Διαφήμιση
Τρίτη, 24 Οκτώβριος 2023 12:29

Με HOLOPLOT το Starlite Occident Festival

Το φετινό φεστιβάλ στην Costa del Sol σημαδοτεί το πρώτο outdoor live show στο οποίο εγκαταστάθηκαν τα X1 Matrix Arrays της HOLOPLOT.
Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα ανέλαβε την ηχητική κάλυψη της περιοχής με τα VIP εισιτήρια, που τα προηγούμενα χρόνια ήταν δύσκολο να καλυφθεί επαρκώς.
Η Sound Architecture, ο αντιπρόσωπος της HOLOPLOT για την Ισπανία και την Πορτογαλία, συνεργάστηκε με την εταιρεία AV Ilusovi Servicios για να εγκαταστήσει και να σετάρει τα X1 Matrix Arrays προκειμένου  να υποστηρίξει το Starlite Occident 2023 Festival στην Costa del Sol της νότιας Ισπανίας, σηματοδοτώντας έτσι την πρώτη παρουσία του συστήματος σε εξωτερικό χώρο.

Το Starlite Occident είναι ένα φεστιβάλ διάρκειας τριών μηνών σε ένα μεταμορφωμένο λατομείο που φιλοξενεί πολλούς καλλιτέχνες πρώτης γραμμής, όπως μεταξύ άλλων τους Tom Jones, Pablo López, Iggy Pop, Black Eyed Peas, Marta Sánchez και Luis Fonsi.

Το X1 Matrix Array είχε τραβήξει την προσοχή της ομάδας παραγωγής του φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής μηχανικού ήχου Aaron Guerrero, για την ικανότητά του να παρέχει πιο ακριβή έλεγχο ήχου τόσο στον οριζόντιο όσο και στον κάθετο άξονα.
«Αφού είδα το σύστημα σε δράση στην έκθεση ISE τον προηγούμενο Ιανουάριο, τηλεφώνησα αμέσως στον Aaron για να του εξηγήσω τι είχα ακούσει», λέει ο Jose Manuel Jimenez, ιδιοκτήτης της Ilusovi Servicios. «Η συζήτηση προχώρησε γρήγορα και για εμάς αποτέλεσε κάτι περισσότερο από απλή αγορά συστήματος. Αποτέλεσε μια στρατηγική συμφωνία και συνεργασία που θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλές ευκαιρίες για την εταιρεία μας στο μέλλον. Βλέπουμε το X1 ως μια αλλαγή που έρχεται στη βιομηχανία του ήχου, προσφέροντας εξαιρετικό έλεγχο και κάλυψη. Η ευελιξία του το καθιστά έναν ‘ηχητικό ελβετικό σουγιά’, που εξυπηρετεί μια ποικιλία εφαρμογών και πελατών.»

Τα X1 Matrix Arrays αναπτύχθηκαν τεχνολογικά ώστε να ξεπεραστούν οι προκλήσεις που θέτει το ακουστικό περιβάλλον του χώρου, το οποίο περιλαμβάνει τις ανακλαστικές επιφάνειες των τοίχων του λατομείου στην αμφιθεατρική αρένα, καθώς και τα καθίσματα με απότομη κλίση και την περιοχή VIP που πλαισιώνει τη σκηνή και είναι τοποθετημένη σε 90 μοίρες. Ο Reese Kirsh, υπεύθυνος για τον Live τομέα της κατασκευάστριας εταιρίας, συνεργάστηκε με τους Ilusovi και Guerrero για την παροχή εκπαίδευσης και υποστήριξης όπου χρειάζεται.

Το τελικό σύστημα περιελάμβανε έξι X1 MD80-S three-way modules και έξι X1 MD96 two-way modules σε μια διαμόρφωση έξι (κάθετα) x 2 (οριζόντια) στα δεξιά και αριστερά της σκηνής. Το ανωτέρω σετ συμπληρώθηκε από δυο ακόμα MD96 που ανέλαβαν χρέη κεντρικού cluster. Επιπλέον, δυο ακόμα MD96 ανέλαβαν χρέη mono front fills για την κάλυψη της περιοχής δίπλα στο stage.
«Η επίτευξη ομοιόμορφης, βελτιστοποιημένης κάλυψης σε απαιτητικό ακουστικό περιβάλλον, όπως ο χώρος του Starlite αποτέλεσε για εμάς κορυφαία προτεραιότητα», δηλώνει ο Kirsh. «Η σκηνή ήταν αρκετά χαμηλή, πράγμα που σήμαινε ότι η ανάπτυξη ενός παραδοσιακού PA συστήματος θα απαιτούσε την τοποθέτηση των κρεμαστών σε οξεία γωνία για να διασφαλιστεί ότι το κοινό στο πίσω μέρος της αρένας θα είχε παρόμοια ηχητική εμπειρία με το κοινό στο μπροστινό μέρος. Μια άλλη πρόκληση που παρουσίασε ο χώρος ήταν το VIP μπαρ και το καθιστικό που βρίσκεται στη σκηνή δεξιά από την κεντρική αρένα.
Οι διοργανωτές ήθελαν φυσικά να διασφαλίσουν ότι αυτή η περιοχή παρέχει μια ακουστική εμπειρία υψηλής ποιότητας, αλλά είχε αποδειχθεί δύσκολη καθώς βρισκόταν μεταξύ μιας γωνίας 45 και 90 μοιρών της ανάρτησης PA. Δημιουργήσαμε μια στοχευμένη δέσμη κάλυψης από τη δεξιά διάταξη του κύριου συστήματος, καλύπτοντας την περιοχή VIP χωρίς να ‘διεγείρουμε’ το τεράστιο βουνό πίσω της, εξασφαλίζοντας έτσι πιστότητα και έλεγχο.

Ο Luis Fonsi front of house engineer προσθέτει: «Πολλά κουτιά PA έχουν συντονισμούς στις μεσαίες και χαμηλές συχνότητες, οι οποίες μπορούν να θολώσουν την περιοχή, παράγοντας πολλά μπάσα ενός τόνου, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με το HOLOPLOT. Οι περισσότερες εταιρείες μεγαφώνων παρέχουν προκαθορισμένες ρυθμίσεις, με το HOLOPLOT, είχαμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε τις δικές μας, δίνοντάς μου πολύ περισσότερο έλεγχο του τρόπου λειτουργίας του SPL στον χώρο."

Ο Raúl Rodríguez Sánchez της Starlite, ο οποίος έχει σχεδόν μια δεκαετία εμπειρίας στο φεστιβάλ, καταλήγει: «Έχω συνεργαστεί με τον Aaron αρκετές φορές όλα αυτά τα χρόνια, οπότε όταν με πλησίασε και μου είπε για αυτό το σύστημα που ακουγόταν «απίστευτο», έπρεπε να το βιώσω, κάτι που πραγματικά συνέβη εμπράκτως εδώ στο φεστιβάλ. Χάρηκα επίσης με τα σχόλια των καλλιτεχνών, τα οποία ήταν ιδιαίτερα θετικά και πολλοί από αυτούς εντυπωσιάστηκαν με το σύστημα.»

Περισσότερες πληροφορίες για τα συστήματα της HOLOPLOT στα μέρη μας θα σας δώσουν στην εταιρία Immex…

Επαφή
Immex

Rate this item
(0 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση