Διαφήμιση
Τρίτη, 25 Ιανουάριος 2011 18:31

To Μουσικοτεχνολογικό πάρτυ στη NAMM 2011

Τώρα που καταλάγιασε ο καταιγισμός νέων ανακοινώσεων στο πλαίσιο της Winter Namm 11, με μεγάλη δυσκολία ξεχωρίσαμε 15 προϊόντα που αφορούν την ευρύτερη κατηγορία της μουσικής τεχνολογίας. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε αναλυτικότερα σε μελλοντικές παρουσιάσεις.

Νέα Μικρόφωνα
Η Blue παρουσίασε ένα ακόμη μικρόφωνο με ιδιότυπο σχεδιασμό σε αισθητικό αλλά και λειτουργικό επίπεδο. To Reactor βασίζεται στην μεγάλου διαφράγματος κάψα «Β6», γνωστή από προηγούμενα μοντέλα όπως το «Kiwi», παρέχεται η δυνατότητα επιλογής μεταξύ τριών πολικών διαγραμμάτων (cardioid, omni και figure of 8) μέσω ενός πρωτότυπου περιστροφικού επιλογέα. Η κεφαλή του μικροφώνου περιστρέφεται κατά 90 μοίρες για περισσότερη ευελιξία κατά την τοποθέτηση σε διατάξεις όπως M/S stereo και Χ-Υ.

Η Cloud microphones είναι μία νεοσύστατη κατασκευάστρια μικροφώνων με βάση την Αριζόνα των Η.Π.Α. Συγκεκριμένα η Cloud μετρά μόλις το δεύτερο έτος της παρουσίας της και ειδικεύεται στην κατασκευή μικροφώνων ταινίας (ribbon mics). Το Cloud JRS-34 είναι το μοντέλο που έδειξε στην Namm. Ένα έμπειρο μάτι θα έλεγε αμέσως ότι πρόκειται για μία ακόμη αντιγραφή των θρυλικών RCA 44 και δεν θα είχε άδικο, απλώς στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για τον υιό ενός εκ των σχεδιαστών της RCA που αποπειράται σε μία ακόμα προσπάθεια επαναδημιουργίας με σύγχρονες βελτιώσεις. Σύμφωνα με την Cloud, όλα τα μικρόφωνά της κατασκευάζονται στο χέρι βάσει των προδιαγραφών του παρελθόντος, ενώ τα όλα υλικά προέρχονται από αμερικανούς κατασκευαστές.

Η Sennheiser εξέπληξε παρουσιάζοντας μετά από τόσα χρόνια στο χώρο το πρώτο πυκνωτικό μικρόφωνο μεγάλου διαφράγματος  side address. Το «ΜΚ4» δεν είναι ένα «μη μου άπτου» πυκνωτικό μικρόφωνο, είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να αντέχει τις κακουχίες των Lives ενώ η τιμή του το καθιστά ιδανική λύση και για Home και Project studios.

Ακουστικά
Η Beyerdynamic παρουσίασε ένα ζεύγος υψηλής πιστότητας ακουστικών για κάθε χρήση. Έχουν μικρό μέγεθος, αναδιπλούμενο βραχίονα, over ear σχεδίαση και διαφράγματα τεχνολογίας Tesla. Η εν λόγω τεχνολογία αποτελεί το νέο επίτευγμα της beyerdynamic που επιτρέπει ακόμη αποδοτικότερη μεταφορά της μαγνητικής δύναμης στο πηνίο φωνής.

Η Shure ανακοίνωσε δυο μοντέλα ακόμη για την SRH σειρά ακουστικών της. Πρόκειται για το SRH550DJ και SRH940. Το πρώτο είναι σχεδιασμένο για τις ανάγκες των Djs ενώ το δεύτερο έρχεται να καλύψει τις ανάγκες που απαιτούν υψηλή πιστότητα αναφοράς. 

Software plug-ins
Η Universal Audio ανακοίνωσε έκδοση της πλατφόρμας UAD-2 που προσφέρει τα πλεονεκτήματα του DSP acceleration σε συνδυασμό με την Firewire (400/800) διασύνδεση. Το νέο σύστημα κρίνεται ιδανικό για χρήση με τα σύγχρονα iMacs και Mac book pros μέσω της Firewire θύρας χωρίς να είναι απαραίτητη πλέον η PCIe. Το σύστημα UAD-2 Satellite προσφέρεται σε δύο βασικές εκδόσεις (με 2 ή 4 DSP SHARK της Analog Devices) οι οποίες με την σειρά τους προσφέρονται σε διάφορες διαμορφώσεις.

RND PORTICO PLUG-INS. Υπό την ομπρέλα της Steinberg συνεργάστηκαν Yamaha και η Rupert Neve Designs με στόχο να ψηφιοποιηθεί (στο μέτρο του δυνατού..) ο ηχητικός χαρακτήρας της Portico της σειράς του Neve. Φιλόδοξο…; Θα το αποδείξει το αποτέλεσμα, οι τρείς κολοσσοί ανακοίνωσαν σε πρώτη φάση τα plug-ins  RND Portico 5033 EQ και 5043 compressor.

Η Izotope έδειξε το Stutter edit, πρόκειται για ένα Plug-in που κυμαίνεται μεταξύ εφέ και μουσικού οργάνου. Μέσο του Stutter edit μπορεί κανείς να επεξεργαστεί σε πραγματικό χρόνο δείγματα ήχου και να τα επεξεργαστεί ηχοχρωματικά, ρυθμικά και μελωδικά. Επίσης ο έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω Midi πρωτοκόλλου.   

DJ
Η Allen&Heath
παρουσίασε τον πρώτο ολοκληρωτικά ψηφιακό DJ mixer με κωδικό Xone:DB4. Η Allen & Heath διοχετεύει την τεχνογνωσία της από την πλατφόρμα iLive στην σειρά Xone παρουσιάζοντας ένα πανίσχυρο ψηφιακό μίξερ με 4 μηχανές εφέ με αναγνώριση ρυθμού, 3 ειδών EQs, πολυκαναλικό audio interface μέσω USB2, ενώ παράλληλα αποτελεί και ένα πλήρες midi controller.

Η Vestax μεταξύ άλλων έδειξε την εξέλιξη του ήδη πετυχημένου controller VCI-100, εμφυτεύοντας στο ίδιου μεγέθους σώμα ένα audio interface (2 in/4 out), ενώ οι λειτουργικές βελτιώσεις επιτρέπουν παράλληλο έλεγχο τεσσάρων decks και παρέχεται πλέον ρυθμιστικό σκληρότητας στο platter controller.

Η Avid/M-audio παρουσίασε την 2η και ριζικά ανανεωμένη έκδοση του Torq με ορισμένες πρωτοποριακές λειτουργίες. Για παράδειγμα το DJ πρόγραμμα το M-Audio υποστηρίζει VST εφέ σε κάθε Deck, μπορεί να συνδεθεί rewire με οποιοδήποτε DAW, ενσωματώνει μία ιδιότυπη τεχνολογία (Traq Morph) για την εφαρμογή των εφέ στις μίξεις ενώ πολλοί χρήστες δηλώνουν ότι η επίπεδη γραφική επιφάνεια ελέγχου ( αλά Ableton Live) βολεύει περισσότερο.

Μουσικά όργανα και ενισχυτές
Kemper Profiling Amplifier
: Μια νέα κατασκευάστρια στο χώρο των ενισχυτών κιθάρας έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα με ένα σύστημα ενισχυτή άκρως πρωτοποριακό. Λοιπόν η Kemper υπόσχεται να σας χαρίσει τον ήχο όλων των ενισχυτών όλου του πλανήτη….! Για να γίνουμε πιο σαφείς, αυτό το μηχάνημα έχει την δυνατότητα να «αντιγράψει» την ηχητική συμπεριφορά όποιου ενισχυτή προτιμάτε. Αν ζηλεύετε τον bassman του ’59 που έχει ο φίλος σας, τώρα με το Profiling Amplifier τον επισκέπτεστε, βάζετε ένα μικρόφωνο στην καμπίνα του ενισχυτή το συνδέεται απευθείας στην είσοδο  του Profiling Amplifier, ρίχνεται μερικές πενιές και τα υπόλοιπα είναι δουλεία του συστήματος. Για την αποτελεσματικότητα του δεν έχουμε ακόμη άποψη αλλά θα φροντίσουμε μάθουμε σύντομα…

Η Orange έδειξε ένα περίεργο υβρίδιο Η/Υ με ενισχυτικά κιθάρας… Το υβρίδιο ονομάζεται OPC και καλείται ως το πρώτο ολοκληρωμένο workstation ηλεκτρικής κιθάρας που περιλαμβάνει ενισχυτή με ηχεία, PC (i3 - 3.06 GHz, 4GB ram) και προγράμματα όπως το Amplitube 3, Studio One το EZdrummer κτλ. Σίγουρα περίεργο πάντρεμα αλλά δεν έχουμε δει πιο combo ενισχυτή κιθάρας έως σήμερα…

Η Ampeg σε κάλεσμα των καιρών, παρουσίασε την Protaflex σειρά ενισχυτών μπάσου αλλά και καμπινών. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν 2 κεφαλές, οι PF-350 (350W) και PF-500 (500W), σε εξαιρετικά μικρές διαστάσεις αφού βασίζονται σε ψηφιακά κυκλώματα ενίσχυσης τάξης Δ. Προσφέρουν On-board δυναμικούς επεξεργαστές, balanced εξόδους ήχου και διακοπτικά τροφοδοτικά. Παράλληλα παρουσιάστηκαν και οι αντίστοιχες καμπίνες των ενισχυτών  PF-115ΗΕ και PF-210HE με 1x15 και 2x10 ιντσών μεγάφωνα αντίστοιχα.

Τι πιο φυσικό για την M-audio που κατασκευάζει εδώ και τόσα χρονιά midi keyboards να βάλει κάποια στιγμή μέσα και μία γεννήτρια ήχου σε αυτά… Λοιπόν το πρώτο synthesizer της M-Audio είναι γεγονός! Ονομάζεται Venom, έχει κλαβιέ 49 πλήκτρων πλήρους μεγέθους, βασίζεται σε virtual analog τεχνολογία και έχει λογισμικό διαμόρφωσης για ατελείωτο ψάξιμο.

Περισσότερα σε επόμενο αφιέρωμα...

Rate this item
(4 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση