απαιητικού φεστιβάλ, που περιλαμβάνει πληθώρα εκδηλώσεων σε διαφορετικές σκηνές και φιλοξενείται στο ίδρυμα πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος και του οποίου την ηχητική κάλυψη για τις αντοικτές εξωτερικές σκηνές επιμελείται η εταιρία United Technical Group .
Τα εν λόγω συστήματα φιλοξενήθηκαν στις δυο βασικές και μεγαλύτερες σκηνές του φεστιβάλ και συγκεκριμένα στη main σκηνή με την ονομασία Ξέφωτο το μεγαλύτερο σύστημα C12, και στη Σκηνή στο Κανάλι το μικρότερο C8 ως stacked, ενώ συνοδεύονται από τους συνιστώμενους ενισχυτές της Lab Gruppen (CB-PLM12K44), με το processing να επιμελείται Lake επεξεργαστής με τα DSP της Clair και φυσικά από το πλήρες σετ των κρεμαστικών και των καλωδίων τους .

Λίγα λόγια για τα C8 και C12
Το C8 (με τα 8ιντσα γούφερ όπως πολύ εύκολα μπορείτε να μαντέψετε από την κωδική του ονομασία) αποτελεί ένα 3δρομο active (bi-amp με passive Mid/Hi) compact line array element με απόκριση συχνότητας από 60Hz – 20kHz και 135dB SPL cont (145dB SPL peak).
Οσον αφορά τις μεγαφωνικές μονάδες, ‘φοράει’ δυο 8ιντσα γούφερ (front loaded με το δικό του θάλαμο έκαστο και φόρτιση εκτόνωσης χαμηλών), ενώ τα μεγάφωνα των δυο ανώτερων δρόμων (MF 3,5 ίντσες και HF1,4 ίντσες exit με πηνίο φωνής διαμέτρου 1,75 ιντσών) φορτίζονται από ειδικά σχεδιασμένο κοινό κυματοδηγό. Οσον αφορά το διάγραμμα κάλυψης, η στάνταρ έκδοση είναι αυτή με τις 120 μοίρες στον οριζόντιο άξονα, όμως μέσω των TrueFit custom κυματοδηγών της Clair ο χρήστης μπορεί να επιτύχει οριζόντια διασπορά από 50 έως 140 μοίρες με βήματα των 10 μοιρών.
Όπως διαπιστώσαμε το ‘κρεμαστικό’ σύστημα είναι απλό, ασφαλές (προφανώς) και εύχρηστο, το βάρος της καμπίνας δεν ξεπερνά τα 28 κιλά, ενώ το μέγιστο array μπορεί να υποστηρίξει έως και 24 καμπίνες C8. Τα συνοδά sub είναι τα CS118I

Το μεγαλύτερο C12 είναι κι αυτό 3-δρομο, φοράει δυο 12ιντσα γούφερ, δυο 3,5’’ mid και δυο HF1,4 ίντσες exit με πηνίο φωνής διαμέτρου 1,75 ιντσών και διαθέτει την ίδια φόρτιση με το μικρότερο C8. Το μέγιστο SPL του ανέρχεται στα 147dB και το στάνταρ διάγραμμα κάλυψης είναι 90x10 μοίρες σε οριζόντιο και κάθετο άξονα αντίστοιχα, ενώ και εδώ μέσω του TrueFit custom κυματοδηγού της Clair το σύστημα επιτυγχάνει ελεγχόμενη οριζόντια διασπορά από 60 έως 140 μοίρες με βήματα των 10 μοιρών. Το βάρος της κάθε καμπίνας C12 είναι 70 κιλά, είπαμε εδώ σοβαρεύουν τα πράγματα…

Το aLive στο Summer Nostos Festival
Το aLive βρέθηκε στο Summer Nostos Festival την προτελευταία ημέρα του φεστιβάλ όπου στη main σκηνή (Ξέφωτο) φιλοξενήθηκε το σχήμα Yalla 2.0 της Μαρίνα Σάττι με τις Fonés και τις Chóres που αποτελούν αντίστοιχα το γυναικείο φωνητικό σύνολο και τη γυναικεία χορωδία με 50 μέλη που έχει δημιουργήσει η Σάττι. Η δημιουργός ενώνει και οδηγεί όλες αυτές τις φωνές, μαζί με την ηλεκτρική της μπάντα σε μια πραγματικά μοναδική σκηνική εμπειρία.
Αντίστοιχα στη μικρότερη Σκηνή στο Κανάλι είδαμε τις L.E.J. ένα επίσης γυναικείο τρίο από τη Γαλλία με εκατομμύρια views στο διαδίκτυο, που έγινε παγκοσμίως γνωστό με διασκευές και mashups καλοκαιρινών επιτυχιών το 2015, με ξεκάθαρη up-tempo διάθεση.
Εκεί βεβαίως συναντηθήκαμε τόσο με το Γιώργο Βουδαντά, όσο και με τα υπόλοιπα στελέχη της UTG και τους λοιπούς freelancers συναδέλφους που υποστήριζαν τεχνικά τις υπόλοιπες εκδηλώσεις του φεστιβάλ.
Εδώ όμως αυτή τη φορά είμασταν για το ντεμπούτο του συστήματος (ή των συστημάτων για να ακριβολογούμε) της Clair Bros και έτσι υποβάλαμε το Γιώργο Βουδαντά της UTG σε μια σειρά από ερωτήσεις σχετικά με τις εντυπώσεις του από το νέο σύστημα της εταιρίας του…

Συνέντευξη με το Γιώργο Βουδαντά, τεχνικό διευθυντή της UTG...

aLive: Αναπόφευκτα η δύσκολη ερώτηση έρχεται πρώτη…Το πρώτο Clair Bros σύστημα στην Ελληνική αγορά λοιπόν από την UTG. Πριν από λίγο διάστημα πολλοί θα το θεωρούσαν φάρσα, καθώς θα στοιχημάτιζαν ότι η επόμενη επένδυσή σας θα ήταν σε σύστημα της L-Acoustics, μας εταιρίας που εσείς συστήσατε πρώτοι στην Ελληνική rental αγορά πρίν από περίπου 20 χρόνια και με την οποία κατά κοινή ομολογία έχετε μεγαλουργήσει σε όλους τους τομείς. Πως πήρατε μια τέτοια στρατηγική, επενδυτική αλλά και ‘ηχητική’ απόφαση, να επενδύσετε δηλαδή σε ένα εξίσου ηχηρό brand name όπως η Clair και σε ένα σύστημα αρκετά διαφορετικής φιλοσοφίας. Και όλα αυτά όταν πριν από λίγο χρονικό διάστημα πραγματοποιήσατε μια μεγάλη επένδυση σε L-Acoustics (sub, monitors, amps κλπ)…

Γ. Βουδαντάς: Η αγάπη μας για την L-Acoustics μας οδήγησε στην Clair Bros… και εξηγούμαι:
Το 2000 αυτό που μας οδήγησε στην L-acoustics , ήταν η καινοτομία που έφερνε στο PA, με το καλύτερο κατά την γνώμη μου box που έχει φτιαχτεί ποτέ, το V-DOSC, σε συνδυασμό με μια νέα αντίληψη για τον τρόπο εργασίας σε όλα τα επίπεδα στον χώρο μας, παρόλο που η L-acoustics ήταν ακόμα πολύ νέα,είδαμε τα παραπάνω και πιστέψαμε στο όραμά τους. Έτσι μάθαμε να έχουμε πολύ υψηλά standards και κριτήρια. Το 2018 όλα τα παραπάνω τα βρήκαμε στην Clair Bros και με μια διαφορά, μιλάμε για την πιο θρυλική εταιρεία όλων των εποχών του χώρου μας και εντάξει πρέπει να ομολογήσω ότι αυτό ήταν και ένα παιδικό όνειρο ή απωθημένο, όπως θες Βασίλη πες το.

aLive: Πως ξεκίνησε η ανάγκη να επενδύσετε σε σύστημα γενικώς?
Γ. Βουδαντάς: Πάνω από 5 χρόνια ψάχνουμε για σύστημα, κοιτάζαμε πράγματα και εκτός L-Αcoustics, ξέραμε ότι πρέπει να φέρουμε πάλι κάτι καινοτόμο και μόνο έτσι θα το κάναμε…
Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι ακόμα με το V-DOSC, όπως και οι ξένοι που το χειρίζονται (πολλές φορές μας λένε ότι το δικό μας είναι το καλύτερο στην Ευρώπη), αλλά υπάρχει και μια νέα γενιά ηχοληπτών – πελατών που θέλουν πιο νέα συστήματα, οπότε έπρεπε να δώσουμε μια απάντηση και σε αυτούς τους συνεργάτες μας. 

aLive: Και πως αποφασίσατε να επενδύσετε σε Clair Bros? Σας ζητήθηκε από rider? Ηταν ξεκάθαρα δική σας απόφαση?
Γ. Βουδαντάς: Η αλήθεια είναι ότι είναι καθαρά δική μας απόφαση βάση κυρίως ηχητικών κριτηρίων, δεν υπάρχουν ακόμα στα rider, αλλά βάζω στοίχημα όμως ότι σε μια τριετία θα είναι μέσα σε όλα.

aLive: Όταν ήρθατε για πρώτη φορά σε επαφή με το σύστημα (πριν το αποκτήσετε) ποιά ήταν τα στοιχεία που ξεχωρίσατε σε αυτό?
Γ. Βουδαντάς: Η ευκρίνεια – ανάλυση, ειδικά στα μεσαία και στα ψηλά είναι συγκλονιστική, η μεγάλη εικόνα που σου δίνει σε συνδυασμό με την στερεοφωνία, τα σφιχτά χαμηλά και χαμηλομεσαια και τέλος η κάλυψη και στον κάθετο άξονα που δείχνει να είναι πολύ even.
Κάποιοι μπορεί να δυσκολευτούν γιατί δεν ωραιοποιεί τη μίξη, μιλάμε για ένα καινούργιο ηχο στο pa και το συμπέρασμα που βγάλαμε τη πρώτη βδομάδα, είναι ότι μιξάρεις και νιώθεις ότι είσαι στο στούντιο με δυο πολύ καλά monitor…  
Πρέπει βέβαια να πω ότι οι εντυπώσεις αυτές δεν ανήκουν μόνο σε μένα,αλλά και στον Ζαχαρία Σταμούλο και Αργυρή Λιανό, που από κοινού διαλέξαμε το σύστημα.

aLive: Απ’ όσο γνωρίζω, πριν το εγκαταστήσετε για πρώτη φορά σε συναυλία / φεστιβάλ, το σύστημα το εγκαταστήσατε, το σετάρατε, το ρυθμίσατε και το ‘γνωρίσατε’ καλύτερα στις αποθήκες σας, με τη συνδρομή των ανθρώπων της Clair (για το set-up) αλλά και της Ελληνικής αντιπροσωπείας. Πρώτες έμπρακτες πλέον εντυπώσεις από ολόκληρο το σύστημα?
Γ. Βουδαντάς: Οι ίδιες με πριν το αποκτήσουμε, συν βέβαια ότι έπρεπε και πρέπει να ξανά κάτσουμε στα θρανία και να κάνουμε reset στο μυαλό σε πολλά πράγματα, όπως η φάση με το lake που είναι ένας άλλος κόσμος, όπως και το ease, σου προσφέρουν πολλές ευκολίες αρκεί να ξέρεις τι κάνεις.

aLive: Εχοντας τεράστια εμπειρία από μεγάλες παραγωγές σε μεγάλα venues και από αντίστοιχης κάλυψης συστήματα, πόσο διαφορετικά ένιωσες με το Clair και ειδικά με το μεγαλύτερο C12?
Γ. Βουδαντάς: Ενιωσα πιο Αμερικάνος … αστειεύομαι… Ενιωσα ότι έχω ένα καινούργιο σύστημα  να αντιμετωπίσω - διαχειριστώ, με διαφορετική λογική, σχεδόν όπως το 2000. Ο μεγάλος ήχος πάντα σε κάνει να φέρεσαι και να είσαι άνετα, γιατί ακριβώς για αυτό φτιάχτηκε, για μεγάλες παραγωγές.

aLive: Κι ένα σχόλιο για την ‘αμερικάνικη σχολή’ ήχου που πρεσβεύει ηχητικά η Clair αποτελώντας τον πιο αυθεντικό ίσως εκπρόσωπό της?
Γ.Βουδαντάς: Οι άνθρωποι έχουν διαφορετική νοοτροπία και ακούν αλλιώς, το καθαρό γκάζι είναι σοβαρό ζητούμενο και θα έλεγα ότι γενικά ακόμα εμμένουν στον ήχο σε σχέση με τους ευρωπαίους που το logistics κομμάτι το έχουν πολύ ψηλά και ίσως κάποιες φορές αυτό να φέρνει απώλειες σε ηχητικό επίπεδο. Νομίζω όμως ότι ο συνδυασμός που θα έκανε ευτυχισμένους και τους Αμερικάνους και τους Ευρωπαίους, αν υπάρχει, λέγεται C-12.

Θέλω όμως σε αυτό το σημείο να διευκρινίσω ότι η σχέση μας και η αγάπη μας για την L-Acoustics παραμένει πολύ καλή και μεγάλη και σίγουρα στο μέλλον θα ξανά επενδύσουμε. Αυτό που κάναμε (να έχουμε και τα δυο προϊόντα) είναι κάτι που το κάνει ήδη η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ευρώπη και πιστέψτε με θα ακολουθήσουν και πολλές άλλες.

aLive: Τι εντυπώσεις σας μετέφεραν οι άνθρωποι που δούλεψαν το σύστημα ως ηχολήπτες με τις μπάντες που φιλοξενήθηκαν στα πλαίσια του φεστιβάλ? Όπως είδα το σχετικό πρόγραμμα των συμμετοχών, η γκάμα ήταν αρκετά πλούσια…
Γ. Βουδαντάς: Οι περισσότεροι έμειναν εντυπωσιασμένοι και όπως είπαν θα το εντάξουν στα rider τους, ένας μάλιστα δε το πίστευε ότι υπάρχει στην Ελλάδα, κάποιοι παραξενευτήκαν αλλά νομίζω ότι με την τριβή θα τους φύγουν οι όποιες αμφιβολίες. Σίγουρα η ανάλυση στα μεσαία και στα ψηλά ήταν μια κοινή παραδοχή.

aLive: Και οι εντυπώσεις σας, αλλά και των χειριστών / ηχοληπτών, από τη μικρότερη σκηνή με το C8?
Γ. Βουδαντάς: Πολύ ευχαριστημένοι και εκεί, τους αρέσαν πολύ και τα sub από ότι μου είπαν, σε αυτό το χώρο το σύστημα μπαίνει stack, ελπίζω του χρόνου να μπορέσουμε να το κρεμάσουμε, ώστε να το αναδείξουμε περισσότερο.

aLive: Η Clair ως γνωστόν διαθέτει και rental division και μάλιστα ιδιαίτερα ενεργό. Θα μπορείτε να εντάξετε το σύστημα σε κάποιο network ώστε να έχετε υποστήριξη σε μεγαλύτερες παραγωγές ή αντίστοιχα θα μπορείτε να διαθέτετε το σύστημα στο εξωτερικό για υποστήριξη άλλων μεγάλων παραγωγών?
Γ. Βουδαντάς: Είμαστε ήδη στο δίκτυο και αν μπείτε στο site της clair θα μας βρείτε εκεί.

aLive: Καλόπαιχτο…
Γ. Βουδαντάς:  Ευχαριστούμε Βασίλη!

Περισσότερες πληροφορίες για τα συστήματα της Clair Bros θα σας δώσουν τόσο στην UTG όσο και στην Ελληνική αντιπροσωπεία της Mega Sound

Rate this item
(5 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση