Διαφήμιση
Τρίτη, 18 Μάιος 2010 00:46

Focal εμπειρία στο στούντιο Κυριαζής

Εκεί, το προηγούμενο Σάββατο, η Athens Pro Audio του Χρίστου Χατζηστάμου, διοργάνωσε ένα ακόμα Focal demo day (αν δεν κάνω λάθος πέρυσι τέτοια εποχή είχε διοργανωθεί ένα αντίστοιχο demo day στον ίδιο χώρο, με κεντρικό σημείο αναφοράς και πάλι τα μόνιτορ της Γαλλικής Focal), το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία, υψηλή προσέλευση, πολλές ερωτήσεις και συζητήσεις (ειδικά όταν ο Τάσος Μπακασιέτας ανέλαβε να φέρει εις πέρας την αρκετά ενδιαφέρουσα ηχογράφηση τυμπάνων που έλαβε χώρα) και τέλος αρκετά ευχάριστα κι εξίσου ενδιαφέροντα πηγαδάκια μεταξύ των συμμετεχόντων.
Αναμφισβήτητοι πρωταγωνιστές στην εκδήλωση ήταν τα μόνιτορ της Focal, τα οποία βρίσκονταν εγκατεστημένα πίσω ακριβώς από την SSL Duality που αποτελεί το καμάρι των στούντιο Κυριαζή. Είδαμε (και φυσικά ακούσαμε και μάλιστα συγκριτικά) τα Twin 6 Be, CMS 50 και CMS 40 της Focal και φυσικά βγάλαμε αρκετά ενδιαφέροντα συμπεράσματα ακούγοντάς τα τόσο με προηχογραφημένο πρόγραμμα (τρακ αναφοράς) όσο και ‘ζωντανά’ μέσω της ηχογράφησης ενός drums σετ που επιμελήθηκε ο Τάσος Μπακασιέτας.
Σημειωτέον ότι το σύστημα αναπαραγωγής περιελάμβανε
ένα Mac Book Pro (με Amara software που αναπαρήγαγε ασυμπίεστα audio files), μια κάρτα ήχου της Metric Halo, ένα DAC της Benchmark και το Dangerous Monitor ST, έναν monitor controller υψηλής πιστότητα που ελέγχεται από το εύχρηστο remote control του, το οποίο εξασφάλιζε όχι μόνο την επιλογή των προς ακρόαση μόνιτορ, αλλά και το ‘σωστό’ ζύγισμα της μεταξύ τους στάθμης ακρόασης.

Drum Session
Από τα πλέον ενδιαφέροντα μέρη του Open Day της Focal ήταν και το workshop που επιμελήθηκε ο συνάδελφος Τάσος Μπακασιέτας και περιελάμβανε ηχογράφηση τυμπάνων, ενώ το ενδιαφέρον ήταν ότι μπορούσαμε να ακούσουμε Live στα Focal, το παίξιμο του ντράμερ, αλλά και το κάθε μικρόφωνο ξεχωριστά ή σε συνδυασμό με ένα άλλο. Πιο συγκεκριμένα στη Yamaha 9000 τοποθετήθηκαν συνολικά 9 μικρόφωνα με τη σειρά των μικροφώνων / οργάνων ανά κανάλι να είναι η εξής:

1. EV RE -20 (bass drum)
2. AKG D-12 (bass drum)
3. AKG D112 (bass drum με αναστροφή φάσης)
4. Blue enCORE 200 – (Snare Top)
5. Blue enCORE 200 – (Snare Bottom)
6. DPA 4011 – (Overhead)
7. DPA 4011 – (Overhead)
8. AKG C24 stereo mic (L)
9. AKG C24 stereo mic (R)

Κατά τη διάρκεια του recording (Pro Tools HD στα 96kΗz) o Τάσος έλυσε πολλές απορίες των παρευρισκομένων σχετικά με την επιλογή και την τοποθέτηση των μικροφώνων, αλλά και με τις τεχνικές ηχογράφησης που χρησιμοποίησε, ενώ αρκετό ενδιαφέρον είχαν οι μεμονωμένες ακροάσεις των παραπάνω μικροφώνων και οι συνδυασμοί τους (χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η κάσα του ντραμς σετ όπου ακούσαμε κάθε ένα μικρόφωνο ξεχωριστά αλλά και τη μίξη και των τριών μαζί, ενώ εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν και η ακρόαση των στερεοφωνικών C24, αλλά και των Blue 200 στο ταμπούρο). Ας μην ξεχνάμε όμως ότι όλα αυτά έγιναν όχι για να ακούσουμε μικρόφωνα, όργανα, τη Duality, ή οτιδήποτε άλλο, αλλά τα ίδια τα Focal.

Ιδού λοιπόν μερικές από τις εντυπώσεις του υπογράφοντος για τα Focal...
Το ολοκαίνουργιο CMS 40 είναι ένα πραγματικά εξαιρετικό μόνιτορ που παίζει πολύ καλύτερα από την τάξη όγκου και μεγέθους του και διαφέρει ελάχιστα από το μεγαλύτερο CMS 50, το οποίο ξεχωρίζει για το πιο γεμάτο και πλούσιο σε έκταση χαμηλό του. Φυσικά το Twin 6 Be αποδεικνύει ότι βρίσκεται σε μια άλλη κλάση, ενώ η ηχητική του ταυτότητα το φέρνει πιο κοντά – σε σχέση με τα δυο μικρότερα – στις hi-end υλοποιήσεις της εταιρίας. Να επισημάνουμε ότι αυτό ήταν το μόνιτορ αναφοράς & ακροάσεων κατά την ηχογράφηση των τυμπάνων, ενώ τα υπόλοιπα τα ακούσαμε μετά, κατά την αναπαραγωγή της ηχογράφησης.
Εξαιρετικά σημαντικό πάντως είναι το γεγονός ότι όλα τα ηχεία είχαν τον ‘οικογενειακό’ ηχητικό χαρακτήρα της εταιρίας, κάτι που σημαίνει ότι η Focal έχει αποδώσει ξεκάθαρα την ηχητικής της ταυτότητα σε όλες τις σειρές των μόνιτορ ηχείων της. Κατά την άποψή μου το σημαντικό με τα Focal είναι ότι αποτελούν εργαλεία δουλειάς δίχως να είναι ‘κλινικά’, αποστειρωμένα και βαρετά. Παραμένουν ουδέτερα, και διατηρούν το μόνιτορ χαρακτήρα τους, ενώ παράλληλα αποτελούν κι ένα ηχείο που ευχαρίστως μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και για ν’ «ακούσεις», και όχι μόνο για να «δουλέψεις»...

Να μην ξεχάσω να αναφερθώ και στην παρουσία της κονσόλας summing mixer Fat Bustard της Thermionic Culture, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Athens Pro Audio. Οσο για την κλήρωση των νέων Focal CMS 40 που έλαβε χώρα, αναμένουμε το Χρίστο Χατζηστάμου να μας ενημερώσει για τον τυχερό...
Αυτά. Ευχαριστούμε την Athens Pro Audio για την πρόσκληση και τα στούντιο Κυριαζής για τη φιλοξενία. Περισσότερες πληροφορίες για τα μόνιτορ της Focal, αναζητήστε στην Athens Pro Audio.

Επαφή
Athens Pro Audio
τηλ. 210-3301031, www.athensproaudio.gr

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση