Διαφήμιση
Πέμπτη, 26 Οκτώβριος 2017 13:49

Bon Studio – 1o Broadcast Open House Event

του Βασίλη Λαδονικόλα

Για την Εταιρεία BON STUDIO ΑΕΒΕ ο χώρος του broadcasting μόνο άγνωστος και απόμακρος δεν είναι, καθώς η εταιρία διαθέτει ως ‘προίκα’ ήδη από τα 80s ένα τεράστιο portfolio έργων, συνεργασιών και αντιπροσωπεύσεων στον τομέα του broadcasting, κυρίως όσον αφορά τον τομέα του audio και του ραδιοφώνου. 

Ωστόσο, στον τομέα του Visual και του γενικότερου integration όσον αφορά το Broadcasting, είναι γεγονός ότι η εταιρία εστίασε σχετικά πρόσφατα, ξεδιπλώνοντας ένα στρατηγικό πλάνο που περιελάμβανε επενδύσεις τόσο σε στελέχη & ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε εξοπλισμό πρώτης γραμμής, πραγματοποιώντας παράλληλα μερικές εύστοχες αποκλειστικές αντιπροσωπεύσεις. Αλλωστε, παρατηρώντας κανείς προσεκτικά τις κινήσεις της εταιρίας την τελευταία 2ετία περίπου, μπορούσε να αντιληφθεί την πρόθεσή της να εισέλθει δυναμικά στο Video Broadcasting, διευρύνοντας τις δραστηριότητές της και στον τηλεοπτικό χώρο. Και μάλιστα απ’ ότι φαίνεται, στο πλέον κατάλληλο timing…
Κάπως έτσι λοιπόν, η υλοποίηση ενός Broadcast Open House Event, και μάλιστα 3ήμερου, αποτέλεσε το επιστέγασμα των έως τώρα προσπαθειών της εταιρίας και τα πρώτα επίσημα διαπιστευτήριά της στο δυναμικό περιβάλλον της εικόνας.

Στο 'τηλεοπτικό πλατώ' του νεοκλασικού της Ζαίμη...
To aLive επισκέφθηκε το open house event την 3η ημέρα διεξαγωγής του διαπιστώνοντας ότι ο πρώτος όροφος του νεοκλασικού της Ζαίμη είχε μετατραπεί σε ένα ολοκληρωμένο  τηλεοπτικό πλατό που περιελάμβανε εξειδικευμένα τηλεοπτικά προϊόντα, λύσεις Ροής και εφαρμοσμένες τηλεοπτικές εφαρμογές σε επιμέρους σταθμούς εργασίας. Στο χώρο συναντήσαμε στελέχη και τεχνικούς τηλεοπτικών σταθμών, post production τεχνικούς και εξειδικευμένους επαγγελματίες της εικόνας, ενώ όπως πληροφορηθήκαμε το άκρως στοχευμένο αυτό event προσέλκυσε καθ’ όλη τη διάκεια του 3ημέρου ένα πολύ μεγάλο μέρος των εταιριών και των επαγγελματιών του ευρύτερου κλάδου.

Οικοδεσπότες στο event εκ μέρους του Bon Studio ήταν οι κ.κ. Χάρης Κάπρος (Broadcast Operations & Development Manager), Δημήτρης Παπαγιαννόπουλος (Senior Broadcast Sales Engineer), Τάκης Λυράκης (Υπεύθυνος τμήματος Ψηφιακών συστημάτων & Εφαρμογών), Παύλος Δαμιανάκος & Βαγγέλης Δεληβασίλης (υπεύθυνοι τομέα φωτισμού), καθώς και τα υπόλοιπα στελέχη της εταιρίας, ενώ σε όλο τον όροφο βρίσκονταν τα προϊόντα και οι εφαρμογές των οίκων του εξωτερικού που συμμετείχαν, μαζί με τα εξειδικευμένα στελέχη τους που ήταν στη διάθεση των ενδιαφερομένων προκειμένου να τους ξεναγήσουν στα εκάστοτε προϊόντα και τις τεχνολογίες μέσω live demos και hands on και να λύσουν τις όποιες απορίες τους.

Τα προϊόντα που είδαμε από κοντά και σε πλήρη λειτουργία ήταν τα εξής (ελπίζουμε να μη μας διέφυγε κάποιο σημαντικό, καθώς η ξενάγησή μας διακόπηκε αρκετές φορές ευχάριστα για να συνομιλήσουμε με συναδέλφους και στελέχη του χώρου που συναντήσαμε στο event):
Στο χώρο της Ikegami συναντήσαμε τη νέα HDK-73 Camera system με τους ανάλυσης 2.6 Mega pixel 2/3-inch CMOS αισθητήρες εικόνας και την οριζόντια ανάλυση των 1000TVL.
Υπήρχε επίσης η HDK-79GX μια full digital HDTV Portable camera με 3 CCD αισθητήρες 2.3 Megapixel πλήρως συμβατή με όλα τα συστήματα Unicam HD της εταιρίας. Μαζί τους και οι ΗDK-97 Camera system και HDL-45E Box Camera, καθώς και monitor αναφοράς από τις σειρές HEM & HLM της Ikegami. Στο επίκεντρο και τα Control Units OCP 300 & OCP 100.

Στο σταθμό εργασίας της Snell Advanced Media (SAM) κυριάρχησε η περίφημη επιφάνεια ελέγχου Kahuna 6400 με τα OLED μπουτόν που υποστηρίζουν user-assignable thubnails.  H 6400 είναι ένας ευέλικτος και ταυτόχρονας πανίσχυρος switcher μεσαίου μεγέθους που υποστηρίζει όλα τα φορμά ανάλυσης (SD, HD, 1080p, 4K, IP), στην καρδιά του οποίου συναντάμε τη ‘μηχανή’ Format Fusion που υποστηρίζει την εξελιγμένη τεχνολογία Format Fusion4.
Αντίστοιχα το Kahuna Maverik αποτελεί ένα production switcher panel για κάθε περιβάλλον studio ή mobile, με πλήρως modular αρχιτεκτονική.

Η SAM έδειξε και τους SDI routers της σειράς Vega (mid sized routing) και τον stand alone Multiviewer MV 820, μαζί με τον επεξεργαστή Kudos LC350 που αποτελεί ένα compact διαστάσεων (1RU) synchronizer και Video / Audio processor που διαχειρίζεται SDI, CVBS, AES και αναλογικό audio καθώς και fiber Tx/Rx και HDMI monitoring.
Εξίσου ενδιαφέροντα τα Qube/Rio Craft Editing System, με το Rio να υποστηρίζει post production workflow σε οποιαδήποτε ανάλυψη (από 2 έως 8K).

Στον τομέα του ήχου την παράσταση έκλεψε και μάλιστα μεγαλοπρεπώς, η νέα Vista V Series της Studer που τοποθετείται ακριβώς ένα σκαλί πιο κάτω από τη ναυαρχίδα Vista X στη γκάμα των μοντέλων της σειράς Vista της εταιρίας. Από τη μεγάλη Χ, η V έχει υιοθετήσει την τεχνολογία Quad Star. H κονσόλα διατίθεται σε 3 εκδόσεις των 32 (η κονσόλα της παρουσίασης), 42 και 52 fader με προαιρετικά ενσωματωμένο ευμεγέθες meter bridge που κυριαρχεί στο πάνω τμήμα της κονσόλας και καθόλο το πλάτος της. Στα ατού της το ενσωματωμένο Dynamic Automation System με DAW remote και η νέα τεχνολογία VistaMix που βασίζεται σε έναν νέο εξελιγμένο αλγόριθμο αυτόματης μίξης των συνδεδεμένων με την κονσόλα μικροφώνων.
Οσον αφορά τις δυνατότητες του μίξερ, χάρη στο νέας γενιάς Studer Infinity Core 400, αυτές είναι κυριολεκτικά απεριόριστες. Αυτό σημαίνει ότι υποστηρίζει 800+ audio channels και περισσότερα από 5.000 inputs και outputs.
Επίσης στο πάνω δεξί τμήμα του μίξερ φιλοξενείται ένα ‘μαγικό’ μπουτόν ονόματι ‘Redundancy’ που εξασφαλίζει την απρόσκοπτη και συνεχιζόμενη λειτουργία της κονσόλας οτιδήποτε κι αν συμβεί στο σύστημα ή στην εγκατάσταση.
Επίσης, αυτό που δεσπόζει στο άνω τμήμα της επιφάνειας της κονσόλας είναι το ευμεγέθες meterbridge που καταλαμβάνει όλο το μήκος της επιφάνειας εργασίας και καθιστά το οπτικό monitoring του σήματος των πηγών (αλλά και όλων των send εξόδων) μια πανεύκολη υπόθεση. Αν σε αυτά προσθέσετε το ‘σοφιστικέ’ Loudness meter και το εξελιγμένο αυτόματο σύστημα μίξης μικροφώνων ονόματι VistaMix έχετε μια εικόνα από τις βασικές δυνατότητες της Vista V Series που όπως είπαμε 'δούλεψε' σε rendudancy μορφή.

Παρούσα και η 'μικρή' Studer Micro Core, μια ψηφιακή κονσόλα ήχου broadcast με δυνατότητα ελέγχου μέσω υπολογιστή ή tablet. Στην κεντρική μονάδα (3RU) της κονσόλας φιλοξενούνται οι είσοδοι/έξοδοι, το DSP και το πρόγραμμα έλεγχου. Η σύνδεση γίνεται μέσω Lan ή WiFi, ενώ έχει δυνατότητα να δεχτεί έως δυο μονάδες Fader module με 6 fader η κάθε μονάδα (μια μονάδα ήταν παρούσα στο event). Επίσης, όσον αφορά το audio, ακούσαμε τα ηχεία JBL LSR 305 και 308 (στο χώρο δίπλα στη μεγάλη Vista V), καθώς και τα Genelec 8030 στο σταθμό εργασίας με τα προϊόντα της Blackmagic. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα audio προιόντα (κονσόλες Studer, μονάδες και μόνιτορ) ήταν συνδεδεμένα μεταξύ τους μέσω πρωτοκόλλου DANTE και στην Vista V επέστρεφε πολυκάναλη ηχογράφηση από laptop για τις ανάγκες του demo και του hands on της κονσόλας.


Στο χώρο της ClearCom βρίσκονταν προς επίδειξη και demo τα Delta Frame (με EQUE card & FS2 wireless antenna) καθώς και τα νέα Beltpacks & panels της εταιρίας.
Το Eclipse HX-Delta Matrix Frame ουσιαστικά αποτελεί μια προσιτή επιλογή των μεγάλων matrices της εταιρίας, καθώς διαθέτει compact διαστάσεις (3RU frame) και είναι το μικρότερο matrix που υποστηρίζει σύνδεση μέσω IP ή fiber καθώς και πλήρως συμβατή συνεργασία (μέσω internal slots υποδοχών για interface modules) με wireless και συσκευές τρίτων κατασκευαστών (όπως τηλέφωνα, two-way radios και camera intercoms μεταξύ άλλων) δίχως την ανάγκη ύπαρξης εξωτερικών interface frames, καθιστώντας ακόμα πιο ευέλικτη, απλή, αξιόπιστη και ασφαλή την ενδοεπικοινωνία για μια εκτεταμένη γκάμα εφαρμογών και από μικρές έως πολύ μεγάλες παραγωγές.
Από πάνελ είδαμε το V32LD, καθώς και τα LQ box που διατίθενται σε έκδοση box ή 1RU πάνελ.

Στο σταθμό εργασίας με τα προιόντα της MBT (Media & Broadcast Technologies) ο Richard De Jong μας ξενάγησε στα ενδότερα του Phoenix Video Manager (Ingest), του Sphere (MAM) και του
Phoenix Playout Automation V4.
Το Phoenix Video Manager είναι μια ολοκληρωμένη λύση για τη λήψη και τη διαχείριση βίντεο και media γενικώς, φτάνοντας έως τον έλεγχο ποιότητας, τον καθαρισμό και τη μεταφορά αρχείων. Σημειωτέον ότι διαχειρίζεται απεριόριστο αριθμό καναλιών ενώ μπορεί να προσαρμοστεί απόλυτα στις ανάγκες του πελάτη και του χειριστή.
Τα media μπορούν να ψηφιοποιηθούν αυτόματα ή χειροκίνητα στο διακομιστή βίντεο, ενώ το σύστημα προσφέρει τη δυνατότητα διαχείρισης ζωντανών προγραμμάτων στο Crash Record.
Οσο αφορά το Sphere, πρόκειται για ένα modular λογισμικό για Digital Media Asset Management που διαχειρίζεται όλα τα media, όπως video, audio, φωτογραφίες, υπότιτλους αρχεία και έγγραφα. Το workflow του προγράμματος είναι πλήρως custom και παραμετροποιήσιμο από το χρήστη.
Το Phoenix Playout Automation V4 αποτελεί τη νέας γενιάς έκδοση του Phoenix, δημιουργώντας το πρώτο πολυκάναλο playout operating & monitoring σύστημα που όπως μας ανέφερε ο Richard, «είναι απολύτως ικανό να ανταποκριθεί επαρκώς στις προκλήσεις της τεχνολογίας των καιρών μας, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα ένα πλήρως future proof σύστημα».

Η Blackmagic Design είχε ομολογουμένως πληθωρική παρουσία στο Broadcasting event του Bon Studio. Είδαμε από κοντά το ολοκαίνουργιο ATEM Television Studio HD που αποτελεί τον πρώτο live production switcher που έχει σχεδιαστεί τόσο για broadcasters όσο και για AV professionals. Περιλαμβάνει 4 SDI και 4 HDMI εισόδους επιτρέποντας τη σύνδεση έως και 8 πηγών, υποστηρίζοντας όλα τα φορμά έως 1080p60. Διαθέτοντς re-sync σε όλες τις εισόδους διασφαλίζει καθαρό switching ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούνται επαγγελματικώς ή consumer κάμερες, ενώ χάρη στο Multiview output o χρήστης μπορεί να δεί όλες τις πηγές του σε μια απλή οθόνη. Περιλαμβάνει επίσης ενσωματωμένο talkback, έξοδο aux και audio μίξερ, camera control unit και άλλα πολλά… Διατίθεται και η μεγαλύτερη έκδοση PRO με το ενσωματωμένο ‘επαγγελματικό’ control panel. Αμφότερα είναι φορητά και μπορούν να υποστηρίξουν την παραγωγή ζωντανού HD προγράμματος από οποιαδήποτε τοποθεσία.
Εξίσου ενδιαφέρον το επίσης νέο HyperDeck Studio Mini, το μικρότερο Ultra HD broadcast desk στον κόσμο που υποστηρίζει επαγγελματικό 10bit recording και playback και διαθέτει dual SD/UHS-II card recorders, ενώ μπορεί να του ανεβάσει κανείς media περιεχόμενο μέσω FTP από την ενδεδειγμένη θύρα RS-422. Υποστηρίζει επίσης multi-rate 6G-SDI υποδοχές που του επιτρέπει να συνδεθεί με οποιαδήποτε κάμερα, monitor ή SDI router  και να υποστηρίξει όλα τα φορμά (SD, HD, Ultra HD έως 2160p30). Χάρη στα τύπου VTR χειριστήριά του που βρίσκονται αριστέρα της ενσωματωμένης LED οθόνης στην πρόσοψη της συσκευής, καθιστά το χειρισμό του εύκολο & γρήγορο και όλα αυτά σε μια αρκετά προσιτή τιμή κτήσης.
Αλλα προϊόντα της Blackmagic που παρουσιάστηκαν στο event ήταν τα HyperDeck Studio 2, τους converters της σειράς Teranex που αποτελεούν SD, HD και Ultra HD standards converters, τα rack mount broadcast monitor της σειράς SmartView που διατίθενται σε διαφορετικές εκδόσεις και αναλύσεις οθόνης που φτάνουν έως τα 4K.

Το Multiview 16 που επίσης παρουσιάστηκε, υποστηρίζει την ταυτόχρονη θέαση έως και 16 διαφορετικών πηγών μέσω των 16 πλήρως ανεξάρτητων 6G-SDI inputs, και προορίζεται για πιο απαιτητικές εφαρμογές. Το MultiView 16 υποστηρίζει την απεικόνιση των πηγών σε 2x2, 3x3 ή 4x4 grid, καθώς και σε SOLO view για full screen θέαση μιας μεμονομένης πηγής.

Αντίστοιχα το Audio Monitor αποτελεί μια ολοκληρωμένη συσκευή 1U που καταφέρνει και ενσωματώνει δυο subwoofer με αντίστοιχα ηχεία πλήρους φάσματος και έναν ενισχυτή τάξης A/B για την οδήγησή τους. Από υποδοχές ενσωματώνει είσοδο 6G-SDI input, στερεοφωνική αναλογική είσοδο ήχου μέσω υποδοχών τύπου XLR, balanced AES/EBU ψηφιακή είσοδο, καθώς και ένα ζεύγος RCA, ενώ μέσω εξόδου HDMI 4K υποστηρίζεται η μεταφορά εικόνας σε μεγαλύτερα displays. Στο εμπρόσθιο πάνελ του κυριαρχεί η LCD οθόνη για την απεικόνιση των πηγών εικόνας και τα έγχρωμα μετρητικά στάθμης.

Παρουσιάστηκε τέλος και ο Web Presenter της Blackmagic για την προσαρμογή & αναβάθμιση της εικόνας (από SDI HDMI πηγές εικόνας σε USB webcam) σε περιβάλλον web streaming με τη χρήση software όπως το Skype ή δημοφιλείς streaming πλατφόρμες όπως τα YouTube Live, Facebook Live, Twitch.tv, Periscope και άλλες…

Αντί επιλόγου...
Αναμφίβολα το 1o Broadcast Open House Event του Bon Studio σχεδιάστηκε, προγραμματιστήκε, επικοινωνήθηκε και ολοκληρώθηκε με επιτυχία σε όλους τους τομείς. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το αγκάλιασε ο κλάδος του video broadcasting σε επίπεδο εταιριών, τεχνικών διευθυντών, χειριστών και τεχνικών.
Ευχαριστούμε για την πρόσκληση και ανανεώνουμε το ραντεβού στο επόμενο broadcast event του Bon Studio (όπως ίσως θα προσέξατε οι διοργανωτές επισημαίνουν με έμφαση ότι πρόκειτια για το 1ο event αυτού του είδους, κάτι που σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα στο άμεσο μέλλον). Εως τότε, για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα προιόντα των εταιρίων που παρουσιάστηκαν θα σας δώσουν στο Broadcasting τμήμα του Bon Studio…

Επαφή
Bon Studio

Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση