Διαφήμιση
Κυριακή, 02 Οκτώβριος 2011 19:27

Γράφοντας το ‘The Wall Live’ στην Αθήνα

30 χρόνια μετά την πρώτη παράσταση, το The Wall των Pink Floyd περιόδευσε ως γνωστόν με το Roger Waters ανά τον κόσμο (για δυο χρόνια και 120 Live), με τις παραστάσεις να κλείνουν με 3 συναυλίες στη χώρα μας τον περασμένο Ιούλιο. Αν θυμάστε, οι παραστάσεις στη χώρα μας ηχογραφήθηκαν και βιντεοσκοπήθηκαν, προκειμένου να κυκλοφορήσουν σε Blu-Ray.
Για τη βιντεοσκόπηση του ‘The Wall Live In Athens’χρησιμοποιήθηκαν 4K high-definition κάμερες, ενώ η εταιρία Panavision προμήθευσε και μια νέα 5K super-high-definition κάμερα αποκλειστικά για την εγγραφή της παράστασης. Με δεδομένο ότι ο ήχος είναι εξίσου σημαντικός με την εικόνα, ο Roger Waters ‘επιστράτευσε’ το φίλο του και γνωστό παραγωγό των Pink Floyd, James Guthrie (είχε επιμεληθεί και την ηχογράφηση και παραγωγή του αυθεντικού Wall, καθώς και όλες τις μετέπειτα εκδόσεις του), προκειμένου να εποπτεύσει την ηχογράφηση και τη μίξη.
Ο Guthrie με τη σειρά του ζήτησε την υποστήριξη της Prism Sound προκειμένου να ηχογραφήσει το project σε ανάλυση 24bit / 96kHz μέσω ενός SADiE recording set-up.

Για το εν λόγω project λοιπόν, ο James Guthrie χρησιμοποίησε το περίφημο Le Voyageur II mobile van με την 48-κάναλη αναλογική Neve V-Series, ενώ οι εγγραφές έγιναν σε SADiE digital multi-track recorders με interfaced τους AD-DA converters ADA-8XR της Prism Sound. Ως monitoring χρησιμοποίησε τα ATC μόνιτορ του Le Voyageur.
Συνολικά ηχογραφήθηκαν 96 tracks, τόσο στο main 64-track SADiE σύστημα, αλλά και στο μικρότερο SADiE LRX2 στο οποίο γράφτηκαν 32 tracks. Ολα τους όπως είπαμε ηχογραφήθηκαν σε ανάλυση 96kHz / 24-bit.

Εκτός από την κονσόλα της Neve, χρησιμοποιήθηκαν 16 κανάλια outboard προενισχυτές της Neve, μεταξύ των οποίων οι κλασικοί 1073 και 1081, που προμήθευσε στον Guthrie η Λονδρέζικη εταιρία FX Rentals. Οι εν λόγω προενισχυτές προστέθηκαν στα 16 κανάλια audiophile προενισχυτών μικροφώνου Maselec MMA-4XR mic preamps της Prism Sound (πρόκειται για τους κορυφαίας ποιότητας 4κάναλους προενισχυτές μικροφώνου της Prism).
Επίσης, δυο ανεξάρτητα Neve 16:2 mixers (επίσης νοικιασμένα για τις ανάγκες της εγγραφής, από την FX Rentals), χρησιμοποιήθηκαν ως επέκταση της main κονσόλας V-series του van, κάτι που επιβλήθηκε από το μεγάλο μέγεθος της παραγωγής.

Για τους θεατές, ο James Guthrie χρησιμοποίησε το μικρόφωνο SoundField MK V, που του δάνεισε ειδικά γι’ αυτό το project ο Ken Giles, CEO της εταιρίας SoundField. Πρόκειται για ένα κλασικό "single point source" studio microphone system, ικανό να συλλάβει και τις τρείς διαστάσεις ενός ηχητικού project. Το μικρόφωνο διαθέτει 4 κάψες και συνοδεύεται από το δικό του επεξεργαστή που διαθέτει εξόδους σε B-format και σε XLR. Η έξοδος του μικροφώνου ηχογραφήθηκε σε 4-channel B-format για περαιτέρω decoding σε stereo ή σε surround formats κατά τη διαδικασία του post-production.
Οι εγγραφές στην Αθήνα διήρκεσαν συνολικά 6 μέρες στις οποίες περιλαμβάνονταν τα 3 Live, ενώ 3 άλλες συνολικά ημέρες χρειάστηκαν για την κινηματογράφηση των close-ups. Ολα αυτά αναμένεται να τα δούμε και κυρίως να τα ακούσουμε στο επετειακό Blu-ray "The Wall Live in Athens" που αναμένεται να κυκλοφορήσει στην παγκόσμια αγορά πρίν τις γιορτές...

Rate this item
(10 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση