Διαφήμιση
Τρίτη, 24 Απρίλιος 2012 19:20

SSL demo day στην Basement Productions

Καλεσμένοι της Audigys, βρεθήκαμε στα φιλόξενα studio της Basement Productions στο Μαρούσι (στην Αγ. Φιλοθέη, δίπλα ακριβώς από το ΟΑΚΑ), για μια ξενάγηση στα νέα ‘ελαφριά’ προϊόντα της Solid State Logic από τον Damien Egan της SSL, που είχε έρθει από την Αγγλία ειδικά για τις ανάγκες της εν λόγω παρουσίασης.
Στο χώρο του κυρίως control room του στούντιο που είχε γεμίσει από ηχολήπτες και ιδιοκτήτες μικρών και μεγαλύτερων studio, υπήρχαν μερικά από τα πιο δημοφιλή και ‘προσιτά’ προϊόντα της εταιρίας στα οποία μας ξενάγησε αναλυτικά ο Damien και τα οποία ήταν τα εξής: οι κονσόλες Matrix και Nucleus (σημειωτέον ότι η Nucleus που είδαμε ανήκει στη Basement Productions, ενώ όπως πληροφορηθήκαμε είναι στα άμεσα σχέδια των ιδιοκτητών της εταιρίας να προμηθευτούν άλλη μια Nucleus), το X-Patch, το Alpha Link και το X-Rack μεταξύ άλλων. Λογικό είναι το όπως αντιλαμβάνεστε, το εγαλύτερο μέρος της παρουσίασης του Damien να επικεντρωθεί στα δυο μίξερ της SSL.

Η SSL Matrix και οι δυνατότητές της
Η Matrix έχει όλες τις δυνατότητες για ν’ αποτελέσει την καρδιά ενός σύγχρονου στούντιο. Πρόκειται για μια SuperAnalogue κονσόλα μίξης που περιλαμβάνει 16 κανάλια και 40 input, μαζί με ενσωματωμένο signal router και multi-layer digital workstation control, ενώ το μεγάλο ατού της εκτός από την προίκα του ονόματός της και το ‘SuperAnalogue’ ηχητικό της path, είναι η ευκολία χρήσης της και οι πολλαπλές δυνατότητες που προσφέρει, μαζί με τη δυνατότητα Surround Monitoring (ήδη το Basement όπως μας εξήγησε ο ιδιοκτήτης του Νίκος Γιατράκος έχει προμηθευτεί με ένα πλήρες 5.1 σύστημα μόνιτορινγκ και προχωράει στην εγκατάστασή του).
Οσον αφορά τα βασικά χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες της κονσόλας, η Matrix διαθέτει 16 Mono Line κανάλια με 2 ανεξάρτητες εισόδους ανά strip. Διαθέτει επίσης 32 x 16 x 16 insert router για έως και 16 εξωτερικούς επεξεργαστές (θα ξεχάσετε μια και καλή τα σύνθετα καλωδικά patch bays, καθώς το routing λαμβάνει χώρα μέσω του ενσωματωμένου συστήματος εύκολα και απλά), υποστηρίζει Stereo Aux Send και 4 Mono Sends ανά κανάλι, ‘In Line’ DAW monitoring μέσω ‘SuperCue’ headphone mode, διπλά Stereo Mix Busses με summing Inserts και reassign, καθώς και 4 Stereo Returns με πλήρες στερεοφωνικό mix bus routing. Η κονσόλα υποστηρίζει ψηφιακές θύρες I/O σε φορμά S/PDIF και AES/EBU, με δικούς της ψηφιοαναλογικούς μετατροπείς, δυνατότητα stereo monitoring με ανεξάρτητα Main και Mini monitor outputs, καθώς και Artist Monitor output με ανεξάρτητο ισοσταθμιστή και επιλογή πηγής monitor.
Τα 16 fader της κονσόλας είναι μηχανικά (motorised) και υποστηρίζουν multiple layer DAW control, ενώ η κονσόλα διαθέτει και πολλά προγραμματιζόμενα πλήκτρα για εφαρμογή μακροεντολών (το παράδειγμα του Damien ήταν άκρως κατατοπιστικό για τη χρηστικότητα και την ευκολία του σεταρίσματος της κάθε ‘ρουτίνας’).
Επίσης, μέσω του Matrix SuperAnalogue router ο χειριστής μπορεί να διαχειριστεί τα sends και returns έως και 16 outboard επεξεργαστών ή εφέ, ενώ μέσω του απλοποιημένου Insert Matrix control panel software, μπορεί να δρομολογήσει οποιοδήποτε σετάρισμα ή συνδυασμό επιστροφών του κάθε outboard σε οποιοδήποτε κανάλι της κονσόλας εναλλάσσοντας κατά το δοκούν και την ‘αλυσίδα’ της εκάστοτε συνδεσμολογίας.
Φυσικά η κονσόλα μπορεί να ελέγξει έως και 4 DAWs ταυτόχρονα, ενώ μέσω των προγραμματιζόμενων πλήκτρων της υποστηρίζει και τα επιθυμητά DAW shortcuts, ενώ τα DAW commands αντιστοιχούν σε 350 ανά DAW layer.
Οι επιμέρους δυνατότητες της SSL Matrix είναι πραγματικά αναρίθμητες γι’ αυτό το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε στην Audigys για περαιτέρω πληροφορίες…

H SSL Nucleus με τον κορυφαίο λόγο τιμής / απόδοσης…
Η Nucleus είναι ήδη ένα ιδιαίτερα καλοπουλημένο προϊόν στην κατηγορία του, καθώς καταφέρνει να καλύψει με επαρκές και συνάμα οικονομικό τρόπο τις ανάγκες ενός σύγχρονου επαγγελματικού project studio. Η Nucleus είναι ήδη το πλέον δημοφιλές χειριστήριο της SSL για DAW’s based music εφαρμογές κάθε είδους (καθώς και για Film/TV Post production παραγωγές), συνδυάζοντας compact διαστάσεις και SuperAnalogue monitoring, με υψηλής ποιότητας αναλογικούς προενισχυτές και επαγγελματικής πιστότητας USB audio interface δυνατότητες, με το χρηστικό πακέτο των SSL Duende Native plug-ins, ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Damien, πρόκειται για μια κονσόλα που εστιάζει κυρίως σε αυτό που ακούς και όχι στις οθόνες και τα γραφικά.
Η Nucleus βασίζει το DAW Control της στο δοκιμασμένο DAW control περιβάλλον της μεγαλύτερης Matrix, ενώ μπορεί να υποστηρίξει ταυτόχρονα έως και 3 διαφορετικά DAWs με το χρήστη να επιλέγει το επιθυμητό πατώντας απλά ένα μπουτόν.

Η κονσόλα χρησιμοποιεί τα πρωτόκολλα HUI ή MCU που της εξασφαλίζουν απόλυτη συμβατότητα με όλα τα δημοφιλή DAW της αγοράς (συμπεριλαμβανομένων των Pro Tools, Logic και Cubase/Nuendo), ενώ όλα τα  hardware controls της κονσόλας μπορούν να σεταριστούν στα μέτρα και τις απαιτήσεις του κάθε χρήστη. Στην πράξη ο Damien μας απέδειξε πόσο γρήγορα κι εύκολα γίνεται αυτό, για κάθε Workstation, αλλά και για τις παραμέτρους κάθε plug-in.
Η κονσόλα διαθέτει στην επιφάνεια εργασίας της δυο ομάδες των 8 καναλιών έκαστη, με κάθε κανάλι να διαθέτει ένα motorised Fader διαδρομής 100mm, πλήρως διαμορφώσιμα soft keys και V-Pots και ανεξάρτητα μπουτόν Select/Solo/Cut για κάθε κανάλι, το απαραίτητο κεντρικό jog/shuttle wheel και τα εκάστοτε bank/channel/ layer selection.

Οσον αφορά τις monitoring δυνατότητες της κονσόλας, αυτές θα καλύψουν κάθε ανάγκη ακροάσεων (διατίθενται ανεξάρτητες monitor output έξοδοι σε στάθμες +4dBu & -10dBV), ενώ η κονσόλα διαθέτει δυο Combi XLR mic/line/instrument εισόδους, καθώς και ψηφιακές θύρες I/O μέσω S/PDIF υποδοχής με το σήμα να οδηγείται εν συνεχεία στον AD/DA μετατροπέα της κονσόλας υποστηρίζοντας εφαρμογές ‘digital to DAW’ record path και ‘mic/line/instrument to digital’ output path, ενώ  μέσω του wet/dry ρυθμιστικού λαμβάνει χώρα το επιθυμητό balance μεταξύ αναλογικών και ψηφιακών εισόδων και του DAW playback εξασφαλίζοντας μηδενικό latency record monitoring. 
Οι προενισχυτές μικροφώνου της Nucleus είναι οι φημισμένοι SuperAnalogue προενισχυτές της SSL, που χρησιμοποιούν οι ναυαρχίδες της εταιρίας (SSL Duality και όλα τα μίξερ της σειράς AWS), ενώ όσον αφορά τις μικροφωνικές εισόδους συναντάμε τα εξής μπουτόν: 80Hz High Pass Filters, Phase Reverse και διακόπτη ενεργοποίησης της τάσης Phantom Power.
Η Nucleus τέλος περιλαμβάνει 4 θύρες USB στο πίσω τμήμα της, mini jack είσοδο για σύνδεση iPod (ή οποιασδήποτε άλλης συσκευής) jack footswitch και SD card slot για αποθήκευση του προφίλ κάθε δουλειάς.
Στα highlights της κονσόλας συμπεριλαμβάνεται βεβαίως και η ύπαρξη της νέας έκδοσης των Duende Native plug-ins, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα θρυλικά SSL Channel EQ & Dynamics και Stereo Bus Compressor VST/AU/RTAS plug-ins (σημειωτέον ότι o Bus Compressor είναι ο κλασσικός κομπρέσορας που υπήρχε στις αναλογικές SSL G Series της δεκαετίας του 1980 σε plug-in έκδοση).

X-Patch, το Alpha Link και το X-Rack...
Είδαμε ακόμα από κοντά το X-Patch, που αποτελεί ένα 16x16 SuperAnalogue routing matrix σύστημα που μπορεί να ελεγχθεί μέσω Ethernet από οποιοδήποτε υπολογιστή, τη σειρά XLogic Alpha-Link που αποτελούν πολυκάναλους Audio Converters για χρήση σε Studio, Live και Broadcast εφαρμογές προσφέροντας αμφίδρομη AD/DA μετατροπή υποστηρίζοντας υποδοχές και πρωτόκολλα MADI Optical, AES και ADAT Optical, ενώ κάθε Alpha-Link μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως standalone μετατροπέας για κάθε χρήση.
Τέλος, παρουσιάστηκε και η σειρά X-Rack που φιλοξενεί τις κυκλωματικές υλοποιήσεις των μεγάλων Duality και AWS 900+ μίξερ σε μικρό και φορητό ‘πακέτο’ 4U. Kάθε X-Rack υποστηρίζει έως και 8 SSL modules με τις επιλογές να διαφέρουν καλύπτοντας σχεδόν όλες τις απαιτήσεις. Κάθε X-Rack διαθέτει δικό του στάδιο τροφοδοσίας, MIDI IN/OUT υποδοχές και θύρα Mix Bus Link port για cascade διασύνδεση μεταξύ δυο X-Racks.

Το Δια ταύτα…
Αυτά είναι τα προϊόντα της SSL που παρουσίασε η Audigys στην πρώτη της εκδήλωση για τα προϊόντα της Αγγλικής εταιρίας που πραγματοποιήθηκε στις φιλόξενες εγκαταστάσεις της Basement Productions. Εκεί συναντήσαμε αρκετούς συναδέλφους και φίλους ηχολήπτες, καθώς και ιδιοκτήτες μικρών και μεγαλύτερων studio που αφιέρωσαν λίγο από το χρόνο τους για να δούν και να μάθουν περισσότερα για τα προϊόντα της SSL. Ολους τους παρευρισκόμενους τους περίμενε στην έξοδο ως δώρο, ένα εκπτωτικό κουπόνι 50% για τα Duende native plug-ins…

Αυτά… Εν ολίγοις βρεθήκαμε σε ένα καλο-οργανωμένο event, από αυτά που καλό είναι να γίνονται συχνότερα, καθώς εκτός από τις εμπορικές προοπτικές για τους διοργανωτές του, φέρνει τους παρευρισκόμενους επαγγελματίες πιο κοντά στα προϊόντα και τις εταιρίες, αλλά κυρίως πιο κοντά μεταξύ τους και αυτό είναι κάτι που έχει τη δική του βαρύτητα τις ημέρες που διανύουμε...
Περισσότερες πληροφορίες (και τιμές) για όλα τα προϊόντα που παρουσιάστηκαν θα σας δώσουν στην Audigys…
Στο εταιρικό video της SSL που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε μια γρήγορη παρουσίαση της Nucleus από τον Damien Egan της SSL που επιμελήθηκε και της παρουσίασης που παρακολουθήσαμε στις εγκαταστάσεις της Basement Productions...

Επαφή
Audigys

 

Rate this item
(3 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση