Διαφήμιση
Πέμπτη, 21 Νοέμβριος 2013 14:45

Σεμινάριο QSC στο Δαϊς

Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και ολοκληρωμένο event, η Metro Audio Systems παρουσίασε στο Δαϊς το νέο πρόσωπο της QSC, το οποίο ομολογουμένως ήταν σχετικά άγνωστο στη χώρα μας, παρότι το brand name της εταιρία είναι τις τελευταίες δεκαετίες ένα από τα πιο δημοφιλή (και αξιόπιστα) στην Ελληνική αγορά. Είναι γεγονός ότι αρκετοί επαγγελματίες στα μέρη μας είχαν μείνει λίγο πίσω όσον αφορά τα πιο πρόσφατα «έργα και ημέρες» της QSC, καθώς την είχαν στο μυαλό τους (και στις δουλειές τους) μόνο για τα ενισχυτικά της. Τα τελευταία χρόνια όμως ειδικότερα, οι εξελίξεις στην QSC στον τομέα των προϊόντων και της φιλοσοφία είναι ραγδαίες και σημαντικές και σε αυτές ακριβώς ανέλαβε να μας μυήσει ο Mark Bailey, διευθυντής πωλήσεων της QSC, με έναν τρόπο ιδιαίτερα παραστατικό, ισορροπώντας μεταξύ εξειδικευμένων πληροφοριών, τεχνικών αναφορών και… show καθώς δεν δίστασε να ντυθεί μάγειρας και να ψήσει ποπ-κορν με τη βοήθεια ενός QSC ενισχυτή.   

QSC - 40 χρόνια στη δουλειά…
Η QSC έχει πάνω από 40 χρόνια πραγματικής εμπειρίας στο χώρο του επαγγελματικού ήχου και δραστηριοποιείται ενεργά στους τομείς του Installes Sound, Cinema Sound, Portable PA και Concert Sound. Επίσης, ο Mark Bailey πριν περάσει στην αναλυτική παρουσίαση ενισχυτών και ηχείων ανέφερε μερικές γενικές αλλά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την QSC και τη θέση της στην παγκόσμια αγορά. Πληροφορηθήκαμε λοιπόν, ότι παγκοσμίως η QSC είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής επαγγελματικών ενισχυτών ήχου, καθώς και ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κατασκευαστής ηχείων στη βιομηχανία του ήχου. Παράλληλα ηγείται στο χώρο του Digital Audio Networking, ενώ είναι χιλιάδες οι εφφαρμογές και οι μόνιμες εγκαταστάσεις στις οποίες χρησιμοποιούνται ψηφιακοί δικτυακοί επεξεργαστές σήματος της QSC. Μας εξήγησε επίσης, ότι σήμερα το concept της QSC βασίζεται στην κατασκευή ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης ήχου.

Κεφάλαιο Ενισχυτές: από την αρχή ως το … ποπ κορν
O Mark Bailey ξεκίνησε την παρουσίασή του με τους ενισχυτές της QSC που είναι εδώ και δεκαετίες ιδιαίτερα δημοφιλείς σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στη χώρα μας. Η παρουσίαση ξεκίνησε από λευκό χαρτί, καθώς ο Mark ξεκίνησε την αναφορά του στους ενισχυτές εξηγώντας τα βασικά στάδια κατασκευής και λειτουργίας ενός τελικού ενισχυτής ισχύος. Στάδια τροφοδοσίας (συμβατικά και switching), μετασχηματιστές, πυκνωτές εξομάλυνσης, γέφυρες ανόρθωσης, τελικό στάδιο ισχύος, ημιαγωγοί (και βεβαίως οι πατενταρισμένοι ημιαγωγοί που έχει αναπτύξει η ίδια η QSC) και βεβαίως οι τάξεις λειτουργίας και η σχεδίαση ενός ενισχυτή ήταν τα στάδια στα οποία αναφέρθηκε εκτενώς και με λεπτομέρειες, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα κυκλώματα προστασίας, αλλά και στα χαρακτηριστικά των ενισχυτών όπως και στα διαγράμματα απόκρισης ισχύος, ενώ ιδιαίτερα στάθηκε και στο κεφάλαιο ‘παραμόρφωση’. 

Εν συνεχεία, θέλοντας να φτάσεις και στο κομμάτι της παραγόμενης θερμότητας και την ορθή απαγωγή της, ξεκίνησε την αναφορά του από τις διαφορετικές σχεδιαστικές ενισχυτικές διατάξεις, ξεκινώντας από την τάξη Α και φτάνοντας έως την υβριδική H και την τάξη "D". Η δημοφιλής εσχάτως (λόγω απλούστερου σχεδιασμού, υψηλής απόδοσης και χαμηλού όγκου και βάρους, στοιχεία που μετράνε ιδιαίτερα στους επαγγελματίες) ενισχυτές τάξης D βασίζουν τη λειτουργία τους σε δυο αρχές: τη χρήση ημιαγωγών ισχύος που είναι πολλωμένοι ως διακόπτες και την διαμόρφωση εύρους παλμού (Pulse Width Modulation) όσον αφορά τον τρόπο κωδικοποίησης του σήματος. Επίσης μας επισήμανε την ‘τιμιότητα’ της QSC όσον αφορά τα αναγραφόμενα χαρακτηριστικά των ενισχυτών της και ειδικά σε κρίσιμες παραμέτρους που αφορούν την απόκριση ισχύος σε συνάρτηση με την ολική αρμονική παραμόρφωση (THD). Ένα άλλο θέμα στο οποίο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση ήταν η θερμότητα, η ευαισθησία και η απαγωγή της θερμότητας, ενώ παρουσιάστηκαν αναλυτικά όλα τα μοντέλα ενισχυτών της QSC με τους παρευρισκόμενους να ενημερώνονται μέσω των σχετικών πινάκων για το είδος του τροφοδοτικού κάθε μοντέλου (γραμμικό ή διακοπτικό), αλλά και την τάξη λειτουργίας κάθε μοντέλου. Η παρουσίαση όσον αφορά τα ενισχυτικά ολοκληρώθηκε με τον Mark να ψήνει ποπ κορν στο τηγάνι του με την εστία να οδηγείται από τον μεγάλο QSC που είχε στην παρουσίαση…

Η οικογένεια ηχείων Κ
Η εν λόγω σειρά ηχείων είναι και το πλέον πρόσφατο καμάρι της QSC. Η ευρύτερη ‘οικογένεια’ ‘Κ’ περιλαμβάνει τις εξής σειρές ηχείων που απευθύνονται σε διαφορετικές εφαρμογές και ανάγκες: τη σειρά array KLA (με το δορυφόρο KLA12 και το sub KLA181), τη σειρά K (με τα μοντέλα Κ8, Κ10, Κ12, ΚSub), τη σειρά KW (που περιλαμβάνει τα KW 153, KW 152, KW 122 και KW 181). Όλα τα μοντέλα ενσωματώνουν DSP επεξεργαστές και power modules). Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν όλα τα γνωστά πλεονεκτήματα ενός ενεργού συστήματος έναντι ενός αντίστοιχου παθητικού, με αποτέλεσμα ο εγκαταστάτης να γλιτώνει χρόνο στην εγκατάσταση αλλά και στις μικρορυθμίσεις κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης ενός συστήματος.
Ο Mark αναφέρθηκε επίσης στην ‘πράσινη’ τεχνολογία που έχει εφαρμοστεί στα ηχεία της σειράς Κ και ειδικότερα στα μεγαλύτερα KLA συστήματα, αλλά και στην τεχνολογία DMT (Directivity Matched transition) που έχει εφαρμοστεί για την επίτευξη κατευθυντικής και ομοιογενούς μετάδοσης του ηχητικού σήματος. 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η αμιγώς installation σειρά Acoustic Design (με μοντέλα όπως τα S8T, S12 και S10T), τα οποία είναι προσεγμένα σε όλους τους τομείς (σχεδίαση, υλικά, εργονομία, μια εξαιρετικά ευέλικτη βάση ανάρτησης κλπ), ενώ όπως αποδείχθηκε λίγο αργότερα στο demo που ακολούθησε, ακόμα πιο ελκυστικός ήταν ο ήχος τους. 

Ακροάσεις...
Στη συνέχεια περάσαμε στο πιο ενδιαφέρον section της παρουσίασης, στα demo των συστημάτων, καθώς ακούσαμε όλα τα ηχεία που βρίσκονταν στην αίθουσα, με ή χωρίς sub, αλλά και με το διακόπτη ενίσχυσης χαμηλών DEEP (για τα ηχεία Κ) ενεργοποιημένο ή όχι αντίστοιχα… 
Η παρουσίαση έκλεισε με μεμονωμένες και συγκριτικές ακροάσεις των ηχείων της οικογένειας ‘Κ’, αλλά και με ζωντανό πρόγραμμα, προκειμένου να ακούσουμε τις δυνατότητες των ηχείων και σε live πρόγραμμα. Για τα αυτιά του υπογράφοντος πάντως οι ηχητικές επιδόσεις της installation σειρά Acoustic Design ξεχώρισαν με διαφορά, ενώ εξίσου εξαιρετικά ακούστηκαν και τα Κ8, Κ10, καθώς και τα KW152, 153. 
Το τελικό δια ταύτα; Μια ιδιαίτερα προσεγμένη και καλο- οργανωμένη παρουσίασης της Metro Audio Systems που τα είχε όλα. Και τέτοιες παρουσιάσεις & εκδηλώσεις τις έχει ανάγκη ο χώρος και οι άνθρωποί του, όπως αποδείχθηκε άλλωστε περίτρανα και από την υψηλή συμμετοχή…
Περισσότερα για την QSC και τα προιόντα της θα σας πούνε στην Metro Audio Systems...

Επαφή
Metro Audio Systems

Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση