Διαφήμιση
Δευτέρα, 30 Ιούνιος 2014 23:43

Τα ‘θεατρικά’ LED της ETC

Πολλοί είναι αντίθετοι με αυτή την επιλογή, αλλά το «Sunnyvale» Θέατρο στην Καλιφόρνια έκανε την τολμηρή επιλογή να το εφαρμόσει! Χάρη σε μια πολύ προσεκτική έρευνα, τις σωστές συνθήκες και τα προηγμένα χαρακτηριστικά των φωτιστικών LED της ETC , το νέο «αποκλειστικά LED» σύστημα φωτισμού θεάτρου, υπήρξε μια μεγάλη επιτυχία. Το προηγούμενο σύστημα φωτισμού του χώρου είχε εγκατασταθεί το 1992, αλλά μετά από 20 έτη λειτουργίας, το θέατρο είχε πρόβλημα με την κονσόλα , οι μετασχηματιστές έπρεπε να αντικατασταθούν και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα 140 dimmers δεν λειτουργούσε σωστά και δεν μπορούσε να επισκευαστεί. Το προσωπικό άρχισε να ψάχνει νέες λύσεις και  κατέληξε σε τρία διαφορετικά συστήματα:
α) συμβατικό (ζεστά) μόνο,
β) υβριδικό (συνδυασμό συμβατικών και LEDs), ή
γ) αποκλειστικά και μόνον - LED.

Σε συνεργασία με τον τοπικό dealer της ETC, έκαναν αναλύσεις κόστους, δοκίμασαν πολλά διαφορετικά προϊόντα φωτιστικού εξοπλισμού και αξιολόγησαν τις ανάγκες του θεάτρου τους, προκειμένου να σταθμίσουν τα τρία συστήματα. Ως πρώτο βήμα αγόρασαν την Ion ® κονσόλα ελέγχου φωτισμού, γνωρίζοντας ότι θα μπορούσε να χειριστεί ότι εξαρτήματα κι αν επέλεγαν. Αφού εντυπωσιάστηκε από μία επίδειξη του νέου S4 LED Profile ο Τεχνικός διευθυντής του θεάτρου Bill Rupel, έπεισε τη διοίκηση να αγοράσει πέντε (5) τεμάχια S4 LED, ώστε το προσωπικό του, να μπορεί να πειραματιστεί μαζί τους σε τυπικές καταστάσεις παραγωγής. «Τους δουλέψαμε σκληρά », περιγράφει Rupel. «Tους χρησιμοποιήσαμε σε ειδικές περιπτώσεις και σε πολλές και γρήγορες εναλλαγές χρωμάτων όλου του φάσματος συμπεριλαμβανομένου του λευκού". Το προσωπικό, τους είχε αναρτήσει δίπλα-δίπλα με τα συμβατικά φωτιστικά και είδε ότι τα S4 LED αντεπεξήλθαν σε όλες τις συνθήκες και σε οποιαδήποτε θέση.
«Θέλαμε να δείξουμε στο προσωπικό του θεάτρου ότι η τεχνολογία αυτή είναι αρκετά φωτεινή και αρκετά ευέλικτη," λέει ο εκπρόσωπος της ETC και ότι έχει την μακροζωία που απαιτείται για αυτού του είδους την επένδυση." Τελικά, το προσωπικό του θεάτρου «Sunnyvale» αποφάσισε ότι το σύστημα LED ήταν μια βιώσιμη επιλογή για την αναβάθμιση του φωτισμού τους και επιλέγουν να εγκαταστήσουν: S4 LED και Selador ® Desire ® D60 Lustr+ φωτιστικά σώματα, για FoH (front of house) και φωτισμό σκηνής και Selador Classic LED για τον φωτισμό του κυκλοράματος. Για Dimmer τοποθέτησαν τα ETC Sensor3 power control racks with ThruPower, για να τα χειρίζονται και ως dimmers αλλά και ως ρελέ. Με αυτόν τον τρόπο, εάν κάποιος σχεδιαστής φωτισμού ήθελε να χρησιμοποιήσει τα συμβατικά S4® που το θέατρο διατηρεί σε απόθεμα, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τόσο τα συμβατικά όσο και τα LED.
Τον συγκεκριμένο θεατρικό χώρο, τον χρησιμοποιούν ως έδρα δύο εταιρίες, αλλά και πολλές εξωτερικές  ομάδες συνεργάζονται μ’ αυτόν. Κάθε μέρα υπάρχουν δύο παιδικές παραστάσεις το πρωί, πρόβες όλη την ημέρα και πρόβες και παραστάσεις το βράδυ. Αυτό σημαίνει, πως το προσωπικό του θεάτρου έχει πολύ λίγο χρόνο, για να προετοιμάσει την κάθε νέα παράσταση. Οι σχεδιαστές φωτισμού δυσκολεύονται, γιατί υπάρχουν σταθερές που δεν μπορούν να αλλάξουν εύκολα. Με τα S4 LED & Selador Desire, το προσωπικό κερδίζει πολύ χρόνο και έχει πολύ πιο απλοποιημένο προγραμματισμό και ρυθμίσεις μεταξύ των shows, επειδή δεν έχουν να αλλάξουν φίλτρα ή λάμπες. "Δεν έχει σημασία ποιο είναι το επίπεδο εμπειρίας των ομάδων που έρχονται, μπορούμε να παρέχουμε καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών», λέει ο Rupel. "Οι πελάτες μας έρχονται και θέλουν να κάνουν μια επίδειξη σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα και θέλουν να φαίνονται όλα πολύ καλά. Νιώθω ότι μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα τώρα."
Το νέο σύστημα έχει δώσει πολύ περισσότερο χρώμα και ευελιξία στο χώρο. Όλα τα ETC φωτιστικά LED διαθέτουν το πρωτοποριακό «Σύστημα χρώματος x7», το οποίο παρέχει μια ανεξάντλητη ποικιλία από έγχρωμο και λευκό φως, συνδυάζοντας έως επτά χρώματα LED ανά φωτιστικό, έτσι ώστε οι σχεδιαστές φωτισμού είναι σε θέση να επιτύχουν ότι δεν θα μπορούσαν με το προηγούμενο σύστημα. «Όταν κάποιος θέλει πράσινο , μπορείτε να ανάψει ολόκληρη τη σκηνή στο πράσινο», εξηγεί ο Rupel. «Όταν κάποτε ένας συνεργάτης μας δημιούργησε ένα γκρίζο ουρανό έμεινα έκπληκτος!  Ήταν αυτό το χρώμα που έχει η συννεφιά όταν τη βλέπεις μέσα απ’ τ’ αυτοκίνητο από το μπροστινό φανάρι και ήταν αυτό ακριβώς το γκρι! Υπήρξε κάποτε μια σκηνή δολοφονίας, όπου πλημμυρίσαμε τη σκηνή με κόκκινο χρώμα! Ακόμα και για εμάς είναι έντονο το συναίσθημα, γιατί δεν έχουμε συνηθίσει να έχουμε τόσο έντονο μοναδικό χρώμα από κάθε οπτική γωνία! Ήταν απίστευτο!»

Εξοικονόμηση κόστους
Παρά το υψηλότερο κόστος αγοράς των φωτιστικών , το προσωπικό του θεάτρου έχει υπολογίσει ότι με την εγκατάσταση με μόνο φωτιστικά LED θα έχουν οικονομία με την πάροδο του χρόνου . «Δεν χρειάστηκε να αγοράσουμε δύο νέους μετασχηματιστές με κόστος 58.000€, ή να πληρώσουμε την ηλεκτρική εταιρεία για περισσότερους αγωγούς σε όλο το κτίριο. Επί πλέον δεν έχουμε να πληρώσουμε για την αντικατάσταση των λαμπτήρων και των φίλτρων, αλλά και αποβλήτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής». Η μειωμένη συντήρηση των φωτιστικών τους εξοικονόμησε 750€ ανά έτος . Υπάρχει επίσης και ο  μειωμένος κίνδυνος, επειδή οι ​​τεχνικοί δεν είναι συνέχεια επάνω σε σκάλες για την  εβδομαδιαία συντήρηση των φωτιστικών. Η μεγαλύτερη οικονομία όμως έρχεται από την μειωμένη ενέργεια που χρειάζεται, για να δουλέψουν τα LED. Το θέατρο έχει μειώσει τις δαπάνες ενέργειας κατά 80% - ένα συνολικό ποσό περίπου 12.500€ το χρόνο! 
Το θέατρο βραβεύτηκε γι’ αυτό το λόγο, με ένα βραβείο αριστείας από την Καλιφόρνια «Parks and Recreation», που αναγνώρισε τη μετάβαση σε LED ως εξέδρα «βέλτιστης πρακτικής» για όλες τις δημοτικές εγκαταστάσεις! Μετά από αυτή την εγκατάσταση, η ηλεκτρική εταιρεία PG & E έχει εγκρίνει μια ευρεία ποικιλία φωτιστικών LED από την ETC, για να βοηθήσουν στην αντιστάθμιση του κόστους κατά τη αντικατάσταση άλλων παραδοσιακών, λάμπας βολφραμίου, θεατρικών φωτιστικών.
"Αυτό είναι ένα γεγονός ορόσημο , λέει ο Mike Wunder της «Wunder Lighting and Controls» γιατί ποτέ ξανά δεν έχει εγκριθεί θεατρικό φωτιστικό  σε τέτοια εφαρμογή και είναι το πρώτο colour-changing LED φωτιστικό που ξεκινάει αυτόν τον κατάλογο».

Το προσωπικό του θεάτρου ήταν τόσο ευχαριστημένο με το πώς τα φωτιστικά της ETC τους βοήθησαν και δημιούργησαν μια παρουσίαση «Open House» για να τα αναδείξουν. Η παρουσίαση περιλάμβανε δείγμα από παραστάσεις όλων των τύπων που μπορεί να δεχτεί το συγκεκριμένο θέατρο. Μια παράσταση χορού, μια τραγουδίστρια, μια σκηνή από ένα θεατρικό έργο και μία Rock ‘N’ Roll μπάντα, προκειμένου να αποδείξει τις τεράστιες δυνατότητες των φωτιστικών. Μετά την παρουσίαση, οι επισκέπτες κλήθηκαν να ανέβουν στη σκηνή και να δουν τα φωτιστικά από κοντά . Είχαν ακόμα τη δυνατότητα να ελέγχουν οι ίδιοι το φωτισμό , χρησιμοποιώντας την εφαρμογή ETC iRFR app σε ένα iPad. «Χρησιμοποιήσαμε την εγκατάσταση για να δείξουμε στην τοπική κοινότητα που ασχολείται με την τεχνολογία και την ψυχαγωγία, τι μπορούν να κάνουν με τα LEDs της ETC», λέει ο Myers (Υπεύθυνος της ETC). «Τα LED φωτιστικά της ETC πραγματικά μπορούν να ρυθμιστούν όπως τα παραδοσιακά θεατρικά φώτα που έχουμε συνηθίσει. Οι σχεδιαστές είναι ευχαριστημένοι με τις εναλλαγές χρωμάτων η οποία δεν θυσιάσει την ένταση και τα φώτα τους δεν τρεμοπαίζουν. Αυτή η τεχνολογία λειτουργεί σε αυτή την εφαρμογή και ήρθε η ώρα να την αγκαλιάσουμε».

Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης του συστήματος LED στο Sunnyvale Theater, στην Καλιφόρνια... 
Για περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα της ETC, καλέστε στην Luce-Lights International και απευθυνθείτε στον κ. Στέφανο Κοτατή…

Επαφή
Luce-Lights International
τηλ. 2106899011

Rate this item
(1 vote)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση