Διαφήμιση
Κυριακή, 09 Μάιος 2010 19:46

H Space Vision μας μύησε στην εικόνα της Christie

του Βασίλη Λαδονικόλα

Σε τέτοιους δύσκολους καιρούς για την οικονομία, την ψυχολογία και τη συνολική αγορά, τέτοιες εκδηλώσεις αποτελούν πραγματική όαση, για τα οπτικοακουστικά δρώμενα της χώρα μας. Υπεύθυνοι για αυτή την όαση οι εταιρίες Space Vision ΑΕ και Christie Digital Systems, που ενάντια σε ηφαιστειακή τέφρα (το event μεταφέρθηκε μια εβδομάδα λόγω της ακύρωσης των πτήσεων), πανελλαδικές απεργίες και κακή ψυχολογία, κατάφεραν κι έστησαν ένα πραγματικά ενδιαφέρον event που συγκέντρωσε όλα τα βλέμματα των επαγγελματιών της εικόνας στα μέρη μας. Το 2ήμερο Open House με τα συστήματα της Christie πραγματοποιήθηκε στις στις 5 & 6 Μαίου στο θέατρο Badminton και φυσικά το aLive δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια εκδήλωση.  

Εφαρμογές Christie
Μπαίνοντας στο χώρο των εγκαταστάσεων του Badminton που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, είδαμε πληθώρα πραγματικών εφαρμογών και πανδαισία εικόνας. Μεγάλης εικόνας που προερχόνταν από back projection συστήματα, από στερεοσκοπικά και full HD προβολικά, είδαμε array projection εφαρμογές καθώς και 3D εικόνα, ενώ την ξενάγησή μας ανέλαβαν τα στελέχη της Space Vision (ο Γενικός διευθυντής κ. Παναγιώτης Μπέλλος, ο γενικός εμπορικός διευθυντής κ. Ηλίας Πάλλας, ο τεχνικός διευθυντής κ. Παναγιώτης Ρονιώτης, ο υπεύθυνος πωλήσεων κ. Γιώργος Ρενιέρης και η υπεύθυνη εξυπηρέτησης πελατών κα Μαίρη Γινατζή), καθώς και οι άνθρωποι της Christie (είχαμε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον υπεύθυνο πωλήσεων Simon Smith που μεταξύ άλλων αναρωτιόταν γιατί δεν γίνεται μια έκθεση γενικότερου επαγγελματικού οπτικοακουστικού εξοπλισμού στην Ελλάδα, και φυσικά του εξηγήσαμε τους λόγους, καθώς ήμασταν αυτοί που διοργάνωσαν την τελευταία επιτυχημένη έκθεση...) που είχαν έρθει στη χώρα μας αποκλειστικά γι’ αυτό το event.
Επίσης έλαβε χώρα και μια σειρά σεμιναρίων στην Αγγλική γλώσσα, που περιελάμβαναν 3 ενότητες: α) Τεχνική παρουσίαση και δυνατότητες εφαρμογών των Microtiles TM, β) Προβολικά συστήματα LED για εφαρμογές Control Room και Broadcasting γ) Δυνατότηες και εφαρμογές προβολικών συστημάτων τεχνολογίας 3-chip DLP HD. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή παρουσιάζοντας τα προϊόντα αλλά και τις εφαρμογές των προϊόντων της Christie που είδαμε στο Open House. 

Christie  MicroΤiles – Ο νέος ψηφιακός καμβάς
Τα Microtiles είναι ίσως το πιο καυτό προιόν της Christie αυτή τη στιγμή, κι ένα από τα πιο 'καυτά' της αγοράς. Πρόκειται για ένα ολοκαίνουργιο προιόν που έκανε το ντεμπούτο του πριν από ένα 3μηνο στην έκθεση ISE στο Άμστερνταμ και αναδείχθηκε ως ένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα της έκθεσης. Τα MicroTiles λοιπόν αποτελούν πλήρως modular digital display tiles που μπορούν να χτιστούν και να δημιουργήσουν τα επιθυμητά display walls. Τεχνολογικά ως πρός το σύστημα προβολής τους, αποτελούν ένα μίγμα LED και DLP τεχνολογίας, καθώς δεν χρησιμοποιούν λυχνίες αλλά LED light engine με διάρκεια ζωής 65.000 ώρες κάτι που μεταφράζεται σε 7,5 χρόνια συνεχούς λειτουργίας.
Το μέγεθος κάθε tile είναι 16 ίντσες (408mm) πλάτος x 12 ίντσες (306mm) ύψος, ενώ το βάθος τους ανέρχεται σε μόλις 10.2 ίντσες (260mm), ενώ απαιτείται ελάχιστος χώρος μόλις 2 ιντσών (50mm) από τον πίσω τοίχο προκειμένου να λειτουργούν απροβλημάτιστα οι ανεμιστήρες. Σημειωτέον ότι το κάθε tile ζυγίζει μόλις 9,4 κιλά. Τα MicroΤiles ακολουθούν τη λειτουργία οπίσθιας προβολής, όμως η διαφορά τους σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα προβολικά μέσα οπίσθιας προβολής είναι ότι υποστηρίζουν άμεση προβολή δίχως τη μεσολάβηση κατόπτρου για να μικραίνει το βάθος. Η λάμπα του κάθε microtile είναι τεχνολογίας LED, κάτι που σημαίνει ότι η διάρκεια ζωής της φτάνει όπως είπαμε στις 65.000 ζωής συνεχούς λειτουργίας ενώ οι φωτεινές πηγές του έχουν την ίδια ακριβώς συμπεριφορά (φωτεινότητα) από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό της λειτουργίας τους.
Φυσικά, το display είναι πλήρως modular και κυριολεκτικά υποστηρίζει ακόμα και την πιο ακραία εφαρμογή, με το χρήστη να μπορεί να ‘χτίσει’ ότι του έρθει στο κεφάλι. Ενα τέτοιο παράδειγμα εφαρμογής είδαμε και εδώ στο Open House της Space Vision. Οσον αφορά το σετάρισμα, κι εδώ συναντάμε μια ανατρεπτική εφαρμογή από την Christie καθώς το κάθε tile ‘επικοινωνεί’ με το διπλανό του μέσω infrared που σημαίνει ότι ο χρήστης απλά χτίζει ότι επιθυμεί χωρίς να προβληματίζεται για το πως θα το σετάρει. Κοινώς, αφήνει στα Microtiles να αναγνωρίσουν αυτό που έχει φτιάξει ώστε να ολοκληρώσουν το σετάρισμα των ρυθμίσεων από μόνα τους (ουσιαστικά ο χρήστης δε μπαίνει στη διαδικασία να ορίσει τη θέση του κάθε module, την αναγνωρίζουν αυτόματα μέσω της διάταξης του σχήματος).
Στο πίσω τμήμα δεν χρειάζεται να έχει πρόσβαση ο χρήστης, απλά απαιτείται μια ελάχιστη απόσταση από τον τοίχο για να δουλεύουν απροβλημάτιστα οι ανεμιστήρες οι οποίοι διαπιστώσαμε ότι είναι ιδιαίτερα ‘ήσυχοι’, επίσης παρατηρήσαμε ότι παρότι τα εν λόγω Microtiles έπαιζαν από το πρωί εδώ στο Open House της Space Vision, κι εμείς πήγαμε απόγευμα, εντούτοις δεν είχαν ανεβάσει καθόλου θερμοκρασία.

3D από τον Mirage HD6
Αμέσω μετά τα Microtiles μας περίμενε ο στερεοσκοπικός βιντεοπροβολέας Mirage HD6 της Christie, πάνω στον οποίο βασιζόταν μια εντυπωσιακή αλλά εξίσου απλή στερεοσκοπική εφαρμογή. Για τον Mirage HD6 να πούμε ότι είναι ο πρώτος βιντεοπροβολέας που υποστηρίζει full 1920 x 1080 HD ανάλυση για 3D active stereo εφαρμογές. Μέσα από την εν λόγω εφαρμογή, οι άνθρωποι της Christie και της Space Vision ήθελαν να δείξουν και στους παραγωγούς και στους τεχνικούς που επισκέφθηκαν το Open House, πόσο εύκολο είναι να επιτευχθεί η στερεοσκοπία, που βασίζεται φυσικά στον κατάλληλο βιντεοπροβολέα. Χρησιμοποίησαν λοιπόν, ένα απλό player μέσω ενός υπολογιστή, ο οποίος φοράει μια 3D κάρτα που διαφοροποιείται από τις κοινές κάρτες στον παλμό συγχρονισμού όπως επίσης και στο ότι ο server και ο επεξεργαστής μπορούν να ανεβάζουν τα Hz προκειμένου να επιτευχθεί στερεοσκοπικό αποτέλεσμα. Οσο για την πόλωση του φωτός, αυτή γίνεται στα γυαλιά, δεν χρησιμοποιείται δηλαδή κάποιο άλλο φίλτρο πόλωσης. Για την πόλωση χρησιμοποιείται ένας συγχρονιστής, ενώ ο παλμός συγχρονισμού προέρχεται από τον προβολέα που παίρνει μια είσοδο συγχρονισμού από το Player. Το αποτέλεσμα; Εντυπωσιακό και στις 3 διαστάσεις του, με το βάθος πεδίου και την κίνηση να κερδίζουν το θεατή. Και όλα αυτά μέσω μιας απλής εφαρμογής με το player και το περιεχόμενο να είναι κατεβασμένα προχείρως από το διαδίκτυο για τις ανάγκες της εφαρμογής...

Christie DHD 700
Η επόμενη εφαρμογή μεγάλη εικόνας που είδαμε, είχε στηθεί από τον Christie DHD 700. Πρόκειται για τον full HD ανάλυσης βιντεοπροβολέα τεχνολογίας DLP με μονό DMD τσιπ 0,95’’ και την υποστήριξη διπλού χρωματικού τροχού προκειμένου να επιτευχθεί ακόμα υψηλότερη φωτεινότητα και πλουσιότερη χρωματική παλέτα. Η ονομαστική του φωτεινότητα ανέρχεται στα 7000 Ansi lumens, ενώ ο βιντεοπροβολέας χρησιμοποιεί δυο φωτεινές πηγές ισχύος 330W (VIDI UHP της Philips) με διάρκεια ζωής 2000 ώρες (και 2500 ώρες σε eco mode λειτουργία). Ανάμεσα στην πληθώρα εισόδων του περιλαμβάνει και HDMI είσοδο, ενώ υποστηρίζει μια ευρεία γκάμα φακών προκειμένου να επιλέξετε τον κατάλληλο για την εφαρμογή που χρειάζεστε τον βιντεοπροβολέα...

Το Roadster της Christie
Εντυπωσιακή ήταν και η εφαρμογή που είδαμε από τον Roadster S+20K, που αποτελεί 3τσιπο DLP βιντεοπροβολέα SXGA+ ανάλυσης 20.000Ansi Lumen με λόγο αντίθεσης 1800:1 και τον νέο 10μπιτο επεξεργαστή να εξασφαλίζει διευρυμένη απόδοση χρωμάτων και συμβατότητα με μεγαλύτερη γκάμα σημάτων εισόδου. Στα ατού του ότι είναι και στερεοσκοπικός, υποστηρίζει παλμούς συγχρονισμού (μπορεί να δεχθεί και να δώσει παλμούς) και μέσω προαιρετικής κάρτας υποστηρίζονται αυτόματες blend εφαρμογές έως και από 6 Roadster S+20K που μπορούν να στήσουν σωστά την εικόνας τους ακόμα και σε κοίλες επιφάνειες. Ο Roadster χρησιμοποιεί λυχνία τεχνολογίας Xenon. Από εισόδους υποστηρίζει τα πάντα, ενώ ζυγίζει 75 κιλά αλλά μεταφέρεται και εγκαθίσταται με ευκολία από 2 άτομα. Στην εφαρμογή που είδαμε, τον τροφοδοτούσε με σήμα εικόνας ένα Mac Book Pro και μ’ αυτό οι άνθρωποι της Space Vision ήθελαν να δείξουν ότι με dedicated πηγές εικόνας τα DMD τσιπ μπορούν να λειτουργήσουν ακόμα καλύτερα....

M Series HD10K
Αλλη μια ενδιαφέρουσα εφαρμογή από άλλο ένα εξίσου ενδιαφέρον μοντέλο, είναι η εφαρμογή με τους δυο προβολείς HD10K της σειράς M Series της Christie. Πρόκειται για τον πιο compact βιντεοπροβολέα της κατηγορίας του, με full HD ανάλυση (1920x1080), τεχνολογία DLP με 3 DMD τσιπ, δυο φωτεινές πηγές (dual mercury lamps) ισχύος 350Watt έκαστη και φωτεινότητα 10.000Ansi. Στα ατού του και η ύπαρξη ίριδας για μεταβλητό λόγο αντίθεσης, η πλήρης θωράκισή του από σκόνη και το έξυπνο σύστημα ILS για μηχανικό zoom, focus και οριζόντιο και κάθετο offset, ενώ υποστηρίζει multi-windowing και screen processing (σε array έως 3x3). Οπως μας ανέφεραν χαρακτηριστικά οι κ.κ. Παναγιώτης Ρονιώτης και Γιώργος Ρενιέρης της Space Vision που μας έκαναν την παρουσίαση, δεν υπάρχει πιο ολοκληρωμένη και πιο πλούσια έκδοση σε βιντεοπροβολέα από αυτόν εδώ.
Μας επισήμαναν επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης και του σεταρίσματος, ο βιντεοπροβολέας δεν χρειάζεται να παίρνει blendαρισμένο σήμα από κάποιον media server, αφού κάνει μόνος του και το blend και το overlap. Το μόνο που απαιτείται από το χρήστη είναι να δηλώσει τη γραμμή και τη στήλη του, και το μόνο που χρειάζεται εν συνεχεία είναι ένα απλό lens shift για να φέρει ο χρήστης τα κάδρα του σωστά.
Η εφαρμογή που είδαμε εδώ στο Open House της Christie, περιελάμβανε δυο M Series - HD10K, οι οποίοι συνέθεταν συνδυαστικά μια μεγάλη σε πλάτος εικόνα. Το ματσάρισμα της εικόνας το έκαναν οι δυο προβολείς από μόνοι τους, ενώ για ότι βλέπαμε να κινείται πάνω στις εικόνες, την ευθύνη είχε το νέο X 20 της Spyder (Vista System), το οποίο σε σχέση με το προηγούμενο X20, το νέο είναι και matrix switcher.

Αυτά ήταν σε γενικές γραμμές τα highlight της εκδήλωσης τα οποία είδαν και όσοι από εσάς παραβρέθηκαν. Ολοι οι υπόλοιποι καλό είναι να απευθυνθείτε στη Space Vision και στους έμπειρους τεχνικούς της προκειμένου να σας προτείνουν λύσεις, εφαρμογές, αλλά και το κατάλληλο προιόν για την κάθε περίσταση. Αυτό που μας έμεινε από το Open House της Christie είναι ότι υπάρχουν άπειρες λύσεις για κάθε εφαρμογή και ο κάθε ενδιαφερόμενος έχει πληθώρα προτάσεων για να επιλέξει ανάλογα με τις ανάγκες του. Το άλλο που μας έγινε σαφές, είναι ότι μόνο μέσα από τέτοια event θα προχωρήσει κι άλλο η αναδυόμενη αγορά της εικόνας που αναμφίβολα θα αποτελέσει αργά ή γρήγορα «το επόμενο μεγάλο πράγμα» και στα μέρη μας για πληθώρα εφαρμογών. Ενα μπράβο στη Space Vision για το απαιτητικό αυτό event που διοργάνωσε και που έφερε εις πέρας επιτυχώς. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προιόντα και τις εφαρμογές της Christie επικοινωνήστε με τη Space Vision...

Επαφή
Space Vision ΑΕ
τηλ. 210 – 2829103, www.spacevision.gr, www.christiedigital.com

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση