Διαφήμιση
Τετάρτη, 10 Δεκέμβριος 2014 04:42

Powersoft: σε πλήρη Armonia με το μέλλον

H DNA Systems πραγματοποίησε ακόμα ένα σεμινάριο στον πολυχώρο Φουγάρο του Ναυπλίου (αυτή τη φορά στη ‘ζεστή’ βιβλιοθήκη του πολυχώρου), παρουσιάζοντάς μας σε συνεργασία με την Powersoft τη νέα κορυφαία σειρά ενισχυτών X series, καθώς και την τελευταία (ακυκλοφόρητη ακόμα) έκδοση της σουίτας διαχείρισης & ελέγχου, Armonía Pro Audio της Powersoft. 

Πρίν απ’ όλα αυτά όμως, οι Steve Smith (regional sales manager – EMEA) και Luigi Chelli (system engineer) της Powersoft, φρόντισαν στην κυριολεξία να μας ‘τρελάνουν’ κάνοντας μας να ξεχάσουμε ότι ξέρουμε για την τροφοδοσία των ενισχυτών με τάση δικτύου. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Η νέα σειρά X: η ναυαρχίδα της Powersoft με το ενσωματωμένο Matrix Mixer
Η νέα σειρά X που αποτελεί τη ναυαρχίδα των ενισχυτικών της Powersoft, παρουσιάστηκε στην προηγούμενη έκθεση ProLight+Sound της Φρανκφούρτης και οι ενισχυτές της σειράς (o 4κάναλος X4 και ο οκτακάναλος X8) άρχισαν να παραδίδονται μόλις πρόσφατα. Οι εν λόγω ενισχυτές διαθέτουν ένα πρωτοποριακό σύστημα channel routing, ένα πραγματικά universal mono, bi και three-phase balancing στάδιο τροφοδοσίας, κι ένα υπερπλήρες DSP που απλά κάνει τα πάντα (έως και πλήρες πολυκάναλο matrix mixer περιλαμβάνει). Κι όλα αυτά σ’ ένα μίνιμαλ και συγχρόνως φουτουριστικό design που δεν παραπέμπει με τίποτα σε συμβατικό ενισχυτή.

Όπως είπαμε, η νέα σειρά X αποτελείται από δυο μοντέλα, τον μεγαλύτερο X8 (8 κανάλια σε σασί 2U) και τον ‘μικρότερο’ X4 (1U)που περιλαμβάνει 4 κανάλια σε ένα απλό rack unit. Και τα δυο μοντέλα διαθέτουν τα ίδια αποθέματα ισχύος που ανέρχονται σε 5200W @ 2 ohms ανά κανάλι. Το νέο τροφοδοτικό της Powersoft είναι πλέον διαθέσιμο για Single Phase, Bi-Phase ή Three Phase operation από 85 V AC έως 440 V AC, δίχως την ανάγκη για manual επιλογή.

Οσον αφορά τη διαχείριση ισχύος των ενισχυτών, αυτό αποτελεί μια ιδιαίτερα εύκολη διαδικασία χάρη στο ενσωματωμένο low latency DSP που προσθέτει πιστότητα στην επεξεργασία του σήματος, μαζί με πλήρες routing και mixing των καναλιών εισόδου / εξόδου. Η διαχείριση του σήματος και η επεξεργασία του στα ενισχυτικά της σειράς X πραγματοποιούνται με το συνδυασμό έξι διαφορετικών sections: της επιλογής πηγής εισόδου, της επεξεργασίας εισόδου, του Matrix Mixer, του Pre-output processing, του Speaker routing και του Output processing.

Το σετάρισμα και οι ρυθμίσεις όλων των παραμέτρων των ενισχυτών λαμβάνει χώρα μέσω της σουίτας Armonía Pro Audio που εκτός των άλλων προσφέρει και real-time monitoring των λειτουργιών του συστήματος, μέσω WiFi σύνδεσης που επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο των ενισχυτών μέσω ταμπλέτας ή οποιουδήποτε smartphone…

Με τα smartphone στο χέρι…
Μετά την γρήγορη παρουσίαση της 20ετούς (τα συμπληρώνει του χρόνου) ιστορίας της Powersoft, και αφού μας σύστησαν τα δυο μέλη της νέας σειράς X (την οποία όπως μας είπαν ανέπτυσσαν εδώ και 5 χρόνια και την αντιμετώπισαν ως κάτι εντελώς νέο και όχι ως ακόμα ένα μοντέλο ενισχυτή, αφού δεν ήθελαν απλά περισσότερη ισχύ, αλλά ένα ολοκληρωμένο σύστημα), οι Steve και Luigi δεν έχασαν χρόνο και μας έβαλαν γρήγορα στο ‘κόλπο’ ζητώντας μας να συνδέσουμε τα smartphones μας στο router του X8 (αμφότεροι διαθέτουν ενσωματωμένο router) και εν συνεχεία αφού βάλαμε κωδικό, είδαμε μέσω browser το βασικό λογισμικό ελέγχου στην οθόνη του κινητού μας και ο καθένας από τη θέση του διαχειρίστηκε τον ενισχυτή από την οθόνη αφής του κινητού του (επικράτησε ένας ευχάριστος πανικός όπως εύκολα αντιλαμβάνεστε, αφού ο καθένας μας ανοιγόκλεινε κανάλια στο matrix mixer, ανεβοκατέβαζε τη στάθμη -συνολική ή του κάθε οργάνου-, έκανε mute ή ενεργοποιούσε τα κανάλια του μίξερ, κλπ…). Σημειωτόν ότι αυτή ακριβώς είναι η λογική ελέγχου του ενισχυτή από την Powersoft, μέσω smartphone ή tablet δηλαδή, καθώς κανένας από τους δυο ενισχυτές δεν διαθέτει LCD οθόνη στην πρόσοψή του.

Τα ακραία πειράματα με την τάση τροφοδοσίας και η λειτουργίας έως και τα…. 12Volts
Είναι προφανές ότι αυτό που αντιμετώπισε η Powersoft με τον πρώτο της 4κάναλο ενισχυτή το αντιμετώπισε ξανά εκ νέου με τον νέο 8κάναλο X8. Ποιο είναι αυτό; Η δυσπιστία των επαγγελματιών και υποψήφιων αγοραστών κατ’ επέκταση για έναν πολυκάναλο ενισχυτή, αφού αν ‘μείνει’ ένας τέτοιος ενισχυτής την ώρα της δουλειάς τότε η καταστροφή είναι απόλυτη. Άλλο να σου πάθει βλάβη ένας 2κάναλος ενισχυτής και να μείνουν 2 ή 4 ηχεία και άλλο ένας 8κάναλος και να χάσεις το μισό (ή και όλο) το PA σου ή όλα τα μόνιτορ στη σκηνή…
Γι’ αυτό και στην Powersoft έδωσαν ιδιαίτερη βάση στο στάδιο τροφοδοσίας των ενισχυτών της νέας σειράς Χ το οποίο όπως εξηγήσαμε και πιο πάνω διαθέτει 3 στάδια τροφοδοσίας (και power conditioner), οπότε αν χάσεις τη γείωση, ή τη φάση (ακόμα και τις 2 φάσεις) στο show, ο ενισχυτής να συνεχίζει να παίζει, αφού λειτουργεί με τάση από 40 - 400Volts. Επίσης, ακόμα και στην ακραία περίπτωση που ‘χάσει’ δυο κανάλια, τότε ισορροπεί την παρεχόμενη ισχύ στα υπόλοιπα εν λειτουργία κανάλια.

O X8 διαθέτει modular power στάδια ισχύος και ουσιαστικά είναι σαφώς πιο ασφαλής από τους παραδοσιακούς 2κάναλους ενισχυτές… Αυτό βάλθηκε να μας το αποδείξει στην πράξη ο Luigi που μας έδειξε σωστούς και λάθος τρόπους (θα έλεγα μόνο λάθος τρόπους) τροφοδότησης με τάση του ενισχυτή X8.

Ξεκίνησε από τις Phoenix επαφές τάσης στον Χ4 και ουσιαστικά τον βραχυκύκλωσε με τα ‘κροκοδειλάκια’ από το Hameg (το εξωτερικό Programmable power supply). Εν συνεχεία άνοιξε με DC ο X8 και έπαιξε μουσική…
Στη συνέχεια πήρε δυο 3φασικά με γείωση από το χώρο και από την έξοδο του X4 έδωσε τάση στον X8! Εν συνεχεία, τροφοδότησε τον X4 με 50Hz με την παρούσα συνδεσμολογία και έδωσε τάση στον Χ8 (και ακούσαμε τα 50Ηz)…

Στη συνέχεια ακούγαμε τον Χ8 να οδηγεί με μουσικό σήμα τα ηχεία του συστήματος, τροφοδοτούμενος με τάση από τον X4, με τον Luigi να κατεβάζει συνεχώς την τάση και ο ενισχυτής να λειτουργεί κανονικά. Ο ενισχυτής συνέχισε να τραβά περισσότερο φορτίο για το ίδιο σήμα με χαμηλότερη τάση και τελικά το… countdown των Volts έφτασε έως τα 12Volts, οπότε και απενεργοποιήθηκε ο X8. Πραγματικά αξιοσημείωτη επίδοση, που σημαίνει ότι οι δυο νέοι ενισχυτές πρακτικά λειτουργούν κανονικά ακόμα και κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες τροφοδοσίας που φτάνουν στα όρια της… δολιοφθοράς.

Εν συνεχεία, και πριν ασχοληθούμε με το Armonia software μοίρασαν τα Dante κανάλια στον X8, άρα μπορεί κανείς να στείλεις main και backup σήμα σε δυο συστήματα (κάτι που ισχύει και για άλλα ψηφιακά πρωτόκολλα διασύνδεσης όπως AES κλπ). Στη συνέχεια είδαμε παραδείγματα από τη λειτουργία Channel Priority setup για backup καναλιών και πήραμε μια γεύση από την απλή drag and drop διαδικασία εναλλαγής των καναλιών στην ακραία περίπτωση που ‘χαθεί’ κάποιο.

Οσον αφορά τα Firmware update οι ενισχυτές έχουν χώρο για να προσθέσουν όλα τα πιθανά και απίθανα request του μέλλοντος. Το εκάστοτε update ο χρήστης το φορτώνει μέσω της usb θύρας της πρόσοψης και ο ενισχυτής αναγνωρίζει αμέσως την έκδοση. Αν είναι νεότερη από αυτή που ‘φοράει’, τότε πραγματοποιεί την αναβάθμιση την οποία και ολοκληρώνει σε 10 μόλις λεπτά.
Οσον αφορά τα Presets, μας εξήγησαν ότι στην Powersoft δουλεύουν με τους εξής 3 τρόπους: 1ον φιλοξενούν presets από κατασκευαστές ηχείων (έχουν ήδη αυτά των EAW, EV, Nexo κλπ), 2ον αναπτύσσουν οι ίδιοι τα δικά τους αλλά και προσαρμόζουν άλλων στο δικό τους φορμά (όπως της JBL), ενώ διαθέτουν και ένα εξειδικευμένο Preset forum όπου ο καθένας μπορεί να προτείνει και να ανεβάσει το δικό του Preset κι εν συνεχεία αυτό να εξελιχθεί από τα μέλη…

Η σουίτα Armonia
Από τη DNA Systems ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να έρθουν στο σεμινάριο με laptop στο οποίο θα είχαν κατεβάσει το λογισμικό ελέγχου Armonia. Βεβαίως, η έκδοση που είχαν μαζί τους οι άνθρωποι της Powersoft (η 2.5.1) ήταν η νεότερη από αυτή που έχουν στο site τους (στο site τους έχουν τη 2.5.0) και όπως μας ενημέρωσαν η νέα έκδοση θα είναι διαθέσιμη από την επόμενη εβδομάδα…

Για να σας περιγράψουμε επακριβώς τη σουίτα Armonia θα χρειαστούν χιλιάδες λέξεις και η περιγραφή δεν θα είναι σε καμία περίπτωση τόσο εύστοχη και ακριβής, όσο το να κατεβάσετε εσείς οι ίδιοι το software Armonia από το site της Powersoft και να περιηγηθείτε στις επιμέρους παραμέτρους ελέγχου (είναι ελεύθερο, απλά πρέπει να κάνετε εγγραφή και με τον κωδικό που θα σας στείλουν θα μπορέσετε να το κατεβάσετε και να ‘παίξετε’).  

Ωστόσο, δυο λόγια για τη σουίτα και μερικές βασικές λειτουργίες είναι οι εξής:
* Όταν ανιχνεύσει τον συνδεδεμένο ενισχυτή έχει κοινή ip address και το πλαίσιο του ενισχυτή πρασινίζει.
* Είναι δυνατή η ευθυγράμιση και το καλιμπράρισμα ψηφιακών σημάτων όπως AES και Dante
* Ιδιαίτερα σημαντικός και αναλυτικός σε ρυθμίσεις είναι ο τομές της ισοστάθμισης (ΕQ). Ο Luigi μας έδειξε τα eq φίλτρα, τις ρυθμίσεις σε Q και συχνότητα, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βάση στο all pass φίλτρο που μια ενδεδειγμένη εφαρμογή του είναι να χρησιμοποιηθεί στο sub που εκπέμπει προς τα πίσω σε καρδιοειδή λειτουργία.

Εν συνεχεία πλοηγηθήκαμε και εξερευνήσαμε τα Limiters και ο Luigi μας ξενάγησε στις παραμετροποιήσεις για το excursion και το πηνίο φωνής των drivers, διευκρινίζοντάς μας ότι ακόμα και αν είσαι κάτω από το threshold μπορεί να έχεις προβλήματα σε dance και trance μουσική, ακόμα και αν έχεις βάλει Peak limiter.
Σε αυτή την περίπτωση θέλεις RMS Limiter και βεβαίως πρέπει να εισαχθούν στο πρόγραμμα οι παράμετροι του ηχείου που οδηγεί ο ενισχυτής.

Στην συνέχεια οι άνθρωποι της Powersoft μας εξήγησαν τη χρήση του Current Limiter που αφορά κυρίως δύσκολα φορτία με χαμηλή ελάχιστη αντίσταση (πχ subs), ενώ είδαμε και την παράμετρο Live impedance (μας την έδειξε στη σειρά Κ, καθώς δεν υπάρχει στην Χ).
Εξαιρετικά χρήσιμη αποδείχθηκε στην πράξη (σχετικές ακροάσεις) και η λειτουργία Damping Control. Τι συμβαίνει εδώ: όταν ο ενισχυτής οδηγεί sub, λογικά το ένα κανάλι του (αυτό που οδηγεί το κοντινό προς τον ενισχυτή stack) ‘βλέπει’ μικρότερο μήκος καλωδίου απ’ ότι το άλλο που οδηγεί τα ‘μακρινά’ sub, γεγονός με άμεση επίπτωση στην αντίσταση λόγω του μήκους των καλωδίων. Η λύση εδώ είναι απλή, καθώς υπολογίζεται η αντίσταση με βάση την απόσταση του καλωδίου και εν συνεχεία ο χρήστης εξομοιώνει τις αποστάσεις μέσω του λογισμικού. Για παράδειγμα, για πιο sloppy μπάσο ανεβάζεις το fader της εφαρμογής και μεταβάλεις προς τα πάνω την αντίσταση, ενώ αν την κατεβάσεις το sub αναπαράγει με πιο σφιχτό τρόπο. Εδώ ακούσαμε ως demo το ‘Billie Jean’ και αντιληφθήκαμε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις δυο ρυθμίσεις.

Στη συνέχεια ο Luigi μας ξενάγησε στο Speaker configuration του προγράμματος και μας μίλησε για το KAESOP redundant network της Powersoft. Μια ενδιαφέρουσα λειτουργία ήταν η χρήση ενός εξωτερικού τροφοδοτικού 3,5 amp που έβαλε σε έναν ενισχυτή της σειράς Κ ώστε να εμφανίζεται το on/off μπουτόν στο λογισμικό, κι έτσι να μπορεί να ελέγχει από μακριά την έναυση και την απενεργοποίηση του ενισχυτή. 

Η παρουσίαση έκλεισε μια διάφορες μετρήσεις μέσω του Smaart, με το Luigi να περνά εν συνεχεία διάφορα φίλτρα από τον ενισχυτή για να κάνει όσο το δυνατόν πιο επίπεδη την απόκριση συχνότητας του ηχείου. Είδαμε στην πράξη τις διαφορές μεταξύ παραδοσιακού X-over και FIR X-over (τις μέτρησε συγκριτικά με το Smaart) και την αναλυτική χρήση EQ από το sotware Armonia. Σημειωτέον ότι το λογισμικό δεν είναι συμβατό με Mac αλλά βγαίνει μόνο για windows (σε σχετική ερώτηση είπαν ότι στο μέλλον θα το αναπτύξουν και για iOS, αλλά μεταξύ μας μοιάζει να είναι μακρινό αυτό το μέλλον). Οσο για τα presets, ήδη ετοιμάζονται και άλλα από αρκετούς κατασκευαστές ηχείων. Σημειωτέον ότι στη σειρά X αποθηκεύονται σε συγκεκριμένο folder, ωστόσο στο επόμενο preset Armonia για την X σειρά θα αποθηκεύονται αυτόματα στο συγκεκριμένο path…

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νέα σειρά Χ (τιμές, διαθεσιμότητα, τεχνικές πληροφορίες) επικοινωνήστε με την DNA Systems. Τέλος, ευχαριστούμε την DNA Systems και την Powersoft γι’ αυτό το τόσο ενδιαφέρον και επιτυχημένο σεμινάριο (με ικανό αριθμό συμμετεχόντων ηχοληπτών και ιδιοκτητών rental εταιριών που ήρθαν στο Ναύπλιο για το σεμινάριο). Όπως υποσχέθηκε άλλωστε ο Αρης Ισσαρης, η DNA Systems θα καθιερώσει την πραγματοποίηση ενός αναλυτικού σεμιναρίου Powersoft μια φορά κάθε χρόνο, οπότε δίνουμε ραντεβού από τώρα για του χρόνου…

Επαφή
DNA Systems
Τηλ. 27520-97824

Rate this item
(8 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση