Διαφήμιση
Κυριακή, 07 Νοέμβριος 2010 19:22

myMix: εξέλιξη με το καλημέρα...

του Βασίλη Λαδονικόλα

Η DΝA Systems παρουσίασε στις εγκαταστάσεις της SAE Athens το νέο σύστημα Networked personal mixer που αντιπροσωπεύει και ακούει στο όνομα myMix. Το myMix είναι πολύ φρέσκο τόσο σαν ιδέα όσο και σαν προϊόν, αφού έκανε παγκόσμιο ντεμπούτο στις αρχές του 2010 στην Αμερικάνικη έκθεση Namm και πανευρωπαϊκά στην ProLight & Sound του περασμένου Μάρτη.
Αποτελεί το πρώτο προϊόν της νεοσύστατης Αμερικάνικης εταιρίας Movec LCC, του Mathias von Heydekampf (του πρώην αφεντικού της ΕVI Audio για όσους κάπου θυμάστε αυτό το όνομα). Το σύστημα myMix (Networked personal mixer) είναι η πρώτη πλατφόρμα που επιτρέπει στον χρήστη να κάνει τη δική του ανεξάρτητη μίξη χρησιμοποιώντας όλες τις λειτουργίες μιας κονσόλας ήχου και παράλληλα δυνατότητα πολυκάναλης ηχογράφησης σε πραγματικό χρόνο. Οπως είπαμε, το σύστημα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την προηγούμενη Παρασκευή στην Ελλάδα, στις εγκαταστάσεις της SAE από την DnA Systems που το αντιπροσωπεύει. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι σύστημα είναι άγνωστο. Αντιθέτως, στο εξωτερικό ήδη χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία από μουσικούς και εταιρίες, ενώ και στη χώρα μας η DNA Systems έχει πουλήσει δυο συστήματα (αποτελούμενα από πολλαπλές μονάδες) σε δυο rental εταιρίας της περιφέρειας, για τις οποίες θα μας ενημερώσει με σχετικό δελτίο τύπου στο άμεσο μέλλον.
Ας ρίξουμε όμως μια γρήγορη ματιά στο πολυπρόσωπο προφίλ του myMix...

myMix – Οι βασικές λειτουργίες & εφαρμογές
Την παρουσίαση εκ μέρους της DNA Systems ανέλαβε ο Αρης Ίσαρης,
ο οποίος μας ξενάγησε στο παρών και το μέλλον του myMix. Οπως έχουμε ξαναγράψει, το myMix απευθύνεται πρωτίστως σε μουσικούς, αλλά και σε τεχνικούς και rental εταιρίες. Πρόκειται για μια μικρή portable μονάδα με ευμεγέθη οθόνη, εύκολο λειτουργικό και φιλικό και κατανοητό χειρισμό. Υποστηρίζει τη δημιουργία ανεξάρτητης μίξης για κάθε μουσικό υποστηρίζοντας έως και 16 κανάλια audio, ενώ παράλληλα προσφέρει τη δυνατότητα ηχογράφησης έως 18 tracks σε κάρτα SDHC, ενώ ο κάθε μουσικός μπορεί να μοιραστεί τη μίξη του με άλλους μουσικούς σε Live ή στούντιο περιβάλλον. Οπως είπαμε, το myMix ενσωματώνει LCD οθόνη για την απεικόνιση πληροφοριών και ενδείξεων, μπορεί να δικτυωθεί με άλλες μονάδες μέσω στάνταρ πρωτοκόλλου δικτύωσης ή μέσω PoE 100Mbs Ethernet switches. Επιπλέον υποστηρίζει mic/line εισόδους, ενσωματώνει τάση phantom 48V για την είσοδο μικροφώνου (για πυκνωτικό μικρόφωνο ή active DI box), ενώ περιλαμβάνει εξόδους ακουστικών και στερεοφωνικές εξόδους στάθμης line.
Φυσικά μπορείτε να ονομάσετε τα διάφορα units καθορίζοντας την ονομασία με την οποία θα εμφανίζονται στο δίκτυο. Επίσης έχετε τη δυνατότητα ρύθμισης της στάθμης, της τονικότητας (μπάσα – πρίμα), του pan-pot, να βάλετε το εφέ που θέλετε (από τα ενσωματωμένα), ενώ περιλαμβάνονται και λειτουργίες mute και solo για κάθε κανάλι. 4 μπάντες παραμετρικού ισοσταθμιστή ως master EQ μάλλον θα καλύψουν στο έπακρο τις ανάγκες κάθε μουσικού, ενώ σύμφωνα με την εταιρία, αποτελεί το ιδανικό πακέτο για χρήση ακουστικών, in ear monitor, αλλά και μόνιτορ συστημάτων.
Και φυσικά, μιλάμε για ένα πλήρως ανεξάρτητο δικτυακό stage με προσωπικά myMix ‘κουτάκια’ που μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα, δίχως την ύπαρξη ηχολήπτη, απλά σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει κάποιος να ορισθεί ως διαχειριστής (συνήθως ο μαέστρος, ενορχηστρωτής ή πιο έμπειρος μουσικός). Αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι το σύστημα παίρνει τη δουλειά του ηχολήπτη, αντίθετα του την κάνει πιο εύκολη, αφήνοντάς τον να διαχειρίζεται τον ήχο αυτόν καθ’ αυτόν, και όχι την δρομολόγηση της μίξης κάθε μουσικού...

IEX-16L: η εξέλιξη του myMix...
Τα φρέσκα νέα που μας μετέφερε ο Αρης Ισαρης για το myMix έχουν να κάνουν με την εξέλιξη του συστήματος
. Και για να το ξεκαθαρίσουμε, αναφέρομαι στην ήδη υπάρχουσα εξέλιξη και σ’ αυτή που ήδη δρομολογείται μέσω της νέας έκδοσης software η οποία θα είναι έτοιμη τους επόμενους μήνες. Η υπάρχουσα εξέλιξη έχει ονοματεπώνυμο. Ονομάζεται IEX-16L και αποτελεί το νέο ‘παιδί’ της σειράς myMix της Movec, έναν Line Signal Input Expander που κάνει τις εξής ‘δουλειές’:
Πρώτα απ’ όλα επεκτείνει το σύστημα myMix δικτυακά κατά 16 audio κανάλια, ενώ πολλαπλά IEX-16L μπορούν εύκολα να ενταχθούν και να χρησιμοποιηθούν σ’ ένα σύστημα. Τα IEX-16L υποστηρίζουν συνδέσεις με DB25 snakes στα in/out, ενώ επί της πρόσοψης διαθέτουν input signal metering (με ενδείξεις preset & clip). Επίσης, περιλαμβάνονται θύρες σύνδεσης δικτύου και παραμτροποίησης καθώς και δυνατότητα ρύθμισης του ψηφιακού gain (μεταξύ +6 και +12dB).
Αυτό σημαίνει λοιπόν με απλά λόγια ότι το myMix παύει να έχει περιορισμούς καναλιών και χρηστών και πρακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όσα myMix θέλουμε εντάσσοντάς τα σε κοινό δίκτυο. Μια καλή εξέλιξη επί του πρακτέου για όλα αυτά ήταν, όπως μας ενημέρωσε ο Αρης, η απόκτηση συστημάτων myMix από την Φιλαρμονική του Μιλάνου της Ιταλίας. Αυτό από μόνο του αποτέλεσε μέγιστη πρόκληση και για τη Movek δίνοντάς της μια ευκαιρία να εξελίξει ταχύτερα και ακόμα πιο εποικοδομητικά το σύστημά της, εισάγοντας πλέον πιο ενεργά και νεότερες παραμέτρους, όπως για παράδειγμα την FoH ή stage κονσόλα και τους ηχολήπτες, με τους συνδυασμούς επί των εφαρμογών να είναι πλέον πραγματικά ανεξάντλητοι (πχ οι πηγές μπορούν να συνδεθούν με την κονσόλα ή το splitter κι εν συνεχεία μέσω των μονάδων IEX-16L και των διαφόρων συνδυασμών τους, με το myMix κάθε μουσικού...). Κάπως έτσι, και με αρκετές ερωτήσεις αλλά και hands on πρακτική των μαθητών της SAE ολοκληρώθηκε η πρώτη ανοικτή παρουσίαση του συστήματος myMix από τη DNA. Σίγουρα θα ακολουθήσουν κι άλλες, διότι πρόκειται για μια φρέσκια ιδέα κι ένα ‘ανοικτό’ προιόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πληθώρα εφαρμογών (έως και multiroom εφαρμογές μπορεί να διαχειριστεί) εκτός από τις προφανείς (Networked personal mixer) για τις οποίες και πρωτίστως κατασκευάστηκε. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το myMix μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη DNA Systems... 

Επαφή
DNA Systems
τηλ: 210-9758438
www.dnasystems.gr, www.mymixaudio.com

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση