Διαφήμιση
Τετάρτη, 10 Σεπτέμβριος 2014 20:17

Entertainment φωτισμός...

του Βασίλη Λαδονικόλα

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι για τις ανακοινώσεις που αφορούν το νεοσύστατο pro audio γκρούπ των DiGiCo, Allen & Heath και Calrec και η σκυτάλη πέρασε άμεσα στο πεδίο του φωτισμού με μια επίσης βαρύγδουπη είδηση, καθώς η Clay Paky ανακοίνωσε πρόσφατα την εξαγορά της από την OSRAM. Είναι γεγονός ότι στον τομέα του φωτισμού τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα εδώ και χρόνια, καθώς τα νήματα κινούνται από τους κατασκευαστές φωτεινών πηγών. Εχεις τη λυχνία; Εχεις τη δύναμη να κινείς τα πράγματα σε παρασκήνιο και προσκήνιο.

Πρώτος διδάξας τα τελευταία χρόνια ήταν η Philips η οποία προχώρησε μεθοδικά και σταδιακά σε μια πολιτική στρατηγικών εξαγορών, ξεκαθαρίζοντας ότι εκτός από την πηγή – οδηγό ενδιαφέρεται εξίσου και για το ίδιο το όχημα. Συνολικά η Philips διαθέτει ούτε λίγο, ούτε πολύ 34 εταιρίες φωτισμού στο στόλο της, με όλες σχεδόν να έχουν προκύψει από εξαγορές και προσθήκες. Μια από τις πρώτες ηχηρές της προσθήκες στο entertainment lighting τομέα ήταν η πρωτοποριακή Color Kinetics για να ακολουθήσει η Selecon, η Strand και βεβαίως το βαρύ χαρτί της Vari-Lite που έδειξε τις ξεκάθαρες προθέσεις της εταιρίες να ηγηθεί απόλυτα και στο συγκεκριμένο τομέα του φωτισμού.

Και κάπως έτσι ξεκίνησε ο ‘πόλεμος’ και στον τομέα του φωτισμού με τη Barco να μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι βλέποντας πίσω από τους προβολείς ‘την προβολή’ (media servers και προβλή εικόνας μέσω τέτοιων υλοποιήσεων φωτισμού) και έτσι εξαγόρασε το αντίπαλο δέος της Vari Lite, τη High End Systems. Βεβαίως η μεγάλη έκπληξη στο χώρο έγινε πρίν από ενάμισι περίπου χρόνο όταν ‘έσκασε’ μια εξαγορά που ελάχιστοι περίμεναν. Βεβαίως, λίγο πριν όλοι παρατήρησαν με θαυμασμό (και άλλοι με αφέλεια, απορία ή και δυσπιστία ακόμα) την κίνηση της Soundcraft να ενσωματώσει πρωτόκολλο ελέγχου dmx στα μικρά της ψηφιακά μίξερ και βεβαίως σε μικρό χρονικό διάστημα λύθηκε η απορία πολλών, καθώς το γκρούπ Harman που έως τότε είχε υπό τη σκέπη του μερικές εκ των κορυφαίων εταιριών ήχου, μπήκε δυνατά και στο πεδίο του φωτισμού εξαγοράζοντας τη Martin που κατά γενική ομολογία αποτελούσε εδώ και χρόνια, ένα από τα πιο καυτά χαρτιά της βιομηχανίας. Και φτάνουμε σε ένα από τα τελευταία κομμάτια του πάζλ των εξαγορών (έως τώρα) στον τομέα του φωτισμού που αφορά βεβαίως το πρόσφατο απόκτημα της OSRAM, που δεν είναι άλλο από την Ιταλική Clay Paky, η οποία την τελευταία 5ετία κατάφερε και ανέβασε τις ήδη υψηλές μετοχές της στη στρατόσφαιρα του entertainment lighting παράγοντας επιτυχημένα μοντέλα που αγκάλιασε η αγορά.

Με μια πρόχειρη ματιά λοιπόν, όλες οι κραταιές Αμερικάνικες και Ευρωπαϊκές εταιρίες με moving lighting προϊόντα υψηλών προδιαγραφών είναι πλέον καπαρωμένες σε μεγάλα γκρούπ. Με εξαίρεση ίσως την Τσέχικη Robe η οποία και αυτή συγκαταλέγεται τα τελευταία χρόνια μεταξύ των υπερδυνάμεων στο χώρο της και η οποία εδώ και μερικούς μήνες έχει εξαγοράσει τα προϊόντα της σειράς LiteWare (portable battery LED products) της Βρεττανικής Global Design Solutions (GDS).

Συμπέρασμα απ’ όλα τα παραπάνω; O έλεγχος της ποιοτικής αγοράς entertainment φωτισμού είναι πιο κλειστός και ισχυρός από ποτέ, καθώς δίχως υπερβολές η αγορά ελέγχεται από έναν άξονα 3- 4 εταιριών – κατασκευαστών λαμπτήρων. Πιο κάτω στη λίστα υπάρχουν ακόμα μερικές αξιόλογές εταιρίες που εξακολουθούν να ‘αντιστέκονται’ και να παράγουν αξιόλογα προϊόντα με δικές τους δυνάμεις (βλέπε DTS και μια σειρά ακόμα high end εταιριών, αλλά μικρομεσαίων σε ότι αφορά την οικονομική δυναμική τους) κι εν συνεχεία υπάρχει το Κινέζικο χάος που χωρίζεται σε δυο κατηγορίες: στα αξιόλογα προϊόντα που μπορούν με κύριο όπλο την τιμή τους να σταθούν δίπλα στα επώνυμα που προαναφέραμε και στα πολύ φθηνά που έχουν αντίστοιχα πενιχρές επιδόσεις και ποιότητα, τα οποία όμως στη χώρα μας τουλάχιστον, έχουν πάρει πολλούς εξτρά πόντους εξαιτίας της κρίσης και των περικοπών.

Η διαφέντευση λοιπόν είναι παρούσα και στην ευρύτερη αγορά του φωτισμού, με την ‘κούρσα’ κι εδώ (όπως και στον ήχο) να ελέγχεται από λιγότερους παίκτες που αντιστοιχούν πάνω – κάτω στα γκρούπ που αναφέραμε και ελάχιστους ακόμα. Δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό ή κακό αλλά είναι ενδεικτικό της σύγχρονης τάσης των πραγμάτων: σε μια αγορά που ανοίγει, ο έλεγχος περνά στα χέρια ολοένα και λιγότερων. Προσέξτε αυτό δεν έχει να κάνει με τα προϊόντα και τους κατασκευαστές, αλλά με αυτούς που ουσιαστικά εποπτεύουν και καθορίζουν τις κινήσεις τους. Γενικά σ’ ένα τέτοιο ανταγωνιστικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα δύσκολο να σταθούν οι ανεξάρτητοι και μεμονωμένοι παίκτες, αφού είναι σχεδόν δεδομένο ότι όποιος κάνει τη διαφορά θα καταλήξει είτε στο χαντάκι του αφανισμού, είτε θα εξαγοραστεί από κάποιον κολοσσό.

Και το παιχνίδι χοντραίνει κι άλλο, αφού το lighting & building κομμάτι, ο φωτισμός κοινόχρηστων χώρων και ο φωτισμός οδοποιίας ακόμα δεν έχουν πάρει μπροστά, μιας και οι επίσημες προδιαγραφές και ‘νόρμες’ για χρήση LED προηγμένης τεχνολογίας είναι ήδη δεδομένες εδώ και καιρό.

Rate this item
(3 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση