Διαφήμιση
Δευτέρα, 02 Μάιος 2011 15:09

Η Robe ‘φώτισε’ το La Grace

Γενικά οι παρουσιάσεις του aLive συνδέονται άμεσα με το φυσικό του χώρο που είναι οι εγκαταστάσεις οπτικοακουστικού και φωτιστικού εξοπλισμού σε συναυλίες, μόνιμες εγκαταστάσεις και κάθε είδους... συνηθισμένου λίγο έως πολύ venue. Αυτή τη φορά όμως, ο προορισμός μας ήταν ένα καράβι και μάλιστα όχι όποιο και όποιο καράβι, ένα διαφορετικό ‘θρυλικό’ κουρσάρικο σκαρί του 17ου αιώνα (για να ακριβολογούμε, μια πιστή προσομοίωσή του), το οποίο 'βαπτίστηκε' στη Μαρίνα Φλοίσβου και την όλη τελετή την έκαναν ακόμα πιο φαντασμαγορική τα φωτιστικά σώματα της Robe που είχαν τοποθετηθεί τόσο στην προβλήτα, όσο και εντός του καταστρώματος, φωτίζοντας, αλλάζοντας χρωματισμού, αλλά και προβάλλοντας κινούμενη εικόνα στα ανοιχτά πανιά του La Grace...

Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα όπου ανήμερα της Πρωτομαγιάς πραγματοποίησε στη Μαρίνα Φλοίσβου την τελετή βάπτισης του πρώτου τσεχικού κουρσάρικου σκάφους La Grace, το οποίο είναι πιστό πανομοιότυπο του αυθεντικού ιστιοφόρου σκάφους που όργωσε τις θάλασσες το δεύτερο ήμισυ του 17ου αιώνα.
Κατά τη διάρκεια του ελλιμενισμού του σκάφους στη Μαρίνα Φλοίσβου το Σάββατο 30 Απριλίου και την Κυριακή 1η Μαΐου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τους εξωτερικούς και τους εσωτερικούς χώρους του σκάφους, ενώ το συνολικό πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης πειρατικά σόου. Την τελετή βάπτισης του σκάφους και το συνοδευτικό πρόγραμμα διοργάνωσαν οι εταιρίες LaGrace Ε.Π.Ε. σε συνεργασία με τη Lamda Flisvos Marina S.A., που πρόσφερε τη φιλοξενία του σκάφους και των εκδηλώσεων στις εγκαταστάσεις της Μαρίνας Φλοίσβου, με την υποστήριξη του Δημάρχου Παλαιού Φαλήρου, της Πρεσβείας της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα και του Επίτιμου Πρόξενου της Τσεχικής Δημοκρατίας στον Πειραιά.

Εμείς βρεθήκαμε εκεί προσκεκλημένοι της εταιρίας Φ. Νάκας, που αντιπροσωπεύει τα προιόντα της Robe στη χώρα μας, καθώς όπως είπαμε όλη η τελετή φωτίστηκε από φωτιστικά σώματα της Robe. Σημειωτέον ότι η Τσέχικη Robe συμμετείχε αφιλοκερδώς στην εκδήλωση, καθώς χορήγησε, εγκατέστησε και προγραμμάτισε το φωτιστικό της εξοπλισμό για τις ανάγκες της τελετής. 

Δυο λόγια για το σκάφος La Grace
Το σκάφος La Grace είναι πιστό πανομοιότυπο κουρσάρικου ιστιοφόρου σκάφους, μπρίκιο, από το δεύτερο ήμισυ του 17ου αιώνα. Το πρότυπο La Grace ήταν σκάφος του Τσέχου ναύτη Augustin Heřman. Ο Heřman ξεκίνησε τη ναυτική του πορεία στην Ολλανδική εταιρεία των Δυτικών Ινδίων, αργότερα όμως έγινε κουρσάρος, σπουδαίος πολιτικός και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καπνού στην Αμερική. Το La Grace ήταν το πιο διάσημο κουρσάρικο καράβι στους πρώτους χρόνους της ιστορίας της Αμερικής. Κάθε χρόνο αναχωρούσε για την Καραϊβική όπου, με άδεια του κυβερνήτη, ασκούσε καταδρομές κατά των εχθρικών πλοίων.
Το πανομοιότυπο του La Grace, κατασκευάστηκε με παραδοσιακές τεχνικές το 2010 στο Σουέζ της Αιγύπτου με τη βοήθεια Τσέχων και Σλοβάκων εθελοντών. Ο σκοπός της εκδήλωσης είναι η προβολή της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβάκικης Δημοκρατίας, καθώς και η αναβίωση της ναυτικής ιστορίας στην κεντρική Ευρώπη. Σε όσους ενδιαφέρονται δίνεται η ευκαιρία πλεύσης σε ιστορικό σκάφος, καθώς και εξάσκησης της ναυτικής τέχνης.

Robe: Φωτίζοντας το La Grace  
Το φωτιστικό σύστημα που είχε εγκατασταθεί ήταν λιτό, αλλά αποτελεσματικό, καθώς όπως μας εξήγησε ο Jiri Baros (marketing manager της Robe), ο καπετάνιος του πλοίο ενδιαφερόταν για ήπια, παλ χρώματα, διακριτικό συνολικά αποτέλεσμα και ικανό αλλά ήπιο συνάμα color changing. Ετσι λοιπόν, φωτίστηκε το πλοίο τόσο από την εξωτερική πλευρά του (από τη Μαρίνα Φλοίσβου δηλαδή) όσο και εσωτερικά, καθώς τοποθετήθηκαν φωτιστικά σώματα στο κατάστρωμα, φωτίζοντας τα πανύψηλα κατάρτια του και διάφορες άλλες λεπτομέρειες. Στην πλειοψηφία τους τα φώτα ανήκαν στην αρχιτεκτονική σειρά Anolis της Robe, ενώ το highlight της βραδιάς  ήταν και η εξαιρετικές οπτικές απεικονίσεις του Digital Spot 7000 το οποίο είχε αναλάβει να προβάλει κινούμενη εικόνα από την προβλήτα πάνω στο πανί του πλοίου, προβάλλοντας ουσιαστικά στους παρευρισκόμενους και τους επισκέπτες όλη τη διαδικασία κατασκευής του νέου La Grace.
Οπως μας εξήγησε ο Jiri Baros της Robe, o ιδιοκτήτης και καπετάνιος του πλοίου τους ζήτησε όλες οι παραλλαγές να είναι κοντά στο λευκό και γενικώς να τηρήσουν μια διακριτική εναλλαγή χρωμάτων και φωτισμών. Γι’ αυτό και χρησιμοποιήθηκαν φωτιστικά σώματα από την αρχιτεκτονική σειρά Anolis της LED. Αλλωστε την Παρασκευή την πέρασαν έχοντας φτιάξει ήδη τους φωτισμούς που πρότειναν και απλά ο καπετάνιος επέλεξε τις σκηνές που ήθελε, απορρίπτοντας όσες δεν του έκαναν....

Αναλυτικά ο εξοπλισμός της Robe που χρησιμοποιήθηκε στο φωτισμό του La Grace ήταν ο εξής:
* 4 x CitySkape XTREME (με 188 RGBW LEDs τα οποία είχαν
   τοποθετηθεί στην προβλήτα)
* 4 x City Source 96 INTEGRAL
* 4 x CitySkape 48 INTEGRAL
* 1 x Digital Spot 7000 (από εδώ γίνονταν οι προβολές κινούμενης
   εικόνας στο πίσω πανί του La Grace)
* 1 Avolites Vista Tiger touch (από εδώ γινόταν ο χειρισμός όλων των
   φωτιστικών σωμάτων)

Οσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα ήταν όντως διακριτικό αλλά και εντυπωσιακό συνάμα, με τα χρώματα να μην είναι ποτέ έντονα, οι αλλαγές χρωματισμών να γίνονται σε σωστό χρονισμό και το όλο αποτέλεσμα να ‘γράφει’ ακόμα καλύτερα όταν έβγαινες από το πλοίο και το έβλεπες από κάποια απόσταση. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο Digital Spot 7000 για τις υψηλές του επιδόσεις στον τομέα της βιντεοπροβολής ακόμα και όταν το πανί φωτιζόταν, η ευκρίνεια της εικόνας ήταν ξεκάθαρη ακόμα και από μεγάλη απόσταση....
Περισσότερες πληροφορίες θα σας πουν στην εταιρία Φ. Νάκας που αντιπροσωπεύει τα προϊόντα της Robe στη χώρα μας και την οποία ευχαριστούμε για την πρόσκληση στο χθεσινό prive event της Πρωτομαγιάς...

Επαφή
Φ. Νάκας
τηλ. 210-66.86.000
www.nakas.gr
www.robe.cz

Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση