Διαφήμιση
Τρίτη, 30 Νοέμβριος 2010 21:48

Σεμινάριο RCF από την Kariotis Audio & Lighting

του Βασίλη Λαδονικόλα

Στην Kariotis Audio & Lighting διοργάνωναν επιτυχημένα σεμινάρια και workshop όταν οι εποχές ήταν πιο εύκολες και οι πωλήσεις ήταν στο φόρτε τους για όλους. Το γεγονός ότι συνεχίζουν να το κάνουν εξίσου καλά, οργανωμένα και συνειδητά ακόμα και τώρα που τα πράγματα έχουν δυσκολέψει αρκετά, σημαίνει δυο πράγματα: είτε ότι είναι τρελοί γενικώς, είτε ότι είναι απλά τρελοί με τη δουλειά τους και με την υποστήριξη των προϊόντων τους. Και επειδή μάλλον το δεύτερο συμβαίνει, φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού και το προφανές: ότι η εταιρία του Π. Καριώτη θα βρίσκεται στις ελάχιστες Ελληνικές αντιπροσωπείες που θα ισχυροποιήσουν κι άλλο τη θέση τους στην αγορά εν μέσω κρίσης, γιατί πολύ απλά πιστεύουν σ’ αυτό που κάνουν, είναι πάντα εκεί και υποστηρίζουν συνεχώς τα προϊόντα τους και πρωτίστως τους πελάτες τους.
Κι επειδή αυτή η παρουσίαση ήταν πραγματικά διαφορετική, αφού αφορά μια τεράστια σε ιστορία, δυναμική αλλά και προϊόντα εταιρία, όπως η Ιταλική RCF, δεν περιορίστηκαν σε μια απλή θεωρητική παρουσίαση, αλλά είχαν φροντίσει να συνδυάσουν όλα αυτά και με ένα πολύ ενδιαφέρον demo πολλών και διαφορετικών συστημάτων που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο της Ελευσίνας και περιελάμβανε μια σειρά προϊόντων της RCF...

Η RCF συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηχείων, με τεράστια εμπειρία και γκάμα σε όλους τους τομείς. Παράλληλα, η RCF είναι σχετικά νέα (ενάμισι περίπου χρόνο) στο ρόστερ της Kariotis Audio & Lighting γι’ αυτό και διοργανώθηκε ένα event αντίστοιχο του μεγέθους της Ιταλικής εταιρίας. Καλεσμένοι από πλευράς RCF ήταν οι κ.κ. Federico Lugli (υπεύθυνος πωλήσεων) και Emanuele Morlini (τεχνικός, μέλος της R&D ομάδας και της υποστήριξης συστημάτων της RCF).

Λίγη Ιστορία...
Ολα ξεκίνησαν το 1949 όταν ιδρύθηκε η RCF στην Ιταλία και και κατασκεύαζε μικρόφωνα, public address συστήματα και μεγαφωνικές μονάδες. Κατά τις δεκαετίες του 50 και του 60 η RCF είχε ήδη πάρει τη θέση της στην αγορά αποτελώντας έναν μεγάλο OEM κατασκευαστή μεγαφώνων. Ηταν η πρώτη εταιρία που κατασκεύασε ενισχυτή ισχύος 300Watt στα μέσα της δεκαετίας του 60, ενώ ήταν και η πρώτη Ευρωπαϊκή εταιρία που διέθετε ένα τόσο ανεπτυγμένο κέντρο έρευνας και κατασκευής μεγαφωνικών μονάδων.
Τη δεκαετία του 80 πολλοί κατασκευαστές χρησιμοποιούσαν τα μεγάφωνα της RCF στις υλοποιήσεις τους, ενώ η εταιρία είχε μπεί με επιτυχία και στην αγορά του Hi-Fi και του car Audio, από τις οποίες απομακρύνθηκαν μερικά χρόνια αργότερα για να επικεντρωθούν αποκλειστικά στους τομείς του Installation και του Live.
Το 1996 η εταιρία παρουσίασε το ART300-A, ένα από τα πρώτα ενεργά ηχεία της αγοράς μαζί ίσως με κάποια της JBL που κι αυτή ξεκινούσε τα ενεργά ηχεία.
Από το 1998 έως το 2003 άλλαξαν πολλά στην RCF καθώς η εταιρία αποτέλεσε μέλος ενός μεγάλου και γνωστού αμερικάνικου γκρουπ.
To 2004 άλλαξαν όλα, καθώς αυτή είναι η χρονιά ορόσημο για το νέο ξεκίνημα της RCF, καθώς η εμπειρία του γκρουπ ήταν αναμφίβολα ενδιαφέρουσα, όμως οι Ιταλοί είχαν διαφορετικό τρόπο δουλειάς και σκέψης. Ετσι, χώρισαν στα τέλη του 2003, κι ένα γκρουπ Ιταλών που πίστευαν στην RCF έδωσαν τα κεφάλαια και ανεξαρτητοποιήθηκε η εταιρία για να ξαναμπεί δυναμικά στην πρώτη γραμμή κατασκευαστών ηχείων.
Πρώτο δείγμα γραφής η νέα σειρά ART, την οποία και παρουσίασαν στην αγορά μαζί με τη σειρά 4PRO Series, ενώ ακολούθησε και η σειρά TT+ High Definition Touring & Theater Series που αποτελεί μια σειρά αναφοράς για την RCF.
Τον Ιούλιο του 2007 μπήκαν στο Ιταλικό χρηματιστήριο, ενώ προϊοντικά παρουσίασαν τη νέα σειρά RCF Acustica.
Το 2008 ήρθε η σειρά ART 7 Series, ενώ το 2009 η εταιρία εξαγόρασε την επίσης Ιταλική SGM που ως γνωστόν εξειδικεύεται στην κατασκευή φωτιστικού εξοπλισμού αποτελώντας μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες προϊόντων φωτισμού στον κόσμο. Σήμερα η εταιρία διαθέτει ένα ολοκληρωμένο portfolio για Live εφαρμογές, για installation και για studio. Επιπλέον, το 2004 η εταιρία απασχολούσε 100 εργαζομένους, ενώ τώρα απασχολεί 220. Τα προιόντα της RCF αντιπροσωπεύονται σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως. Οσον αφορά τις πωλήσεις εδώ υπάρχει μια σχεδόν απόλυτη ισορροπία, με το 30% των πωλήσεων να λαμβάνει χώρα στην Ιταλία, άλλο ένα 30% στην Ευρώπη, το 20% στην Αμερική και το ίδιο ποσοστό (20%) στην Ασία. Επίσης, το Installation κομμάτι της αγοράς απορροφά περί το 40% των πωλήσεων της RCF. Να αναφέρουμε αν δεν το ξέρετε ότι στην RCF ανήκει και η εταιρία dB Technologies η οποία όμως είναι εντελώς ανεξάρτητη τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού και R&D όσο και σε επίπεδο διοίκησης και marketing.

Η ‘κόντρα’ σκέψη της RCF
Οπως μας τόνισε ο Emanuele Morlini, η εταιρία λειτουργεί με την ακριβώς αντίθετη λογική από άλλους μεγάλους και καταξιωμένους κατασκευαστές ηχείων. Καταρχάς κατασκευάζουν τα πάντα μόνοι τους και κυρίως της μεγαφωνικές τους μονάδες. Πολλοί άλλοι τις παραγγέλνουν (ακόμα και σ’ αυτούς), η RCF τις κατασκευάζει μόνη της κι έτσι εξασφαλίζει εκ πρωιμίου το σωστό ματσάρισμα με τα ηλεκτρονικά και τις καμπίνες. Κοινώς όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο Emanuele «δεν αναζητάμε μεγάφωνο για να το βάλουμε στην καμπίνα που σχεδιάσαμε, ξεκινάμε από το μεγάφωνο και κατασκευάζουμε το σωστό μεγάφωνο για την καμπίνα που έχουμε σχεδιάσει και για την εφαρμογή που θέλουμε να καλύπτει. Γι αυτό και έχουμε σωστά αποτελέσματα, γιατί ξεκινάμε από το driver». Το δεύτερο σημαντικότερο πράγμα είναι ότι σχεδιάζουν και κατασκευάζουν στην Ιταλία. Τα πάντα είναι χειροποίητα και σ’ αυτό κάνουν το αντίθετο απ’ ότι όλοι σχεδόν οι υπόλοιποι κατασκευαστές (ειδικά οι Αμερικάνοι) που έχουν μεταφέρει τις γραμμές παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου τους στην Κίνα. Όλα γίνονται in house, ελέγχουν τα πάντα στη γραμμή παραγωγής ενώ ένα ακόμα μυστικό είναι τα dedicated ηλεκτρονικά τους. Επίσης αναπτύσσουν τα κυκλώματα προστασίας μαζί με τις μονάδες τους. Γι’ αυτό και τα ηχεία τους έχουν πολύ καλό ήχο και είναι πλήρως αξιόπιστα δίχως να βγάζουν ζημιές. Διότι το ματσάρισμα σε κάθε στάδιο έχει γίνει εξαρχής σε κάθε στάδιο της παραγωγής.  

Η νεοσύστατη Audio Ακαδημία τους & το κρυφό τους όπλο...
Οπως μας ανέφερε τόσο ο Federico Lugli, όσο και ο Emanuele Morlini το μεγάλο όπλο της RCF βρίσκεται στους μετατροπείς της. Από κει και πέρα έχουν φροντίσει όλα τα στάδια της παραγωγής και δίνουν μεγάλη προσοχή παντού. Καταρχάς, φτιάχνουν τα πάντα στην Ιταλία και αυτό είναι εξίσου σημαντικό, ενώ επίσης σχεδιάζουν τα πάντα μόνοι τους, καθώς έχουν επενδύσει πολύ στο R&D τμήμα τους και έχουν το δικό τους εργοστάσιο κατασκευής καμπινών και όχι κάποιο εξωτερικό συνεργάτη όπως πολλοί κατασκευαστές. Αντίστοιχα διαθέτουν υψηλά στάνταρ ποιοτικού ελέγχου σε όλα τα στάδια παραγωγής, από τα πηνία φωνής έως το τελευταίο αξεσουάρ που χρησιμοποιούν στα ηχεία τους. Οσο για την RCF Audio Academy, άρχισε να λειτουργεί πριν από έξι μήνες, καθώς ξεκίνησαν την οργανωμένη και μεθοδική διοργάνωση ανεξάρτητων σεμιναρίων για τις διαφορετικές σειρές των ηχείων τους. Κοινώς, αποφάσισαν να επενδύουν σοβαρά στην εκπαίδευση και να λύνουν όλες τις απορίες των χρηστών και πελατών τους στην πράξη.

VSA Vertical Steerable Array – Το ψηφιακά καθοδηγήσιμο array
Περνώντας στις προιοντικές παρουσιάσεις ο Emanuele Morlini μας παρουσίασε το νέο VSA 2050 (Vertical Steerable Array), ένα πραγματικά διαφορετικό ηχείο για συγκεκριμένη χρήση και κάλυψη δύσκολων χώρων, στους οποίους θέλουμε να μπορούμε να προσαρμόζουμε ανά πάσα στιγμή τα χαρακτηριστικά του ηχείου σ’ αυτά του χώρου. Ετσι, το VSA 2050 του οποίου η φιλοσοφία κατασκευής και εκπομπής βασίζεται στις γνωστές αρχές της τεχνολογίας line array, προσφέρει δυνατότητα προσαρμογής των χαρακτηριστικών του (όπως διάγραμμα κάλυψης, γωνίες κλίσης των μονάδων) προκειμένου τα ηχεία να εκπέμπουν πάντα στην επιθυμητή περιοχή του χώρου όπου υπάρχουν ακροατές, αποφεύγοντας την ανεξέλεγκτη εκπομπή προς τους τοίχους και τις άλλες ανακλαστικές επιφάνειες του χώρου που αλλοιώνει το ηχητικό αποτέλεσμα. Το πιο σημαντικό όμως εδώ, είναι ότι η κάθετη διασπορά και οι επιθυμητές γωνίες κλίσης και εκπομπής των μονάδων ελέγχονται ψηφιακά μέσω τηλεχειρισμού, χάρι στην υψηλή επεξεργαστική ισχύ του ενσωματωμένου DSP επεξεργαστή που ενσωματώνει η ‘κολώνα’ έκαστου VSA 2050. Εχουν σχεδιαστεί για να λύσουν προβλήματα ακουστικής σε εσωτερικούς χώρους όπως εκκλησίες, συνεδριακά κέντρα κλπ. Με δυο ‘κολώνες’ οδηγείς τον ήχο εκεί που θέλεις κι έτσι βγάζεις από το ‘παιχνίδι’ της ανεξέλεγκτης ανάκλασης τους τοίχους και τις παράλληλες επιφάνειες κάθε χώρου και ιδιαίτερα των πιο δύσκολων.
Το κάθε ηχείο ενσωματώνει 20 full range μονάδες 3,5 ιντσών οι οποίες οδηγούνται από αντίστοιχο αριθμό (20) ψηφιακών ενισχυτών τάξης D με αποθέματα ισχύος 50Watt έκαστος. Αρα έχουμε και 20 digital audio channels, A/D μετατροπές 32bit/48kHz και Single Tdm bus. Η οριζόντια κάλυψη φτάνει τις 130 μοίρες ενώ η κάθετη κάλυψη προσφέρει επιλογές ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου και του ακροατηρίου και κυμαίνεται μεταξύ 10 και 30 μοίρες (έλεγχος 10 μοιρών έως τα 300Hz). Οπως μας εξήγησε ο Emanuele υπάρχουν τρεις τρόποι χειρισμού (configuration modes) του VSA 2050 που είναι οι εξής:
Easy Focus function
Αυτό που χρειάζεται να ξέρει ο εγκαταστάτης – χειριστής είναι το ύψος της κολώνας, και η επιθυμητή απόσταση κάλυψης. Στη συγκεκριμένη λειτουργία Easy Focus, χρησιμοποιούνται τα preset του συστήματος για να ρυθμίσει ο χρήστης το focus σε μέτρα. 
Easy beam
Εδώ, πρέπει απλά να ξέρουμε το ύψος της εγκατάστασης. Ρυθμίζουμε beam και tilt γωνία αντίστοιχα και επιτυγχάνουμε το επιθυμητό διάγραμμα κάλυψης.
Free beam
Πρόκειται για μια ‘ελεύθερη’ ρύθμιση χωρίς τη χρήση preset. Ουσιαστικά ο χρήστης αφού πειραματιστεί με το σύστημα και τα χαρακτηριστικά του χώρου τοποθέτησης, ρυθμίζει το σύστημα και εφαρμόζει τα δικά του presets. 

Mytho Reference Monitors
Η νέα σειρά Mytho Reference Monitor της RCF έκανε ντεμπούτο όπως ίσως θα θυμάστε στην προηγούμενη έκθεση της Φρανκφούρτης και περιλαμβάνει δυο μοντέλα, τα Mytho 6 και Mytho 8, ενώ όπως μας αποκάλυψε ο Emanuele Morlini, ο ίδιος ο κος Genelec (κατά κόσμον  Ilpo Martikainen) τα άκουγε προσεκτικά για ένα μισάωρο στο booth της RCF. Τα ηχεία ‘φοράνε’ ένα 6,5άρι κι ένα 8άρι γούφερ αντίστοιχα, ενώ το τουίτερ αμφοτέρων έχει διάμετρο 1ίντσας και διαθέτει μεταλλικό θόλο. Η καμπίνα και των δύο κατασκευάζεται από φύλλα αλουμινίου. Και τα δυο μοντέλα χρησιμοποιούν τις ίδιες ενισχυτικές διατάξεις για την οδήγηση των μεγαφώνων τους και συγκεκριμένα, δυο (αναλογικής σχεδίασης) ενισχυτικά τάξης AB, ένα με αποθέματα 200Watt για το γούφερ κι ένα με ισχύ 100 Watt για την οδήγηση του τουίτερ. Στα ατού τους και η τεχνολογία ICC (Impedance Control Coil) που βασίζεται στην ύπαρξη ενός δεύτερου πηνίου που ουσιαστικά ακυρώνει την αυτεπαγωγή του πρώτου με αποτέλεσμα τη διεύρυνση της ευαισθησίας και τη μείωση της παραμόρφωσης. Ενα δευτερεύον κέρδος από την ύπαρξη της εν λόγω τεχνολογίας είναι η ακριβέστερη λειτουργία του ηχείου γύρω από την περιοχή του cross point και η φασική γραμμικότητα κατά την αναπαραγωγή του, γεγονός με ευεργετικότερες συνέπειες στην κρίσιμη μεσαία περιοχή. Η ύπαρξη DSP επεξεργαστή παρέχει ευπρόσδεκτες ρυθμίσεις και λειτουργίες (ισοστάθμισης, x-over, προστασίες στα ενισχυτικά και τα μεγάφωνα, soft clip limiters κλπ). Επιπλέον, μπορείτε να ρυθμίσετε μπάσα και πρίμα (με βήματα των 2dB), ενώ διατίθεται ανεξάρτητη σίγαση ανά δρόμο, ώστε να μπορείτε να ακούτε ανεξάρτητα την κάθε μεγαφωνική μονάδα (γούφερ, τουίτερ) ή του κάθε ζεύγους ηχείων.
Τα Mytho μπόρεσαν να τα ακούσουν όλοι παρευρισκόμενοι, χρησιμοποιώντας δικό τους υλικό. Ενα καλό (όπως απεδείχθη και θα εξηγήσω παρακάτω γιατί) τεστ που έκανε ο υπογράφων ήταν να ακούσει τα Mytho πρίν και μετά τις ακροάσεις των μεγαλύτερων συστημάτων της RCF στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Ελευσίνας.

Art 7 Series
Ο Federico Lugli, όσο και ο Emanuele Morlini μας προκάλεσαν ανοιχτά να συγκρίνουμε οποιοδήποτε ηχείο στην κατηγορία του με αυτό. Και αυτό το έκαναν διότι όπως μας αποκάλυψαν το έχουν καταρχάς συγκρίνει οι ίδιοι, με πολλά πλαστικά και όχι μόνο ηχεία της αγοράς και από αυτές τις συγκριτικές διαδικασίες αναδείχθηκε ως το πιο ισχυρό ηχείο πλαστικής καμπίνας και ο νικητής σε κάθε σύγκριση. Το σχεδίασαν πριν από 3 χρόνια ξεκινώντας ξανά από τις μονάδες. Εχει σχεδιαστεί για επαγγελματίες και χρησιμοποιείται καθημερινά γι’ αυτό και η αξιοπιστία του έχει αποδειχθεί στο δρόμο...
Είναι εύκολο στη μεταφορά, στη χρήση και την εφαρμογή και ενσωματώνει έναν αξεπέραστο λόγο τιμής προς απόδοση, μαζί με μονάδες νεοδυμίου και ψηφιακούς ενισχυτές, γι’ αυτό άλλωστε και είναι ανάλαφρο. Η γκάμα της σειράς είναι μεγάλη και περιλαμβάνει τα ART 708-A (8ιντσο γούφερ και 1ίντσα κόρνα), ART 710-A (10ιντσο γούφερ και 1ίντσα κόρνα), ART 712-A (12ιντσο γούφερ και 1ίντσα κόρνα), ART 715-A (15ιντσο γούφερ και 1ίντσα κόρνα), ART 722-A (12ιντσο γούφερ και 2ίντση κόρνα) και ART 725-A (15ιντσο γούφερ και 2ίντση κόρνα), ενώ η σειρά ολοκληρώνεται από 2 sub το ART 902-AS (1000W, 12ιντσο γούφερ) και ART 905-AS (1000W, 15ιντσο γούφερ), ενώ διατίθεται και το παθητικό δίδρομο ART 725 με το 15ιντσο γούφερ. Η σειρά ολοκληρώνεται από μια μεγάλη γκάμα αξεσουάρ και mounting brackets. Φυσικά τα ηχεία της σειράς μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως wedge μόνιτορ, ενώ όπως μας εξήγησε ο Emanuele δεν χρησιμοποιούν τους ίδιους ενισχυτές παντού. Στη συνέχεια μας εξήγησε τα διαφορετικά X-point τους (1800Hz και 1300Hz) και μας έδωσε παραδείγματα εφαρμογών.

Art 4 Series
Η σειρά Art είναι ολοκαίνουργια και συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των σειρών Art 3 και Art 7. Διαθέτει επανασχεδιασμένους ψηφιακούς ενισχυτές και καινοτομίες που την κάνουν ιδεατή για κάθε εφαρμογή portable sound και όχι μόνο. Η σειρά Art 4 περιλαμβάνει τα ART 408-A,  ART 410-A, ART 412-A, ART 415-A, ART 422-A και ART 425-A για τα οποία μπορείτε να ζητήσετε πληροφορίες από την εταιρία Kariotis Audio & Lighting, ή να επισκεφθείτε το site της RCF…

RCF - Installation Sound & Γιουβέντους…
Πριν μας παρουσιάσουν τους εκπροσώπους των installation σειρών Compact, H, L και P Series,οι Ιταλοί της  RCF μας ανέφεραν ότι αυτά τα ηχεία θα τοποθετηθούν στο νέο στάδιο της Γιουβέντους στο Τορίνο με την εγκατάσταση να πραγματοποιείται μέσα στο 2011. Μας ανέφερε ότι τα ηχεία των σειρών αυτών προορίζονται για outdoor και indoor χρήση, είναι πλήρως αδιάβροχα (μπροστά στη σίτα υπάρχει ένα διάφανο ηχοδιαπερατό υλικό το οποίο αδιαβροχοποιεί πλήρως τη μπάφλα και τις μονάδες κάθε καμπίνας). Τα συγκεκριμένα ηχεία παράγονται εκτός από μαύρο και σε λευκό χρώμα, ενώ αναλυτικά ο Emanuele Morlini μας παρουσίασε το C3110 καθώς και το C5212 W-L (το W ενδεικνεύει τη διασπορά των 90x40 μοιρών με τετράγωνη σχεδόν κόρνα και το L είναι το long throw με διάγραμμα κάλυψης 60x40). Εν συνεχεία μας παρουσίασε και το H 1315 (από την αντίστοιχη σειρά H Series) καθώς θα το ακούγαμε εν συνεχεία στο γήπεδο. Χαρακτηριστικό της σειράς H είναι οι ελλειπτικές κόρνες, αλλά και το γεγονός ότι έχουν 2ιντσα driver όμως επειδή η RCF είναι τίμια εταιρία αναφέρουν την οριζόντια διάσταση της εξόδου που είναι 1,4 γι’ αυτό και αναφέρουν στα τεχνικά τους χαρακτηριστικά αυτή την τιμή.
Η παρουσίαση έκλεισε με τα subwoofer των παραπάνω installation σειρών (είναι 5 στο σύνολό τους, με τα τρία πρώτα να διαθέτουν band-pass αρχιτεκτονική φόρτισης χαμηλού και τα άλλα δυο να χρησιμοποιούν αρχιτεκτονική ανάκλασης χαμηλών), που είναι τα S4012 (μονό 12ιντσο), το S4022 (band pass με 2πλό 12άρι), το S 8015 (μονό 15άρι) και τα bass reflex S8018 και S8028 (με 2πλό 18άρι).
Για το 15άρι sub ο Emanuele μας είπε ότι προέκυψε πρίν 2 χρόνια στη Νέα Υόρκη όταν βρισκόταν εκεί για ένα demo. Του ζητήθηκε λοιπόν ένα μικρό και compact sub για χρήση κάτω από καθίσματα. Ετσι προέκυψε το 15άρι που είναι ισχυρό, γρήγορο και compact διαστάσεων, ενώ μόλις το άκουσαν παράγγειλαν 100 sub και στη συνέχεια έγινε μόδα σε πολλά club στη ΝΥ τα οποία χρησιμοποιούν sub της RCF.
Τέλος είδαμε τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του 4κάναλου τελικού ενισχυτή EP 5004, του επεξεργαστή DX 4008 με τα 4 in 8 out και το PC control interface, καθώς και του RDNET real time networking που χρησιμοποιούν στα line array συστήματά τους και όχι μόνο. 

Installed sound P series
Ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσίαση δόθηκε στην installation σειρά P η οποία απευθύνεται σε εξωτερικούς χώρους με τα ηχεία της σειράς να είναι πλήρως αδιάβροχα, εξ’ου και οι πλαστικές καμπίνες. Τα ηχεία της σειράς είναι πλήρως arrayable και προορίζονται για στάδια, θεματικά πάρκα, πλατείες, πλοία κλπ. Στην Αμερική έχουν κάνει αρκετά baseball στάδια με την καταληπτότητα της φωνής να είναι εξαιρετική. Βεβαίως, ο Emanuele μας ξεκαθάρισε ότι δεν προορίζονται για κονσέρτα αλλά για την αναπαραγωγή background μουσικής. Τέλος μας έδειξε τα ομοαξονικά τους ηχεία, αναφέροντάς μας ότι είναι η μόνη εταιρία που έχει στον ίδιο μαγνήτη χώρο για δυο πηνία.
Οι υπόλοιποι κατασκευαστές χρησιμοποιούν ένα γούφερ με το HF driver να είναι το ένα μέσα στο άλλο, αλλά τα δυο point source βρίσκονται εκ των πραγμάτων σε διαφορετική σημειακά θέση. H RCF έχει αναπτύξει ένα ειδικό μετατροπέα όπου το compression driver του γούφερ και της μονάδας αναπαραγωγής υψηλών να φιλοξενούνται στον ίδιο μαγνήτη άρα και στην ίδια ακριβώς θέση. Ετσι εξασφαλίζεται η απόλυτη ευθυγράμμιση κατά την αναπαραγωγή τους.

Ποιά Γιουβέντους... Πανελευσινιακάρα... (ή αλλιώς εντυπώσεις ακροάσεων…)
Μπορεί το νέο γήπεδο της Γιουβέντους να φιλεξονήσει ένα τεράστιο installation σύστημα RCF, όμως οι υπεύθυνοι της εταιρίας Kariotis Audio & Lighting μαζί με τους Emanuele Morlini και Federico Lugli, μετουσίωσαν τη θεωρεία σε πράξη, καθώς είχαν στήσει μια αρκετά εκτεταμένη γκάμα διαφορετικών ηχείων της RCF στο γήπεδο της Ελευσίνας για ακροάσεις, συγκρίσεις και αναλύσεις. Ετσι, μετά το γεύμα που προηγήθηκε, όλοι οι συμμετέχοντες (περί τους 50) μεταβήκαμε στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Ελευσίνας όπου ακούσαμε 4 διαφορετικά συστήματα σε διαφορετικές παραλλαγές (χωρίς και με subwoofer) μεταξύ τους.
Ακούσαμε λοιπόν 3+3 ART 725 (15ιντσο γούφερ και 2ίντση κόρνα) με και χωρίς τα sub της σειράς Acustica (8028 με διπλό 18άρι), τα Η 1315 (2+2) της σειράς Acoustica συνοδευόμενα από 4 (2+2) ίδια subwoofer, καθώς και τα array συστήματα NXL 23Α (4+4 και αντίστοιχα sub τα NXS25A και NXS21A) και το μεγάλο line array TTL55-Α με τους 8 δορυφόρους (2 12άρια, ένα 10ιντσο και 3 HF Drivers 1,5 ίντσας) και τα 12 sub (6+6) TTS56A ανά πλευρά.
Οι ακροάσεις ξεκίνησαν όπως είναι πολύ λογικό από το μικρότερο προς το μεγαλύτερο σύστημα. Αρα λοιπόν ακούσαμε πρώτα τα μικρά πλαστικά portable ηχεία της σειράς ΑRΤ 7 (τα παθητικά ART 725) μαζί με τα sub τους. Από τις ακροάσεις λοιπόν επιβεβαιώθηκε ότι οι Ιταλοί δεν ήταν υπερφίαλοι πριν λίγο κατά τη θεωρητική παρουσίαση όταν έλεγαν ότι έχουν το καλύτερο πλαστικό ηχείο της αγοράς. Βεβαίως δεν το ακούσαμε συγκριτικά με κάποιο ανταγωνιστικό προιόν όμως ήταν σαφές ότι το ηχείο παίζει εξαιρετικά για το μέγεθός του, την τιμή του και το πλαστικό του περίβλημα… Αναμφίβολα δείχνει ότι ανεβάζει τον ‘πλαστικό πήχη’ σε δυσθεώρητα ύψη, άλλωστε μόνο τυχαία δεν είναι η επιτυχία της σειράς ART ως τώρα.
Εξίσου ευχάριστη έκπληξη, τουλάχιστον για τον υπογράφων, αποτέλεσε και τα Η 1315 μαζί με τα sub 8028. Ομοιογενής ήχος, πολύ καλό δέσιμο μεταξύ των περιοχών, αίσθηση ξύλινης αλλά άκαμπτης καμπίνας κι ένα πολύ compact και ισορροπημένο συχνοτικά ηχητικό αποτέλεσμα που το βοήθησε και η διάταξη (είχαν στηθεί πάνω στη σκηνή δεξιά και αριστερά) σε σχέση με τη θέση ακρόασης του FoH. Πολύ καλή ήταν και η απόδοση των sub του σετ, που δεν είχαν το απύθμενο χαμηλό των μεγαλύτερων sub που ακολούθησαν, αλλά είχαν εξαιρετικά ποιοτικό χαμηλό και πολύ καλή σχέση μεταξύ όγκου ατάκας και χρονισμού.
Το array σύστημα NXL 23A (4 ανά πλευρά) μας έβαλε σε Line array λογική όσον αφορά το διάγραμμα κάλυψης. Οπωσδήποτε ένα τίμιο σύστημα, με ισορροπία στις χροιές και πολύ καλή διαύγεια στις υψηλομεσαίες. Το ακούσαμε με 2 και 4 sub ανά πλευρά και στις δυο περιπτώσεις το αποτέλεσμα ικανοποίησε. Τέλος, το μεγάλο line array σύστημα TTL55-Α με τους 16 δορυφόρους (2 12άρια, ένα 10ιντσο και 3 HF Drivers 1,5 ίντσας) και τα 12 sub (8 δορυφόροι και 6 sub TTS56A ανά πλευρά) είχε τη μεγαλύτερη δυναμική, το υψηλότερο SPL και πολύ πίεση χαμηλά. Όταν οδηγήθηκε στα όριά του, έβλεπες όλους τους παρευρισκόμενους ακροατές να ‘τρέχουν’ πρός το FoH για να αποφύγουν την πίεση, ειδικά από τα sub. Το σύστημα έδειξε να μην τελειώνει γρήγορα, κάθε άλλο μάλιστα, ενώ απέδωσε ιδιαίτερα καθαρά την περιοχή των φωνών. Το χαμηλό του όπως είπαμε έμοιαζε ατελείωτο και γενικώς όλο το σύστημα κάλυψε άνετα το χώρο ακρόασης και πολύ παραπάνω από αυτόν. Τα είδη μουσικής που ακούσαμε είχαν αρκετή ποικιλία, ενώ τα σχόλια που ακούστηκαν από τους παρευρισκόμενους ήταν ιδιαίτερα κολακευτικά για όλα τα συστήματα, αν και νομίζω ότι τα δυο μικρότερα κέρδισαν τους περισσότερους, ίσως διότι δεν ανέμεναν αυτή την απόδοση από τα πλαστικά ART, αλλά και από τα μεγαλύτερα Η 1315 με τα sub τους που προσωπικά με κέρδισαν περισσότερο ίσως, λόγω τοποθέτησης. Παρόλα αυτά το μεσαίο και το μεγάλο line array σύστημα έδειξαν να κοιτάζουν στα μάτια τα μεγάλα και καταξιωμένα συστήματα της αγοράς που αντιστοιχούν στο μέγεθος και την κλάση τους.
Ισως το πιο σημαντικό απ’ όλα όμως, κατά την ταπεινή γνώμη μου, είναι ότι όλα τα συστήματα της RCF είχαν κοινές χροιές και ίδια ηχητική φιλοσοφία σε διαφορετικό μέγεθος και level, κάτι που καθιστά προφανές την κοινή καταγωγή και φιλοσοφία των μεγαφώνων καταρχάς. Επιστρέφοντας αργότερα στο Elefsina Hotel άκουσα ξανά τα δυο μόνιτορ της σειράς Μytho και επιβεβαίωσα πλήρως αυτή μου την άποψη, καθώς διέκρινα κοινή ηχητική φιλοσοφία με τα μεγαλύτερα συστήματα που ακούσαμε στο γήπεδο της Ελευσίνας…

Η συνάντηση αυτή έκλεισε με τον Παντελή Καριώτη να ανακοινώνει τους νικητές των 3 προϊόντων της RCF που κληρώθηκαν (Mytho 6, ART 310 και 312A) και τις ειδικές προσφορές για τους dealer και τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο. Οι τιμές είναι πράγματι ελκυστικές, οπότε καλό είναι να επικοινωνήσετε με την Kariotis Audio & Lighting για να σας ενημερώσουν σχετικά. Το δια ταύτα είναι ότι παρακολουθήσαμε ένα χρήσιμο σεμινάριο και ουσιαστικά ήταν η πρώτη φορά που η RCF και τα προϊόντα της παρουσιάστηκαν τόσο αναλυτικά σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο στους Ελληνες επαγγελματίες του ήχου.
Η επόμενη αναλυτική αναφορά στα προιόντα της RCF ευελπιστούμε να γίνει μέσα από το εργοστάσιο της Ιταλικής εταιρίας...
Ευχαριστούμε όλους από την Kariotis Audio & Lighting για την πρόσκληση, τη φιλοξενία και την ενημέρωση….

Επαφή
Kariotis Audio & Lighting
Τηλ. 210-5542855
www.kariotis.gr
www.rcf.it 

Rate this item
(10 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση