Διαφήμιση
Πέμπτη, 27 Ιούνιος 2013 00:11

‘Εφυγε’ ο μεγάλος Mark Fisher

Η βιομηχανία παραγωγής συναυλιών έχασε αυτή την εβδομάδα ένα από τα πιο σημαντικά της στελέχη. Πρόκειται για τον θρυλικό σχεδιαστή συναυλιών Mark Fisher που έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 25 Ιουνίου. Δίχως υπερβολή, ο Mark Fisher ήταν υπεύθυνος για το σχεδιασμό των μεγαλύτερων και επιδραστικότερων touring συναυλιακών παραγωγών τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Ο Fisher φοίτησε ως αρχιτέκτονας στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Ένωσης Αρχιτεκτόνων στο Λονδίνο, από όπου αποφοίτησε το 1971, και στη συνέχεια, έχοντας κάνει ήδη όνομα στον τομέα του σχεδιασμού συναυλιών, σχεδίασε τη συναυλία ορόσημο της ποπ-ροκ μουσικής, που δεν είναι άλλη από το περίφημο The Wall των Pink Floyd το 1980. Εν συνεχεία συνεργάστηκε με τον Τζόναθαν Πάρκο για τη δημιουργία της εταιρίας Fisher - Πάρκο το 1984, ενώ 10 χρόνια αργότερα, το 1994 ίδρυσε το περίφημο Mark Fisher Studio, Stufish.

Σε σχέδια του Fisher όλο αυτό το διάστημα βασίζονται πολλές από τις μεγαλύτερες και πιο καινοτόμες περιοδείες. Ιδού μερικές:
Εκτός από τους Pink Floyd, για τους οποίους σχεδίασε εκτός του The Wall και την τεράστια παγκόσμια περιοδεία με τίτλο Division Bell το 1994, ο Fisher ήταν γνωστός για την πρωτοποριακή δουλειά του στους U2 για τις περιοδείες ZooTV το 1992, PopMart το 1997 και την περίφημη 360° Tour του 2009 που είδαμε και στη χώρα μας.
Επίσης, επιμελήθηκε και τα Live των Rolling Stones και συγκεκριμένα τις περιοδείες Steel Wheels του 1989, Voodoo Lounge του 1994, Bridges to Babylon του 1997 και της περιοδείας A Bigger Bang του 2005.
Έχει επίσης σχεδιάσει τα συναυλιακά σκηνικά των Tina Turner, George Michael, Jean-Michel Jarre, Robbie Williams, AC / DC, ενώ είχε δουλέψει και για τη Madonna και τη Lady Gaga, μεταξύ πολλών άλλων. Το 2012, σχεδίασε την τεράστια συναυλιακή επιτυχία «Diamond Jubilee» προς τιμή της βασίλισσας της Αγγλίας, με το κονσέρτο να λαμβάνει χώρα στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Ο Fisher είχε επίσης σχεδιάσει πολλά ακόμα υψηλού προφίλ event, όπως τις τελετές  έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Τορίνο το 2006, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, καθώς και τις τελετές των Ασιατικών Αγώνων και των Αγώνων της Κοινοπολιτείας το 2010. Στο θέατρο, ο ίδιος σχεδίασε σκηνικά για το μιούζικαλ «We Will Rock You», καθώς και αρκετές παραστάσεις των Cirque du Soleil. Ο Fisher είχε τιμηθεί από τη Βασίλισσα για τις δουλειές του και τη συνεισφορά του στην τέχνη.

Πέθανε σε ηλικία 66 ετών στο νοσοκομείο Marie Curie στο Hampstead μετά από μακροχρόνια ασθένεια την οποία αντιμετώπιζε στωικά και με το γνωστό βρετανικό χιούμορ του.Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εκπρόσωπός του κατά την ανακοίνωση του θανάτου του: "Το έργο του επηρέασε όχι μόνο τους συναδέλφους και τους συνεργάτες του, αλλά και τα πολλά εκατομμύρια των ανθρώπων που βίωσαν τα σχέδιά του σε όλο τον κόσμο".
Καλό ταξίδι κύριε Mark Fisher θα θυμόμαστε για πάντα τα μοναδικά σου σχέδια, που απογείωσαν τις συναυλίες των αγαπημένων μουσικών ηρώων μας...

Δείτε εδώ την ανάρτηση της Stufish για την απώλεια του ιδρυτή της...

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση