Διαφήμιση
Δευτέρα, 25 Οκτώβριος 2010 13:39

Το X-Factor σε γερές βάσεις

του Βασίλη Λαδονικόλα

Στα άδυτα του X-Factor στο στούντιο Κάπα βρεθήκαμε μετά από πρόσκληση του Λουκά Χατζή της Metron Group, η εταιρία του οποίου έχει αναλάβει την προμήθεια και εγκατάσταση των κερκίδων και των ικριωμάτων στο πλατώ του φετινού X-Factor, του οποίου τα Live ξεκινούν στα τέλη της εβδομάδας (ως γνωστόν οι προεπιλογές έχουν ήδη ξεκινήσει). Οπως ενημερωθήκαμε, οι απαιτήσεις των φετινών Live είναι εντελώς διαφορετικές από την παραγωγή, η οποία γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ζήτησε μια διαφορετική σύνθεση κερκίδων, γεγονός που ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη στο συγκεκριμένο τομέα, απαιτώντας ειδικές κατασκευές, ευελιξία, την καλύτερη δυνατή προσαρμογή στα δεδομένα του χώρου και φυσικά απόλυτη ασφάλεια για το κοινό. Οπως μας είπε χαρακτηριστικά τόσο ο Λουκάς Χατζής, όσο και ο Παναγιώτης Ξυνός υπεύθυνος της Layher Ελλάδος που μας ξενάγησε στα ενδότερα των ικριωμάτων της Layher, σ’ αυτές τις απαιτήσεις μπορούσε να ανταποκριθεί σε τέτοιο βαθμό μόνο η Layher που ως γνωστόν παράγει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα και καλύτερα συστήματα ικριωμάτων στον κόσμο. Επιπλέον, επειδή ακριβώς τα φορτία θα είναι κινητά, η ασφάλεια εδώ παίζει μεγάλο ρόλο καθώς και τα υλικά απορρόφησης των φορτίων.

Η προσαρμογή των κερκίδων της Layher στις ανάγκες του X-Factor
Στο χώρο του X-Factor την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, είδαμε να στήνονται 3 κερκίδες, όμως ο μεγαλύτερος βαθμός δυσκολίας αναμφίβολα αφορούσε τις πλαϊνές στενόμακρες κερκίδες. Οι συγκεκριμένες είχαν 20 μέτρα μήκος, βρίσκονταν στα 3,5 μέτρα ύψος και είχαν μόλις 3 μέτρα βάθος (με την ακύρωση των φορτίων να γίνεται στον πίσω τοίχο), ενώ αν λάβετε υπόψιν σας ότι θα φιλοξενείται κοινό όχι μόνο πάνω σε αυτές, αλλά και στο κάτω τμήμα, αντιλαμβάνεστε ότι οι απαιτήσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες, καθώς δεν θα πρέπει να εμποδίζεται η θέαση στους κάτω θεατές. Γι’ αυτό και χρησιμοποιήθηκαν τα ειδικά δοκάρια FoH που παραγγέλθηκαν ειδικά από τη Metron στη Layher Ελλάς. Πρόκειται για 4μετρες τραβέρσες (δείτε σχετική φωτογραφία) που στηρίζουν με ασφάλεια την κατασκευή, δίχως να εμποδίζουν τη θέαση, ενώ παράλληλα καθιστούν και εντυπωσιακή την όλη κατασκευή. Στις ίδιες εξέδρες (τις πλαϊνές και όχι μόνο) τοποθετήθηκαν ειδικά κάγκελα ασφαλείας προκειμένου να εξασφαλιστεί στο μέγιστο βαθμό η ασφάλεια του κοινού.
Στα ατού της Layher και η ύπαρξη εξειδικευμένων υλικών, όπως για παράδειγμα το διάτρητο πόδι κάθε 4 μέτρα στο χώρο του κοινού, κάτι που δεν υποστηρίζεται από άλλο κατασκευαστή. Να επισημάνουμε εδώ, ότι στις συγκεκριμένες κερκίδες έχουν τοποθετηθεί εξέδρες της Mikkou stage και πόδια της Layher.

Η κεντρική κερκίδα έχει 6 μέτρα μήκος και ύψος περί τα 3 μέτρα μαζί με το κάγκελο ασφαλείας που την περιβάλει. Συνολικά περιλαμβάνει 7 διαβαθμίσεις, με την κάθε διαβάθμιση να βρίσκεται στα 25cm, ενώ και εδώ όλο το stage αποτελείται από πατάρια της Mikkou stage. Προσέξαμε επίσης ότι η Mikkou έχει κάνει ειδικές κατασκευές που κουμπώνουν στις ανάγκες της παραγωγής. Σε διαφορετική περίπτωση θα είχαμε μεγαλύτερο κόστος και ειδικές κατασκευές (σιδεράδες, ηλεκτροκολήσεις κλπ) από την ίδια την παραγωγή, με μεγαλύτερο κόστος σε χρήμα και χρόνο.
Στο πλατό του X-Factor την περασμένη Παρασκευή που το επισκεφθήκαμε είδαμε τις εταιρίες Μακεδών και Division του Πάρι Αναγνωστόπουλου να ξεκινούν την τοποθέτηση του φωτιστικού συστήματος (είδαμε τις LED κεφαλές Impression της GLP και αρκετά πάνελ με LED της G-LEC, μαζί με τις κεφαλές της Clay Paky που διαθέτει στο στούντιο Κάπα, ενώ είχαμε και μια πρώτη συνομιλία με το Χρίστο Ανδρέου, η εταιρία του οποίου θα αναλάβει τον ηχητικό τομέα του show). Περισσότερα θα σας πούμε το προσεχές διάστημα, καθώς είμαστε καλεσμένοι απ’ όλους τους παραπάνω προμηθευτές εξοπλισμού, εγκαταστάτες και χειριστές, προκειμένου να παρουσιάσουμε ολοκληρωμένο το show και το τεχνικό κομμάτι της παραγωγής.
Βεβαίως, αν πηγαίναμε μόνο τότε δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αυτές τις λεπτομέρειες από την κατασκευή των εξεδρών που σας παρουσιάζουμε. Τα λέμε ξανά προσεχώς λοιπόν για το X-Factor…

Επαφή
Metron Group – Λουκάς Χατζής
210-42.51.093-094
www.metrongroup.gr

Layher – Παναγιώτης Ξυνός (υπεύθυνος Ελλάδος)
www.layher.gr

Rate this item
(5 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση