Διαφήμιση
Κυριακή, 05 Δεκέμβριος 2010 12:15

Let there Be (More) light - 2ο Σεμινάριο GLP

του Βασίλη Λαδονικόλα

Τα άλματα που έχει σημειώσει η GLP στον τομέα του φωτισμού τα τελευταία χρόνια είναι γνωστά και όπως όλοι γνωρίζουμε, αυτό έγινε κυρίως με τις LED κεφαλές της σειράς Impression της εταιρίας, οι οποίες ανέβασαν με το καλημέρα τον πήχη σε δυσθεώρητα ύψη και έκαναν τον ανταγωνισμό να ασθμαίνει. Κατά ένα τρόπο λοιπόν, οι Γερμανοί της GLP θεωρούνται και είναι, πρωτοπόροι στον τομέα των κινούμενων LED φωτιστικών σωμάτων και ειδικότερα των κεφαλών, ενώ το σημαντικότερο όλων είναι ότι άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισαν αυτή την τόσο δημοφιλή όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, κατηγορία φωτιστικών σωμάτων.

GLP – Let there Be (more) light
Το 2o σεμινάριο της GLP ακολούθησε αυτό της RCF και πραγματοποιήθηκε από την εταιρία Καριώτης Audio Lighting, την Τρίτη 30 Νοεμβρίου στο Elefsina Hotel όπως και πέρυσι, με κεντρικό παρουσιαστή το Harry De Lon, διευθυντή πωλήσεων της GLP. Πριν την αμιγώς προϊοντική παρουσίαση προηγήθηκε μια παρουσίασε των πλεονεκτημάτων της LED τεχνολογίας που εφαρμόζει η GLP, με το Harry να μας παραθέτει ιεραρχικά τα επιμέρους πλεονεκτήματα των LED της GLP έναντι των συμβατικών φωτιστικών σωμάτων και κεφαλών. Ετσι ξεκίνησε από την υπεροχή της LED τεχνολογίας στον τομέα των χρωμάτων (πιο ρεαλιστικά και πλούσια), αναφέρθηκε στη σταθερότητα και τη χρωματική ομοιογένεια των LED κεφαλών, φυσικά στη σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση ισχύος (πλέον αυτό θα προδιαγράφεται στο άμεσο μέλλον και με ειδικές νόρμες...), την αυξημένη δημιουργικότητα, αλλά και τις νέες τεχνολογίες που είναι στα σκαριά και θα απογειώσουν ακόμα περισσότερο την απόδοση και τη χρηστικότητα των φωτιστικών σωμάτων με LED φωτεινές πηγές.
Αρκετό ενδιαφέρον εδώ είχε η σύγκριση μεταξύ CMY & RGB όσον αφορά την εξ’ ορισμού διαφορετική υπόσταση στο χρωματικό αποτέλεσμα που είναι κι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες αξιολόγησης ενός φωτιστικού σώματος.

Νέες τεχνολογίες στα RGB φωτιστικά της GLP
Απ’ ότι διαπιστώσαμε, τη GLP την απασχολούν ουσιαστικά θέματα που έχουν να κάνουν με τους τομείς της αξιοπιστίας, της ακόμα καλύτερης απόδοσης και της ποιότητας των φωτιστικών της. Γι’ αυτό και έχει τοποθετήσει στην πρώτη θέση των προτεραιοτήτων της θέματα όπως η ακόμα καλύτερη ψύξη των LED κεφαλών της. Ετσι, και με δεδομένο ότι τα LED είναι ημιαγωγοί έχει εφαρμόσει τις καλύτερες δυνατές λύσεις στον τομέα της απαγωγής θερμότητας, ξεκινώντας από το προφανές: αφού έχουμε να κάνουμε με ημιαγωγούς θα εφαρμόσουμε – και θα βελτιώσουμε – όλες τις τεχνικές ψύξης των ημιαγωγών. Ετσι λοιπόν έχουν εφαρμόσει ψύκτρες στα Impressions, Ηeatpipe στο Spot One (δείτε σχετικές φωτογραφίες), επιπρόσθετη υδρόψυξη στο Meisterstuck και διάφορες άλλες συμπληρωματικές αλλά εξίσου αποτελεσματικές τεχνικές απαγωγής θερμότητας στις υπόλοιπες LED κεφαλές τους. Ολα αυτά έχουν τα προφανή επιθυμητά για τη GLP (και τον ιδιοκτήτη GLP LED κεφαλών) αποτελέσματα, που σημαίνει ακόμα καλύτερη απόδοση, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής λόγω καλύτερης απαγωγής θερμότητας και ανάπτυξης μικρότερων θερμοκρασιών και φυσικά ακόμα μεγαλύτερη αξιοπιστία. Επιπλέον χάρη στην ακόμα χαμηλότερη κατανάλωση, επιβεβαιώνεται και το μοτό της GLP «our green is greener».

Κάνοντας φύλλο και φτερό ένα Impression 120 RZ
Εχει ενδιαφέρον να βλέπεις μια LED κεφαλή σαν την Impression 120 RZ, όμως απεδείχθη ότι το ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο όταν κυριολεκτικά τη διαλύεις. Αυτό έκαναν και οι Γερμανοί οικοδεσπότες μας της GLP, όπου άρχισαν να μας περιγράφουν κάθε τμήμα ενός Impression 120 RZ και για να το κατανοήσουμε καλύτερα, απλά έλυσαν ένα προκειμένου να κατανοήσουμε τη δομή και την κατασκευαστική λογική της GLP. Καταρχάς να επισημάνουμε ότι το Impression 120 RZ είναι ενεργά και παθητικά ψυχόμενο, καθώς στους βραχίονές του ενσωματώνει μικρούς ανεμιστήρες. Ουσιαστικά υπάρχουν 4 τμήματα που αποτελούν το φωτιστικό, τρία modules και τα LED. Τα πάντα βρίσκονται εντός της μικρής βάσης που αφαιρείται εύκολα όπως είδαμε, ενώ το φωτιστικό είναι ελαφρύ και ευέλικτο στην ανάρτηση, με την LCD οθόνη του να παρέχει όλες τις πληροφορίες στο χρήστη. Οσον αφορά τα DMX Mode, υποστηρίζει συνολικά 3 mode (normal, compressed και extended), ανάλογα με τη χρήση που έχει να κάνει με τη λειτουργία των ανεμιστήρων, τον παραγόμενο θόρυβο και φυσικά με τη φωτεινότητα των πηγών. Ανάλογα υποστηρίζει και τρεις διαφορετικές λειτουργίες ανάλογα με τη χρήση και την εφαρμογή. Ετσι έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ Theater Mode (χαμηλός θόρυβος, λειτουργία ανεμιστήρων σε μικρή ταχύτητα, και 15% λιγότερη ισχύ στο LED για δραστική μείωση της θερμοκρασίας), Κ2 Mode (το RGB mixing του Impression 120RZ μοιάζει με αυτό του Impression 90 RGB) και White Mode (δυνατότητα ρύθμισης της ισορροπία του λευκού για κάθε χρώμα ξεχωριστά, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν ‘γράφουν’ τηλεοπτικές κάμερες). Στο DMX normal mode αυτό μπορεί να γίνει μέσω ενός ειδικού καναλιού της φωτιστικής κονσόλας, ενώ σε DMX compressed mode τούτο μπορεί να γίνει (η ρύθμιση της ισορροπίας του λευκού δηλαδή) μέσω του display menu. Φυσικά υποστηρίζεται και Manual DMX, για τεστ των καναλιών ή για χρήση του Impression ως stand alone μονάδα.

Επίσης, έχοντας πλέον... διαλύσει το Impression 120RZ, είδαμε το τμήμα του display (με την πλακέτα και το CPU), τους αισθητήρες και τους τροχούς όσον αφορά τα μοτέρ υποστήριξης pan και tilt, καθώς και την κεντρική πλακέτα CPU της μονάδας με τον επεξεργαστή και τις υποδοχές συνδέσεις για τα μοτέρ, τους ανεμιστήρες, το display και τα δεδομένα, αυτό δηλαδή που ο Harry ανέφερε χαρακτηριστικά ως «το μυαλό του Impression». Τέλος, άλλα δυο ‘κομμάτια’ περιελάμβαναν την πλακέτα του dimmer και το κεντρικό τμήμα τροφοδοσίας της μονάδας. Φυσικά αφαιρέσαμε και το LED board με τα 120 Rebel High Power LED’s, ενώ είδαμε και από μέσα όλο το σύστημα ψύξης και απαγωγής θερμότητας της κεφαλής με την τεράστια ψήκτρα και τον ενσωματωμένο ανεμιστήρα. Τέλος, όσον αφορά την επανασυναρμολόγηση της μονάδας, αυτή ήταν κυριολεκτικά μια εύκολη υπόθεση 5λέπτου.

Νέα έκδοση (version 2) του 120RZ
Οπως πληροφορηθήκαμε είναι έτοιμη και η νέα έκδοση του 120RZ, την οποία παρουσίασαν πριν από περίπου δυο εβδομάδες. Οχι δεν πρόκειται για νέο φωτιστικό σώμα, αλλά για μερικές κρίσιμες αναβαθμίσεις στο υπάρχων που συνοδεύονται και από νέα έκδοση λογισμικού. Η version 2 του 120RZ διαθέτει νέα LED και dimmer board, ενώ αναβαθμίσεις έχουν λάβει χώρα και στην εσωτερική καλωδίωση των LED και του software. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η επίτευξη υψηλότερης φωτεινότητας κατά 20% και λιγότερος θόρυβος λόγω του νέου cast στα chokes της μονάδας. Περισσότερα γι’ αυτό θα σας πουν στην Kariotis Audio & Lighting.

Συγκρίσεις κόστους...για να φτάσουμε και στην ουσία του πράγματος
Ενα εξίσου ενδιαφέρον τμήμα στο εν λόγω σεμινάριο ήταν και τα κόστη κτήσης και συντήρησης που παρέθεσε ο Ηarry ξεκινώντας από τη σύγκριση μιας συμβατικής κεφαλής με discharge φωτεινή πηγή 575 (και συγκεκριμένα από ένα MAC 600) με ένα Impression 90 με LED φωτεινές πηγές. Φυσικά ξεκίνησε από το κόστος κτήσης (4000 έναντι 3000 ευρώ για το Impression 90) για να φτάσει στο κόστος των λυχνιών αναφέροντας ότι για το πρώτο θα χρειαστούμε 2.100 ευρώ για τις 14 συνολικά λάμπες που θα χρειαστεί να αλλάξουμε σε 10.000 ώρες λειτουργίες (προς 150 ευρώ η λυχνία υπολογίστηκε το κόστος έκαστης) ενώ αντίθετα για το Impression 90 το αντίστοιχο κόστος απλά δεν υφίσταται... Αντίστοιχες ωφέλειες υπάρχουν και στο service αλλά και κατά τη μεταφορά, αφού η διαφορά βάρους είναι τεράστια (30 κιλά το MAC έναντι 8 του Impression 90), ενώ αντίστοιχες διαφορές υπάρχουν και στον τομέα της κατανάλωσης. Αποτέλεσμα; Μετά από 10.000 ώρες λειτουργίας μιας συμβατική κινούμενη κεφαλής με discharge φωτεινή πηγή 575Watt το συνολικό κόστος (κτήσης, συντήρησης & χρήσης) θα φτάσει τα 14.215 ευρώ, ενώ ένα Impression 90 RGB θα έχει συνολικά κοστίσει μόλις 6.120 ευρώ. Στις 20.000 ώρες λειτουργίας, το κόστος της ‘συμβτικής’ κεφαλής θα έχει φτάσει τις 32.430 ευρώ, καθώς η συμβατική κεφαλή με τη λυχνία εκκένωσης θα πρέπει πολύ απλά να έχει αντικατασταθεί με μια καινούργια, ενώ η LED κεφαλή θα συνεχίσει να δουλεύει...Ετσι εξηγείται με αριθμούς και το γιατί πλεονεκτεί η LED τεχνολογία στις κεφαλές, έναντι των συμβατικών κεφαλών...

Παρουσιάσεις Impression 120 RZ, Volkslicht Zoom, Meisterstuck και Impression 240 XL και 300XL...
Η συνέχεια της παρουσίασης ανήκε στα προϊόντα της GLP, με το Harry να αρχίζει από το Impression 120 RZ (προσφέρει λειτουργία αυτόματου zoom στους σχεδιαστές φωτισμού και στους φωτιστές και να το κάνει με εύκολο, απλό και αποτελεσματικό τρόπο συνδυάζοντας νέες LED πηγές) με τα 120 Luxeon Rebel high power LEDs. Στην RGB έκδοσή του περιλαμβάνει 42 green LEDs, 36 blue LEDs και 42 red LEDs, με διάρκεια ζωής 50.000 ώρες, μηχανικό zoom με εύρος 10° - 28° και ταχύτατες κινήσεις με 660° Pan σε 2sec και 300° Tilt σε 1 δευτερόλεπτο αντίστοιχα.
Η συνέχεια ανήκε στο προσιτό «φως του λαού», το Volkslicht και Volkslicht Zoom που ενσωματώνουν 60 Rebel LED’s (21 Green LEDs, 21 blue LEDs, 18 Red LEDs) και προορίζεται για «shorter throw» εφαρμογές. Μεταφέρεται και τοποθετείται πανεύκολα καθώς ζυγίζει μόλις 7,8 κιλά. Υποστηρίζει Strobe – Effect με μεταβλητή ταχύτητα μεταξύ 1 – 10.
Το Meisterstuck είναι ένα 600 Watt RGBW LED chipset με ενσωματωμένο Liquid cooling σύστημα για ακόμα πιο αθόρυβη λειτουργία. Ο μέρος όρος λειτουργίας του πριν το απαραίτητο service ανέρχεται στις 10.000 ώρες, ενώ στο λευκό του υποστηρίζει μεταβλητή θερμοκρασία χρώματος μεταξύ 3.200K - 8.000K. Υποστηρίζει μεταβλητό μηχανικό zoom με εύρος 9° - 33° με micro Fresnel και 10 έως 34 μοίρες με Glass Fresnel. Ενσωματώνει 3 μοτέρ με ταχύτατες κινήσεις 540° Pan και 245° Tilt, ενώ επιπλέον ενσωματώνει LCD οθόνη, χρωματικά preset, λειτουργίες χρωματικού calibration, ενώ υποστηρίζει πρωτόκολο Usitt DMX-512 (μέσω 3πινων ή 5πινων XLR) και δίκτυο Artnet. Τέλος, ζυγίζει 32 κιλά και προορίζεται για μια εκτεταμένη γκάμα απαιτητικών εφαρμογών.
Το Impression 240 XL ενσωματώνει 240 Luxeon K2 high performance LED's και διατίθεται σε 4 συνολικά εκδόσεις που είναι οι εξής: RGB (78 red, 84 green, 78 blue LED's per color), WWC (156 warm white (3200K), 84 cold white (7200K), WCC (84 warm white (3200K), 156 cold white (7200K) και RGBWWC (50 red, 50 green, 56 blue, 54 warm white (3200K), 30 cold white (7200K).
Αντίστοιχα το Impression 300 XL ενσωματώνει 297 Luxeon Rebel high power LEDs με service life που ανέρχεται στις 50.000 ώρες. Στην RGB έκδοσή του διαθέτει 105 red, 96 green και 96 blue LEDs. Ζυγίζει 24 κιλά, ενσωματώνει Ethernet κι διαθέτει ένα υψηλής ακρίβειας μοτέρ ελέγχου της κίνησης με την ανάλυση να είναι επιλεγόμενη μεταξύ 8 και 16 Bit. Η μέγιστη ταχύτητα είναι 660° Pan, 330° Tilt.

GLP Spot One – New kid in town…
Ονομάζεται Spot One και είναι το νέο φωτεινό αστέρι της GLP. Εκανε ντεμπούτο στην πρόσφατη (Σεπτέμβρης) έκθεση Plasa στο Λονδίνο και ήταν ένα από τα highlight της έκθεσης. Σύμφωνα με τη GLP, αποτελεί την πρώτη στον κόσμο high powered RGB LED spot κεφαλή, ενώ η φωτεινότητα των LED του είναι εφάμιλλη με αυτή μιας κεφαλής που ‘φοράει’ συμβατική φωτεινή πηγή (discharge lamp) ισχύος 700W και γι’ αυτό το νέο μέλος της σειράς Impression ενδείκνυται για πληθώρα εφαρμογών. Ως φωτεινή πηγή χρησιμοποιεί ένα 400 Watt RGB LED Chipset, ενώ όσον αφορά το οπτικό του σύστημα διαθέτει μοτοριζέ zoom μεταξύ 10-32 μοίρες ενώ όσον αφορά τα ηλεκτρομηχανικά εφέ του, διαθέτει δυο Gobo wheels με 7+1 gobos έκαστος, ένα effect wheel. Η βάση του νέου SpotOne είναι ακόμα μικρότερη και η κεφαλή είναι ακόμα ελαφρύτερη και εξαιρετικά ήσυχη στη λειτουργία της, ενώ εντυπωσιακή είναι η δουλειά που έχει γίνει στον τομέα της ψύξης της κεφαλής με πολλαπλές επιπρόσθετες ψύκτρες στο άνω και κάτω τμήμα της (δείτε σχετικές φωτογραφίες στο τέλος της παρουσίασης).

Impression Laser
Το τελευταίο προϊόν που παρουσιάστηκε στο σεμινάριο ήταν το Impression Laser, ένα πραγματικά ενδιαφέρον laser με μέγιστη έξοδο στο διάφραγμα του laser 1200mW και γωνία σάρωσης 80 μοιρών στον οριζόντιο και κάθετο άξονα αντίστοιχα. Το μεγάλο του ατού πάντως που το διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό είναι ότι μπορείς να φτιάξεις το δικό σου γραφικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Impression Laser υπάρχει εδώ κι ένα χρόνο περίπου και συνεχώς εξελίσσεται...
Η παρουσίαση έληξε με τις κληρώσεις προϊόντων, όπου κληρώθηκαν 1 startube 120, 1 Volkslight, καθώς και το show design DMX creator 512. Ο Παντελής Καριώτης αναφέρθηκε στον προϊοντικό κατάλογο της GLP και στις προσφορές της εταιρίας του, ενώ είναι γεγονός ότι έλαβαν χώρα και παραγγελίες, αφού όπως είπαμε τα Impression έχουν καταφέρει και βρίσκονται στα μεγαλύτερα rider αλλά και στις πιο σημαντικές τηλεοπτικές παραγωγές και στο εξωτερικό αλλά και στα μέρη μας. Ευχαριστούμε για την πρόσκληση, τη φιλοξενία και τις πληροφορίες. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προιόντα της GLP, επικοινωνήστε με την εταιρία Αφοι Καριώτη.

Επαφή
Καριώτης Audio Lighting
τηλ. 210 5542855,
www.kariotis.gr, www.glp.de

Rate this item
(5 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση