Διαφήμιση
Δευτέρα, 20 Αύγουστος 2012 13:27

3D χωρίς γυαλιά στη φετινή IBC

H αρμόδια επιτροπή της IBC για τα Conference Paper της φετινής έκθεσης, καθόρισε ήδη τα καλύτερα papers της φετινής έκθεσης, ενώ επέλεξε και την καλύτερη εργασία απονέμοντάς της τον τίτλο «Best Conference Paper Award». Ως Best Conference Paper Award λοιπόν επιλέχθηκε η εργασία «glasses-free 3D» που αποτελεί έρευνα μιας ομάδας Γερμανών από το Fraunhofer Institute for Telecommunications και το Heinrich Hertz Institute.

Η εργασία τους αφορά όλους τους broadcasters που επιθυμούν τη μαζική μετάβαση σε 3D φορμά του συνόλου του τηλεοπτικού τους προγράμματος, καθώς η πραγματεία τους αφορά την τρισδιάστατη αποκωδικοποίηση για γυμνού οφθαλμού, δίχως την ανάγκη ύπαρξης γυαλιών ενεργής ή παθητικής πόλωσης.

Η ομάδα ερευνητών απαρτίζεται από τους Christian Riechert, Frederik Zilly, Peter Kauff, Jens Güther και Ralf Schäfer, ενώ ο ακριβής τίτλος της εργασίας τους ονομάζεται “Fully Automatic Stereo-to-Multiview Conversion in Autostereoscopic Displays”. Το αντικείμενο της εργασίας τους βασίζεται στο αυτονόητο: ότι δηλαδή η μαζική αποδοχή του 3D περιεχομένου θα πραγματοποιηθεί μόνο όταν σταματήσουν να απαιτούνται ειδικά γυαλιά για τη θέαση 3D. Αυτή τη στιγμή οι σύγχρονες παραγωγές 3D είναι στερεοσκοπικές, καθώς χρησιμοποιούν δυο κάμερες και μια αλυσίδα εικόνων με την τελική εικόνα να αφορά το κάθε μάτι ξεχωριστά και η 3D απεικόνιση να λαμβάνει χώρα μέσω ειδικών γυαλιών.

Η λύση που προτείνουν οι ίδιοι αφορά τα αυτό-στερεοσκοπικά displays (Autostereoscopic displays) που δεν θα απαιτούν πλέον την ανάγκη ύπαρξης 3D γυαλιών και θα απαιτούν περισσότερες των δυο εικόνων: τουλάχιστον 5 και ιδανικά πολύ περισσότερων. Αυτό που προτείνει η ομάδα ερευνητών από το Fraunhofer στο δικό της paper είναι η ενσωμάτωση ενός χαμηλού κόστους τσιπ μέσα σε κάθε τηλεοπτικό δέκτη προκειμένου να μετατρέπει το stereo 3D σήμα στον απαιτούμενο αριθμό πολλαπλών εικόνων σε πραγματικό χρόνο.

Καλά όλα αυτά, αλλά ο τεράστιος αριθμός ‘συμβατικών’ 3D τηλεοράσεων και όλων αυτών των γυαλιών θέασης που έχει ήδη σε στοκ η βιομηχανία τι ακριβώς θα γίνουν, ρωτάμε εμείς αφελώς. Προφανώς, ακόμα και να ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα η θεωρεία των Γερμανών, η πραγματική βιομηχανία οπτικοακουστικών θα καθυστερήσει να την ‘απορροφήσει’ και να την εφαρμόσει σε πράξη για τους γνωστούς ευνόητους λόγους. Ωστόσο θα πρέπει να προβλεφθεί και μια λύση για τους τηλεοπτικούς δέκτες όσων διαθέτουν ήδη 3D τηλεόραση και την έχουν χρυσοπληρώσει κιόλας. Να υπενθυμίσουμε ότι λύσεις για 3D θέαση χωρίς γυαλιά έχουν ήδη προτείνει διάφοροι κατασκευαστές - κολοσσοί, όπως η Toshiba μεταξύ άλλων…

 

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση