Διαφήμιση
Παρασκευή, 09 Απρίλιος 2010 15:52

Mixing Audio - Concepts, Practices and Tools

Το βιβλίο...
Το «Mixing Audio» είναι ένα χορταστικό βιβλίο 550 σελίδων που αναλύει πάμπολλες παραμέτρους της διαδικασίας της μίξης στο στούντιο. Επίσης συνοδεύεται από ένα DVD με 700 ηχητικά δείγματα που κάνουν το βιβλίο ακόμη πιο ενδιαφέρον και κατά κάποιο τρόπο πιο ζωντανό. Έχει ένα εξαιρετικό εισαγωγικό κεφάλαιο, στο οποίο ο Roey Izhaki με ένα πηγαίο λόγο υποστηρίζει ότι η μίξη είναι τέχνη, εν συνεχεία βάζει τον αναγνώστη σε μία θέση όπου τον βομβαρδίζει με πικάντικες πληροφορίες απο πολύ νωρίς σχολιάζοντας τις τεχνικές του Butch Vig στο Nevermind τον Nirvana, τις συγκρίνει με τις τεχνικές του Andy Wallace καταλήγει σε χρήσιμα συμπεράσματα αποδεικνύοντας εν τω μεταξύ το πως η μίξη αποτελεί ένα είδος τέχνης. Παράλληλα ο συγγραφέας προτείνει παραδείγματα για ακρόαση με πλήρη στοιχεία και περιγραφή του υλικού.  Για να βάλουμε όμως τα πράγματα σε μία τάξη πρέπει να πούμε ότι το βιβλίο αποτελείται από τρία βασικά μέρη. Στο πρώτο μέρος αναλύεται γενικά η ιδέα της μίξης σε ένα εύρος που αγγίζει από αφηρημένες  έννοιες μέχρι βαθειά πρακτικές υποδείξεις. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται μία ανάλυση των εργαλείων που χρησιμοποιούνται. Πρόκειται για το κεφάλαιο που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου και χωρίζεται σε 27 ξεχωριστές ενότητες. Όλες οι ενότητες αναλύονται σε βάθος και συνοδεύονται από παραδείγματα ήχου που μπορεί να ανατρέξει ο αναγνώστης. Αυτό είναι το σημείο που κάνει την διαφορά στο εν λόγω βιβλίο καθώς κάθε ενότητα δεν μένει απλώς στο θεωρητικό κομμάτι. Στο δεύτερο κεφάλαιο ξεχωρίσαμε την ενότητα που ασχολείται με την δυναμική επεξεργασία. Ο συγγραφέας δεσμεύει 110 σελίδες στις οποίες αναλύει όλες τις κατηγορίες των δυναμικών επεξεργαστών, τον τρόπο χρήσης και διάφορες τεχνικές που έχουν χρησιμοποιηθεί σε γνωστές παραγωγές. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος του βιβλίου ο Roey Izhaki αναλύει ένα προς ένα τέσσερα παραδείγματα μίξεις σε τέσσερα διαφορετικά είδη μουσικής. Μάλιστα το κάθε στάδιο της μίξης συνοδεύεται και από ηχητικά παραδείγματα όπου ο αναγνώστης μπορεί να ακούσει τις επεμβάσεις του ανθρώπου πίσω απο την κονσόλα. Σε αυτό το μέρος αναλύεται πραγματικά όλος ο τρόπος σκέψης του Roey Izhaki ο οποίος δίνει την ευκαιρία στον αναγνώστη να «κρυφοκοιτάξει» στις τεχνικές που χρησιμοποιεί καθώς αναφέρει μέχρι και τον τελευταίο επεξεργαστή που χρησιμοποίησε και γιατί.

Συμπέρασμα
Το βιβλίο του Roey Izhaki είναι αρκετά διδακτικό αλλά αναφέρεται πάντα στους νεοεισερχόμενους του χώρου. Άλλωστε αυτό είναι κάπως λογικό καθώς σπάνια γράφονται βιβλία από μεγάλους μηχανικούς για μεγάλους... Τα σημεία που ξεχωρίζει το βιβλίο αδιαμφισβήτητα είναι ότι συνδυάζει όλες του τις αναφορές με αντίστοιχα ηχητικά παραδείγματα, επίσης γίνεται πολύ συχνά αναφορά σε γνωστές παραγωγές που σημάδεψαν την σύγχρονη μουσική βιομηχανία. Οι αναφορές αυτές συχνά αποκαλύπτουν τον τρόπο σκέψης του εκάστοτε μηχανικού και βάζουν τον αναγνώστη σε μία ενδιαφέρουσα διαδικασία μάθησης κατά την οποία λύνονται απορίες του τύπου «καλά πώς έβγαλε αυτό το ταμπούρο...».  

Who is WHo - Roey Izhaki
Οι πληροφορίες που έχουμε για τον συγγραφέα είναι σχετικά φτωχές. Αναφέρουμε κάποια στοιχεία που μάς έδωσε οι Focal Press. Ο Roey Izhaki ασχολείται με την μίξη ήχου από το 1992. Είναι ακαδημαϊκός λέκτορας στο πεδίο του Audio Engineering και παραδίδει σεμινάρια ανά την Ευρώπη σε διάφορες σχολές και συνεδριάσεις. Αυτή την στιγμή διδάσκει στην SAE του Λονδίνου στο τμήμα Audio Engineering.   

Details
Τίτλος: Mixing Audio Concepts, Practices and Tools
Συγγραφέας: Roey Izhaki
Εκδοτικός οίκος: Focal Press
Έτος έκδοσης: 2008
Γλώσσα: Αγγλικά
Αρ. Σελίδων: 560

Επαφή
Focal Press, www.focalpress.comwww.mixingaudio.com

Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση