Διαφήμιση
Κυριακή, 07 Νοέμβριος 2010 19:42

«H Τέχνη Του Φωτός» σ’ ένα σεμινάριο...

του Βασίλη Λαδονικόλα

Η εταιρία Π.ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Α.Ε.Ε. πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου σεμινάριο Επαγγελματικού και Αρχιτεκτονικού Φωτισμού, στο Showroom της, στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου 86 στην Αθήνα. Το σεμινάριο είχε τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η Τέχνη Του Φωτός» και σ’ αυτό συμμετείχαν οι οίκοι: Lee Filters, Pulsar, Ldr και Airstar. Η παρουσίαση απευθυνόταν σε Αρχιτέκτονες, Διακοσμητές, Σχεδιαστές Φωτισμού, και Κατασκευαστικές εταιρείες, ενώ ομιλητές ήταν οι κ.κ. Adam Young & Ralph Young από τη Lee Filters, Jon Pets από την Pulsar και Christian Schramm από την Airstar. Ας δούμε τι ακριβώς είδαμε και ακούσαμε σ’ αυτό το πραγματικά ενδιαφέρον σεμινάριο στο οποίο το επίπεδο (εισηγητών & παρευρισκόμενων) ήταν για ακόμα μια χρονιά πραγματικά υψηλό.  

40 χρόνια Pulsar με νέα προϊόντα...
Το σεμινάριο ξεκίνησε με τον Jon Pets από την Pulsar του οποίου το πρόγραμμα περιελάμβανε ουσιαστικά δυο μικρές παρουσιάσεις, καθώς στο πρώτο σκέλος της παρουσίασης μας παρουσίασε τα νέα προϊόντα της εταιρίας του (κάποια ήδη έτοιμα, κάποια άλλα θα είναι έτοιμα το Γενάρη), ενώ στο δεύτερο μας παρουσίασε την εγκατάσταση αρχιτεκτονικού φωτισμού της Pulsar στο κτίριο της Zain (εταιρία κινητής τηλεφωνίας) στο Μπαχρέιν, που αποτελεί και το δεύτερο μεγαλύτερο project της Pulsar στο Μπαχρέιν.
Ξεκινώντας την παρουσίαση ο Jon Pets μας υπενθύμισε ότι φέτος η Pulsar συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας, ενώ επισήμανε και την ιδιαίτερα ισχυρή σχέση της Pulsar με την εταιρία Π.ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Α.Ε.Ε. καθώς η συνεργασία τους συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια...
Οσον αφορά τα νέα προϊόντα, μας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρίν από ένα 6μηνο περίπου τους προσέγγισε μια εταιρία αρχιτεκτονικού φωτισμού και τους ζήτησε ένα πιο ‘δυνατό’ φωτιστικό προκειμένου να αντικαταστήσουν το 575. Εν ολίγοις ήθελαν ένα πιο ισχυρό φως στο ίδιο μέγεθος. Κάπως έτσι γεννήθηκε το ‘διπλό’ Chroma Flood 400 που ουσιαστικά ενσωματώνει δυο φωτιστικές πηγές στη συσκευασία ενός φωτιστικού σώματος. Το Chroma Flood 400 είναι ένα stand alone φωτιστικό, λειτουργεί χωρίς DMX, διαθέτει δυο γεννήτριες προγραμμάτων, ενώ στα ατού του συγκαταλέγεται και η αποτελεσματική θερμική διαχείριση καθώς ως γνωστόν τα LED παράγουν θερμότητα από την πίσω πλευρά. Μια πρωτοπορία της Pulsar στο συγκεκριμένο φωτιστικό σώμα είναι ότι ενσωματώνει ένα σύστημα συνεχούς ανίχνευσης της θερμοκρασίας των LED με αποτέλεσμα το φωτιστικό να ‘κόβει’ σε ισχύ κατά 5% αν χρειαστεί. Ωστόσο, εάν αυτό δεν είναι αρκετό τότε ‘κόβει’ άλλο ένα 5% προκειμένου η θερμοκρασία να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα. Φυσικά πληροί τις προδιαγραφές IP65 για χρήση σε εξωτερικό χώρο, ενώ η διάρκεια ζωής του σε δυναμική χρήση φτάνει τις 100.000 ώρες και τις 25.000 ώρες λειτουργίας σε κατάσταση στατικού φωτισμού.

Τα επόμενα προϊόντα που είδαμε ανήκουν στην επίσης νέα σειρά Chroma PoweLine που θα είναι έτοιμη τον Ιανουάριο. Πρόκειται για υψηλής απόδοσης γραμμικά LED με 85Watt κατανάλωση στο μέτρο. Παράγονται σε δυο μεγέθη μήκους, 80cm και 120cm  (με 2 και 3 τμήματα αντίστοιχα), πληρούν της προδιαγραφές IP66, ενώ σύμφωνα με τον Jon Pets η μεγαλύτερη καινοτομία τους εντοπίζεται στο καλώδιο το οποί είναι κοινό για τροφοδοσία και DMX. Ενα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι τα εν λόγω φωτιστικά δεν έχουν μενού για DMX και address καθώς αυτό γίνεται από software μέσω ειδικού interface. Ετσι περιορίζονται τα ηλεκτρονικά μέρη του φωτιστικού. Διατίθενται σε 5 lens options από 10 έως 90 μοίρες, ενώ υπάρχει και μια ακόμα stand alone έκδοση που μπαίνει απευθείας στο δίκτυο τροφοδοσίας. Η συγκεκριμένη έκδοση είναι οικονομική καθώς υποστηρίζει μόνο λευκό φωτισμό δίχως dimming...

Η σειρά Chroma Line…
... ίσως σας είναι γνωστή, διότι υπήρχε και πέρυσι, όμως φέτος είναι αναβαθμισμένη . Πρόκειται για ένα γραμμικό φωτιστικό που χρησιμοποιεί tri colour LED ισχύος 40Watt. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα στιβαρή κατασκευή που διατίθεται σε τρία μήκη (400, 800 και 1200mm) και σε 5 Lens από 10 έως 90 μοίρες. Η βασική διαφορά με τα προηγούμενα μοντέλα της σειράς είναι η μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των LED καθώς και η οδήγηση των LED με το 50% της ισχύος τους για έξτρα ισχύ. Κερασάκι στην τούρτα είναι πάντως η τιμή του, καθώς είναι κατά 18% φθηνότερο σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο.

Chromascape AR111
Αλλο ένα νέο προιόν που βασίζεται σ’ ένα ήδη υπάρχων under-water φωτιστικό. Πρόκειται όμως για ένα φωτιστικό που κατασκευάστηκε από την αρχή προκειμένου να γίνει το πιο αξιόπιστο υποβρύχιο φωτιστικό σώμα της αγοράς. Οι ενισχύσεις λοιπόν που έχει δεχθεί ως πρός αυτόν τον τομέα (αδιαβροχοποίηση) είναι πολλές με πρώτη και καλύτερη το καλώδιο απ’ το οποίο συνήθως παρουσιάζουν διαρκές τα υποβρύχια φωτιστικά σώματα. Η λύση εδώ ήταν ένας καλύτερος και πιο αξιόπιστος connector με εγγύηση ύψιστης αδιαβροχοποίησης καθώς έχει προδιαγραφές IP68. Το σημαντικό είναι ότι είναι αδιάβροχο ακόμα και όταν δεν βιδώσει καλά, λόγω της σιλικόνης που του έχουν εφαρμόσει. Επίσης το ίδιο το φωτιστικό AR111 πληροί τις προδιαγραφές IP 65 ενώ ο συνδυασμός του (μπαίνει σε IP68) με IP68 δίνει τη μέγιστη δυνατή εγγύηση αδιαβροχοποίησης. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κος Pets, δεν είναι φθηνό προϊόν καθώς κατασκευάζεται από ειδικό ανοξείδωτο ατσάλι 316 Marine grade, ενώ συνοδεύεται και από αξεσουάρ στήριξης και κιτ για το έδαφος. Μια ακόμα καινοτομία είναι ότι περιστρέφεται εσωτερικά η βάση των LED για την επίτευξη της επιθυμητής γωνίας φωτισμού. Η εγγύησή του είναι 3 χρόνια.
To Chroma AR111 Par Bar κατασκευάστηκε για αρχιτεκτονική χρήση, καθώς οι πελάτες ζήτησαν συγκεκριμένο τύπο φωτισμού (επρόκειτο για μια εφαρμογή φωτισμού σε μουσείου). Προορίζεται για εφαρμογές σε θέατρο, τηλεόραση κλπ 

Wireless DMX
Το συγκεκριμένο προϊόν υπάρχει αρκετά χρόνια, όμως πλέον μιλάμε για χαμηλού κόστους ασύρματο DMX. Στα ατού του το γεγονός ότι είναι πλήρως αδιάβροχο (IP66) και χρησιμοποιείται σε εξωτερικές αρχιτεκτονικές εγκαταστάσεις, ενώ έχει πολύ καλή ασύρματη επικοινωνία με οποιοδήποτε φωτιστικό, αποτελώντας παράλληλα και την πιο φθηνή ίσως λύση της αγοράς. Παράγεται σε δυο εκδόσεις, με εσωτερική κεραία και εξωτερική κεραία αντίστοιχα. Το ασύρματο DMX με εσωτερική κεραία έχει εμβέλεια 250 μέτρα (χωρίς τοίχους και άλλα εμπόδια), ενώ η εμβέλεια του Wireless DMX με εξωτερική κεραία φτάνει στα 450 μέτρα. Σημειωτέον ότι διαθέτει δυο τρόπους τροφοδοσίας, μια με εξωτερική τροφοδοσία και μια μέσω του Pin 5 του DMX καλωδίου.

Από τη θεωρία στην Πράξη -  Η Pulsar φωτίζει το κτίριο της Zain στο Μπαχρέιν
Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο project της εταιρίας στο Μπαχρέιν και αποτελεί την εγκατάσταση αρχιτεκτονικού φωτισμού στο κτίριο της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Zain. Οπως μας ανέφερε ο Jon, στο έργο ενεπλάκησαν οι εταιρίες dwp (αρχιτεκτονικό γραφείο), η FutureBrand (Λονδρέζοι Lighting Designers που ειδικεύονται στον αρχιτεκτονικό φωτισμό) και φυσικά ο ίδιος ο πελάτης ο οποίος ζήτησε τον φωτισμό του κτιρίου του με αρκετά ‘δυναμικό’ τρόπο. Εδώ χρησιμοποιήθηκαν αρκετά Chroma Strip 2 και Chroma Strip 25, καθώς και άλλα προϊόντα της Pulsar. Η μεγάλη τους πρόκληση εκτός από το φωτισμό και το δυναμικό τρόπο ανάδειξης του κτιρίου, είχε να κάνει και με την περαιτέρω αξιοπιστία των φωτιστικών σωμάτων, λαμβανομένου υπόψιν των ιδιαίτερων κλιματικών συνθηκών της περιοχής (υψηλές θερμοκρασίες, ανεμμοθύελες, σκόνη κλπ). Το πιο σημαντικό όμως όλων, είναι ότι η κατανάλωση στο 100% για όλο το κτίριο ανέρχεται μόλις στα 9kW… 

Airstar - Lighting balloons (και όχι μόνο)
O Christian Schram (υπεύθυνος πωλήσεων για την Ευρώπη) ανέλαβε να μας ξεναγήσει στα προϊόντα της Γαλλικής Airstar η οποία την κορυφαία εταιρία στον τομέα των lighting balloons, τα οποία προορίζονται για πληθώρα εφαρμογών, από event και design έως φίλμ και τηλεόραση και από αρχιτεκτονικές εφαρμογές και εφαρμογές διάσωσης έως airships κλπ. Η Γαλλική εταιρία συνεργάζεται με 130 αντιπροσώπους σε 40 χώρες ανά τον κόσμο με τη γραμμή παραγωγής της εταιρίας να βρίσκεται στη Γαλλία, ενώ σύντομα θα επεκταθεί σε ΗΠΑ και Κίνα. Οπως είπαμε το προϊοντικό portfolio της εταιρίας είναι πραγματικά τεράστιο ενώ προϊόντα της εταιρίας έχουμε δει όλοι μας σε πολλές Χολυγουντιανές ταινίες και διάσημες παραγωγές (όπως κος & κα Smith κλπ). Ενα από τα ατού τους, είναι η υλοποίηση φωτιστικών προϊόντων δίχως μόλυβδο, ενώ ακολουθούν τις αυστηρότερες προδιαγραφές.

Οσον αφορά τα προϊόντα θα ξεκινήσουμε τη συνοπτική προϊοντική παρουσίαση από το φουσκωτό φωτιστικού με ήλιο. Ονομάζεται Lunix και χρησιμοποιεί λυχνίες αλογόνου ενώ η αντίστοιχη μονάδα Solar που κι αυτή είναι πλήρως custom ως προκειμένου να καλύψει πληθώρα διαφορετικών μεταξύ τους εφαρμογών, φιλοξενεί daylight λυχνίες. Σημειωτέον ότι η μέγιστη διάμετρος που μπορεί να υλοποιηθεί από την εταιρία δεν ξεπερνά τα 10 μέτρα.
Το Crystal έρχεται να δώσει νέες διαστάσεις στο φωτισμό 360 μοιρών. Διαθέτει ανεμιστήρα, ενώ η φωτεινή πηγή του ενεργοποιείται σε συγκεκριμένο επίπεδο πίεσης άρα και φουσκώματος. Είναι κι αυτό πλήρως custom καθώς μπορεί να παραχθεί σε διάφορα μεγέθη ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη ή της παραγωγής. Στα ατού του ότι αντέχει σε ανέμους ως και 80 χιλιομέτρων και σε δύσκολες εξωτερικά κλιματικές συνθήκες.
Μια άλλη εξίσου ενδιαφέρουσα πρόταση έχει να κάνει με τα φωτιστικά Stars τα οποία χρησιμοποιούν ως φωτεινή πηγή LED λυχνία, ενσωματώνουν ανεμιστήρα, ενώ το όνομά τους το οφείλουν στο σχήμα τους (αστέρια στην κυριολεξία). Παράγονται σε διάφορες εκδόσεις.
Η σειρά Towair υποστηρίζει μια μεγάλη ποικιλία σχεδίων και σχημάτων και διαθέτει κοινή βάση για όλα τα μοντέλα που την απαρτίζουν. Είναι ευέλικτη, εύκολη στην εγκατάσταση και τη μεταφορά, ενώ επί της βάσης της φιλοξενεί LED φωτεινή πηγή.
Ο θόλος (dome) αποτελεί μια από τις πλέον πρόσφατες υλοποιήσεις της Γαλλικής εταιρίας. Πρόκειται για αδιάβροχο φουσκωτό θόλο χωρητικότητας 500 ανθρώπων που στηρίζεται σε μια στιβαρή κατασκευή που αποτελείται από βάση έδρασης, δικτύωμα σκελέτωσης, αντίβαρα στήριξης, διάφανους τοίχους και κλιματισμό. Φυσικά υποστηρίζεται η δυνατότητα εσωτερικής ή εξωτερικής προβολής, ο φωτισμός του θόλου με LED και η δυνατότητα πολλαπλών εκτυπώσεων επί των τοιχωμάτων, καθιστώντας το θόλο πραγματικό πρωτοποριακό εργαλείο για πολυποίκιλες εφαρμογές προωθητικών ενεργειών, παρουσιάσεων, διαφημιστικής multimedia καμπάνιας κλπ. Επειδή όμως για τα προϊόντα της Airstar μπορούμε να γράφουμε σελίδες, καλό είναι να τα εξερευνήσετε μόνοι σας μέσα από το δικτυακό τόπο της εταιρίας (www.airstar-light.com), ενώ περισσότερες πληροφορίες θα σας δώσουν και από την εταιρία Π. Βασιλείου ΑΕΕ.   

LEE Filters – Νέες αποχρώσεις, νέες ιδέες...
Στην ιστορία αλλά και στα προϊόντα της Lee Filters μας ξενάγησαν οι κ.κ. Adam Young & Ralph Young από τη Lee Filters (Filters Sales Director ο πρώτος και Architectural Sales Manager ο δεύτερος). Η Lee που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστών έγχρωμων φίλτρων φωτισμού, ιδρύθηκε το 1974 και από τους 10 εργαζόμενους τότε έχει φτάσει να απασχολεί 110 σήμερα παράγοντας σε καθημερινή βάσει περί τα 15 χιλιόμετρα ζελατίνας. Αυτά προορίζονται για μια μεγάλη γκάμα εφαρμογών που περιλαμβάνουν τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, το θέατρο, τον αρχιτεκτονικού φωτισμό και πολλούς άλλους τομείς, ενώ τα προϊόντα της χρησιμοποιούνται κυριολεκτικά παντού, από το Χόλλυγουντ και το BBC έως τα μεγαλύτερα show και τα αρχιτεκτονικά project παγκοσμίως...
Εδώ, οι δυο κύριοι της Lee μας παρουσίασαν τις νέες τους αποχρώσεις φίλτρων που έχουν αναπτύξει σε συνεργασία με lighting designers, διευθυντές φωτογραφίες και καταξιωμένους επαγγελματίες του φωτισμού γενικότερα. Η νέα σειρά διχροϊκων φίλτρων προορίζεται για πολύ περισσότερες χρήσεις από τις συνήθεις του show και του entertainment, καθώς απευθύνεται εξίσου σε αρχιτεκτονικές και διακοσμητικές εφαρμογές για διάφορους χώρους και σε πρώτη φάση αποτελείται από 32 αποχρώσεις. Περιλαμβάνει επίσης φίλτρα & diffusors για MR16 σποτ με ειδικό σχήμα πρός αποφυγή των ανεπιθύμητων αντανακλάσεων.
Εξίσου καλά είναι τα νέα για τα φίλτρα που προορίζονται για PAR 65 (ή 56) καθώς πλέον η αντοχή του φίλτρου στη θερμοκρασία έχει αυξηθεί σημαντικά φτάνοντας στους 360 βαθμούς Κελσίου, ενώ σύμφωνα με τη Lee η διάρκεια ζωής του φίλτρου είναι πλέον απεριόριστη (εφ’ όρου ζωής), δίχως να αλλοιώνεται η ικανότητά του ως προς το τελικό αποτέλεσμα. Ενα ακόμα νέο προιόν είναι η καινούργια σειρά φίλτρων που περιλαμβάνει περί τα 600 φίλτρα για εφαρμογές σε ταινίες που αποδίδουν εφέ λυχνίας νατρίου, καθώς και η σειρά ΗΤ πολυεστερικού υλικού που απευθύνεται σε μόνιμες εφαρμογές. 
Τέλος στην παρουσίαση είδαμε από κοντά και αρκετά δείγματα από τα αρχιτεκτονικά φωτιστικά της LDR που αναδεικνύει μια ολοκληρωμένη σειρά εσωτερικού χώρου . Ιδού μερικά από τα προϊόντα της LDR που είδαμε:
Fresnel Wash: Soffio F70 CDM-TSoffio F150 CDM-T, Rima A70 CDM-TD 70/830 RX7S 70W, Rima S70 CDM-TD 70/830 RX7S 70W, το Suono F250 MSD.
Profile Spotlights: Soffio 10/28 70/150W CDM-T, Soffio 20/40 70/150W CDM-T, Suono d 10/28 MSD250 GY 9, 5  / HSD 250 GY9,5, Suono d 40/40 MSD250 GY 9, 5 / HSD 250 GY9,5.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εταιρίες και τα προϊόντα που παρουσιάστηκαν απευθυνθείτε στην εταιρία Π.ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Α.Ε.Ε, την οποία ευχαριστούμε για την πρόσκληση και τη φιλοξενία στο σεμινάριο...

Επαφή
Π.ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Α.Ε.Ε.
τηλ. 210-8222344, www.vassiliou-sa.gr
www.pulsarlight.com, www.airstar-light.com, www.leefilters.com, www.ldr.it,

Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση