Διαφήμιση
Σάββατο, 29 Ιανουάριος 2011 12:09

Το iPad επί σκηνής...

του Ιάσονα Θεοφάνου

Το iPad μετρά μόλις ένα χρόνο ζωής και έχει καταφέρει να επανακαθορίσει τις παραμέτρους του “tablet computing”, μπορεί στην αρχή να ακούστηκαν αρνητικά σχόλια από τον ειδικό τύπο για τις καθ’ αυτό τεχνικές δυνατότητές του, αν όμως δείτε μεθαύριο κάποιον τύπο δίπλα σας στην συναυλία να κρατάει ένα iPad μπορεί να είναι και ο ηχολήπτης που θα ελέγχει την Μ7CL του…
Δεν χρειάστηκαν πολύ χρόνο για να συνειδητοποιήσουν οι κατασκευαστές στο χώρο του pro audio ότι το iPad πιθανόν να είναι αυτό που έψαχναν τόσο καιρό για τις ανάγκες του απομακρυσμένου έλεγχου. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι η χρήση του Laptop σε αρκετές περιπτώσεις εγκαταστάσεων, είτε touring είτε μόνιμων, όχι απλά διευκολύνει την εποπτεία και τον έλεγχο αλλά είναι φορές που είναι αναγκαία. Επίσης να θυμίσουμε ότι η χρήση tablet pc δεν είναι μία νέα τάση στο χώρο του pro audio, φέρτε στο νου σας τις άκομψες αυτές συσκευές με την άχαρη πένα και το συνήθως πρωτόγονο GUI. H Apple με την επαναστατική multitouch τεχνολογία αφής και το σύνολο ενός άρτιου σχεδιασμού προσφέρει μία ευέλικτη πλατφόρμα που δίνει την δυνατότητα στους προγραμματιστές να σχεδιάζουν περισσότερο διαδραστικά User Interfaces από ποτέ και όλα αυτά με όλα τα πλεονεκτήματα μίας ελαφριάς φορητής συσκευής με οθόνη περίπου 10 ιντσών. Στο χώρο του pro audio το iPad αποδείχτηκε ένα εξαιρετικό εργαλείο ελέγχου με τους κατασκευαστές να ανακοινώνουν ο ένας μετά των άλλον applications ελέγχου. Παρακάτω θα δείτε μερικές από τις εφαρμογές που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της «Winter NAMM 11» και απ’ ο,τι φαίνεται το πάρτι μόλις ξεκίνησε..

Allen & Heath iLive, MixPad: Το app της Allen & Heath για iPad ονομάζεται MixPad, επικοινωνεί ασύρματα με το MixRack και επιτρέπει τον άμεσο έλεγχο όλων των παραμέτρων μιας ζωντανής μίξης όπως faders, mutes, DCA faders and mutes, aux sends, channel processing, προενίσχυση και full metering. Επίσης παρέχονται και παράμετροι ελέγχου του συστήματος όπως ορισμός καναλιών, χρωματισμός καναλιών κ.τ.λ Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, το application είναι τόσο πλήρες ώστε σε περιπτώσεις μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως την συμβατική επιφάνεια ελέγχου.

Yamaha M7CL, StageMix : Η Yamaha έχει ανακοινώσει το StageMix που αφορά την M7CL και προσφέρει εκτεταμένο έλεγχο της κονσόλας ασύρματα μέσω WiFi. Το βάθος των παραμέτρων είναι τέτοιο ώστε ο εκάστοτε χειριστής να μπορεί να πραγματοποιήσει πλήρη μίξη από οποιοδήποτε σημείο του συναυλιακού χώρου ή της σκηνής. Αναφέρουμε ενδεικτικά: Faders, Input Channel On⁄Off, Input Channel Parametric EQs, Input Channel Cue, Mix Master Faders, Mix Bus On⁄Off, Mix Bus Parametric EQs, Mix Bus Cue, Last Cue⁄Mix Cue Mode κ.τ.λ                                                                                                 Μάλιστα, στις Η.Π.Α αυτή την εποχή η εκεί αντιπροσωπεία χαρίζει iPad με κάθε αγορά M7CL.

Crown,  “Powered By Crown”: Η Crown  στο πλαίσιο της winter Namm παρουσίασε το δικό τις App για iPhone και iPad που επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο και διαμόρφωση των ενισχυτικών της συστημάτων. Η χειριστές έχουν την δυνατότητα να ελέγξουν τα βασικά ρυθμιστικά των ενισχυτών, να έχουν την πλήρη εποπτεία της λειτουργίας (monitoring) ή ακόμη και μία εκτεταμένη διαμόρφωση μέσω του HiQnet System Architect της Harman. Η εφαρμογή είναι συμβατή με αρκετές σειρές της Crown όπως την I-Tech, I-Tech HD, CTs, και Macro Tech I.  

Neyrinck, V-Control:  Από το παιχνίδι δεν λείπουν και τα Pro tools. Η Neyrinck ανακοίνωσε The V-Control που προσφέρει πρόσβαση στις λειτουργίες που αφορούν το transport, το editing και την μίξη. Η διασύνδεση γίνεται ασύρματα μέσω WiFi.

PreSonus StudioLiveΗ PreSonus,  με τα γρήγορα αντανακλαστικά που την κρατάνε πάντα σύγχρονη με τις εξελίξεις, παρουσίασε και αυτή Application για το iPad που προορίζεται για την StudioLive σειρά ψηφιακών κόνσολων της. Το App της PreSonus επιτρέπει πλήρη έλεγχο με πρόσβαση στα κανάλια εισόδου, auxes, εφέ, subs και άλλα. To app διατίθεται δωρεάν από το iPad Apps Store.

AKG: Η AKG έδειξε την δεύτερη έκδοση του AKG Wireless App παρέχοντας μεγαλύτερο βάθος ελέγχου των ασύρματων συστημάτων μικροφώνων και monitoring. Οι νέοι παράμετροι που ξεχωρίζουν είναι η αλλαγή ονόματος, αλλαγή συχνότητας διασύνδεσης και πλέον το AKG Wireless App 2.0 συμπεριλαμβάνει προειδοποιητικά μηνύματα για την κατάσταση της μπαταρίας αλλά και της κεραίας του μικροφώνου ή των ακουστικών. Το εν λόγω App είναι συμβατό με iPhone, iPod Touch και φυσικά iPad.   

IK Multimedia: Απ’ ό, τι φαίνεται ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για τις εταιρίες μετά την χρόνια χασούρα από τους πειρατές των μουσικών προγραμμάτων και όχι μόνο…  Η οικονομική πολιτική της Apple στο λογισμικό βασίζεται στο νόμο «πολύ λίγα από πάρα πολλούς». Σε αυτό το πλαίσιο βλέπουμε τους μεγάλους κατασκευαστές να σπεύδουν με κάθε τρόπο στο μοντέλο- πλατφόρμα της Apple. Η ΙΚ Multimedia έβγαλε μία σειρά από applications και hardware για το iPad και iPhone. Μία μεγάλη συμφωνία με την Fender για χρήση του ονόματος στο πακέτο εξομοίωσης ενισχυτών AmpliTube Fender for iPad, παρουσιάστηκε στην Namm με συνοδεία ενός  εξαιρετικά μικρού audio interface. Επίσης έδειξε και το iRig Mic, το πρώτο πυκνωτικό μικρόφωνο για το iPad φυσικά με συνοδεία αντίστοιχου application.

Korg iELECTRIBE Version 1.1.0: Το μπαράζ των downloads της «i» έκδοσης του Electribe, ώθησε την Korg στην αναβάθμιση του iELECTRIBE. Πέρα λοιπόν από τα 8 όργανα, τα 8 εφέ, το 64-step sequencer και τα 160 patterns, πλέον οι χρήστες της νέας έκδοσης μπορούν να μεταφέρουν και αρχεία ήχου (44.1/16) από το iELECTRIBE για περαιτέρω επεξεργασία σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα.

Tascam PortaStudio: Το θρυλικό PortaStudio αναγεννάται στην οθόνη του iPad, φαίνεται και δουλεύει ακριβώς όπως και το κλασσικό τετρακάναλο που έγραφε σε κασέτα. Το κάθε κανάλι περιλαμβάνει ένα VU meter, EQ τριών περιοχών και fader. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιο εξωτερικό μικρόφωνο, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης του ενσωματωμένου στο iPad.

MixVibes: Το iPad βρίσκει τον ρόλο του και στην αρένα των Djs. H MixVibes έδειξε ένα Αpp υπό εξέλιξη το οποίο μετατρέπει το iPad σε ένα ολοκληρωμένο controller του Cross. Επικοινωνεί με το λογισμικό μέσω WiFi.

Alesis StudioDock: Με όλες αυτές τις εφαρμογές στο App Store το iPad δεν είναι πια ένα αθώο eBook reader ή ένα μεγάλο iPhone… H Alesis πρωτοπόρος στα i.. gadgets δημιούργησε το StudioDock που χαρίζει στο iPad 2 neutric combo εισόδους με στάδιο προενίσχυσης, τροφοδοσία phantom, midi in/out, usb midi, video out, έξοδο ακουστικών και βασική έξοδο ήχου (jack ¼”) με φυσικό ποτενσιόμετρο. Ένα ολοκληρωμένο audio interface για περιπτώσει που ο περιττός όγκος δεν ενοχλεί.

 

Rate this item
(3 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση