Διαφήμιση
Παρασκευή, 09 Απρίλιος 2010 14:39

Handbook For Sound Engineers, Fourth Edition

Η πρώτη έκδοση του Handbook For Sound Engineers από τον G. Balou κυκλοφόρησε το 1987 με υπότιτλο « η νέα εγκυκλοπαίδεια του ήχου». Τα χρόνια που μεσολάβησαν ακολούθησαν ακόμα 2 εκδόσεις, ενώ πλέον αισίως έχουμε στα χέρια μας την 4η έκδοση με τον G.Balou να υπογράφει την επιμέλεια και τη συγγραφή της ύλης και να περιστοιχίζεται από 31 συνεργάτες – συγγραφείς, με τον καθέναν να προέρχεται από συγκεκριμένο κλάδο που σχετίζεται με τον ήχο. 

Το βιβλίο…
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό και επιβλητικό βιβλίο εξ όψεως. Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους: 48 κεφάλαια, 7 θεματικές ενότητες, 1752 σελίδες, 32 συγγραφείς και 3 κιλά βάρος… Ο τόμος όπως προαναφέραμε, περιλαμβάνει 7 βασικές θεματικές ενότητες οι οποίες καλύπτονται λεπτομερώς από ένα σύνολο κεφαλαίων. Οι θεματικές αυτές είναι κατά σειρά, Ακουστική, Ηλεκτρονικά στοιχεία, Ηλεκτρο-ακουστικές συσκευές, Ηλεκτρονικά κυκλώματα ήχου, Ηχογράφηση - αναπαραγωγή, Σχεδιασμός Εφαρμογών και τέλος Μετρήσεις. Για όσους δεν γνωρίζετε την προηγούμενη έκδοση, πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν πρόκειται απλά για ένα παχύ βιβλίο με γενικές εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες του τύπου: τι είναι το RT60 και ποια είναι τα πολικά διαγράμματα των μικροφώνων...
Οι θεματικές καλύπτονται και αναλύονται σε τέτοιο βάθος που μπορεί να αποτελέσουν αναφορά ακόμη και σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Για παράδειγμα στον τομέα τις ακουστικής πέρα από τις βασικές αρχές και έννοιες, υπάρχουν κεφάλαια που ασχολούνται αποκλειστικά με την ψυχοακουστική, την ακουστική σε μικρούς και μεγάλους κλειστούς χώρους, την ακουστική σε εξωτερικούς χώρους, σε στάδια κ.τ.λ  Αντίστοιχη σχολαστικότητα μπορεί να βρει κανείς και σε όλους τους τομείς, όπως για παράδειγμα και στο κεφάλαιο των μεγαφώνων αλλά και των Line Array που γράφει ο Ralf Heinz. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα κεφάλαια, είναι τόσο πλούσιο και επαρκές το περιεχόμενο που πραγματικά είναι δύσκολο να το περιγράψει κανείς. Θα σημειώσουμε επίσης ότι αποτελεί παράλληλα ένα εξαιρετικό οδηγό βιβλιογραφίας, καθώς έχει αναφορές και παραπομπές σε ένα τεράστιο ποσοστό της υπάρχουσας βιβλιογραφίας που αφορά τον ήχο από κάθε προσέγγιση.

Συμπέρασμα
Ένα βιβλίο που για όσους ασχολούνται με οποιοδήποτε τομέα του ήχου, τους ενδιαφέρει άμεσα. Πρόκειται για την απόλυτη βίβλο των μηχανικών ήχου που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη. Τώρα όσοι έχουν την προηγούμενη έκδοση και αναρωτιούνται αν αξίζει να αγοράσουν την νέα έκδοση, εγώ θα έλεγα μάλλον όχι καθώς ο βασικός κορμός είναι ίδιος πέρα από βελτιώσεις σε σημεία και σποραδικό εμπλουτισμό. Με λίγα λόγια οι αλλαγές δεν αρκούν για κάποιον που έχει την προηγούμενη έκδοση για να αγοράσει ξανά την 4η, αλλά για τον νέο αγοραστή αποτελεί ένα εξαιρετικό βιβλίο αναφοράς εφ όλης της ύλης.

Τίτλος: Handbook For Sound Engineers, Fourth Edition
Συγγραφέας: Glen Ballou
Εκδοτικός οίκος: Focal Press
Έτος έκδοσης: 2008
Γλώσσα: Αγγλικά
Αρ. Σελίδων: 1752

Glen Ballou - Who Is Who
Ο G.Ballou αποφοίτησε από το General Motors Institute το 1958. Εργάσθηκε στην United Technologies στο τμήμα κατασκευής βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Ο G.Ballou διατέλεσε ως υπεύθυνος σχεδιασμού και εγκατάστασης συστημάτων επικοινωνίας και public address. Εν συνεχεία δούλεψε σε διαφορετικό τμήμα της ίδιας εταιρίας και ορίσθηκε ως υπεύθυνος σχεδιασμού - εγκατάστασης οπτικοακουστικών συστημάτων και ακουστικής μελέτης για αίθουσες συνεδριάσεων και αμφιθεάτρων. Ο G.Ballou δεν έφυγε ποτέ από τους κόλπους της United Technologies, συνταξιοδοτήθηκε από εκεί και ξεκίνησε την δική του εταιρία σχεδιασμού και εγκαταστάσεων συστημάτων ήχου, Innovative Communication. Παράλληλα επιμελήθηκε και έγραψε τις τέσσερις εκδόσεις του Handbook For Sound Engineers.             

Επαφή
Focal Press, www.focalpress.com

Rate this item
(2 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση