Διαφήμιση
Τρίτη, 04 Ιούνιος 2013 14:16

To aLive δοκιμάζει τα κορυφαία επαγγελματικά ακουστικά PRO 900 της Γερμανικής Ultrasone

του Βασίλη Λαδονικόλα

Ως γνωστόν, τα ακουστικά αποτελούν τη μοναδική audio συσκευή που κάποιος μπορεί να ‘φορέσει’ και το γεγονός αυτό τα καθιστά από μόνο του ιδιαίτερα. Επίσης αποτελούν ένα πραγματικά ιδιαίτερο προϊόν, αφού το μοναδικό ζητούμενο δεν είναι μόνο «ο καλός ήχος», αλλά μια σειρά ακόμα κρίσιμοι παράμετροι, ειδικά όταν πρόκειται για ακουστικά που απευθύνονται σε επαγγελματίες. Για παράδειγμα, ένα ζεύγος ακουστικών πρέπει να είναι ξεκούραστα, εργονομικά, ευέλικτα και ανατομικά για να μπορεί κανείς να τα φοράει για ώρες, αλλά και να νιώθει τη μοναδική αυτή αίσθηση ότι ‘κουμπώνουν’ στο κεφάλι και τ’ αυτιά του, σαν να κατασκευάστηκαν αποκλειστικά για τον κάτοχό τους. Προπάντων όμως πρέπει να είναι αξιόπιστα με 'Α' κεφαλαίο τόσο όσον αφορά το χρηστικό κομμάτι, όσο και το αμιγώς ηχητικό...
Με τα Ultrasone PRO 900 ζήσαμε για αρκετές μέρες, καθώς μας τα παραχώρησε η εταιρία Audio & Vision που αντιπροσωπεύει τα ακουστικά της Ultrasone στη χώρα μας, για μια δοκιμή διαρκείας. Μια δοκιμή που περιελάμβανε σχεδόν τα πάντα από Live με ψηφιακή και αναλογική κονσόλα, έως ακροάσεις βινυλίων, CD, iPod και You Tube μέσω laptop και iPad...
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, ξεκινώντας από μια πρώτη γνωριμία με την Ultrasone....

Ultrasone: Η εταιρία που κατασκευάζει μόνο ακουστικά....
Η Γερμανική Ultrasone είναι ίσως μια από τις ελάχιστες audio εταιρίες που κατασκευάζει αποκλειστικά και μόνο ακουστικά και τίποτε άλλο. Η εταιρία διαθέτει διάφορες σειρές ακουστικών, όπως in ear, Hi-Fi και φυσικά επαγγελματικά ακουστικά για πιο σκληρή και απαιτητική χρήση. Τα Ultrasone PRO 900 που δοκιμάζουμε εδώ, είναι τα κορυφαία ακουστικά της επαγγελματικής σειράς της εταιρίας. Πρίν περάσουμε στην αναλυτική παρουσίασή τους όμως, ας ρίξουμε μια ματιά στο who is who της Γερμανικής εταιρίας.
Η Ultrasone ιδρύθηκε το 1991, στην πόλη Wielenbach στη νότια Γερμανία, κοντά στις Αλπεις. Στην αρχή ξεκίνησε με την κατασκευή ακριβών state of the art ακουστικών για ‘σοφιστικέ’ πελάτες, ενώ αρκετά γρήγορα, χάρη στο ιδιαίτερα ενεργό R&D τμήμα της, επεκτάθηκε στα in ear (οι απαιτήσεις των καιρών με τόσα personal – portable devices) και στον επαγγελματικό τομέα.

Η εταιρία έχει αναπτύξει και εξελίξει μια σειρά εφαρμογές αλλά και πατέντες όσον αφορά τα ακουστικά. Σήμερα η εταιρία αντιπροσωπεύεται σε περισσότερες από 50 χώρες, με το τεχνικό και οικονομικό τμήμα της να έχει έδρα στο Wielenbach και το Tutzing αντίστοιχα, ενώ η παραγωγή των προϊόντων λαμβάνει χώρα στη Γερμανία και στην Taiwan.

Ultrasone PRO 900
Οπως είπαμε, τα PRO 900 αποτελούν τη ναυαρχίδα της επαγγελματικής σειράς ακουστικών της Ultrasone και αυτό είναι κάτι που γίνεται άμεσα αντιληπτό, από τη συσκευασία και μόνο. Αφαιρώντας τη χάρτινη συσκευασία, ο χρήστης έρχεται σε επαφή με μια πραγματικά πολυτελή και ανθεκτική θήκη μεταφοράς με hard case καταβολές που εξασφαλίζει ότι την ασφαλή μεταφορά των ακουστικών και την πολυετή διάρκεια ζωή τους, καθώς τα προστατεύει από κάθε τι που μπορεί να τους συμβεί. Εντός της θήκης φιλοξενείται το manual αλλά και δυο ζεύγη καλωδίων (είναι αμφότερα πλήρως αποσπώμενα από τα ακουστικά), με το ένα να καταλήγει σε μικρό jack και το άλλο σε μεγάλο jack ¼ της ίντσας.
Οπως είπαμε το καλώδιο δεν είναι μόνιμα συνδεμένο με τα ακουστικά (ώστε να αντικαθίσταται εύκολα αν υπάρξει πρόβλημα) αλλά είναι αποσπώμενο USC καλώδιο (ultra soft) που καταλήγει σε επίχρυσα Neutrik βύσματα (μέσω mini jack που ασφαλίζει βιδώνοντας). Αυτό επιτρέπει συνάμα στα ακουστικά να μεταφέρονται ευκολότερα και να είναι πιο εύχρηστα κατά τη χρήση, ενώ το πακέτο ολοκληρώνουν όλα τα απαραίτητα συνοδά αξεσουάρ και παρελκόμενα όπως τα εξτρά earpads για ιδανική απομόνωση ακροάσεων, το demo CD με τα τρακ αναφοράς και το εξτρά καλώδιο σύνδεσης όπως είπαμε (μήκους 1,5 μέτρο). Τα εν λόγω ακουστικά είναι τα πρώτα closed-back επαγγελματικά ακουστικά της Ultrasone που υποστηρίζουν τη νέα τεχνολογία S-LogicTM Plus technology (καθώς και τα συστήματα S-logic natural surround και ULE technology). Πρόκειται για δυναμικά ακουστικά κλειστού τύπου, με drivers τιτανίου 40mm και εύκολα αποσπώμενα earpads που ουσιαστικά ξεβιδώνουν και αντίστοιχα βιδώνουν πανεύκολα πάνω στα drivers. Η απόκριση συχνότητας εκτείνεται μεταξύ 6Hz και 42kHz, η αντίστασή τους είναι 40ohm και η μέγιστη στάθμη εξόδου 96 dB, ενώ το βάρος τους δεν ξεπερνά τα 295 γραμμάρια (χωρίς το αποσπώμενο καλώδιο).

Ποιότητα κατασκευής...
Τα ακουστικά σε αυτή την κατηγορία κινούνται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο καθώς το επίπεδο των υλικών αλλά και της συναρμογής είναι αψεγάδιαστο. Γενικά, τα ακουστικά θυμίζουν τανκ και σε κερδίζουν με το καλημέρα με τη στιβαρότητά τους, κάνοντάς σε να μην τα φοβάσαι στη χρήση. Ο σκελετός των ακουστικών είναι μεταλλικός, από ανοξείδωτο ατσάλι, ενώ η δερμάτινη επένδυσή τους αντέχει στο νερό και τον ιδρώτα. Τα πλαστικά τους είναι ιδιαίτερα στιβαρά, όπως και τα μεταλλικά τους μέρη άλλωστε. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μόνο αλουμινένιο τμήμα που συναντάμε είναι το λογότυπο της 'Ultrasone' πάνω στα cups. Οσον αφορά τη γενικότερη αισθητική τους, αυτή είναι πραγματικά ιδιαίτερη και αρκετά μεταμοντέρνα για επαγγελματικό ακουστικό (συνήθως τα Hi-Fi είναι αυτά που πρωτοπορούν και διαπρέπουν στον τομέα του ‘φαίνεσθαι’).

Ανεση – Αίσθηση
Τα ακουστικά είναι ελαφριά (σκάρτα 300 γραμμάρια χωρίς το καλώδιο), κουμπώνουν πολύ καλά στο κεφάλι και προσαρμόζουν εξαιρετικά στα αυτιά φιλοξενώντας με άνεση σχεδόν κάθε τύπο ακουστικού πτερυγίου. Τα βελούδινα earpads προσαρμόζουν πολύ καλά απομονώνοντας όσο καλά πρέπει τον ακροατή από το εξωτερικό περιβάλλον, ενώ το πλέον σημαντικό κατά τη γνώμη μου είναι ότι παραμένουν αρκετά ξεκούραστα τόσο στην αίσθηση (δεν υπάρχει πίεση στο ακουστικό πτερύγιο, χαμηλό βάρος) όσο και στην ακρόαση (γι’ αυτό θα μιλήσουμε πιο κάτω).

Στα αυτιά...
(Ηχος)
Οπως ανέφερα τα ακουστικά χρησιμοποιήθηκαν τόσο στο... φυσικό τους περιβάλλον (επαγγελματικά γαρ), όσο και σε ακροάσεις προηχογραφημένης μουσικής, αναπαραγόμενης από διάφορα μέσα και πηγές.
Σε Live περιβάλλον, ο υπογράφων τα χρησιμοποίησε με ψηφιακό και αναλογικό μίξερ, για τις ανάγκες συναυλιών και μικρών ή μεγαλύτερων Live. Στα θετικά τους σημεία πρώτης γραμμής είναι η πολύ καλή απομόνωση από το εξωτερικό ηχητικό περιβάλλον και η ανάλυση που προσφέρουν σε όλες τις περιοχές του φάσματος. Το δυνατό τους σημείο είναι το χαμηλό τους και το πλέον εντυπωσιακό τους οι μεσαιο-υψηλή περιοχή τους που αναδεικνύεται με φωτεινό και αποκαλυπτικό τρόπο. Ιδιαίτερα οι φωνές (γυναίκες και ανδρικές με αυτή τη σειρά) και τα σολιστικά αναπαράγονται με λεπτομέρεια και ανάλυση. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά ξεκινώντας με το χαμηλό τους, το οποίο είναι εξαιρετικά ζυγισμένο, βαθύ και περιγραφικό, δίχως να κουράζει και δίχως να ανδεικνύεται εις βάρος των άλλων κρίσιμων περιοχών του ακουστικού φάσματος. Η σύνδεση με τις μεσαίες (η μεσοχαμηλή τους περιοχή δηλαδή) είναι εξίσου αρμονική, ενώ η μεσαία περιοχή έχει ‘μόνιτορ’ λογική και αίσθηση, όντας αποκαλυπτική και σχετικά αχρωμάτιστη. Οι μεσαιο-υψηλές θα λέγαμε ότι είναι εντυπωσιακές μεν αλλά δεν έχουν την τάση να ωραιοποιήσουν το άκουσμα, καθώς τείνουν υπέρ της διαφάνειας και της μόνιτορ ανάλυσης όπως και οι υψηλές. Η πιο σημαντική επίδοσή τους όμως κατά τη γνώμη μου είναι ότι οι αναλυτικές και φωτεινές μεσαιο-υψηλές παρότι στην αρχή μπορεί να ακούγονται κάπως εμφαντικές, εντούτοις δεν αποδεικνύονται τελικά διόλου κουραστικές ακόμα και μετά από πολύωρη χρήση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δικά μου ‘επετειακά’ DT 770 (ένα από τα 100 κομμάτια που κατασκεύασε η Beyer με ειδικά προσεγμένες καλωδιώσεις στην prolight + sound του 2005) το ίδιο πρόγραμμα μου φάνηκε ‘σκοτεινό’ στις μεσαιο-υψηλές μετά τις ακροάσεις με τα Ultrasone PRO 900 και σαφώς λιγότερο αναλυτικό, παρότι πρόκειται για πολύ καλά συχνοτικά ζυγισμένα ακουστικά αναφοράς για την κατηγορία τους (σημειωτέον βεβαίως ότι η κατηγορία τιμή τους υπολείπεται αρκετά αυτή των Ultrasone PRO 900).

Σε ακροάσεις προηχογραφημένης μουσικής από άλλα μέσα (βινύλιο, CD, iPod και laptop) τα PRO 900 είναι σχεδόν πολυτέλεια. Με δυο λόγια είναι απολαυστικά και δεν κουράζουν ακόμα και σε υψηλές στάθμες, παρότι όπως είπα η ανάδειξη της λεπτομέρειας και η ανάλυση αποτελούν το δυνατό τους σημείο. Παρότι η εταιρία έχει τη δική της ‘εξειδικευμένη’ σειρά H-Fi ακουστικών, πιστεύω πως αν τα PRO 900 συνδυαστούν με έναν ‘ζεστό’ προενισχυτή ακουστικών, θα αποτελέσουν ένα καλό μουσικό και συνάμα αναλυτικό εργαλείο ακροάσεων, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προτεραιότητά των PRO 900 δεν είναι η απόλαυση, αλλά η ανάλυση και η ανάδειξη κάθε λεπτομέρειας.

Δια ταύτα...
Ενα ιδιαίτερα ποιοτικό ζεύγος ακουστικών με εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και αναλυτικό ηχητικό χαρακτήρα που υπόσχονται να αναδείξουν τα σκοτεινά σημεία κάθε εγγραφής και μίξης δίχως να κουράσουν. Επίσης υπόσχονται αρκετά χρόνια ομαλής και απροβλημάτιστης συμβίωσης με τον υποψήφιο αγοραστή τους, ενώ περιλαμβάνουν στο πακέτο τους όλα όσα θα χρειαστεί κανείς από ένα επαγγελματικό ζεύγος ακουστικών αυτής της κατηγορίας τιμής (στα 400 ευρώ). Οσο για την τιμή τους, αυτή ανταποκρίνεται στην κλάση τους, την ποιότητα κατασκευής τους και την ηχητική τους πιστότητα. Αν ψάχνετε λοιπόν για ακουστικά και κινείστε σε αυτή την κατηγορία τιμής, δείτε τα και κυρίως ακούστε τα...

Επαφή
Audio & Vision
τηλ. 210 - 6919931
Ultrasone PRO 900 / Τιμή: 399 (με ΦΠΑ)

 

Rate this item
(4 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση