Διαφήμιση
Πέμπτη, 20 Μάιος 2010 15:59

Projectiondesign: «thinking outside the box»

Με την ευκαιρία της πρόσφατης συνεργασίας και αντιπροσώπευσης των προϊόντων της Projectiondesign με το Bon Studio, χθές διοργανώθηκε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρουσίαση στην έδρα του Bon Studio στο νεοκλασικό της Ζαίμη, όπου οι παρευρισκόμενοι γνώρισαν καλύτερα τη φιλοσοφία της Projectiondesign, την προϊοντική της γκάμα και πήραν μια γεύση από τις εφαρμογές των προϊόντων της. Το aLive ήταν εκεί και θα προσπαθήσει μέσα από το σύντομο κείμενο που ακολουθεί να σας μεταφέρει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν οι Νορβηγοί της projectiondesign τη μεγάλη εικόνα και τις εφαρμογές της.

Ενα σύντομο who is who της projectiondesign
Η έδρα και το εργοστάσιο της projectiondesign βρίσκονται στο Fredrikstad της Νορβηγίας (νότια του Οσλο, κοντά στα Σουηδικά σύνορα) και όλα της τα προϊόντα σχεδιάζονται και κατασκευάζονται εκεί, ενώ η εταιρία διαθέτει γραφεία σε πολλές μεγάλες πόλεις του κόσμου όπως στο Gothenburg, στη Σιγκαπούρη, στο Μιλάνο, στη Στουτγάρδη, στο Bilbao, το Dubai, το Mumbai, το Cape Town, το Liverpool, το και τη Νέα Υόρκη. Η εταιρία ιδρύθηκε το 2001 με τους ανθρώπους της να έχουν προηγουμένως περάσει από την ASK και την Proxima οι οποίες εν συνεχεία εξαγοράστηκαν από την In Focus. Την projectiondesign την ‘έστησαν’ 5 βετεράνοι του projection και συγκεκριμένα ένας software engineer, ένας electronic engineer, ένας optical engineer, ένας mechanical engineer και φυσικά ένας που γνώριζε από πωλήσεις στον τομέα της μεγάλης εικόνας. Η εταιρία παρουσίασε τον πρώτο μονότσιπο (1DMD chip) SXGA βιντεοπροβολέα το 2002, τον πρώτο UXGA ανάλυσης DLP βιντεοπροβολέα και τον πρώτο active 3D στερεοσκοπικό projector το 2008, ενώ φέτος παρουσίασε τους Remote Light Source projectors, τον πρώτο στον κόσμο προβολέα με ανάλυση WQXGA (2560x1600). Τέλος φρέσκο δημιούργημα είναι και ο MIPS επεξεργαστής. Η εταιρία ξεκίνησε πρίν από 10 χρόνια έχοντας 15 εργαζόμενους, ενώ σήμερα στο εργοστάσιο στο στο Fredrikstad της Νορβηγίας εργάζονται περισσότεροι από 150 άνθρωποι. 

"Thinking outside the box"
Εισηγητής και ξεναγός μας στα ενδότερα της projectiondesign, ήταν ο Guido Villa, διευθυντής πωλήσεων νότιας Ευρώπης για την projectiondesign, ο οποίος μέσα σε 1, 5 ώρα κατάφερε να μας μυήσει στα προϊόντα και στον αρκετά διαφορετικό τρόπο σκέψης των Νορβηγών, αφού το μότο «thinking outside the box» δεν εκφράζει μόνο το πρόσφατο προϊοντικό concept των Remote Light Source projectors της εταιρίας (θα μιλήσουμε γι’ αυτούς πιο κάτω), αλλά και ολόκληρη τη φιλοσοφία της projectiondesign. Τι εννοώ μ’ αυτό: ότι πολύ απλά η εταιρία δεν περιορίζεται μόνο στις στάνταρ σειρές προϊόντων που καλύπτουν μια πλούσια γκάμα εφαρμογών, αλλά κυρίως ειδικεύεται στην κατασκευή custom βιντεοπροβολέων, με το χρήστη – πελάτη να μπορεί να επιλέξει το φακό, τη φωτεινή πηγή, το χρωματικό τροχό κλπ και αντίστοιχα να επιτύχει το επίπεδο φωτεινότητας, λόγου αντίθεσης, ανάλυσης (κλπ κλπ που επιθυμεί. Παράλληλα, οι Νορβηγοί κυριολεκτούν και με το παραπάνω μότο τους, αφού έκαναν πράξη το «thinking outside the box» με τη σειρά προϊόντων FR12 series, που η εταιρία τους χαρακτηρίζει ως Remote Light Source Projectors, καθώς έχουν βγάλει τη λυχνία και το χρωματικό τροχό από τον βιντεοπροβολέα και τα έχουν τοποθετήσει σε ανεξάρτητο rack mountable κουτί (αυτό ονομάζουν Remote Light Source) το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί έως και 30 μέτρα μακριά από το projection head. Η σύνδεση (ουσιαστικά αναφερόμαστε σε μεταφορά φωτός) ανάμεσα στον FR12 και στο Remote Light Source, γίνεται μέσω του LLG (Liquid Light Guide), ενός ειδικού καλωδίου μήκους 10, 20 ή 30 μέτρων που περιέχει υγρό (ως water-based liquid το αναφέρει η εταιρία) και όλο αυτό το concept εξασφαλίζει την απομόνωση και την ‘προστασία’ της εικόνας από υπερθέρμανση και αυξημένες θερμοκρασίες που μόνο αρνητικές επιδράσεις επιφέρουν, καθώς φυσικά και από το θόρυβο του ανεμιστήρα ψύξης της λυχνίας.

Custom λογική
Οσον αφορά το ‘στήσιμο’ της εταιρίας, η custom φιλοσοφία έχει σημαντική επίδραση και στη δομή και οργάνωση του εργοστασίου, καθώς όπως μας είπε ο Guido, αποθηκεύουν υλικά και όχι έτοιμα προϊόντα. Γι’ αυτό λοιπόν χρησιμοποιούν ρομποτικές εφαρμογές και τεχνολογία για την υλοποίηση του τελικού προϊόντος. Αυτό σημαίνει ότι ‘τα ρομπότ’ όλο το βράδυ μαζεύουν τα υλικά από τις παραγγελίες που έχουν ήδη γίνει και το πρωί το προσωπικό βρίσκει τα υλικά έτοιμα για μοντάρισμα. Οπως μας εξήγησε ο Guido, αν δεν είχαν προχωρήσει σ’ αυτή την οργάνωση, θα έπρεπε να έχουν προσωπικό 500 άτομα αντί για 150.

Τεχνολογίες & Προιοντικές Σειρές
Οσον αφορά τα προϊόντα, η εταιρία διαθέτει 4 διαφορετικές πλατφόρμες προϊόντων, ενώ είναι σημαντικό ότι τα φτιάχνουν όλα μόνοι τους (ηλεκτρονικά, σασί, software), ενώ τα οπτικά μέρη και τους φακούς τα σχεδιάζουν οι ίδιοι και τα παραγγέλνουν σε τρίτους συνεργάτες. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι επένδυσαν και σε μια σειρά πιστοποίησης προδιαγραφών, όπως η προδιαγραφή EMC. Η επένδυση λοιπόν σε EMC laboratory τους βοηθάει στη μείωση του χρόνου υλοποίησης ενός προϊόντος και παράλληλα ελαχιστοποιεί το χρόνο που αυτό θα βγεί στην αγορά. Επίσης μάθαμε ότι κορυφαίες εταιρίες όπως οι Christie, Digital Projection και Barco μεταξύ άλλων, αγόραζαν OEM προϊόντα από την projectiondesign...
Στους στρατηγικούς συνεργάτες της εταιρίας περιλαμβάνονται η Texas Instruments (με τη DLP τεχνολογία και τα DMD τσιπ), η Ιαπωνική nittoh με τους φακούς, η dnx pixelworks που υλοποιεί τους επεξεργαστές (10bit ανά χρώμα) και φυσικά η Philips με τις UHP λυχνίες οι οποίες είναι προ-καλιμπραρισμένες για τα συγκεκριμένα προϊόντα στα οποία θα χρησιμοποιηθούν. Οσο για την τεχνολογία επεξεργασίας εικόνας MIPS (Multi Image Processing System) θα μπορούσαμε να γράψουμε σελίδες, όμως ας εστιάσουμε στα βασικά της χαρακτηριστικά. Ο εξωτερικός επεξεργαστής MIPS WB2560 περιλαμβάνει 6,26 Mps image processing για πλήρη επεξεργασία ακόμα και στο επίπεδο ανάλυσης του 2560x1600 (full WQXGA), ενώ διαθέτει διπλές θύρες DVI in/out και ουσιαστικά αναλαμβάνει το blending, τη διόρθωση της γεωμετρίας και τη σωστή χρωματική διαχείριση για σήματα κάθε ανάλυσης, έως full WQXGA, ενώ υποστηρίζει και 3D στερεοσκοπική θέαση. Οσο για τον επεξεργαστή WB1920 κάνει ότι και ο μεγάλος του αδελφός, αλλά με την ανάλυση να βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα του high definition (1920x1080). Ο κάθε επεξεργαστής έχει διαστάσεις half width-1U.
Να επισημάνουμε ότι η οπτική μηχανή κάθε βιντεοπροβολέα είναι πλήρως θωρακισμένη, ενώ το air flow path είναι σχεδιασμένο και πατενταρισμένο από τους ίδιους. Το σασί των βιντεοπροβολέων δεν είναι πλαστικό (ούτε καν στα πιο φθηνά προϊόντα), αλλά κατασκευάζεται από ανθεκτικό κράμα μαγνησίου. Επιπλέον, χάρη στην τεχνολογία Uni Board που χρησιμοποιούν στους επεξεργαστές, όλη η επεξεργασία του σήματος γίνεται σε μια απλή πλακέτα, ενώ πλήρης είναι η απουσία καλωδίων. Σημειωτέον ότι τα μεγαλύτερα μοντέλα της εταιρίας χρησιμοποιούν 2 λυχνίες και 2 χρωματικούς τροχούς μετά τις λυχνίες.

Τα προϊόντα της εταιρίας χωρίζονται σε 4 κατηγορίες που είναι οι εξής: Professional, Buisness, Home Cinema και eCinema.
Στην κατηγορία Professional συναντάμε μια πραγματικά εκτεταμένη γκάμα μοντέλων και σειρών όπως οι: F82 series, F35 WQXGA, FL32 series, F32 series, F22 series F20 sx+ Medical, F10 AS3D, FR12 series και F12 series, ενώ αντίστοιχα προϊόντα θα βρείτε και στις άλλες κατηγορίες όπως η σειρά Cineo που αποτελεί τις eCinema υλοποιήσεις της εταιρία, και οι σειρές Avielo και Action! που απαρτίζουν τη Home Cinema κατηγορία της projectiondesign. Η παρουσίαση έκλεισε με τη θέαση 3D στερεοσκοπικού υλικού με τη χρήση δυο διαφορετικών γυαλιών με διαφορετικό τρόπο πόλωσης για το καθένα. Η εταιρία έχει μια εκτεταμένη γκάμα βιντεοπροβολέων (όπως οι F10 AS3D αλλά και οι F22, F12, F32 F80) για εφαρμογές 3D stereoscopic projection. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με μοντέλα, εφαρμογές, τεχνολογίες αλλά και τιμές, επικοινωνήστε με το Bon Studio. Ευχαριστούμε τα στελέχη του Bon Studio για την πρόσκληση και τη φιλοξενία και τον Guido Villa της projectiondesign για την ξενάγηση.

Επαφή
Bon Studio
τηλ. 210-38.09.605-8
www.bonstudio.gr, www.projectiondesign.com

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση