Διαφήμιση
Πέμπτη, 30 Απρίλιος 2020 21:30

Αναλυτική ενημέρωση χθεσινής τηλεδιάσκεψης

Δελτίο τύπου - Ενημέρωση για την χθεσινή τηλεδιάσκεψη με το Υπουργείο Πολιτισμού

«Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι εχθές πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τον Γ.Γ. Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη στην οποία συμμετείχαν οι κάτωθι φορείς, εκπροσωπούμενοι από τους εξής:
ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ( ΠΣΔΠΕ) εκπροσώπησε η πρόεδρος του συνδέσμου Κατερίνα Σταματάκη, η οποία παρουσίασε τα θέματα που αφορούν στις μουσικές παραγωγές

ΤOYΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ του ΠΣΔΠΕ εκπροσώπησε ο Παναγιώτης Γεώργας , μέλος του ΠΣΔΠΕ , ο οποίος παρουσίασε τα θέματα που αφορούν στις θεατρικές παραγωγές

ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ( ΕΔΙΚΤΕ) εκπροσώπησε η πρόεδρος της Ενωσης , Ειρήνη Σουγανίδου

Την ΚΙΝΗΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΗΧΗΤΙΚΩΝ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ , ΙΚΡΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ VISUAL ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ εκπροσώπησε ο Γιώργος Βουδαντάς.

Τους Ελληνες δημιουργούς "ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΔΕΜ" εκπροσώπησε ο Στάθης Δρογώσης.

Τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης των Τραγουδιστών – Ερμηνευτών ΕΡΑΤΩ εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας του οργανισμού Νατάσσα Μποφίλιου.

ΒΑΣΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Γ.ΒΟΥΔΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ 29/4/2020 ΜΕ ΤΟ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
«Καταρχάς να σας ευχαριστήσω για τη πρόσκληση, εκπροσωπώ ένα μεγάλο κομμάτι εταιρειών που ειδικεύονται στην ενοικίαση κάθε είδους τεχνικού εξοπλισμού και παροχής υπηρεσιών στον τομέα του ΕΝΤΕRΤΑΙΝΜΕΝΤ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ, ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ, ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ, ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ, EVEVT ΚΤΛ , όπως π.χ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τη δυσκολία διαχείρισης αυτής της κρίσης από τη πλευρά της πολιτείας. Είναι ένας πόλεμος. Θα έλεγε κάποιος ότι μόνο μπαίνοντας σε χειμερία νάρκη όλοι και ξυπνώντας τη μέρα που θα είχε ανακαλυφθεί το εμβόλιο, θα ήταν δυνατό να μην υπάρχουν επιπτώσεις.

Παράλληλα, ενώ σιγά σιγά άλλοι τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας σηκώνονται από το κρεβάτι και επανέρχονται με ένα τρόπο στη κανονικότητα, ο κλάδος μας παραμένει στην εντατική και αυτό για το καλό της δημοσίας υγείας, κάτι στο οποίο συμφωνούμε όλοι πιστεύω.
Γι αυτό και χρειαζόμαστε τη στήριξη τους κράτους, σε πρώτη φάση μέχρι την ολική άρση των μέτρων και σε δεύτερη φάση στην επόμενη μέρα, την οποία αφού θα έχουμε χρόνο μπορούμε να προσπαθήσουμε από κοινού να τη κάνουμε ακόμα καλύτερη από ότι ήταν προ πανδημίας και αφού αναλογιστούμε και την ατομική ευθύνη που έχει ο καθένας από εμάς,να προσπαθήσουμε να λύσουμε και όλες τις παθογένειες που υπήρχαν και υπάρχουν.

Τώρα όμως θέλουμε αναπνευστήρες και οξυγόνο και αυτό χωρίς να επιτρέπεται η συνάθροιση του κοινού χωρίς περιορισμούς, δε μπορεί να το προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας σε καμία περίπτωση. Χρειάζονται σοβαρά μέτρα στήριξης οριζόντια άλλα και στοχευμένα από το κράτος.
Όπως τα επιδόματα και οι επιδοτήσεις μισθοδοσίας, η αναστολή πληρωμών προς το κράτος και η χορήγηση κάποιου μέρος των πάγιων όπως τα ενοίκια της επαγγελματικής στέγης.
Και αφού τα κάνουμε αυτά, να φτάσουμε στην επόμενη μέρα όπου θα υπάρχει ολική άρση των μέτρων, το τονίζω είναι σημαντικό, όπου θα χρειαστούμε ένα άτοκο δάνειο με εγγύηση δημοσίου και επιδότηση της μισθοδοσίας για ένα διάστημα, ώστε να μπορέσουμε και μείς να πούμε ότι νικήσαμε τον κορονοϊό.

Σε αυτό το σημείο θέλω να ξανάτονίσω ότι στη δουλειά μας χρειάζεται σχεδιασμός, π.χ για να πραγματοποιηθεί ένα φεστιβάλ είναι δουλειά αρκετών μηνών όπως και οποιαδήποτε εκδήλωση, event κτλ , δε σημαίνει δλδ ότι αν πούμε ότι 1/5/21 έχουμε ολική άρση των μέτρων θα αρχίσουμε να εισπράττουμε χρήματα , είναι πολύ σοβαρό αυτό.
Θέλω να πω ότι ζητάμε τη στήριξη του κράτους, του συνεργάτη μας δλδ και όχι την ελεημοσύνη του, όπου εδώ και μια δεκαετία οι επιχειρήσεις μας χωρίς τη στήριξη κανενός επενδύουν σημαντικά ποσά σε εξοπλισμό και στην παροχή υπηρεσιών, που συμβάλουν στην ανάδειξη του πολιτισμού της χώρας και την ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού. Του Κράτους που εδώ και μια δεκαετία μας ζητάει στήριξη με τους περισσότερους άμεσους και εμμέσους φόρους σε όλη την Ευρώπη, για να μπορέσουμε να βγούμε από την τεράστια οικονομική κρίση, στην οποία περιήλθαμε για τους γνωστούς λόγους, τώρα πιστεύω ότι το δίκαιο είναι να γίνει το ανάποδο.
Δεν πρέπει να ξαναγίνει κρίση χρέους η κρίση της πανδημίας για τις εταιρίες μας και τους εργαζομένους μας.
Θεωρητικά για το κράτος τη Δευτέρα ανοίγουμε αλλά δεν ισχύει όπως καταλαβαίνετε πραγματικά αυτό, αφού επι της ουσίας δεν θα έχουμε αντικείμενο, μπορεί να γίνονται κάποιες τηλεοπτικές παραγωγές ή κάποιες άλλες σε επίπεδο live streaming, αλλά αυτό δεν φτάνει σε καμία των περιπτώσεων να συντηρήσει κανέναν επί της ουσίας …
Κι επειδή αναφερθήκαμε στο εξωτερικό, τα πράγματα είναι διαφορετικά εκεί, π.χ. ήδη κάνουν επιδότηση μισθοδοσίας σε εταιρίες που πλήττονται και όχι επιδόματα …

Τέλος θέλω να σας ενημερώσω ότι , Εμείς είμαστε σε διαδικασία σύστασης συνδέσμου, καθότι μια προσπάθεια που είχαμε κάνει στο παρελθόν απέτυχε και παράλληλα οραματιζόμαστε και τη σύσταση ενός ενιαίου Φορέα, όπου ο δικός μας σύνδεσμος μαζί με άλλους και άλλα σωματεία, θα μπορέσει να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες μας, θα βάλει κανόνες και θα μπορεί να υπερασπίζεται καλύτερα τα δικαιώματα μας. Είμαστε ήδη σε επαφές με άλλους φορείς και η ανταπόκριση είναι θετική .

ΤΙ ΕΙΣΠΡΑΞΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ Γ.Γ. ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Είναι πολύ πιθανόν να γίνουν τα εξής:

1) Σε πρώτη φάση, να παραταθούν τα μέτρα και τα επιδόματα για τις εταιρίες μας, ζητήθηκε κατάλογος με ΚΑΔ

2) Να συσταθούν ομάδες εργασίας στοχευμένες, για να επιλύσουν διάφορα ζητήματα και να υλοποιήσουν τα μέτρα που έχουμε ζητήσει. Για παράδειγμα, προτείναμε ομάδα μαζί με το υπουργείο οικονομικών και κάποιους από τα σωματεία και τους συνδέσμους, αλλά σε δυο ταχύτητες, ξεχωριστά οι καλλιτέχνες και όλοι μαζί οι υπόλοιποι, εξηγώντας ότι είναι διαφορετικές οι ανάγκες.

Επισημάναμε με όλους τους  τρόπους οτι δεν υπάρχει οικονομικό λίπος στον χώρο μας, οι περισσότεροι εργαζόμενοι και εταιρίες ζουν μήνα με τον μήνα και λύσεις τύπου 50% εργασία ἠ εκδηλώσεις με περιορισμούς, δε φτάνουν για να μπορέσει όλη η κοινότητα του πολιτισμού σύσσωμη να δει την επόμενη μέρα, σε μια χώρα που προέρχεται από βαθιά οικονομική κρίση και που ο κλάδος μας ήδη προσφέρει πολύ φθηνά τις υπηρεσίες του.
Για παράδειγμα συναυλία στην πλατεία νερού ή όπου αλλού, με μειωμένη προσέλευση, πως θα μπορέσει να κάνει break even? Θα χρηματοδοτηθεί από το κράτος? Και αν ναι ποιος καλλιτέχνης θα τραγουδήσει? Οι υπόλοιποι? Ποια εταιρεία θα την υποστηρίξει τεχνικά? Οι υπόλοιπες? Ποιοι τεχνικοί θα εργαστούν? Οι υπόλοιποι? Η᾽ πιστεύετε ότι θα κάνει ο καθένας ότι θέλει και το κράτος θα τρέχει από πίσω του να μοιράζει χρήματα και επιδόματα παράλληλα?

Μια αίθουσα κινηματογράφου μπορεί να είναι βιώσιμη με το 50% της χωρητικότητας? Δηλαδή , το άλλο 50% είναι το κέρδος του επιχειρηματία?

Παραμένουμε πιστοί στα μέτρα στήριξης που έχουμε εδώ και καιρό ζητήσει και βλέπουμε καθολικά όλο τον χώρο του πολιτισμού και της τέχνης. Όταν προτείνουμε λύσεις πρέπει να είναι επεξεργασμένες, βιώσιμες, να έχουμε λάβει υπόψιν όλες τις παραμέτρους και να είναι δίκαιες.

Δείχνουν να καταλαβαίνουν ότι χρειάζεται δέσμη μέτρων, επισήμαναν την μαύρη εργασία, αναγνώρισαν οτι οι εταιρίες μας είναι κομμάτι του Πολιτισμού και θα επανέλθουν .

Εν κατακλείδι…
Θεωρώ ότι η συνάντηση φάνηκε να έχει νόημα. Είχαμε απέναντι μας έναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης που αν τον δούμε καλοπροαίρετα έδειξε να κατανοεί τα προβλήματα του χώρου μας και να δηλώνει πρόθυμος να λύσει κάποια. Σαν να μας έλεγε ότι υπάρχουν κάποια χρήματα για στήριξη, αλλά βοηθήστε μας να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά. Αφού ξεπεράστηκαν οι θεωρίες για μέτρα τύπου λιγότερο κοινό στις αίθουσες και τους συναυλιακούς χώρους , που δεν τον αδικώ για αυτό, γιατί μπορεί να μην γνωρίζουν καλά όλες τις παραμέτρους στην δουλειά μας, φάνηκε να κατανοεί ότι ο πολιτισμός απασχολεί ένα τεράστιο αριθμό εργαζομένων και εταιριών όπου με ένα τρόπο, τους είναι άγνωστος. Για αυτό και εμείς σαν τεχνικές εταιρίες μετά την άμεση σύσταση του δικού μας συνδέσμου  βλέπουμε την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα, αφού πρώτα ο κάθε υπάρχον σύλλογος – σωματείο- σύνδεσμος έχει κάνει την αυτοκριτική του και την αυτοκάθαρση του.

Με εκτίμηση,
Γιώργος Βουδαντάς

Rate this item
(4 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση