Διαφήμιση
Τρίτη, 01 Δεκέμβριος 2015 21:13

1η Παρουσίαση Roland M-5000 στο Bon Studio

του Βασίλη Λαδονικόλα

Πρίν από μερικούς μήνες, στα πλαίσια της Prolight+sound της Φρανκφούρτης, η Roland παρουσίασε σε παγκόσμια πρώτη τη νέα της ψηφιακή πλατφόρμα μίξης με την οποία φιλοδοξεί να μπεί ακόμα πιο ενεργά στον παγκόσμιο χάρτη των ψηφιακών μίξερ, αφού έχει ήδη προλειάνει το έδαφος με τα μικρότερα μοντέλα που προηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Η πρώτη Roland M-5000 μόλις αφίχθη στα μέρη μας, και βεβαίως στο Bon Studio δεν έχασαν την ευκαιρία για μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας με την κονσόλα, τις δυνατότητες της οποίας μας έδειξε από κοντά (θεωρητικά και εμπράκτως) ο Νίκος Κουλέλης.
Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι η νέα M-5000 βασiζεται στην αρχιτεκτονική ‘OHRCA’ (Open High Resolution Control Architecture) της Roland και περιλαμβάνει 128 ελεύθερα audio paths, κι ένα ευέλικτο και φιλικό, user interface & workflow. Ένα εξίσου κομβικό σημείο είναι ότι όλοι οι επεξεργαστές λειτουργούν σε ανάλυση 96kHz στα 24-bit.

Όλα τα audio paths της κονσόλας μπορούν να δρομολογηθούν και να καθοριστούν είτε ως κανάλια εισόδου, είτε ως auxes, groups, matrix κλπ γεγονός ενδεικτικό για την ευελιξία της κονσόλας. Αυτό της δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το ίδιο αποτελεσματικά παντού, είτε στο FoH, στα Monitor και βεβαίως σε broadcast και installation εφαρμογές κάθε είδους. 
Ταυτόχρονα, η M-5000 υποστηρίζει ένα διευρυμένο πεδίο δημοφιλών προτωκόλων και formats, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως του γνωστού πρωτοκόλου REAC της ίδιας της Roland, καθώς και MADI, Waves SoundGrid και φυσικά το Dante. Παρεμπιπτόντως το λανσάρισμα της M-5000 με το πρωτόκολλο Dante, εγκαινιάζει και τη συνεργασία μεταξύ Roland και Audinate, με τη Roland να προστίθεται στη μακρά λίστα των εταιριών που υποστηρίζουν την τεχνολογία Dante networking technology της Audinate. Το νέο σύστημα M-5000 προσφέρει πλήρη συμβατότητα με την οικογένεια των επαγγελματικών Audio snakes της Roland και φυσικά με τα M-48 personal mixing συστήματα της εταιρίας.

Στο κέντρο της κονσόλας δεσπόζει η 12ιντση οθόνη αφής με λειτουργία “touch and turn” καθώς και 28 freely scrollable και assignable faders, καθώς και μια σειρά από μπουτόν και πλήκτρα που είναι πλήρως διαχειρισιμα ως προς τη δρομολόγηση των λειτουργιών τους. Όπως μας έδειξε ο Νίκος, είναι εύκολο να ‘χτίσει’ κανείς την M5000 ανάλογα με την εκδήλωση και το event που θα διαχειριστεί, ενώ αυτό μπορεί να γίνει εξαιρετικά γρήγορα και εύκολα μέσω των αντίστοιχων presets (πχ ο χρήστης επιλέγει εύκολα το preset που θέλει ανάλογα με τη χρήση της κονσόλας, ή μπορεί να φτιάξει εξίσου εύκολα το δικό του set-up).

Στην πίσω πλευρά της η κονσόλα φιλοξενεί 16xlr in και 16xlr out καθώς και ψηφιακές θύρες AES / EBU, USB, Μidi (In, Out, Thru), World Clock, REAC κλπ, ενώ υποστηρίζει τη σύνδεση και δεύτερου τροφοδοτικού. Κατά τα άλλα, η κονσόλα διαθέτει 32 γραφικά EQ 1/3 της οκτάβας τα οποία ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει κυριολεκτικά όπου αυτός θέλει (είσοδο ή έξοδο), ενώ μπορούν να μετατραπούν σε παραμετρικούς ισοσταθμιστές.
Eπίσης η κονσόλα ενσωματώνει δυο analyzers, υποστηρίζει δυνατότητα χρονικής ευθυγράμισης σε κάθε έξοδο Monitor (μέσω delay), ενώ 4 assignable faders φιλοξενούνται στο δεξί τμήμα της κονσόλας και ο χρήστης μπορεί να μεταφέρει εκεί τα πιο κρίσιμα κανάλια της μίξης του και να τα έχει μόνιμα μπροστά του (όχι μόνο κανάλια εισόδου, αλλά οποιοδήποτε bus της κονόσλας όπως Aux send, DCA, Group κλπ).
Φυσικά η κονσόλα διαθέτει Remote Control Software για το χειρισμό της μέσω PC ή Mac, ενώ υποστηρίζεται και ο ασύρματος έλεγχος της κονσόλας μέσω iPad (μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής που σύντομα θα είναι διαθέσιμη από τη Roland).
Από τα πλέον χρήσιμα πράγματα που είδαμε είναι τα 3 assignment per channel που καθιστούν πανεύκολη τη δρομολόγηση των σήματος κάθε καναλιού, ενώ εξίσου σημαντική είναι η αυτοματοποιημένη συνεργασία με το R-1000, τον 48-track εγγραφέα / αναπαραγωγέα της Roland, για εύκολη και αξιόπιστη εγγραφή, αναπαραγωγή, virtual souncheck κλπ.
Οσον αφορά τα εφέ, η κονσόλα ενσωματώνει 8 stereo multi effects που μπορούν να δρομολογηθούν σε κάθε είσοδο ή έξοδο. Φυσικά περιλαμβάνονται όλα τα θρυλικά εφέ της Roland όπως τα SRV-2000, SDE-3000, SDD320, RE201, CE-1, SPH-323 και SBF-325.
Σημειωτέον ότι η M-5000 διατίθεται και σε ακόμα μικρότερο φορμά, στην έκδοση M-5000C (Compact) από την οποία απουσιάζει η αριστερή 8άδα των fader, ενώ οι δυνατότητες παραμένουν ακριβώς ίδιες με τη μεγάλη αδελφή της.

Η M-5000 θα είναι διαθέσιμη στο demo room του Bon Studio όπου σας περιμένει για hands on δοκιμές κατόπιν ραντεβού. Επίσης, όπως ενημερωθήκαμε από το Bon Studio σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν αναλυτικές παρουσιάσεις της νέας κονσόλας σε rental εταιρίες και ηχολήπτες, προκειμένου να μπορέσουν να την δούν όλοι από κοντά. 
Περισσότερες πληροφορίες για τη νέα Roland Μ-5000 θα σας δώσουν στο Bon Studio…

Επαφή
Bon Studio

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση