Διαφήμιση
Τρίτη, 02 Οκτώβριος 2012 23:45

Σεμινάριο Midas στα Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ

του Βασίλη Λαδονικόλα

Ο Τομέας Sound & Music Tech του Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ, σε συνεργασία με την εταιρία Omikron Electronics, διοργάνωσαν την προηγούμενη Τετάρτη (26 Σεπτεμβρίου) στο Αμφιθέατρο του Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ - Capitol, το πρώτο Midas Pro Series Open, φιλοξενώντας δίπλα – δίπλα τη μικρότερη και νεότερη ψηφιακή κονσόλα της MIDAS, την PRO1, μαζί με τη μεγαλύτερη αδελφή της PRO2, για μια όσο το δυνατόν πιο εμπεριστατωμένη παρουσίαση και το απαραίτητο hands on. Παρότι η ημέρα ήταν δύσκολη (θυμίζουμε ότι υπήρχε γενική απεργία τη συγκεκριμένη ημέρα με πολλούς συγκεντρωμένους και αποκλεισμένο το κέντρο), εντούτοις η συμμετοχή κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς αρκετοί ήταν οι σπουδαστές της σχολής αλλά και άλλοι ενδιαφερόμενοι που παραβρέθηκαν.

Εισηγητής της παρουσίασης ήταν ο Λευτέρης Νεοκοσμίδης από πλευράς Omikron Electronics, ο οποίος μας ξενάγησε στα ενδότερα των νέων ψηφιακών μίξερ της Midas και μας έλυσε τις όποιες απορίες στο hands on που ακολούθησε. Νωρίτερα βεβαίως είχε προηγηθεί η απαραίτητη θεωρητική προσέγγιση, που ξεκίνησε από την αρχιτεκτονική & δικτύωση των ψηφιακών συσκευών ήχου, τους τρόπους μεταφοράς ψηφιακών σημάτων, αλλά και τη συνδεσιμότητα μεταξύ ψηφιακών συσκευών ήχου, για να φτάσουμε στην αναλυτική παρουσίαση των ψηφιακών μίξερ Pro2 & Pro1 που βρίσκονταν απέναντί μας.

Think analog…
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Λευτέρης Νεοκοσμίδης, αυτό ακριβώς είναι το ‘μότο’ των ανθρώπων της Midas (το ‘σκέψου αναλογικά’) και η βασική λογική χειρισμού των ψηφιακών μίξερ της εταιρίας. Οι νέες μικρές ψηφιακές Midas, όπως και οι μεγαλύτερες αδελφές τους άλλωστε, απαιτούν από το χειριστή τους να ‘σκέφτεται αναλογικά’, κι αυτό διότι οι ιθύνοντες της Midas επέλεξαν για τα μίξερ τους να είναι πρωτίστως κονσόλες μίξης ήχου και λιγότερο computer, παρά το αντίθετο.
Πως το πετυχαίνουν αυτό; Εύκολα απ’ ότι αποδεικνύεται και στην πράξη, καθώς αν ένας ηχολήπτης που δεν έχει εμπειρία από ψηφιακές κονσόλες απλά σκεφτεί ‘αναλογικά’ και κάνει ότι θα έκανε αν βρισκόταν μπροστά σε μια αναλογική κονσόλα, τότε σίγουρα θα έχει ελάχιστες απορίες και θα χρειαστεί τη στοιχειώδη και μόνο υποστήριξη από έναν γνώστη της Midas, για να χειριστεί την κονσόλα για πρώτη φορά…

PRO 1 & PRO 2 – Η οικογένεια Pro Series μεγάλωσε…
Μεγάλωσε σε μέλη, μίκρυνε σε διαστάσεις και τιμές κτήσης, αλλά όχι ιδιαίτερα σε δυνατότητες και καθόλου – σύμφωνα με τη Midas- σε ηχητική πιστότητα. Όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης, όλες οι κονσόλες της οικογένειας Pro Series έχουν την ίδια ηχητική πιστότητα με αυτή της ναυαρχίδας XL8 (που άνοιξε τον ψηφιακό δρόμο για τη Midas πριν από μερικά χρόνια), αλλά και μεταξύ τους. Το σημαντικό με τη Midas είναι ότι παρουσιάζοντας πρώτα τη ναυαρχίδα της, έμαθε από αυτή και φρόντισε να μεταφέρει όλα τα κρίσιμα χαρακτηριστικά της και στα μικρότερα μίξερ της σειράς PRO που περιλαμβάνει πλέον αισίως 6 μοντέλα. Η XL8 βεβαίως παραμένει το top gun της Midas, καθώς διαθέτει περισσότερες δυνατότητες από τις μικρότερες αδελφές της.
Οσο για την Pro 2 όπως ίσως θα γνωρίζετε, η κονσόλα παράγεται σε δυο εκδόσεις, την έκδοση Pro 2 και Pro 2 C όπου ‘C’ σημαίνει compact και ενδεικνύει τη μικρότερη επιφάνεια εργασίας κατά 8 fader (αναφερόμαστε μόνο στη φυσική παρουσία των fader διότι λειτουργικά υπάρχουν και απλά ανακαλούνται σε άλλο layer) και την αντίστοιχα πιο ‘compact’ τιμή της.

Midas PRO 1: Η πιο φρέσκια άφιξη…
Η πραγματικά καινούργια κονσόλα που μόλις ξεκίνησε να διατίθεται από τους αντιπροσώπους όλου του κόσμου και βεβαίως και από την Omikron Electronics για τη χώρα μας, είναι η νέα PRO 1, που όπως είπαμε αποτελεί τη μικρότερη κονσόλα της ψηφιακής οικογένειας PRO Series της Midas, ενώ τα έχει όλα πάνω στο αλουμινένιο σασί της.
Η κονσόλα υποστηρίζει 40 κανάλια εισόδου, 8 aux returns, όλα τους με 4-band MIDAS parametric EQ και insert points. Τα εν λόγω 8 aux returns μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως επιστροφές για τα εσωτερικά εφέ της κονσόλας, αλλά και ως επιπλέον μικροφωνικές είσοδοι, εφόσον υποστηρίζονται μέσω του network I/O hardware. Και τα 48 κανάλια εισόδου της κονσόλα μπορούν να δρομολογηθούν σε 27 mix busses, τα οποία περιλαμβάνουν 16 user-configurable aux busses, που μπορούν να δρομολογηθούν από το χρήστη ως mixes, subgroups ή mix minus groups, ενώ τα υπόλοιπα 8 λειτουργούν ως matrix busses.
Τα εν λόγω Matrix busses τροφοδοτούνται από τις εισόδους όπως ακριβώς και τα groups, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως 8 επιπρόσθετα auxes (για monitor mix και FX sends), κάτι που σημαίνει ότι ο χειριστής έχει στη διάθεσή του συνολικά 24 mixes (συν τις εξόδους L, R & Mono) για τη μίξη των monitor. Σημειωτέον ότι όλα τα busses μπορούν να λειτουργήσουν και ως stereo pairs (εκτός φυσικά των MONO buss).

PRO1 Hardware…
Όπως είπαμε η PRO 1 είναι ουσιαστικά η πρώτη stand-alone ψηφιακή κονσόλα της εταιρίας, με 24 υποδοχές εισόδου να βρίσκονται στο πίσω πάνελ της. Επιπλέον, μέσω των προαιρετικών MIDAS digital I/O units, που συνδέονται με την κονσόλα με ένα απλό Cat5-e καλώδιο, ο αριθμός των εισόδων διευρύνεται συνολικά στους 48.
Για ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία, ένας ικανός αριθμός I/O boxes μπορούν να συνδεθούν στην PRO1, σε απόσταση έως 100m υποστηρίζοντας έτσι audio point-to-point routing σε έως και 100 inputs x 102 outputs οπουδήποτε εντός του δικτύου. Κατά τα άλλα, η κονσόλα αισθητικά και λειτουργικά παραπέμπει στις μεγαλύτερες κονσόλες της σειράς PRO, ενσωματώνει δυναμικά της Klark Teknik, υποστηρίζει off line editor, 3 τρόπους surround λειτουργίας, automation σύστημα που υποστηρίζει αποθήκευση και ανάκληση περισσότερων από 1000 snapshots σκηνές.
Λειτουργικά όπως είπαμε, η PRO1 δεν διαφέρει από τις μεγαλύτερες αδελφές της, κάτι που σημαίνει ότι είναι απολύτως οικεία για τους Midas users, ενώ οι νέοι χρήστες δεν θα δυσκολευτούν να την κατανοήσουν εξαρχής, διότι η κονσόλα διαθέτει μια αρκετά αναλογική φιλοσοφία χειρισμού.

Περισσότερες όμως πληροφορίες για τη νέα PRO-1, την PRO-2 και τις υπόλοιπες ψηφιακές Midas θα σας δώσουν στην Omikron Electronics. Επίσης θα σας πληροφορήσουν και για τα hands on σεμινάρια που θα συνεχιστούν στην έδρα της εταιρίας στη Μεταμόρφωση…

Ευχαριστούμε το Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ και το Νίκο Κριτσινέλη για την πρόσκληση και τη φιλοξενία στο event που διεξήχθη στο πραγματικά πολύ όμορφο και λειτουργικό αμφιθέατρο της σχολής…

Επαφή
Omikron Electronics

ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ
τηλ. 210-8225983

Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση