Διαφήμιση
Τρίτη, 09 Μάιος 2023 10:00

3 Newton στον Roger Waters

Κάθε περιοδεία που πραγματοποιεί ο πρώην Pink Floyd, Roger Waters, αποτελεί μια ιδιαίτερη εμπειρία πολυμέσων και η τρέχουσα περιοδεία του “This Is Not A Drill”, η έβδομη που πραγματοποιεί ως σόλο καλλιτέχνης, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Η περιοδεία καθυστέρησε, όπως και πολλές άλλες περιοδείες, λόγω της παγκόσμιας πανδημίας, όμως ξεκίνησε τελικά τον Ιούλιο του 2022 και έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2023 στο AO Arena του Μάντσεστερ.

Μέχρι εκείνο το σημείο θα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 80 παραστάσεις, όλες σε κλειστούς χώρους ξεκινώντας από τη Βόρεια Αμερική, τον Καναδά και το Μεξικό πριν κατευθυνθούν στην Ευρώπη, τη Σκανδιναβία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο σχεδιασμός και η προμήθεια του συστήματος ήχου για το This Is Not A Drill είναι από την Clair Global / Eighth Day Sound, χρησιμοποιώντας ένα τεράστιο σύστημα ηχείων d&b audiotechnik με επεξεργαστές Outline Newton στην καρδιά του συστήματος.

Όπως θα περίμενε κανείς από μια τέτοια παραγωγή, η ρύθμιση του ήχου δεν είναι απλή υπόθεση. Ο System Tech Wayne Hall περιγράφει τον ρόλο των Newtons ως εξής:
«Χρησιμοποιούμε τρία Newton κυρίως επειδή έχουμε μια πολύπλοκη διάταξη της δρομολόγηση των σημάτων από τις κονσόλες στο σύστημα ηχείων, αλλά και επειδή χρειαζόμασταν ένα σύστημα εφεδρικής κονσόλας «mirrored» όπου θα μπορούσαμε απλώς να πιέσουμε το fader προς τα πάνω και να έχουμε άμεση έξοδο χωρίς πάτημα κουμπιών, περίπλοκες δρομολογήσεις ή οποιεσδήποτε άλλες χρονοβόρες διαδικασίες».

«Χρησιμοποιούμε το Newton 1  για να πάρουμε το σήμα σε πρωτόκολο MADI, όπως δρομολογείται από την main Avid S6L 192 μέσω Co-Ax για να μας δώσει τις κύριες εισόδους μας που είναι τα κυρίως L&R κανάλια, τα subs και τα front fill L&R, άρα πέντε είσοδοι για το κύριο σύστημα. Την ίδια δρομολόγηση και συνδεσμολογία ακολουθούμε και από την δεύτερη εφεδρική κονσόλα (επίσης Avid S6L 192) πρός το δεύτερο σταθμό Newton και πάλι μέσω MADI Co-Ax, και στη συνέχεια αποστέλλονται μέσω Dante στον πρώτο Newton.
Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε το Matrix DSP από αυτή τη μονάδα για να τροφοδοτήσουμε το ηχητικξό σύστημα, στο οποίο στέλνουμε τα κύρια L&R, τα πλαϊνά L&R, τα αναρτημένα subs του L&R, τα mono ground stacked subs και τα μπροστινά front fills. Αρα, συνολικά εννέα έξοδοι στο κύριο σύστημα.

Το τρίτο Newton χειρίζεται τις εισόδους και τις εξόδους surround. Οι είσοδοι είναι ένας συνδυασμός MADI και Dante και χρησιμοποιούμε ξανά το matrix DSP για να συγχωνεύσουμε τις δύο κονσόλες μαζί για να μας δώσουν τις τέσσερις στερεοφωνικές εξόδους AES για να τροφοδοτήσουν το σύστημα surround.

Ο Wayne είναι ξεκάθαρα θαυμαστής του Newton, παρόλο που είναι η πρώτη του φορά που βγαίνει σε περιοδεία – και μάλιστα τόσο απαιτητική - μαζί του. Ο ίδιος επισημαίνει ότι «Χρησιμοποιούμε την ικανότητα του Newton να συνδυάζει διαφορετικές μορφές ήχου, κάτι που το κάνει με ευκολία. Ως τελικοί χρήστες, είναι πολύ εύκολο στη χρήση του χωρίς προηγούμενη εμπειρία - πριν από αυτήν την περιοδεία είχαμε και οι δύο λίγο χρόνο χρησιμοποιώντας το λογισμικό και σκεφτήκαμε πώς έπρεπε να το χρησιμοποιήσουμε, για να το σετάρουμε όπως ακριβώς το χρειαζόμασταν».
Ο Sean 'Sully' Sullivan που εκτελεί χρέη FOH ηχολήπτη στην περιοδεία και με ένα ‘βαρύ’ βιογραφικό που περιλαμβάνει Rage Against The Machine, Red Hot Chilli Peppers, Rihanna και πολλούς άλλους, έχει μεγάλη εμπειρία σε αντίστοιχη κλίμακα απαιτήσεων από μια περιοδεία. Ο ίδιος ανέφερε για το Newton τα εξής:

«Οι Newtons κάνουν τόσα πολλά σε 1 U χώρο rack, είναι αδύνατο να τα αγνοήσουμε ως το κεντρικό στοιχείο που οδηγεί το τεράστιο και περίπλοκο σύστημά μας. Προσθέστε τα καλύτερα ηχητικά φίλτρα WFIR, την ευκολία στη χρήση, και τη σταθερή απόδοση. Πραγματικά, δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο καλύτερο κομμάτι για να καλύψω αυτό που κάνουν».

Περισσότερες πληροφορίες για τον επεξεργαστή Newton της Outline στα μέρη μας, θα σας δώσουν στην εταιρία Immex…

Επαφή
Immex

Rate this item
(0 votes)
email_linkE-mail
Login to post comments
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση