Διαφήμιση
Τετάρτη, 19 Απρίλιος 2023 16:41

Τα διαμάντια της Avolites

Στον πάντα φιλόξενο χώρο της Manos Backline Services, η RM Audio διοργάνωσε ένα χρηστικό και ενδιαφέρον event παρουσίασης και hands on των νέων προϊόντων της Avolites, και συγκεκριμένα της Diamond 9 και της μικρής και πολυαναμενόμενης Τ3.

Εισηγητής ήταν ο Stephen Baird-Smith, EMEA Manager της Avolites, ο οποίος μας ξενάγησε στα ενδότερα της εταιρίας, στη φιλοσοφία και την ιστορία της, για να ακολουθήσουν τα project στα οποία συμμετέχουν οι κονσόλες και τα υπόλοιπα προϊόντα της AVO και η ημερίδα να κλείσει με την αναλυτική παρουσίαση της κορυφαίας Diamond 9 και της μικρής Τ3 που αναμένεται να είναι διαθέσιμη το προσεχές διάστημα (Ιούνιος 2023).

Λίγη ιστορία: Amps Volts Ohms και εγένετο η AVO
Ολα ξεκίνησαν το 1976 κάτω από μια σιδηροδρομική αψίδα στο Hammersmith του Λονδίνου, από τον Ian Walley (κάτοχος Bachelor of Science για Mechanical Engineering), με την υλοποίηση του πρώτου touring dimmer rack, Avolites FD dimmer. Από τότε και μετά ακολούθησε ο σχεδιασμός και η παραγωγή δεκάδων ακόμα δημοφιλών προϊόντων, τα πρώτα ήταν dimmer, και εν συνεχεία προσαρμόστηκαν γρήγορα στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της βιομηχανίας και επικεντρώθηκαν στην κατασκευή κονσολών ελέγχου φωτισμού παρουσιάζοντας μέσα σε 4 δεκαετίες τις προϊοντικές σειρές QM, Diamond, Sapphire, Pearl κλπ, για να φτάσουμε στο σήμερα, όπου η Avo (ακριβώς 2 χρόνια πρίν για να ακριβολογούμε) λάνσαρε τη νέα ναυαρχίδα της, την κονσόλα Diamond 9 που έχουμε μπροστά μας εδώ στην παρουασίαση.

Εργα και Project αναφοράς σε όλο τον κόσμο
Ο Stephen αφού πρώτα μας συστήθηκε, λέγοντάς μας ότι κάνει preliminary sales σε όλο τον κόσμο και έτσι μπορεί και κατανοεί από πρώτο χέρι τις ανάγκες των χρηστών και πελάτων της AVO, εξ’ ού και έχει ρόλο και στην ανάπτυξη των προϊόντων μεταφέροντας στο τμήμα σχεδιασμού και ανάπτυξης hardware και software, τα αιτήματα των πελατών.

Εν συνεχεία ξεκίνησε την παρουσίασή του, δείχνοντάς μας μια σειρά από κορυφαία project και ξεχωριστές εγκαταστάσεις ανά τον κόσμο που έχουν ολοκληρωθεί και στα οποία τα προϊόντα της AVO κατέχουν κεντρικό ρόλο.

Πιο συγκεκριμένα, μας παρουσίασε το Εθνικό Μουσείο του Κατάρ με τη μεγαλύτερη εγκατάσταση video στον κόσμο που περιλαμβάνει 112 4K Panasonic projectors και τους Ai Q3 Pro Media Server και Ai Ogen Media server της Avolites.

Μας έδειξε την εγκατάσταση εκκλησίας στο Sterchi Hills Knoxville του Tennesse και το αντίστοιχο διάγραμμα του εξοπλισμού και των επιμέρους διασυνδέσεων, το Mad Apple στο NYNY του Las Vegas από το Cirque Du Soleil από το οποίο επίσης μας έδειξε το programming workflow για εικόνα και φωτισμούς.
Ακολούθησε η εγκατάσταση ενός κορυφαίου night club, του Aria στο Las Vegas με το εκπληκτικό lighting & video integration και τη δυνατότητα για multi-users χειρισμό.

Και η παρουσίαση ξεχωριστών έργων / μόνιμων εγκαταστάσεων έκλεισε με το Cedar Fair Parks, ένα πάρκο με πάνω από 1000 φωτιστικά που χρησιμοποιεί APi control. Οι σκηνές που έχουν διαμορφωθεί είναι πολλές και διαφορετικές, ενώ το ενδιαφέρον είναι ότι μπορούν να βάλουν μια κονσόλα στο σύστημα, οπουδήποτε στο πάρκο και έτσι δεν χρειάζεται να έχουν εξειδικευμένους χειριστές.

Σημειωτέον ότι πίσω απ’ όλες σχεδόν τις εγκαταστάσεις βρισκόταν μεταξύ άλλων και ο Titan Net Processor που δικτυώνεται με οποιαδήποτε κονσόλα Titan και μπορεί να επεξεργαστεί έως και 16DMX universes. Επίσης, ο συγκεκριμένο επεξεργαστής ‘τρέχει’ σε δυο modes, σε console mode και processor mode.

Το λογισμικό και οι δυο AVO της παρουσίασης D9 και T3
Μετά τις εγκαταστάσεις, σειρά έχει το λογισμικό καθώς και το νέο hardware που έχουμε μπροστά μας, κοινώς οι δυο κονσόλας της AVO που φιλοξενούνται εδώ, η κορυφαία D9 και η λιλιπούτεια T3 που ετοιμάζεται για το επίσημο ντεμπούτο της.

Οπως είπαμε, η σειρά Diamond είναι η νέα ναυαρχίδα της εταιρίας. Παρουσιάστηκε πριν από 2 χρόνια και η έκδοση που είχαμε μπροστά μας ήταν η Diamond 9 215, η πιο compact έκδοση της σειράς (η άλλη είναι η D9 στην μεγαλύτερη έκδοση 330). Στην επιφάνεια εργασία της περιλαμβάνει 15+2 μοτοριζέ touch faders της Penny & Giles με την εξαιρετικά μοναδική αίσθηση στην αφή και την άμεση και απολύτως ελεγχόμενη απόκριση στην κίνηση (ίσως τα καλύτερα στην αγορά, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε και ο Stephen).

Επίσης, η κονσόλα φιλοξενεί 40 περιστρεφόμενους optical encoders με λειτουργία πίεσης και δυο οθόνες αφής διαγωνίου 15,6 ιντσών, φωτεινότητας 1000nits και ανάλυσης 1920x1080, ενώ είναι εφικτή και ρύθμιση της φωτεινότητας.
Η κονσόλα διαθέτει επίσης 3 μικρότερες οθόνες αφής 4,3 ιντσών (ανάλυσης 800x480) για preview σε media ή workspaces. Ιδιαίτερα ακριβές για super smooth κινήσεις το T-Bar και οι 5+1 τροχοί (ένας ανεξάρτητος τροχός ελέγχου level) και τα 72 εργονομικά RGB υποφωτιζόμενα soft keys, που καθιστούν τον προγραμματισμό της κονσόλας ευκολότερο.
Οσον αφορά τη διασυνδεσιμότητά της, η κονσόλα είναι κυριολεκτικά ένα hub για διαφορετικές διασυνδέσεις και λειτουργίες.
Ολες τις δυνατότητες της D 9 στην έκδοση 215 μπορείτε να τις δείτε εδώ 

Τ3 η μικρή ‘γεφυροποιός’...
H Avolites ανακοίνωσε πρόσφατα την αντικατάσταση της μικρής και εξαιρετικά επιτυχημένης Titan mobile που παρουσιάστηκε το 2010, αποτελώντας τη μικρότερη κονσόλα παραγωγής της AVO.
Η αντικαταστάτριά της δεν είναι άλλη από την ολοκαίνουργια Τ3. Η ‘μικρή’ που είδαμε από κοντά στην παρουσίαση, θα φιλοξενεί στην επιφάνειά της 10 faders και 3 τροχούς και ουσιαστικά θα έχει τη λογική της D9 σε ένα πολύ μικρό πακέτο.
Οπως μας ανέφερε ο Stephen, οι χρήστες / πελάτες τους, τη ζήτησαν ελαφρύτερη και έτσι στην AVO την έκαναν 30% ελαφρύτερη, μόλις 3 κιλά, με ίδιες διαστάσεις και αναλογικό time code input
Ο Stephen μας είπε ότι όλοι στην Avolites είναι πολύ ενθουσιασμένοι με την Τ3, ενώ η software πλατφόρμα της θα είναι ίδια με τη μεγάλη D9 και ουσιαστικά με τη ‘μικρή’ θα το μάθουν και θα το κατανοήσουν οι χρήστες και έτσι θα ‘εκπαιδευτούν’ και για τη μεγάλη D9.

Με τη νέα κονσόλα θα γεφυρωθεί προϊοντικά το κενό μέχρι την ναυαρχίδα D9, ενώ είναι σημαντικό ότι η software πλατφόρμα είναι κοινή.

Οσον αφορά τον κρίσιμο τομέα της επένδυση και του future proof, σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε, ο Stephen απάντησε ότι αφενός μεν υπάρχει συμβατότητα μεταξύ παλαιών και νέων προιόντων, ενώ μια γενική λογική είναι ότι τα πρώτα 3 έως 5 χρόνια από την παρουσίαση ενός προϊόντος λαμβάνουν χώρα αναβαθμίσεις λογισμικού, ενώ η μικρότερη διάρκεια ζωής ενός προιόντος είναι τα 7 χρόνια minimum.
Οπως μας ανακοίνωσε ο Stephen, η κονσόλα θα είναι έτοιμη τον προσεχή Ιούνιο.

Στη συνέχεια της παρουσίασης ο Stephen μας έκανε demo τον προγγραματισμό για pixel map effects, και τον τρόπο που βάζει τα διαφορετικά layers στον καμβά του και τα animated fx. Mας έδειξε διάφορα mode λειτουργίας, τις αλλαγές χρωμάτων και τα διάφορα cues, ενώ μας έδειξε πως γίνεται η μετακίνηση αρχείων των values από τα cue. Μας έδειξε αντιγραφή της cue list στο timeline και πως μπορεί να γίνει ευκολότερα.

Οσον αφορά το Video software υπάρχουν δυο πλατφόρμες, η Ai και Prism, τις δυνατότητες, τα χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις του συστήματος μπορείτε να τα δείτε στα link. Αναμφίβολα ήταν μια πολύ χρηστική και γόνιμη παρουσίαση για τους AVO users και όχι μόνο. Με τον Stephen δώσαμε ραντεβού στην έκθεση Prolight+sound της Φρανκφούρτης όπου θα η Avolites θα δείξει κάτι νέο.

Ευχαριστούμε τον Stephen Baird-Smith για τις πληροφορίες και τις γνώσεις, την εταιρία RM Audio για την πρόσκληση και τη Manos Backline Services για τη φιλοξενία.
Περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα της Avolites θα σας δώσουν στην RM Audio…

Επαφή
RM Audio

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση