Διαφήμιση
Πέμπτη, 13 Ιούλιος 2023 14:16

Στα άδυτα των Abbey Road Studios

του Παναγιώτη Παπακώστα

Με τον Παναγιώτη Παπακώστα γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια και η εκτίμηση είναι θεωρώ αμοιβαία. Κοινός τόπος των σπάνιων συναντήσεών μας όλα αυτά τα χρόνια (καθώς ο Παναγιώτης ζεί και εργάζεται στο Ιωάννινα και είναι παραγωγός, ηχολήπτης, μουσικός και ιδιοκτήτης του στούντιο ηχογραφήσεων Noisyland Recordings) είναι τα εκάστοτε σεμινάρια ήχου (ειδικά τα στουντιακά). Μας ενώνει επίσης η αγάπη για τον ήχο και την τεχνολογία του, τη μουσική, αλλά και ο διαχρονικός έρωτας με τα θρυλικά Σκαθάρια από το Λίβερπουλ (The Beatles).

Κάπως έτσι, όταν πρίν από μερικές ημέρες μέσα από ένα post του στο fb ο Παναγιώτης μας ενημέρωνε ότι βρισκόταν στα θρυλικά Abbey Road Studios για ένα Mixing Summit (μέσω του Mix with the Masters) με τον Jaycen Joshua, τον παρακάλεσα, αν δεν βαριέται, να γράψει ένα μικρό άρθρο στο aLive. Ο Παναγιώτης όπως ήταν αναμενόμενο το έκανε με μεγάλη του χαρά και ιδού, στο κείμενο που ακολουθεί περιγράφει ο ίδιος την εμπειρία του και τις εντυπώσεις του από τα Abbey Road Studios...

Το παρών κείμενο έχει παραπάνω από ένα πρωταγωνιστή.

Ας ξεκινήσουμε με τον πρώτο: Abbey Road Studios
Σε μια βιομηχανία που αλλάζει και οι επιτυχίες δεν μετριούνται με δίσκους αλλά με Streams στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν ακόμα μερικά μέρη (δυστυχώς όχι πολλά ακόμα) που εμπνέουν παλιούς και νέους μηχανικούς ήχου.

Το Abbey Road είναι ένα από αυτά και εμπνέει τόσο νέους, αλλά και παλιούς μηχανικούς ήχου με τις εκατοντάδες δισκογραφικές δουλειές που έχουν γίνει εκεί και όλες τις ιστορίες που το συνοδεύουν, αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο που  επισκέπτονται τον εξωτερικό χώρο του Studio για μια φωτογραφία στο φημισμένο Crosswalk.

Πρωταγωνιστής δεύτερος:
Mix with the Masters
Το Mix with the Masters είναι μια online learning πλατφόρμα (ίσως και η μεγαλύτερη παγκοσμίως) που φιλοξενεί γνωστούς ηχολήπτες και παραγωγούς από όλο τον κόσμο με σειρές πάνω στην ηχογράφηφη παραγωγή και μίξη. Κατά καιρούς κάνει Week Long σεμινάρια στα La Fabrique studios και μερικές φορές και σε στούντιο ανά τον κόσμο (το κρατάμε αυτό).

Πρωταγωνιστής τρίτος: Jaycen Joshua
Ένα από τα πιό γνωστά και “hot” ονόματα αυτή την στιγμή στην δισκογραφία, με 15 Grammy που έχει διαμορφώσει το νέο ήχο του Mainstream Pop - Hip Hop ρεύματος της Αμερικής.
To βιογραφικό του περιλαμβάνει καλλιτέχνες όπως: Michael Jackson, Jay-Z, Seal, Rosalia, Ed Sheeran και άλλους. 

Και όπως συμβαίνει κάποια στιγμή στο Act 2 του Blockbuster, οι πλανήτες ευθυγραμμίζονται και το Mix with the Masters κάνει ένα Mixing Summit με τον Jaycen joshua στό Abbey Road.

An offer you can’t refuse
Φτάνοντας έξω το το Abbey Road την Δευτέρα 3/7/23 δεν μπορούσα να πιστέψω ότι θα καταφέρω επιτέλους να βρεθώ στο Studio 2 και να περιηγηθώ στους χώρους αυτού του ιστορικού Studio. Περίπου 100 θέσεις για το σεμινάριο με ηχολήπτες και παραγωγούς από όλο τον κόσμο και φυσικά Sold out από τις πρώτες κιόλας μέρες.
Γύρω στις 10:00 οι πόρτες άνοιξαν και κατευθυνθήκαμε στο εσωτερικό του χώρου όπου μας έδωσαν τα Passes και από εκεί κατεβήκαμε τις σκάλες που οδηγούσαν στο Studio 2.
Αν και οι φωτογραφίες απαγορευόταν μέχρι να μπούμε στον χώρο του σεμιναρίου, δεν μπορούσα να μην κάνω στα κλεφτά μερικά κλικ. Μια ιστορία 40+ χρόνων παγκόσμιας δισκογραφίας  κρεμασμένη σε 5τμ.

Στο τέλος του διαδρόμου ήταν η πόρτα για το φημισμένο Studio 2. Αν και έμπαινα πρώτη φορά το ένιωθα τόσο οικείο και ζεστό που πραγματικά θα μπορούσα να κάτσω σε μια γωνιά και να το παρατηρώ με τις ώρες.
Στα δεξιά υπήρχε μια TG κονσόλα της EMI και από δίπλα το πιάνο που ηχογραφήθηκε το Magical Mystery Tour και το White Album. Όπως μας είπαν τα σημάδια από τα τσιγάρα στα πλήκτρα ανήκουν στον Paul και τον John.
Παύση για να μπορέσω να το διαχειριστώ.

Στα αριστερά η σκάλα που οδηγεί στο Control Room και στο τέλος του διαδρόμου η είσοδος για το μοναδικό Reverb Chamber που υπάρχει ακόμα στο Abbey Road.
Από το αναλογικό ρολόι που υπάρχει από τα πρώτα Sessions των Beatles μέχρι την ιδιαίτερη  ακουστική του διαμόρφωση με το λευκό τούβλο, το Abbey Road παραμένει ακόμα μαγικό.
Το σεμινάριο ήταν έτοιμο να ξεκινήσει χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες. Ο Jaycen ανέβηκε στο βήμα μας ζήτησε συγγνώμη για τα γυαλιά ηλίου καθώς ήταν τα μόνα συνταγογραφημένα και έκανε την πρώτη ερώτηση που μας πάγωσε.

Πιστεύετε ότι η τέχνη της ηχοληψίας χάνεται?

Ομόφωνα το ακροατήριο απάντησε ναι.
Ωραια είπε. Γι αυτό είμαστε εμείς εδώ. Γιατί εμείς εδώ νοιαζόμαστε ακόμα για τον ήχο που ακούμε, για τον ήχο που θα παραδώσουμε στους πελάτες μας. Και δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από το στούντιο του Abbey Road για να ξεκινήσουμε το σεμινάριο.

Ε, και κάπως έτσι πέρασαν 7ώρες…

Ανοίγοντας το ένα Session πίσω από το άλλο, βλέποντας τεχνικές και προβλήματα, με ουσιαστικό διάλογο και λύσεις σε θέματα ήχου του σήμερα και όχι περασμένων δεκαετιών.
Με μια παρέμβαση μέσω Zoom του Dave Pensado και με διάθεση να πάρουμε όσα περισσότερα μπορούμε.
Δεν είναι τυχαίο που μας έδωσε τον προσωπικό του αριθμό για να επικοινωνήσουμε σε περίπτωση που θέλουμε να τον ρωτήσουμε οτιδήποτε. 
Και έχοντας πάει σε αρκετά σεμινάρια ήχου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό, αυτή η διαφορά κουλτούρας πάνω στο Learning κομμάτι χωρίς ίχνος διάκρισης ανάμεσα στον Master και τους μαθητές του θα  με κάνει να επιλέξω και πάλι κάποιο τέτοιο σεμινάριο ξέροντας ότι θα πάρω μαζί μου αρκετά.
Θα μπορούσα να γράψω ολόκληρα σεντόνια πάνω σε τεχνικές, Plug-ins, Hardware και πολλά ακόμα, αλλά θα είναι στείρα πληροφορία χωρίς την κουβέντα που προηγήθηκε του προβλήματος. 

Στα Highlight...
...ήταν κάποια στιγμή που πέρασε από μπροστά μου ο Lester Smith (μύθος του Abbey Road) και  κανένας δεν τον αναγνώρισε. Εκτός από εμένα που μίλησα μαζί του στον λίγο χρόνο που είχα για τα μικρόφωνα του Abbey Road και πήρα σαν παράσημο και μια φωτογραφία μαζί του.

Ευχαριστούμε το Mix with the Master για την εμπειρία  το Abbey Road για την φιλοξενία και του Jaycen Joshua για τις αμέτρητες πληροφορίες που μας έδωσε.
Στα επόμενα λοιπόν…

To aLive με τη σειρά του ευχαριστεί θερμά τον Παναγιώτη Παπακώστα, για τη διάθεσή του και το χρόνο που αφιέρωσε γι’ αυτό το άρθρο…

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση