Διαφήμιση
Κυριακή, 05 Δεκέμβριος 2010 22:22

Sony Ziris Canvas – Η εξέλιξη του Digital Signage

του Βασίλη Λαδονικόλα

Στα γραφεία της εταιρίας Τεχνολογικής Συστημάτων του κ. Κώστα Σταθόπουλου στα Βριλήσσια, μας περίμεναν οι άνθρωποι της εταιρίας που μαζί με τα στελέχη του επαγγελματικού τμήματος της Sony Hellas και του Martijn Bakker της Sony Professional Systems Europe, μας ξενάγησαν στον πραγματικά εντυπωσιακό (από πλευράς δυνατοτήτων) κόσμο του Ziris Canvas και των εφαρμογών του. Αλλωστε η πρώτη του εντυπωσιακή εφαρμογή έχει πραγματοποιηθεί και στη χώρα μας, δια χειρός Τεχνολογικής Συστημάτων, στο νέο κατάστημα του Public στη Θεσσαλονίκη, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αυτή η εγκατάσταση άλλωστε έδωσε μεγαλύτερη πρακτική τεχνογνωσία στους ανθρώπους της Τεχνολογικής οι οποίοι και αυτοί διαπίστωσαν από πρώτο χέρι πως οι δυνατότητες της εν λόγω εφαρμογής που υποστηρίζουν σε συνεργασία με τη Sony, είναι απλά απεριόριστες.

Sony Ziris Canvas - Πολύ περισσότερα από ένα digital signage σύστημα
Οπως καταρχάς μας εξήγησε ο Σταύρος Μπλίκας από το επαγγελματικό τμήμα της Sony, το Ziris Canvas είναι πολύ περισσότερα από ένα συμβατικό digital signage σύστημα. Πρόκειται για ένα σύστημα που δεν έχει συγκεκριμένο layout και σύνθεση. Αυτό το επιλέγει ο πελάτης και πιο συγκεκριμένα αυτός που κατασκευάζει ή διακοσμεί ένα χώρο ή ένα κατάστημα. Το εν λόγω προϊόν δεν απευθύνεται μόνο στο retail, αλλά και σε μεγάλους χώρους όπως συνεδριακούς, πολιτιστικούς κλπ. Ετσι κάποιος αρχιτέκτονας ή διακοσμητής εσωτερικών χώρων, αποφασίζει για το ποιός τοίχος θα πρέπει ‘να ντυθεί’ και με τι σύστημα (ως πρός το layout).
Αρα, το σχέδιο το επιλέγει ο αρχιτέκτονας, κι έτσι μπορούν τα μόνιτορ να μπούν λοξά, με απόσταση μεταξύ τους κλπ και με τις διαστάσεις της διαγωνίου να ποικίλουν. Η εφαρμογή μπορεί να αποτελείται από δυο ή απ’ όσα μόνιτορ θέλουμε. Μπορεί κανείς να δώσει σχήματα (όπως στο Public που είναι σφαίρα) εξ ου και η ονομασία καμβάς, απλά η βάση θα είναι κάθε φορά custom, αφού ποικίλουν οι κατασκευές.
Το σύστημα είναι το μοναδικό σύστημα παγκοσμίως που μπορεί να αναπαράγει HD εικόνα σε κάθε ένα μόνιτορ από τα οποία αποτελείται, ενώ από μόνο του αντιλαμβάνεται τη διάταξη των οθονών (τις γωνίες τοποθέτησης, το αν έχουν τοποθετηθεί οριζόντια, κάθετα ή λοξά κλπ). Οπως μας ανέφερε ο Σταύρος Μπλίκας, κανένα σύστημα στην αγορά δεν δημιουργεί ότι σχήμα θέλεις, ούτε υποστηρίζει full  HD αναπαραγωγή εικόνας σε όλα τα μόνιτορ που αποτελούν τη σύνθεση. Εξίσου σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε αριθμό display.
Το Sony Ziris Canvas απαρτίζεται από πλήρως Sony hardware κομμάτια που αποτελούνται από τα μόνιτορ (τα οποία παίρνουν τάση και συνδέονται σε τοπικό δίκτυο), από server, από ένα δυνατό όσον αφορά την επεξεργαστική ισχύ του PC και από ειδικά διαμορφωμένα Play Station 3, με ένα PS3 ν’ αντιστοιχεί σε κάθε μόνιτορ. Αλλωστε η Sony είναι η μοναδική εταιρία που μπορεί να υποστηρίξει με το βέλτιστο δυνατό τρόπο αυτές τις εφαρμογές διότι έχει τα PS3, που διαθέτουν τους εν λόγω επεξεργαστές. Φυσικά δε μιλάμε για τα γνωστά καταναλωτικά PS3, αλλά για ειδικά διαμορφωμένα PS3 με διαφορετικό firmware και software. Oσον αφορά την εφαρμογή, το κάθε μόνιτορ συνδέεται με το αντίστοιχο PS3 μέσω δικτύου, και όλα τα PS3 συνδέονται δικτυακά με τα PC που υπάρχουν πίσω.
Το σύστημα μπορεί να φορτωθεί με περιεχόμενο, να προγραμματιστεί πλήρως ως προς τους χρόνους έναρξης και λήξης της αναπαραγωγής συγκεκριμένου περιεχομένου και ο χρήστης μπορεί  να δημιουργήσει κάτι περισσότερο από ένα digital signage σύστημα, καθώς υπάρχει το δημιουργικό που τραβάει το μάτι, και φυσικά η ανάλυση HD, καθώς δεν υπάρχει στην Ελλάδα άλλο σύστημα HD ανάλυσης σε μαγαζί ή άλλο χώρο, εκτός αν μιλάμε για μεμονωμένη τηλεόραση που αναπαράγει συγκεκριμένο HD υλικό. Σημειωτέον ότι όλη η τεχνολογία ανήκει στη Sony, το software είναι το Ziris που επίσης ανήκει στη Sony όπως και τα PS3, ενώ το μόνο τρίτο προϊόν είναι το PC.

Υποστήριξη και δυνατότητες
Μετά την αρχική εγκατάσταση που γίνεται από την εταιρία Τεχνολογική Συστημάτων, μπορεί ο πελάτης – χρήστης να αξιοποιήσει το σύστημα ιδιαίτερα δημιουργικά και να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητές του στον τομέα του μάρκετινγκ και της επικοινωνίας. Αλλωστε πρόκειται για ένα σύστημα που βοηθάει μια επιχείρηση να αυξήσει τους τζίρους και τα κέρδη της και αυτό είναι που ουσιαστικά του δίνει πρόσθετη αξία και το καθιστά επένδυση. Αρκεί βεβαίως να αξιοποιηθεί σωστά. Οπως μας τόνισε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Μπλίκας, όσο περισσότερο δημιουργικά και ουσιαστικά ασχοληθεί ο κάθε πελάτης και εντάξει την προωθητική στρατηγική του στο σύστημα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αξιοποίηση για την εταιρία και τα προϊόντα του. Είναι γεγονός πάντως ότι τα στελέχη του μάρκετινγκ δεν έχουν δώσει το χρόνο που απαιτείται στην ψηφιακή σηματοδότηση, όμως είναι επίσης γεγονός ότι το μάρκετινγκ αλλάζει αργά αλλά σταθερά και στρέφεται σε νέες καινοτόμες λύσεις όπως αυτή της Sony…
Αλωστε όπως μας ανέφεραν από την Τεχνολογική και τη Sony, το σύστημα δεν πωλείται από το χαρτί, αλλά μόνο μέσω ζωντανού demo και τελευταία έχουν κάνει πολλά ζωντανά demo στα γραφεία της Τεχνολογικής στα Βριλήσσια όπου φιλοξενείται το σύστημα (αυτό των φωτογραφιών που ακολουθούν) για παρουσιάσεις. Επίσης η λύση που προσανατολίζονται, είναι να το πηγαίνουν στον πελάτη, το σύστημα να παραμένει εκεί για κάποιο διάστημα και να μπαίνουν συγκεκριμένοι στόχοι απόδοσης. Εχει γίνει επιμερισμός κόστους ανά μόνιτορ που ανέρχεται στα 6000 ευρώ  και φυσικά περιλαμβάνει τα πάντα, από software, hardware, PS3 τα πάντα, εκτός από τη βάση που θα είναι custom ανάλογα με την περίσταση και το σχέδιο.
Στη συνέχεια ο Βασίλης Παναγιωτίδης, συνεργάτης της Τεχνολογικής Συστημάτων, ο οποίος συμμετείχε και στην εγκατάσταση του Sony Ziris Canvas στο κατάστημα του Public στη Θεσσαλονίκη μας ανέλυσε το software του συστήματος, τη διαμόρφωση των Layers (μέσω του Ziris Pro o χρήστης έχει στη διάθεσή του εώς και 10 layers) και τα επιμέρους τμήματα του λογισμικού του (Ziris Screen Cutter, Manage Create και Ziris Edge) και κυρίως μας ανέλυσε την εγκατάσταση του συστήματος στο Public της Θεσσαλονίκης, για την οποία όμως δεν αναφέρουμε περισσότερα, αφού έχουμε σκοπό να δρομολογήσουμε επί τούτου μια επίσκεψη για να δούμε και να περιηγηθούμε επί του πρακτέου στα ενδότερα του Sony Ziris Canvas.
Ευχαριστούμε την Τεχνολογική Συστημάτων για την πρόσκληση, το demo και τις πληροφορίες που μας έδωσε. Ωστόσο περισσότερες πληροφορίες για το σύστημα Sony Ziris Canvas θα σας πουν στην Τεχνολογική Συστημάτων, ενώ όπως είπαμε υπάρχει και διαθέσιμο demo.

Επαφή
Τεχνολογική Συστημάτων
τηλ. 210 6017620
www.technologica.gr

Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση