Διαφήμιση
Παρασκευή, 23 Ιούνιος 2006 14:57

Μονοπωλιακή "επίθεση" της Thomson κατά των Ιαπωνικών camcorders

Πριν από λίγο διάστημα λοιπόν η Thomson σκέφτηκε να καταφύγει ξανά στην ίδια ‘πολιτική’ και με σχετικό υπόμνημά της και επιστολή παραπόνων έκανε ένσταση στην Ευρωπαϊκή κοινότητα αιτούμενη την προέκταση του εν λόγω μέτρου σε όλες τις ιαπωνικές κάμερες κάθε κατηγορίας, ακόμα και τις prosumer όπως χαρακτηριστικά ονομάζονται οι ημιεπαγγελματικές.
Η Thomson μέσω της σχετικής της αίτησης αναφέρεται στον υπαρκτό κίνδυνο που οφείλεται στον αυξημένο ανταγωνισμό μεταξύ των Ιαπωνικών προϊόντων. Οσον αφορά τις κάμερες που αιτείται να αποκλειστούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση η Thomson, ούτε λίγο ούτε πολύ, αναφέρει όλες μα όλες τις κάμερες ανεξαρτήτως φορμά ή μέσου εγγραφής, που διαθέτουν αισθητήρα μεγαλύτερο ή ίσο των 2/3της ίντσας. Εάν το αίτημα των Thomson/Grass Valley γίνει αποδεκτό, τότε κινδυνεύουν οι Ιαπωνικές κάμερες να πωλούνται στην Ευρώπη σε τιμές διπλάσιες των προϊόντων της εν λόγω εταιρείας (Thomson). Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι ο κίνδυνος διπλασιασμού της τιμής δεν αφορά μόνο τις αμιγώς τηλεοπτικές κάμερες, αλλά μια ευρύτατη γκάμα καμερών που απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες αλλά και τους ‘ανήσυχους’ ερασιτέχνες που επιζητούν ένα ποιοτικότερο prosumer προϊόν, από ένα συμβατικό consumer.
Βεβαίως το ευτράπελο της υπόθεσης είναι άλλο: αν υποθέσουμε ότι γίνεται αποδεκτό το αίτημά της, με ποιό προϊόν θα καλύψει η Thomson τις ανάγκες των ευρωπαίων επαγγελματιών από τη στιγμή που δεν παράγει κανένα μοντέλο camcorder σε κανένα φορμά; Εκτός κι αν η απάντηση στο ερώτημα βρίσκεται στην αναμενόμενη παρουσίαση της σειράς Infinity για την οποία τηρείται σχετική μυστικότητα και το λανσάρισμα της οποία συνεχώς αναβάλλεται, μάλλον για να συμπέσει -όλως τυχαίως- με την εξέταση της υπόθεσης από την Ε.Ε. στα μέσα του επόμενου Φλεβάρη. Εκτός βεβαίως του εξόφθαλμου ζητήματος του μονοπωλίου, (να θυμίσουμε ότι η Ε.Ε. είναι ιδιαίτερα ‘ευαίσθητη’ σε τέτοια ζητήματα και φροντίζει για την πάταξη των μονοπωλίων απ’ όποιον κι απ’ όπου κι αν προέρχονται) προκύπτει κι ένα καλλιτεχνικό ζήτημα, αφού όλοι οι κινηματογραφιστές αλλά και εν γένη όλα τα ‘γυρίσματα’ εντός Ε.Ε. θα κινδυνεύουν με αυτοεγκλωβισμό, αφού δύσκολα θα μπορούν να συναγωνιστούν τα αντίστοιχα project εκτός Ευρώπης που θα έχουν κατά κόρον γυριστεί με Ιαπωνικές κάμερες που ως γνωστόν πρωτοπορούν σε πολλά σημεία έναντι των ανταγωνιστικών εκτός Ιαπωνίας προϊόντων. Αναμφίβολα το αίτημα της Thomson όπως και να το εξετάσει κανείς κρίνεται ως ένα μονοπωλιακό αίτημα που μάλλον αντιτίθεται στις αρχές της ανοιχτής κι ελεύθερης διακίνησης προϊόντων που διέπει όλο το σύγχρονο εμπορικό μοντέλο. Γνώμη μας είναι ότι κανένα μονοπωλιακό αίτημα ή καθεστώς δεν μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος στις μέρες μας ειδικά στα πλαίσια της Ε.Ε. Γι’ αυτό και τασσόμαστε υπέρ της ελεύθερης διακίνησης προϊόντων (στην περίπτωσή μας camcorder) των οποίων η τύχη και η εμπορική επιτυχία θα εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από λειτουργικά και ποιοτικά κριτήρια και απ’ τον περίφημο λόγο τιμής πρός απόδοση που κάθε προιόν επιτυγχάνει, και όχι από περίεργους αποκλεισμούς και εξοντωτικές μονοπωλιακές πολιτικές εγκλωβισμού.
Οπως και να ’χει πάντως, οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα έχουν περιθώριο μέχρι τις 27 Ιουνίου προκειμένου να υποβάλλουν τις απόψεις τους για το εν λόγω θέμα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα...

Rate this item
(0 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση