Διαφήμιση
Κυριακή, 14 Ιούλιος 2013 23:25

Παρουσίαση High End Systems στην Telmaco

του Βασίλη Λαδονικόλα
Σε μια ολοκληρωμένη εκδήλωση στα γραφεία της Telmaco στο Χαλάνδρι, είδαμε από κοντά όλα σχεδόν τα νέα προϊόντα της High End Systems και ξεναγηθήκαμε στις δυνατότητές τους, αλλά και στη νέα ξεκάθαρη φιλοσοφία της εταιρίας που έχει ως σημαία τα ‘δημιουργικά’ ψηφιακά φώτα και τη LED τεχνολογία. Αναμφίβολα την παράσταση έκλεψε η νέα κονσόλα Full Boar 4 που είδαμε από κοντά και αποτελεί τη Νο 2 ναυαρχίδα της νέας σειράς κονσολών ‘4’ της High End Systems (μετά τη ναυαρχίδα Hog 4) που βγήκε στην αγορά τον περασμένο Νοέμβριο και έχει ήδη πουλήσει περί τα 1200 κομμάτια (όλες οι κονσόλες της σειράς, εξαιρουμένης της Nano). Στην εκδήλωση είδαμε αρκετούς προγραμματιστές – φωτιστές και ιδιοκτήτες rental εταιριών, ενώ στα προιόντα της High End Systems μας ξενάγησαν οι Κωνσταντίνος Βονοφακίδης και Martin De Bot εκ μέρους της High End και ο Γιώργος Ρεγγινιώτης από πλευράς Telmaco.

Τα ‘αδελφάκια’ Technoarc και Technospot
Ξεκινώντας από τα νέα προϊόντα που παρουσιάστηκαν, είδαμε από κοντά τα δυο ‘αδερφάκια’ Technoarc και Technospot. Αμφότερα χρησιμοποιούν λυχνίες 575W και το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι η πολύ υψηλή φωτεινότητα που επιτυγχάνουν σε σχέση με τη λυχνία που χρησιμοποιούν. Το Technoarc είναι ένα φως με δέσμη beam και wash με color mixing κι έχει τη δυνατότητα να επιτυγχάνει πολύ στενή δέσμη καθώς και ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις όσον αφορά το zoom του. Το Technospot είναι μια spot κεφαλή με λυχνία 575W, που έχει τα πάντα επάνω του. Κοινώς, διαθέτει δυο δίσκους gobo, color mixing, ίριδα, animation καθώς και πρίσματα. Μια ακόμα δυνατότητα που προσφέρουν αμφότερα, είναι ότι τα μπουτόν στο μπροστινό πάνελ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και χωρίς οι κεφαλές να είναι υπό τάση, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί κανείς να τα προγραμματίσει και εκτός τάσης, μέσα από το flight case…
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Κωνσταντίνος Βονοφακίδης το μεγάλο ατού τους είναι η πολύ καλή τιμή στην οποία προσφέρονται σε σχέση με την ποιότητα της High End που παραμένει πάντοτε υψηλή.

Intellaspot XT-1
Το Intellaspot XT-1 είναι το πιο μεγάλο spot φωτιστικό σώμα που βγάζει η High End αυτή τη στιγμή. Το βασικό του χαρακτηριστικό είναι ότι χρησιμοποιεί λυχνία 750Watt και το φως που παράγει αντιστοιχεί σε λυχνία με ισχύ υψηλότερη από 1200watt. Αυτό σημαίνει ότι 'βγάζει' πάνω από 20.000lumens. To Intellaspot XT-1 έχει ιδιαίτερα ευμεγέθη φακό, προσεγμένο οπτικό σύστημα και τεράστιο zoom range από 10 έως 60 μοίρες. Και αυτό βεβαίως είναι φορτωμένο με οτιδήποτε μπορεί να έχει ένα spot φωτιστικό σώμα, όπως δυο δίσκους gobo, color mixing, σταθερό δίσκο χρωμάτων, πρίσματα κλπ.

Trackspot Bolt: Ενα Ρετρό ‘ρομποτικό’ από το μέλλον...
Το Trackspot Bolt είναι ίσως ένα από τα πλέον ιδιαίτερα φωτιστικά σώματα της High End με αρκετά ρετρό εμφάνιση, αλλά σύγχρονη λογική και δυνατότητες. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην παρουσίαση, το Trackspot Bolt μας πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω, αλλά και αρκετά χρόνια μπροστά. Η High End ήθελε εδώ και καιρό να κατασκευάσει ένα φωτιστικό σώμα που θα απευθύνεται αποκλειστικά σε club. Σκέφτηκαν απλά λοιπόν και έπραξαν ανάλογα, με βάση αυτό που θέλουν τα club. Και αυτό που θέλουν είναι ένα φωτιστικό αξιόπιστο, που να παίζει χρόνια, να μην έχει ανάγκη το ανέβα – κατέβα για αλλαγή λυχνίας και κυριολεκτικά να μη χαλάει ποτέ. Ετσι, προχώρησαν στην κλασική υλοποίηση με τον μικρό κινούμενο καθρέφτη (απέφυγαν δηλαδή την μετακίνηση μεγάλης μάζας κι έτσι έχουν πιο απλά και συνάμα αξιόπιστα μηχανικά μέρη), στη θέση της λυχνίας έβαλαν LED φωτεινή πηγή ισχύος 250Watt με διάρκεια ζωής 25.000 ώρες. Χρησιμοποιεί 2 τροχούς gobo, υποστηρίζει ταχύτατη κίνηση του καθρέφτη που θυμίζει lazer, ενώ όπως είδαμε και στην παρουσίαση επιτυγχάνει μια ιδιαίτερα ομοιογενή και ‘παχιά’ δέσμη.

SolaSpot LED
Ως εταιρία η High End προσανατολίζεται ολοένα και περισσότερο στα LED φωτιστικά σώματα. Ετσι το νέο προιόν που βασίζεται σε λυχνίες LED είναι το SolaSpot LED που χρησιμοποιεί RGBW LED πηγή 250W. Διαθέτει δυο δίσκους gobo (το color mixing γίνεται απευθείας από το LED), ίριδα, zoom, prism κλπ. Η είδηση εδώ αφορά το νέο SolaSpot που παρουσιάστηκε στη Φρανκφούρτη και είναι έτοιμο να βγεί στην παραγωγή, το οποίο θα έχει μηχανή LED στα 300Watt με λευκό μόνο φώς και τα χρώματα θα αναπαράγονται με κανονικό color mixing όπως στα άλλα ρομποτικά. Αυτό σημαίνει ότι όλη η φωτεινότητα δεν μοιράζεται στα 4 χρώματα, αλλά 'βγαίνει' όλη στο λευκό. Σημειωτέον ότι όλες οι κινούμενες κεφαλές που είδαμε έχουν ένα χαρακτηριστικό: φέρουν 4 LED στις άκρες της κεφαλής δίπλα στο φακό, που η εταιρία τα ονομάζει Indigo Highlihters. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να τα ανάψει και να τα σβήσει και αυτό από μόνο του αποτελεί ένα χρήσιμο δημιουργικό εφέ, καθώς δείχνουν το που είναι τα φώτα στον αέρα, ενώ η δέσμη βγαίνει μέσα από αυτά δημιουργώντας ένα ακόμα εντυπωσιακό εργαλείο στη δημιουργική παλέτα των προγραμματιστών και φωτιστών.

Οι νέες κονσόλες της σειράς ‘4’ με τη Full Boar 4 να δίνει το παρών...
Αναμφίβολα το highlight της παρουσίασης ήταν η νέα κονσόλα Full Boar 4 από την ολοκαίνουργια 4η γενιά κονσολών της High End που ουσιαστικά βγήκαν στην παραγωγή και στο δρόμο τον περασμένο Νοέμβριο και έως τώρα έχουν πουληθεί περισσότερα από 1000 κομμάτια (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η μικρή Nano). Η νέα, 4η γενιά Wholehog περιλαμβάνει τη ναυαρχίδα Hog 4, την Full Boar 4 που είδαμε εδώ στην Telmaco, την Road Hog 4, τη Nano Hog 4 και βεβαίως δυο Wing: το Playback 4 Wing και το Master 4 Wing. Χαρακτηριστικό είναι ότι όλες δουλεύουν σε λειτουργικό περιβάλλον Linux και επίσης σημαντικό είναι ότι έως τώρα σύμφωνα με την εταιρία, δεν έχει αναφερθεί κανένα πρόβλημα, γεγονός που τις καθιστές 100% αξιόπιστες. Αλλωστε τα χρήματα που έχουν επενδυθεί στο R&D είναι πραγματικά πολλά όπως μας αποκάλυψε ο Κωνσταντίνος...
Η νέα Full Boar 4 που είδαμε από κοντά, διαθέτει δυο ευρείες οθόνες αφής διαγωνίου 15.6 ιντσών έκαστη, ενώ υποστηρίζει ακόμα δυο εξωτερικά displays. Διαθέτει 12 LCD user keys, καθώς και μοτοριζέ faders για πρώτη φορά (συνολικά 11). Στην επιφάνεια της κονσόλας φιλοξενούνται ακόμα 3 Axis track ball, ενώ η κονσόλα ενσωματώνει 5 encoders, 4 direct universes DMX (και άλλα 12 μέσω Ethernet), solid state HDD και απευθείας ArtNet εξόδους. Σημειωτέον ότι και σε αυτή, όπως και στη μεγαλύτερη αδελφή της (Hog 4), αν το show είναι μεγάλο μπορούν να προστεθούν επεξεργαστές και να ανταποκριθεί έτσι σε κάθε παραγωγή. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι στην έκδοση ‘4’ μπορεί να γίνει επέκταση των καναλιών και των επεξεργαστών των κονσολών, ενώ στην προηγούμενη σειρά ‘3’ ουσιαστικά ήταν επεκτάσιμη μόνο η επιφάνεια εργασίας. Να επισημάνουμε ότι όλοι οι χρήστες της προηγούμενης σειράς ‘3’ θα νιώσουν απολύτως οικεία από την πρώτη στιγμή με τη νέα σειρά ‘4’ καθώς το μόνο που ίσως θα χρειαστεί να τους δείξει κάποιος είναι τα νέα user keys και τίποτε άλλο, αφού πρόκειται για το ίδιο interface. Μια μάλλον σημαντική διαφορά είναι ότι η βιβλιοθήκη των φωτιστικών δεν εμπεριέχεται στο showfile όπως γινόταν με την προηγούμενη σειρά, καθώς η βιβλιοθήκη παραμένει μέσα στην κονσόλα, με αποτέλεσμα ένα show να φορτώνει σε ελάχιστο χρόνο (κάτι στο οποίο βοηθάει και ο SSD δίσκος). Οσον αφορά τη συμβατότητα μεταξύ των νέων μοντέλων, αυτή είναι δεδομένη, όπως δεδομένη είναι και η αμφίδρομη συμβατότητα μεταξύ των κονσολών της σειράς 3 και 4. Με λίγα λόγια ένα show που έχει γραφτεί στην 3 μπορεί να παίξει στη σειρά 4, όπως κι ένα show που έχει γραφτεί σε κονσόλα της σειράς ‘4’ μπορεί να παίξει στην ‘3’ αρκεί η κονσόλα να φοράει την τελευταία έκδοση λογισμικού της σειράς 3.
Δεν θα επεκταθούμε άλλο στις δυνατότητες της κονσόλας καθώς θα χρειαστούν χιλιάδες λέξεις για μια πλήρη περιγραφή, οπότε σας παραπέμπουμε απευθείας στην Telmaco. Οπως χαρακτηριστικά μας είπε ο Κ. Βονοφακίδης, η πιο επιτυχημένη κονσόλα της σειράς σε εμπορικό επίπεδο παγκοσμίως, είναι η ευέλικτη Road Hog 4.

DLV: Ενα ‘δημιουργικό’ ψηφιακό φως...
Είδαμε επίσης τo DLV που ουσιαστικά αντιπροσωπεύει τη νέα φιλοσοφία της εταιρίας που έχει ως σημαία τα ‘δημιουργικά’ ψηφιακά φώτα και τη LED τεχνολογία. Το DLV είναι ένας projector με φωτεινότητα 4.000 lumen που χρησιμοποιεί τον ίδιο server με το μεγάλο DL3 (ο οποίος φιλοξενεί περί τα 1400 video clip και άλλα εφέ και γραφικά). Υποστηρίζει 4 graphic layers (με το κάθε layer να υποστηρίζει περισσότερα από 300 εφέ), collage generator, είσοδο HDMI και πολλές ευκολίες όσον αφορά τον τομέα της προβολής, όπως τη δυνατότητα προβολής σε κεκλιμένη επιφάνεια, αλλά και προβολή στον αέρα.

Περισσότερες πληροφορίες για τα νέα προϊόντα της High End Systems θα σας δώσουν στην εταιρία Telmaco…

Επαφή
Telmaco

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση